Dan före dan före dopparedan

Hej,

Två dagar kvar till julafton, och familjen kan inte vara mer pepp. Vi spelar julmusik och äter julmat en månad innan jul för rätt stämning. Haha. Och så börjar vi med att fira lilla-julafton idag med barnens farmor & farfar. I morgon bjuder jag hem till julmacka och julegröt.  Då fyller tant 37 år,  vilket får mig att tänka på hur länge jag faktiskt bloggat. Tänk att ni är många som snart har följt mig i nio år här på bloggen. NIO!! år det är helt galet, lite synd att jag inte har kvar den första tiden av inlägg.

Julgranen där vi under dagen ska fylla på med de sista paketen under granen.
Varför säger man alltid att man inte ska köpa så många, och sedan blir det trots allt. Förresten jag kokade en jättesmart gryta igår, med juldofter. Kan bara tipsa för er som gillar jul lika mycket som mej. Ta fram en kastrull och fyll den med vatten, lägg ner ett par kanelstänger, ett gäng med kryddnejlikor och klyfta ner en apelsin. Låt detta sjuda på svag värme, doftar helt magiskt. Fyll på med vatten en gång då och då. Det doftar en hel dag!

Nu ropar barnen från köket, dags för julbrunchen.

0
6 kommentarer

Kladdkaka med krämig center

Om du är sugen på att baka lite i helgen, men inte vill baka julgottis.
Prova då denna galet goda kladdkaka med center. Fina bilden tillhör Ulrika Pousette

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 rulle med center

Chokladtäcke:
200 gram mjölkchoklad
50 gram vit choklad

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och förvara svalt i kylskåp i minst 4 timmar eller gärna över natten. Innan servering smälter du chokladen till toppingen.Täck kladdkakan med mjölkchokladen och ringla sedan över den vita.

Klar att servera.

4
1 kommentar

Jul jul strålande juuuul

Hej fina.

Har ni någon julstämning, och hur går det med klapparna? Idag är det skolbarnens sista dag innan lovet. Tänk att redan en termin har gått. Här går jag och packar och plockar i julpyjamasen, till ljuv julmusik och det enda som fattas är snö.


Packar både för julen och resan.
Städar och bäddar rent till hus- & hundvakten. 
En härlig bukett med ”papegoja”-tulpaner, får hus vakterna njuta lite av.


Jag har kollat passen femtioelva gånger, av någon anledning är det alltid jag som tar på mig att vara reseledare… Haha.
Estat ( visum) till USA blev godkänt i måndags. Check. Nästan alla väskor är packade och klara.

Nästan all julmat är inhandlad och ska snart packas ut i bilen. Tänkte bara handla lite revben också till julbordet, det måste vi ju ha. Ja och om inte annat, så kommer det bli jul i år också.

Ville bara kika in och säga hej,
och ta det lugnt och stressa inte, försök njut lite av julen 🙂

0
9 kommentarer

Ägg- & Räkcheesecake till julbordet

Detta är min absoluta favorit till både jul, midsommar och påskbuffen.

Påskmat

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

påskmat

4
15 kommentarer

Chokladfudge med daim

Här kommer en favorit i repris sedan förra året. 

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
200 gram mjölkchoklad med Daim

Topping: 2 hackade dubbeldaim

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader. (Använd termometer) Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen. Strö över hackad daim. Ställ sedan kallt över natten.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv, eller degskrapa.

0
9 kommentarer

JULKÖTTBULLAR

Jag har två favoriter när det gäller julköttbullar så jag brukar varva dem så där vartannat år. Den ena är denna med kryddpeppar, och denna andra är med senap.

Det här behöver du :

500 gram blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 riven gullök
1 msk oxfond konc.
1 1/2 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 kryddmått malen kryddpeppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör ihop ströbröd med grädde, och låt svälla i 10 minuter.
Blanda köttfärsen ,med salt,ägg, lök, fond och kryddpeppar. Rör om tills allt är riktigt blandat.
Rör sedan ner gräddblandningen och rör om ordentligt..
Smöra en ugnsplåt, och börja forma köttbullarna och lägg på plåten.
När alla är färdiga så gräddar du dem tills de fått en vacker gyllene färg och är ordentligt genomstekta.
Rör om då och då på plåten, så det blir en jämn färg på alla köttbullar,
(ca 20 minuter – det beror på hur stora köttbullarna är )

Potatismos:
1 kilo potatis
ca 2 – 2 1/2 dl uppvärmd gräddmjölk
en rejäl klick med smör
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Skala potatisen, och skär i små bitar och koka den mjuk i saltat vatten i ca 2o minuter. Värm upp grädd/mjölken och smöret i en kastrull.
Stöt potatisen med en stöt eller visp. Stöt/vispa ner gräddblandningen bland potatisen, smaka av med salt och peppar.

Servera genast.

0
Kommentera

Vita kroppkakor till julbordet

Gokväll, 

Här har jag hunnit med både julgodis och kroppkakor, fast jag hade tänkt att spara matlagningen tills imorgon. Men när Melvin önskade sig kroppkakor till middag så passade vi på att koka lite extra idag.


Första gången jag kokade egna vita, jag gör ju alltid grova öländska annars. De skiljer sig en hel del i färg & konsistens.
Till julbordet så äter vi alltid fina vita delikatesskroppkakor, men dessa brukar alltid min mormor göra eller lillasyster. 
Jag provade Icas egna recept.
De blev jättegoda. ( vi dubblade receptet eftersom vi åt dem till middag idag också )

Det här behöver du till 30 små kroppkakor : 
vatten + salt till kastrullerna
1 kilo mjölig potatis
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllningen: 
150 rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
1 krm vitpeppar
1/2- 1 tsk finmalen kryddpeppar

Gör så här: 
Skala och koka potatisen mjuk.
Häll bort allt vattnet och stompa ihop med en potatispress tills du inte har några klumpar kvar.
Ställ sedan kallt ( jag ställde ut min gryta med lock i snön, gick väldigt fort ) Under tiden skär du fläsket, så tunt & fint du bara kan. Tips är att snabbfrysa fläsket då det blir lite mer lätthanterligt. Stek sedan i en panna tills du hårfin färg, tillsätt löken och fräs så den blir glansig. Krydda upp med pepparn, och smaka av. Sätt svalt.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite lätt med en gaffel innan du rör ner i smeten, Vänd i mjöl och salt.
Rör om lite lätt, men inte för mycket. När smeten är jämn kan du börja forma dina kroppkakor.
Rulla ut dem till bollar tryck med tummen i mitten och fyll med fläsket innan du rullar ihop.
När vattnet sjuder lägger du ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Låt dem koka i 10 minuter.

Vi gjorde några i olika storlekar. Men så här små blir de som ska vara till julbordet.
Jag fryser in dem en och en när de svalnat. Sedan kan man bara plocka fram dem innan servering.
Vi steker dem lätt tillsammans med prinskorvarna till vårt julbord.

2
8 kommentarer

Dumlekola

Ny vecka och ny energi.
På söndag är det julafton, så varje dag blir det förberedelser inför detta.
Idag kokas julgottis som knäck och kolor, imorgon ska jag rulla vita kroppkakor och på onsdag blir det köttbullarna.
Tar man bara lite i taget så blir det inte så stressigt.

Fina bilden har Ulrika Pousette fotat. 

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
20 dumlekolor ( i smeten )
8-10 stycken att toppa fudgen med

Gör så här: 
Klä en form, cirka 15*15 cm .
Blanda grädde, sirap & socker i en tjockbottnad kastrull och låtsmeten koka upp till 120 grader under omrörning.
Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och dumlekolor. Rör ihop till en jämn smet och häll detta sedan i formen. Toppa med hackad dumle och låt svalna några timmar i kylen innan du skär lagom stora bitar.

Smaklig spis.

2
Kommentera

Fudge med turkisk peppar

En mumsig fudge med smak av turkisk peppar.

Bilden har bästa Ulrika Pousette fotat.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Garnering: Lakritsströssel

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner choken under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd ugnsform.
Strössla över lakritsströssel och ställ kallt tills den kylts ner, gärna över natten
Skär sedan lagom stora bitar och servera.

Förvaras svalt.

14
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Sötpotatispizzor
Tisdag Fiskgratäng med pressad potatis
Onsdag Köttbullar med rostad lök
Torsdag Mustig Gulasch
Fredag Kreolsk Kycklinggryta

img_2706

 

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:

 Det här behöver du till 60 st knäck :

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör

15- 20 st turkisk peppar  karameller

Gör så här :

Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.

0
2 kommentarer