På tisdagar äter vi gärna fisk, och även fredag, lördag & söndag.
Vi äter nog dubbelt så mycket från havet mot vad vi gjorde för ett par år sedan.
Här kommer tips på en festmåltid som du enkelt kan trolla fram på en halvtimma.
Välj små kulpotatis, de går snabbast att koka.
Det här behöver du:
1 bit varmrökt lax
små potatisar
en god sallad
kokt ägg
Serveras med en kall romsås: 1 1/2 dl gräddfil 1/2 dl creme fraiche 1 burk med röd kaviar 1/2 msk dill Salt & peppar
Gör så här :
Blanda alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.
Då har vi hamnat i tv-soffan, jag med datorn i knät och ska redigera bilder. Jonathan tittar på fotbollen, så jag kommer nog inte missa om det blir några mål. Passen gick jättesnabbt att ordna idag, de sa att de skulle vara klara inom 5 arbetsdagar. Sen åkte jag och Nomi snabbt till Grand Samarkand ( Växjös köpcenter ) och handlade vinterkläder till henne. Resten av barnen/ ungdomarna har jag redan handlat till, men det känns bra att ha det klart nu innan det blir kallare.
Tycker det är så mysigt att tända brasan nu när det är kallt och mörkt ute. Att mura upp våra spisar hemma var verkligen värt det. Och annat som är mysigt nu denna årstid är att koka soppor och grytor. Och det har jag planerat att göra imorgon, nya goda sopprecept jag ska prova fram.
Sådär, nu har jag fått iväg första omgången med recept till Bonnier-redaktionen. Jag avskyr deadlines men ändå jobbar jag bäst under stress, så det är väl behövligt med sådana. Köket en total katastrof här med disk och grytor överallt. Jaaaay *NOT*. Så nu ska jag diska undan, vänta hem barnen sen bär det ner till stan för att fixa nya pass. Jag lyckades inte förboka någon passtid, så det får bli drop-in och hoppas att vi slipper vänta alltför länge. Behöver förnya pass till nästa resa.
Till er kommer ett nytt tips på en galet god gryta:
Det här behöver du till 4 personer: smör 800 gram lövbiff 4 msk tomatpure 3 dl vatten 3 msk oxfond 2 msk kinesisk soja 1 dl vispgrädde 3 dl creme fraiche
Gör så här: Strimla lövbiffen i cm långa längder. Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt. Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort. Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche. Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.
Denna helgen har varit så mysig, vet inte om det är allt adventspyntande men så är det säkert.
Tänkte att jag skulle ge mig upp på vinden här hemma i stan senare idag och kolla igenom adventsljusstakar och ljusslingor. Lika bra att kolla av lamporna i tid, det är alltid någon som är trasig. Fast innan dess så har jag en deadline innan lunch, recept till min kommande kokbok ska skickas in för att godkännas. Så nu ska jag sätta fart att laga mat, ett middagstips kommer till er här:
Detta tillagade vi när vi var uppe i Stockholm och fotade på Mosebacke.
Enkelt fräscht och så gott.
Till 2 personer:
4 rödingfileer
smör
flingsalt
Serveras med en god citronsallad
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör.
Stek filen några minuter på varje sida. Undvik att vända på den för många gånger.
Servera sedan mer en god fräsch sallad.
Vi hade lite citronsaft, olivolja och flingsalt på salladen.
Mums
Finns det något som doftar så gott som nybakade saffransbullar ?
Det här behöver du till Nomis lussebullar:
50 gram jäst (söta degar)
5 dl standardmjölk
2 kuvert med saffran
2 dl strösocker
2 1/2 dl kvarg eller creme fraiche
100 gram rumsvarmt smör
12- 13 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken + saffran i en kastrull, det ska bli fingervarmt.
Rör ut jästen med lite vätska i taget tills den löst sig, tillsätt då resten. Rör ner socker, kvar + rumsvarmt smör. Arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakhandduk i 40 minuter. baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna lite innan du serverar med iskall mjölk.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED IAPOTEK
Hej där,
Själv handlar jag nästan bara på nätet nu förtiden, hur gör ni? Jag tycker att det är mycket smidigare att sitta hemma & läsa på om produkterna i lugn och ro, googla och jämföra. Iapotek är en stor sida med receptfria läkemedel, skönhetsprodukter och kosttillskott och de har massor verkligen hur-mycket-produkter-som-helst. Och längst ner i inlägget kan jag erbjuda en grym rabattkod.
Jag har klickat hem en hel del julklappar redan, så skönt att ha börjat lite med det redan nu.
iApoteks hemsida hittar ni HÄR
Sonen som tränar mycket äter gärna energitillskott, kosttillskott, proteinbarer och shakes, så jag klickade hem en hel del lyckade julklappar till honom. Ni hittar alla produkter HÄR
På hemsidan finns annars massor med smink, hårvård, hudvård och
skönhetsprodukter. Så jag klickade hem en hel del till Thelmas julklappar. IDUN Mascara, IDUN eyeliner,IDUN Läppglans
Tur att mina barn inte läser min blogg.
För då hade inte julafton blivit lika rolig om man vet vad paketen innehåller 😉
”Blodinbellas” hårserie klickade jag hem till Thelma, silvershampoot är bra för att blonda som vill ha en kallare nyans. Torrshampoo och även sminkborttagning, finns massa olika produkter att välja bland.
Ni hittar produkterna HÄR
Iapotek har massor med hudvård, dagkrämer, serum, ögonkräm och sådant bra som går åt.
Även kosttillskott har de flera olika.
Denna som heter Priorin brukar jag äta för håret, jag inbillar mig att mitt hår blir starkare och växer snabbare av dem. Finns HÄR
Men bästabästa köpet ( dock ingen julklapp) är nog denna. ” Non-Contact termometer”
Mäter både ev. feber och även temperaturen på olika ytor, såsom nappflaskan eller badvattnet.
Termometern placeras 3-5 centimeter ifrån den eller det som ska mätas och läser sedan av dess temperatur. Den passar perfekt om du vill mäta temperaturen på ditt sovande barn. Resultatet syns bara efter några sekunder.
Det här behöver du till 4 personer:
700- 800 gram putsad oxfile
smör
10 stycken potatisar
1 gul lök
Senapscreme:
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fransk dijonsenap
1/2 tsk socker
1 nypa salt
Garnering:
4 äggulor
Gör så här:
Ta fram oxfilen cirka 2 timmar innan du ska börja med maten. Skala och skär potatisen i bitar och skölj den i kallt vatten för att få bort det mesta av potatisstärkelsen. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner potatisen, rör om då och då. Finhacka under tiden löken och skär oxfilen i 2*2 cm bitar. Senapscremen gör du genom att vispa grädden fluffig, och rör ihop med senap, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.
Råstekt potatis blir lite som friterad potatis, väldigt gott
När potatisen är klar ( cirka 15-20 minuter ) ta upp och låt överskottet av smöret rinna av, innan du lägger den på serveringstallrikarna. Fräs löken glansig, och lägg upp för sig på tallrikarna. Till sist höjer du värmen och fräser oxfilen hastig runt om ett par minuter. Tänk på att inte steka allt samtidigt, köttet ska inte koka. Stek så att köttet får vacker färg, men fortfarande är rosa i mitten. Lägg upp på tallrikarna och servera med senapssås och äggula.
Smaklig måltid!
* * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Sega Nougatsnitt
Det här behöver du till cirka 40 st kalaskakor:
220 gram smör
5 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dubbelnougat
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och halvera dubbelnougaten på längden. Gör en grop på längden och lägg ner guldnougaten.
Nyp ihop & baka in dubbelnougaten i chokladrullarna och ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Efter halva tiden plattar du till dem något med en gaffel. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Serveras med fördel ljumna så nougaten är så där härligt krämig.
Även goda kalla också såklart.
Vi sitter och kikar på ”Så mycket bättre” och myser med alla små blinkande juleljus runt omkring oss.
Grannarna måste tro vi är smått galna nu när vi redan börjar pynta upp hela huset till advent.
Jaja, så härligt att jag kan skylla på mitt jobb då 😉 Jag har samarbeten som kräver en del julpynt, och mig gör det ingenting att vi tjuvstartar. Så mycket mysigare allt blir denna mörka årstid när man får göra fint med ljus och lampor.
Nya svarta och guldiga stjärnor har vi fått upp idag. Så fina!!
Och för att slippa alla fula sladdar så kom jag på att vi kunde fylla all stjärnorna med batteridriven ledbelysning.
Så mycket snyggare!
Så här ser fönstret ut idag,
men vi ska köpa en till ljus stjärna nu i veckan. Gillar att alla stjärnor hänger huller om buller.
Jag köper hellre stora och färre inredningsdetaljer än mindre och många.
Utebelysning, adventsljusstakar och minigranar har fått flytta hit också.
Bästa tiden är nu och fram till jul,
Imorgon är det fars dag, så vi ska tassa upp tidigt och bjuda pappan i huset på kaffe på sängen. Min egna pappa gick bort alldeles för tidigt för en himlans massa år sedan,
I går kom svärmor hit för att julpyssla lite. Vi skulle göra söta grantomtar,
så enkelt att göra. Och kostar typ ingenting att göra.
Du behöver:
Stadigt vedträd
Grankvistar
Ståltråd
Tyg
Kottar
Börja med att fästa ståltråden tunt vedkubben.
Sedan placerar du runt grankvistarna runt kubben medan du fäster dem med ståltråden.
När du fått den så tjock och täckande som du vill så är det dags att skapa tomteluvan.
Karin hade köpt filtar i olika färger på IKEA, gråa och röda som vi använde.
Klipp bort en remsa av tyget, vik och knyt ihop.
Fäst sedan den lilla ”kotte-näsan”, även den fäster du med hjälp av en ståltråd.
Så nu har jag två söta juletomtar som väntar på att första snön ska komma.
Pyssel som passar alla.
Jag har haft svärmor här och julpysslat. Ska visa er om en stund.
Har ni tröttnat på tacos och letar tips till kvällens middag?
Detta är så gott! Duschesspotatis för 4 personer:
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.
Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.
Godaste pepparsåsen: Vispa ur ev steksky med lite vatten 2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond salt och peppar
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.