Fudge med turkisk peppar

En mumsig fudge med smak av turkisk peppar.

Bilden har bästa Ulrika Pousette fotat.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Garnering: Lakritsströssel

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner choken under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd ugnsform.
Strössla över lakritsströssel och ställ kallt tills den kylts ner, gärna över natten
Skär sedan lagom stora bitar och servera.

Förvaras svalt.

12
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Sötpotatispizzor
Tisdag Fiskgratäng med pressad potatis
Onsdag Köttbullar med rostad lök
Torsdag Mustig Gulasch
Fredag Kreolsk Kycklinggryta

img_2706

 

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet:

 Det här behöver du till 60 st knäck :

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk smör

15- 20 st turkisk peppar  karameller

Gör så här :

Häll grädde, socker, sirap i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka under lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturern äe cirka 123-125 grader. Rör om under tiden, lite då och då. Under tiden det kokar krossar du karamellerna antingen med en mortel eller en hammare ( låt då karamellerna ligga kvar i påsen)
När knäcken nått rätt temperatur så ta bort kastrullen från värmen, rör ner smör och strö i karamellkrosset.
Häll genast upp i knäckformar, och ställ svalt.

0
2 kommentarer

För er som var lite nyfikna

Gokväll, 

Jag fick så många som mailat mig om intervjun jag gjorde. För er som inte kan köpa den så handlade jag tidningen och fotade. En helt dagsfärsk tidning, med en intervju vi gjorde för ett par veckor sedan. Kändes lite skumt att handla en tidning med sig själv på en helsida.

Ia från barometern kom och gjorde detta lilla ”hemma hos mig”- uppslag.
Vi är nästan grannar här i Kalmar, så det kändes roligt att det var just hon.

Här i texten står det att boken sålts i 25 000 exemplar. Men jag såg den senaste uppdateringen i morse och då var den närmare på 27 000. Helt fantastiskt, det hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat tro.

 

Trevlig kväll.

0
4 kommentarer

Lite ommålat

 

Tjingeling, 
Vi vaknade upp till ett snöfritt kalmar. Hallå, vart är all snö? Det var  min fina storasyster Mona som ringde och väckte mig, sötfia hade sett en intervju med mig i tidningen och ville bara berätta det. Jag som aldrig tackar ja till reportage, men fick nu till ett par helsidor i lokaltidningen. Väntar bara på att mamma & morfar ska ringa och berätta nyheten för mig också… haha. Mina största fans är min egen familj ❤
Måste köpa ett exemplar i affären sen. Nu ville jag bara visa möblerna jag målat om.

Här i Kalmar vill vi inreda lite mörkare, lite mer rustikt trä.
Så lite färg och vips så blev några vita möbler svarta. Kostnad för färg och penslar en sisådär 100 spänn. 
Målade bara en gång för att det ska se lite lagom ojämnt ut.
Matt svart för inomhussnickeri hade jag. 

Så här blev vår tillfälliga tvbänk.
Den får absolut stanna ett tag till nu. Gillade den jättemycket med lite färg.


Ska stanna till och hämta upp lite färgprover till vardagsrum & sovrum.
Vill ha nya färger där 2018. Barnens rum är klara och möblerade nu, ska visa er sen när jag har en stund över. 
Kram och ha en jättefin lördag.

0
6 kommentarer

Trillingnötter

Det här behöver du:
200 gram mjölkchoklad
100 gram hasselnötskärnor

Toppa med hackade rostade nötter

Gör så här :
Rosta nötterna på 225 grader i tio minuter, gnugga av överflödigt skal. Smält chokladen över ett vattenbad, eller i micron. Jag brukar använda en kopp/mugg för att chokladhöjden ska bli högre. Vänd ner hela påsen med hasselnötskärnor i chokladen och vänd om lite med en sked så att alla får choklad på sig. Fånga upp dem tre och tre , låt lite av överskottschokladen rinna av och lägg dem på bakplåtspapper och låt stelna.  Chokladen som blir över kan du med hjälp av en gaffel eller sked ringla över godisbitarna. Gott gott !

0
1 kommentar

RECEPT PÅ MINTKYSSAR

Det här behöver du till 25-30 st:
1 äggvita
6 droppar pepparmintolja
3 1/2 dl florsocker
50 gram mörkchoklad

Gör så här:
Vispa äggvitan fast & fluffig. Och rör sedan ner pepparmintoljan. Häll ner florsockret och vispa till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut till tunna kakor på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten i rumstemperatur. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och klicka / spritsa ut en droppe på varje kaka. 

0
Kommentera

GODASTE SKAGENRÖRAN

Gjorde den godaste skagenröran ever häromdagen.
Denna är grym att ha i krustader, till mackan som tillbehör och på omeletten.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor
1 msk dill
1/2 dl majonnäs
200 gram philadelphiaost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök

Gör så här:
Tina och skala sedan räkorna. Skala och hacka rödlök. Se till att den mesta av vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna. Blanda i majonnäs, philadelphiaost och rör ihop. Smaka av skagenröran med dill, salt, peppar och skalet av en citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

1
5 kommentarer

Tomteskumsfudge

Tjingeling, 

Kommit hem efter en fin dag i Nomis klass, och vi ska snart iväg på Melvins luciauppvisning i kyrkan.
Thelma ville förhöra Nomis läxor, så jag kikar förbi er med nytt recept.
Julgodis som är jättelätt att göra.

Fina bilden kommer från min kakbok, fotograf Ulrika Pousette

Det här behövs till tomteskum fudge :
12-14 stycken skumtomtar
2 dl socker
50 gram smör
1 dl vispgrädde
150 gram vit choklad

Toppa med strössel

Gör så här :
Häll i alla ingredienser förutom chokladen. Klipp ner tomtarna i småbitar och låt allt smälta / småsjuda under omrörning. Sen tar du bort kastrullen från plattan och bryter ner chokladen. Rör tills den är blank, och häll sedan upp smeten i en bakplåtspapppersklädd form. Storlek på formen kan du bestämma själv, väljer du en mindre så blir det större bitar och tvärtom.

Strössla ev. över lite strössel innan den svalnat helt. Förvaras i kylskåp och skär sedan ut lagom stora fudge bitar.
Sedan har du färdigt julgodis, eller advenstgodis att servera.

1
4 kommentarer

Lucia

Hej från ett vitt växjö,

Så ljuvligt vackert det är nu när det är krispigt med snö överallt. Än har det inte töat bort med andra ord. Vi tassade upp innan sju för att hinna se julkalender och ett luciatåg på tv:n. Melvins klass står för Luciatåget i skolan, så han gav sig av något tidigare än han brukar. Vi föräldrar är inbjudna i kväll och titta, ser fram emot det. Nu har det varit några år när vi inte haft luciatåg att gå på, eftersom det bara är föräldrarna + syskon till sjätteklassarna som är inbjudna.


Så här såg vårt hus ut i vinterskrud igår. 
Alla buskar och träd där snön hänger tungt. Hoppas den får stanna kvar ett tag.
Hur länge sedan var det inte vi fick ha snö på julafton ?
 
Jacob glömde visst att ställa in sin cykel i garaget.
Snart ska jag göra mig klar för skolan, idag ska jag vara med Nomi i hennes klass. Får passa på medan de fortfarande vill att man ska följa med 🙂 I eftermiddag ska vi baka Nomis saffransbullar till kvällsfikat.

Ni hittar receptet HÄR

0
7 kommentarer

Hair Mask & Hair Serum

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED MAYBEAUTY

 

Godkväll i stugorna,

Hoppas ni har haft en riktigt fin dag, det har jag. Tänk att det redan är lucia imorgon, hur myyyysigt?
Jag har pyntat med ännu mer julstjärnor och hyacinter idag medan julgodis femtioelva i ordningen kokade på spisen. Nu på julen så går det åt massvis med hyacinter, gärna i alla möjliga färggranna färger. Sedan till våren gräver jag ner alla lökar i trädgården gärna huller om buller i hela gräsmattan. Blir så fint sedan när det blommor.

Medan jag julpysslade så passade jag även på att skämma bort mitt vintertorra barr med en ordentligt hårkur a la fuktbomb. Detta kör jag gärna en gång i månaden eller vid behov. Den gör mitt hår mjukare och lenare och sedan maxar jag med min favorit hårolja som ger topparna mer glans  & lyster. Denna hårkur kan jag rekommendera speciellt för oss som färgar, bleker eller slingar håret, för då behövs extra fukt.

Så här ser förpackningen till hårkuren ut, och på bilden nedan är min hårolja som ni säkert sett innan ser ju ut så här. Den borde finnas i allas badrumsskåp, sååå bra. Använder den varje dag!


När jag vill vara extra fin i håret ser min rutin ut så här: att jag börjar med mössan.
Inuti mössan ligger hårkuren som består av arganolja, keratin och proteiner ( Den är även helt fri från Parabener, Sulfater, Mineral olja, Ethylene oxide, Sodium chloride och Phospater )

Hårmasken är väldigt enkel att använda.
Du tvättar håret, schamponerar det och kramar ur håret lätt med en handduk. Trä mössan över huvudet och massera in serumet i hela håret. Under tiden kan man julpyssla eller städa… Eller….
 Bara ta det lugnt, sätta sig ner och läsa magasin och dricka kaffe 🙂  Låt masken sitta i minst 30 minuter, jag brukar försöka ha den nästan en timme. Mitt hår behöver all fukt det kan få. 

 Jag virade även in en handduk över mössan, tänker att värmen påverkade positivt också.
Sen tvättar jag ur allt och låt håret torka. Jag försöker låta håret självtorka så ofta jag ”hinner”, både plattång och hårtork sliter på håret i onödan.

Håret känns så mycket mjukare och friskare efter en behandling. Hättan gör att proteiner och fukt tränger in och vårdar håret på djupet.

Efter behandling så fuktar jag upp håret ytterligare med några droppar hårolja.
Det räcker med en pump från denna flaska.
Så dryg och håller i evigheters evigheter,

Slutresultatet är ett mjukare hår med mer lyster.
  Idag har jag ett superduper bra erbjudande till er, kanske att ge bort som julklapp eller varför inte skämma bort dig själv lite extra innan julhelgen. För er som vill prova så denna Miracle HairMask & hårolja så har jag ett erbjudande till er nu.
Där ni får 30% på detta paket

KLICKA HÄR så kommer ni till erbjudandet
eller så kan ni gå in på deras hemsidan och ange koden jennyhairpackage

0
6 kommentarer