Det är så mörkt ute nu så det känns som om klockan är mycket mer än den faktiskt är. Har tänt upp med massa värmeljus, och ska snart tända en brasa. Kallt som sjuttsingen ju. Bara ett par veckor kvar till advent. Tiden från och med nu och enda fram till jul är en tid som jag bara älskar! Det svåra är att inte plocka fram ALLT julpynt nu, nu NU!! Men snart är det tid att pynta, pyssla, och smycka buskar/ granar med utomhusbelysning och lampor. Myyyys.
Jag hämtade ut ett stort paket idag, med massa julklappar jag klickat hem från nätet. Tänkte jag skulle visa lite nu i helgen.
På dessa bilder här är de nya julgranskulor fick följa med mig hem från Åhlens.
Söta porslinsfigurer, glassar och halvätna munkar.
Köpte små små adventsljusstakar till Kalmarhuset. Lagom stora till barnens rum.
De går på batterier, finare att slippa alla sladdar. Varför kan man inte komma på någon bra uppfinning så att man slipper alla sladdar hemma. Det är typ det fulaste jag vet, och de är så svåra att gömma.
Ljusstakarna kostade 49 :- stycket tror jag.
Köpte dem på Rusta.
Sådana här söta ljusslingor som går att böja och forma.
Blir supersöta i stora glasburkar. ( Glasburkarna är från IKEA ) ljusslingorna köpte jag på Coop.
Nu står en burk i köket och en i hallen, jaaa… jag har tjuvstartat lite 😉
Min fina adventsljusstake. Svårt att fånga den på bild nu när det är mörkt, själva stommen är i guld.
Löv it!
Den finns nog att köpa lite överallt.
Jag hittade min på Åhlens. Dyr som tusan, men hoppas att den håller för alltid.
Nu tänkte ni säkert ta kväll,
Själv ska jag putsa på nya recept, svara på mail och förbereda för kommande samarbeten.
Startade min morgon med kaffe på sängen och datajobb. Idag ska jag iväg på lunch med en vän, innan jag har ett spännande samarbetesmöte.
Något jag verkligen försöker bli bättre på att hinna med att träffa vänner, syskon och familj oftare. Det ger så mycket energi. Men tiden räcker inte alltid till så mycket som jag skulle önska. Jag ringde även nyss till farbror doktorn för att boka en tid, jag har skjutit alldeles för länge på det, men nu måste det kollas upp. ( Har jag sagt att jag typ avskyr sjukhus, det är bland det värsta jag vet) Ja denna veckan är en sådan vecka där jag försöker komma ikapp med allt, antar jag.
Till er som ska baka lite gott i helgen så har jag ett ursmaskigt tips.
Och kan det bli enklare och godare ?
Detta måste ni prova snart!
Du behöver:
smördeg
dumle
florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär den fyrkantiga smördegen diagonalt till trekanter.
Full med dumle och rulla ihop.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de fått vacker färg.
Pudra över florsocker och servera genast.
Kanske inte det nyttigaste, men så gott för själen.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED SMAKBOX
Hej där,
Hoppas allt är bra med dig, här är allt bara bra.
Nu har jag äääääntligen också fått prova dessa härliga smakboxar som jag sett florerar överallt på hela internet. För en matnörd som mig så är det så fantastiskt att bli inspirerad att prova nya produkter, och nyheter. Smakbox är Sveriges största prenumerationsbox inom mat & dryck.
Lite som julafton när denna boxen kommer hem!
En välfylld box som är fullproppad med godsaker.
Bland annat roliga & smarriga godisnyheter. Lindor Lindt med apelsin & choklad, så himla goda.
Och plopp med polkagrissmak- varför har ingen tänkt på det tidigare ?
Smaker inför jul, ska klura på vilka bakverk dessa kan användas till.
Något som jag säkert har varit sist på bollen att prova är bönpastan.
Jag har länge velat prova, men det har inte blivit av. Förrän imorgon- då ska jag prova mig på att göra lasagne med dessa bönplattor. I smakboxen strävar man efter att ha mer och mer ekologiskt, det tycker jag är bra! Stort gilla för det.
I boxen fanns nyheter bl.a chips, riskakor, kryddor, te, torkad salami, och matlagningsfonder.
Smakboxarna plockar med stor noggrannhet ut sina produkter, vilket märks. Samtliga ingredienser och saker i min smakbox kommer jag prova.
Omnomnom,
ny smak från Loka Crush. Alla kunder får vara med och recensera boxarna för att nästkommande innehåll ska bli så bra och relevant som möjligt. Jag gissar att det är kombinationen av bra urval och att man får så många produkter som gör att denna är så populär. Jag tycker den är en grym julklapp till både dig själv eller en matintresserad vän.
Jag som älskar asiatisk mat och alltid samalar på mig nya recept. Också var det med flera sådana produkterna i min box, samt en receptfolder för samtliga produkter som skickats med.
Så här är två nya thai-rätter som jag ska provlaga inom snarast.
Smakbox skickas ut varannan månad och det finns även en ”nyttigare” variant, som heter
Smakbox Balans,
Både Smakbox & Smakbox Balans innehåller 20 produkter, med ett värde på 415 kr. Nu har jag ett superbra erbjudande till er, där ni kan köpa första boxen för bara 99 kr. Frakt ingår i priset. Ingen bindningstid. Du kan också enkelt ge bort Smakbox som gåva.
Nu kan jag erbjuda er den första boxen för bara 99 kronor ( ordinariepris är 199 🙂 med koden : JENNYSMATBLOGG För att beställa eller läsa mer KLICKA HÄR
Det där med att börja tjuvstarta med lite adventspynt, det tycker jag bara är roligt.
Och vilken butik man nu än går in i så finns det ju redan massa med julsaker, pepparkakor & must.
Så varför inte passa på.
Hittade en liten bordsgran dom jag hoppas ska klara sig fram till jul,
och även några fina doftljus fick följa med hem ( Det kan man ju inte få för mycket av )
Så här fint lyser lyktan på kvällen. Både lykta och ljus köpte jag på indiskan.
Köpte även en ny asfin adventsljusstake till Kalmar, ska visa den sen i helgen.
Men nu är det dags för läxläsning och sen ska jag börja med middagen,
som blir så spännande som en ugnspannkaka.
Gör så här: Vispa lätt ihop ägg med grädde och rör ner babyspenat, salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna och vänd ner hälften av omelett smeten och grädda på medelhög värme.
Under tiden rör du ihop laxen med philadelphiaosten.
När omeletten stannar till så vänder du över hälften av fyllningen och drar stekpannan åt sidan.
Låt svalna något innan du med hjälp av en slickepott får omeletten att släppa och rullar ihop den till en rulle.
Servera genast med sallad och toppa med lite räkor.
I går hann jag med en tur på stan för att shoppa lite inför advent och jul, tänkte jag skulle visa er allt eftersom det närmar sig. Vi var så trötta i går kväll då alla fortfarande är jetlaggade, så det blev en tidig kväller.
Barnen har kommit iväg till skolan och Jonathan har åkt till jobbet. Jag sitter och äter frukost framför nyhetsmorgon och kollar av dagens jobb i datorn. Förutom det ”vanliga jobbet” så ska jag prova fram 5 nya recept till kommande boken. Fem recept att laga, diska efter och skriva ner recept på- gissningsvis tar det större delen av dagen.
Men jag ska försöka kika förbi om en stund igen.
Knäckebröd, ost, avokado och lite tomat med flingsalt.
Så gott. Snyggelisnygga blåa tallrikar från ”Gerbera”
Är det någon särskild typ av recept ni skulle vilja se mer av i boken? Speak now or forever hold your peace 😉
Idag är ingen vanlig idag, idag är det Kladdkakans Dag.
Hurra hurra huuuurra.
Här kommer 5 av min kladdkakefavoriter: Det här behöver du: smör+ ströbröd till formen 150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker & på med den kalla mandeln
* * * * * * * * * * * *
Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg.
Det här behöver du tillen form på 22cm: Vit kladdkaka 100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,
Servera med grädde eller en gräddglass.
* * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till kärlekmumskladdkaka : 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
Gör din kärleksmumskladdkaka så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Låt den stå i kylen i minst ett par timmar innan du brer över toppingen. Och när toppingen & riven kokos är på plats låt den stå kallt i ett par timmar till.
* * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du för att baka kladdkaka 24 cm : 4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, och häll ner smeten. Grädda den i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.
Ställ in i kylskåp och låt svalna i formen. Gärna i fyra timmar innan servering.
Blanda ihop kondenserad mjölk & koksflingor. Och bred ut detta över kakan. Smält chokladen och strö över kokosen. Låt stelna innan du skär upp lagom stora bitar och bjuder på.
* * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du för att baka denna kladdis:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.
Jag vet att de flesta gillar att läsa om lite blandade saker här på bloggen. Och är det något som ni tycker är tråk att läsa eller att det inte passar er i smaken så går det bra att bara bläddra förbi. Det är omöjligt för mig att göra alla nöjda och glada.
Här kommer ett inlägg som handlar om mitt senaste shoppingfynd. För på flygplatsen igår sprang jag och Thelma in en liten sväng på Zara. Thelma fyndade en snygg t-shirt och jag som oftast är rätt så kräsen när det gäller jackor hittade jag en ny vinterjacka till mig. Synd för oss att Zara inte finns i varken Kalmar eller Växjö, de har så mycket fint där.
Militärgrön med fina guldiga detaljer.
Nu var det svårt att fånga exakta färgen på bild.
Men på ett ungefär så här den ut. Den fanns i svart också, för dem som gillar det bättre.
Eftersom jag hittade den på Zara så borde den rimligtvis även finnas här i deras butiker i Sverige.
Jag har en storlek S och den kostade 999 Hong Kong dollar så det borde vara precis under 1000-lappen även här hemma.
Gosig både i innefoder och luva,
fuskpäls såklart.
För 4 portioner 1 gul lök 1 msk smör 1 – 1/2 msk stött rose peppar 1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten 4 dl grädde salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena
Gör snitzeln så här: Banka ut kalvsnitzeln tunt, doppa den sedan i mjöl, vänd den i ägg och därefter direkt i ströbröd.
Stek den klar i stekpanna med smör. Salta & peppra
Gör såsen så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare. Klar att serveras.
Tänkte skriva om våra sista dagar i Hong Kong som vi i och för sig mest spenderade vid poolen samt på stan.
Vi hade lätt kunnat stanna ett par dagar till, men det är skola och jobb som sätter stopp. Fast vi fick 8 fantastiska dagar så vi är sjukt nöjda över hela resan. När jag sitter där på ålderdomshemmet i min gungstol så kommer jag att tänka på denna resan, det är jag säker på.
Beachen nedanför hotellet, inte som på Maldiverna men ack så badvänligt.
Varmt i vattnet och fin sand.
Denna skylten läste vi om och om igen. Folket här i Asien är inte så duktiga på att lära sig simma, och badvakterna runt strand och pool fick hoppa i tid och otid och ”rädda” folk, även de pooler som knappt var 1 meter djupa. Här simmar hälften av besökarna med flytväst, vi fick många blickar på Nomi som simmade utan… De kunde ju inte veta att hon simmat själv innan hon fyllde fyra.
Skaldjur och färsk fisk gick att köpa överallt.
Galet stora dessutom.
Den ena lunchen slutade på MC Donalds.
Med alla menyer, plusmenyer, efterrätter och extra burgare hamnade vår nota för 6 personer på 280 :-
Det kan man leva med.
En av middagarna avslutade vi med på ett japansk matställe spännande mat, men inte så fin på bild.
Men vi ville ju prova så mycket vi bara hann med.
Svala kvällsdopp i poolen innan vi somnade gott i våra sängar.
Sedan ringde klockan 05.00 igår, detta för att vi skulle hinna till flyget i tid.
Allt förflöt på smidigt. Vi fick snabbt tag i taxi till flygplatsen, checkade in och sedan lyckades jag och Jonathan sova halva flygresan. Vaddå lyxigt att stiga av planet hyfsat utsövd.
Ja detta var sista reseinlägget nu på ett tag, i allafall på sju veckor. Vi har fler inbokade resor, men det är först efter julafton.
För nu har både jag och Jonathan drösvis med jobb att djupdyka i innan jullovet.