Hej hej, från ett blåsigt och regnigt växjö.
I dag skulle jag ha börjat dagen med en promenad med en kompis, men hon mådde inte helt bra och misstänkte maginfluensa. Å nej, är det verkligen redan dags för alla dessa baciller nu? Jag är livrädd för att bli smittad, eller få hem detta. Men vem är inte det. Istället började jag dagen med jobb och fortsatt veckoplanering. Till lunchen åt jag den goda veganska grytan Thelma lagade. Flera vill ha receptet på den, och det kommer här på bloggen på måndag.
Hur söt är inte detta lilla spel, det låter dock ingenting som de där små änglaspelen man hade förr. Men nostalgi på hög nivå.
Det snurrar så fint när man tänder ljuset.
Ett litet tipselitips på snygga tvålar, fyndade dem på Rusta för under en 20-lapp.
Middagen ikväll blir en stor gryta med korvstroganoff med ris.
Perfekt när man är många, och barnen / ungdomarna har kompisar med sig hem.
Jag hade ett gäng med hallon & blåbär över som jag ville ta till vara på.
Så jag kokade ihop en jättegod drottningsylt. Funkar fint till vilka pannkakor eller våfflor som helst.
Det här behöver du: 400 gram bär
250 gram syltsocker
Gör så här: Koka upp bären med syltsockret i en kastrull, skumma med en hålslev.
Låt sjuda i 5 minuter under omrörning. Häll sedan upp i rena syltburkar.
Förvaras i kylskåp.
Nu är det julfint i varje vrå, Nomi har fått pynta med tomtar, stjärnor och granar bäst hon vill på hela övervåningen. Denna söta buketten köpte jag förra veckan, den är fortfarande fin. Och ursäkta tystnaden förresten, jag har inte hunnit kika förbi er förän nu. Har varit och hälsat på fina Emma och träffat nya bebisen på förmiddagen. Sen har det varit skjutsa, hämta, lämna med tandläkarbesök och fritidsaktiveteter. Sladda in på affären för att handla middagsmat, hem och förhöra läxor. Jonathan är borta med jobbet i kväll så det är bara jag och barnen ( ungdomar ) hemma. Ska skjutsa Jacob till jobbet alldeles snart…. kommer underlätta så mycket när han får körkortet. Idag gjorde han ”halkan”, som visst heter risk tvåan numera. Så nu är det inte långt kvar.
Sen har jag också fotat till ett jättefint samarbete,
så snart kan jag tipsa er om massa bra julklappar.
Eftersom Thelma är allergisk mot jordnötter så bakar jag ofta med cashewnötter istället.
För det tål hon. Denna tryffeln blev en favorit, man kan ha vilka nötter eller torkad frukt som man vill i denna.
Omnomnom
Det här behöver du: 250 gram mjölkchoklad
1 dl nutella
150 gram salta cashewnötter
Gör så här : Smälter chokladen försiktigt över vattenbad, eller på lägsta effekt i micron. Bra om chokladen bara är ljummen och inte för varm. Rör ner nutella till en jämn chokladsmet och vänd ner nötterna. Ta fram en form på cirka 15 *15 och klä dem med bakplåtspapper, vänd ner tryffelblandningen. Och ställ in i kylen.
Kan serveras efter ett par -tre timmar. Skär den i lagom stora munsbitar
Startar upp morgonen med detta pastellsöta inlägg.
Nutellakladdkaka från min senaste kakbok. Fotograf Ulrika Pousette
Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis: Form cirka 22-24 cm
150 gram smält smör
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa med flingsalt
1 dl rumsvarm nutella
Garnering : Florsocker
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, rör sist ner smöret & nutellan. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och förvara svalt i kylskåp i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Pudra över florsocker innan garnering. Här använde jag en spetsduk som jag la över innan jag pudrade. Blev supersnyggt mönster.
Vi startade dagen med sovmorgon och en adventsbrunch, så gott att slippa stressa med frukosten nu när det är helg. Kollade på julkalendern via play, och plockade i ordning. Jag har jobbdag & intervju här i Kalmar under morgondagen så jag stannar kvar. När resten av familjen åkt så städade jag huset, och tömde garaget på tomkartonger, nu inväntar jag fikagäst. Det är goa Marika som har bloggen inredningsfrun som alldeles snart kommer hit på en kaffe. Kul när man får chans att lära känna nya trevliga människor.
I kväll så bokade jag in en middagsdejt med min barndomsvän Susanne. Vi har känt varandra sedan lekis, och även om vi inte hinner träffas så är det precis som vi setts varje dag. Men nu har vi träffats på flera veckor, så jag smsade henne innan och kollade om hon hade tid. Så middag med gammal bästis är bokad, check.
Julpyntade även lite utomhus under den gångna helgen. Nu fattas bara snö, ryser nästan bara av tanken på hur vackert det kommer bli! Sen har jag har fått lite upprörda mail från läsare som tycker att det är fruktansvärt att jag börjar julpynta med gran redan. Nu tycker jag inte att det är så mycket att brusa upp över, utan jag väljer att njuta hela advent av min gran. Hur ni gör får ju ni bestämma 🙂 Sen läste jag i kvällstidningen att folk som börjar julpynta tidigt är lyckligare än de som inte gör.
Det tror jag på!
Plus att jag vet att det smittar av sig på mina vänner, släkt och er att pynta allt tidigare 😉
Härligt ju, passa på att njuta av allt ert fina julpynt. Det är ju ändå så kort tid det här med jul.
Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
Tillbehör:
1 st Fläskfile
600 gram Oxfile
2 Tomater
Frästa grönsaker som te.x
Sparris
paprika
sockerärter
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
Ta fram och servera med valfria såser.
* * * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till 12- 14 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 gram smör
Fyllning : Nutella & karamelliserad mjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienserna, tärna smöret i en annan skål och häll ner resten av ingredienserna där. arbeta ihop för hand eller med matberedare. Forma till 12-14 bollar och lägg i muffinsformar / i muffinsjärn. Och grädda dem i cirka 11-13 minuter, eller tills de fått vacker färg. Tryck försiktigt ut en grop i mitten av dem ( när de är varma ).
Låt det svalna något innan du fyller upp dem. 1 msk kolakräm i varje och toppa med 1 msk nutella i varje grotta. Låt svalna något innan servering.
Melvin och jag hittade till sist en ädelgran som vi gillade. Vi letade länge, och det fanns gott om granar. Så nu kunde man välja och vraka. Egentligen så gillar jag de vanliga bättre, heter de rödgran? De är täta och fina, men de barrar så man blir helt galen. Därav blir det kungsgran eller ädelgran, de står fram till jul utan att smutsa ner.
Melvin ville inte vara med och pynta så det fick bli Nomi och jag.
Självklart fick lillan sätta stjärna på plats, precis som varje år.
För några år sedan kunde jag inte tänka mig att pynta med rött, men nu tycker jag det är sååå fint!
Guld, koppar och rött är färgerna för årets julgran.
Japp, så här blev den i år.
Märkte att jag behövde lite mer kulor, så det får jag handla nästa vecka.
Nu kikar vi på ”Ack Värmland” på play, så himla rolig serie.
Mia Skärniger är typ den roligaste som finns, så bra.
Vi vaknade upp till ett soligt Kalmar, innan det mulnade på lite.
Det är frost och kallt idag, och Molly är inte så förtjust i kyla, regn eller så.
Fast i ur & skur måste vi ju ut på våra promenader. Hon fick syn på fåglarna i vattnet och ville kika närmare på dem, men eftersom hon är livrädd för vatten så kommer hon inte längre än så här.
Fina fina Molly, hon börjar bli en gammal dam nu. Nyfiken, lite lättskrämd, bestämd och lekfull med dem hon känner. Hon kan också vara långsint och tjurig ibland, men oftast pigg & vill jämt vara med. När vi är ute och går hela familjen vallar hon oss så vi inte kommer för långt ifrån varandra, så rolig. Hon sitter alltid hoppfull under oss vid middagsbordet. ( Låter bättre att skriva hoppfull än att hon tigger… Haha ) Ja tänk att vi fick hem henne för snart åtta år sedan, hon såg ut som ett litet marsvin då utan hennes långa fjärilsöron och långa päls. Vår gamla goa familjemedlem.
Inne har det börjat blomma och doftar hyacinter som aldrig förr.
Melvin och jag ska ge oss in till stan och hämta hem en julgran, skojar inte att detta kan vara viktigaste köpet inför varje jul.
Så det kan ta tid, jag vill ha en stor tät kungsgran. Så önska mig lycka till!
Nomi gick loss bland julpyntet, ville kolla på alla nya kulor och jämföra glitter.
Jag minns själv när det var dags att pynta julgranen när jag var liten, det var så mysigt.
Nu ska jag hoppa ur pyjamasen och sminka mig,
snart bär det in till stan.
1 december minsann,
och här ringde klockan extra tidigt.
Nu har årets julkalendern börjat, det är så mysigt att tassa upp brygga kaffe, tända en brasa väcka barnen och titta på julkalendern tillsammans. Ja inte de stora men fortfarande de yngsta. Jag tror årets blir en riktigt spännande följetång, de sista åren har kalendrarna verkligen varit jättebra!
Lussesemlor, saffranssemlor eller lussebullssemlor.
Kärt barn har många namn.
Det här behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg eller creme fraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin. Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 30-40 minuter. Baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter, pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är. Låt dem svalna helt innan du fyller dem med fyllningen. ( Jag rör ihop mandelmassan med ovispad grädde till en lagom konsistens. Sedan vispar jag grädden tillsammans med rårörda lingon, sötar med florsocker till en lagom söt blandning.) Fyll lussebullarna och servera genast.