Puerto Rico Karibien

 

Tjingeling. 

I dag var det dags för ännu ett stopp på resan, nämligen Puerto Rico.
Så här såg det ut från vår hytt när vi vaknade i morse. Så vi kilade bara iväg snabbt och åt frukost sedan gick vi av fartyget.


Vi stannade en taxi och sedan åkte vi till vattnet. Det finns massa anordnade utflykter, men de kostar en hel del ( och massa väntetider och allt sådant ) så vi har valt att boka egen taxi när vi g¨r i land. Funkar fint det med.


Taxi från hamnen och hit kostade cirka 20 dollar. Vi frågade bara efter finaste stranden så litade vi på det.
En kvart tog det på ett ungefär.

Väl på standen så byggde vi sandslott, badade, solade och åt.
Det är typ det våra dagar går ut på, att lata oss. 
Här möttes vi av jättestora vågor.
Så roligt att bada i, kan tänka mig att det är bra att surfa här.  

Vi kom tidigt så det var inte så mycket folk, ingen direkt trängsel. 
Och när man bokar egen taxi så kan man välja helt till vilken strand man vill åka.
Här var inte alls mycket turister. 
Innan vi gick på båten igen ville vi kolla in staden,
väldigt färgglad och med en hel del shopping. 
Kollade in gamla monument och borgar, allt ligger gångavstånd från hamnen. 

Jag hittade massa roligt & spännande godis som jag köpte med mig hem.


Snickers är så gott, kul med lika olika smaker. 
Denna oreo-baren har jag inte sett innan.
Men den ser smarrig ut. 
Imorgon stannar fartyget till i Haiti, det ser vi framemot massor.
Ni kan följa mig och resans gång även på Instagram missa inte det
heter @jennysmatblogg även där.

0
6 kommentarer

Indiskt med koriander

Hemmagjord tikka masala.

Detta behöver du till 4-6 personer: 
1 kilo tinad strimlad kycklingfilé
Marinaden: 
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1/2 tsk chilimix ( chiliflakes)
2 dl matlagnings yogurt
2 msk finhackad korianderTill såsen: 
25 gram smör

4 msk tomatpure
2 msk riven ingefära
1/2 finhackad röd chili
3-4 tsk garam Masala
1 1/2 dl matlagnings yogurt
3 dl grädde
salt & peppar
hackad koriander

Serveras med ris lite naanbröd, och med en god sallad

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och vänd ner den strimlade kycklingen i den.
Ställ in i kylskåp och låt stå 1 timme.
Hetta upp en stekpanna och hetta upp med smör, vänd ner kycklingen + marinad där i. Stek tills kycklingen är klar. Då vänder du ner tomatpure, ingefära, finhackad chili, garam masala. Vänd sedan ner matlagnings yoghurt + grädden och låt sjuda upp, smaka sist av med salt & peppar ( kanske lite cayennepeppar ) och till sist klipper du över massa koriander.

Mums

1
5 kommentarer

ST MARTIN

Hej hej,

Ser att ni är fler än någonsin nu inne och läser om vår resa. Och än är den inte slut, utan vi tuffar vidare på färden genom Karibien för att sedan åka tillbaka till USA och fortsätta vår resa där. Vår första stopp på kryssningen var St Martin.


Så här såg det ur från översta däck i morse vid 08.00
Det verkar som om det är oftast då som man går i land på de olika stoppen. 
Vi packade ihop vår saker och packade med oss lite strandhanddukarna för att upptäcka detta ljuva ställe.


Vi promenerade av fartyget ( inga pass behövs förutom den gången man checkar in vilket är väldans smidigt ) och hoppade på en lite båt för att ta oss till denna lilla strand. 
Det var bara cirka fem minuter ifrån vår färja, det finns fler stränder men vi lät barnen välja och de valde den närmaste. Det är så vackert med alla dessa färger, men lite minus för att det nästan blir för mycket solstolar överallt. 
På St Martins hade även stormen dragit förbi så mycket av husen och butikerna var förstörda.
Inget som märktes på ständerna men däremot på gränderna om man tittade in där.  
Turkost hav, vit sand och klarblå himmel. 
Efter starndhänget shoppade vi lite, åt lite och kollade folk.
Innan vi återvände till båten.

Det finns mängder av kryssningsfartyg att välja mellan,
denna åker vi med. Tror den ska vara världens största båt dessutom.  

När vi bytt om så stannade vi till och plockade med oss lite nachotallrikar innan vi landade i solstolarna på däck.
Eftersom vi var lite tidigare än alla andra var det nästan folktomt, inga köer what so ever. 

På båten kan man både lära sig klättra, surfa och prova på att åka zip line.

Det finns alltid saker att göra på sådana här kryssningar.
Men är man inte snabb på morgonen så blir det snabb lite för mycket folk vid poolerna. Hörde någonstans att vi är över 5000 gäster så dessa måste ju ta vägen någonstans.

Melvin var tuff och vågade åka ”zip line” över hela båten

Maten på bufferna är supergod.
Ikväll var det mongolisk mat ( så gott ) fick dock inga bilder på det. Men man plockar en tallrik med råa grönsaker, nudlar och räkor / kyckling eller kött sedan tillagar kockarna maten medan man väntar.
Fräscht och jättegott.  Här kommer istället lite andra bilder från buffén.   

Grymma bakverk, men man orkar inte smaka allt. Även om man vill. 

Nu är klockan snart halv elva, eller  ja tillochmed halvtolv om vi ska följa tidszonen på St Martin. Det är bra om man är uppmärksam på att personalen på båten följer ”färjans klockan” och inte de olika tidsomställningarna här i Karibien. Dumt att missa båten bara för att man kolla ”fel” klocka.

Imorgon väntar nästa stopp för oss och det blir Puerto Rico och San Juan,
tips på vad vi inte får missa där?

0
8 kommentarer

Älggryta med trattkantareller & lingon

Heeej

Nu på jullovet har man lite extra tid att laga mat.
Och långkok är det godaste som finns!
Denna älggryta tycker jag du ska prova om du har lite älgkött i kyl eller frys.

Det här hade jag i min älggryta: 
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 1/2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
ev. lite maizenaredning
salt, peppar
(smaka av med 1 tesked sambal oelek, eller 2 )

Toppa med lingon

Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, & grädde och smaka av med timjan salt och peppar och lite sambal oelek

1
4 kommentarer

Till havs

Att vara till havs så här i Karibien gör inte alls ont. Det är varmt dygnet runt och vi äter gott & har det bra. Jag har tidsinställt ett inlägg för er, så ni har något att läsa till morgonkaffet.

Här kommer vår tredje dag till havs på vår kryssning. Pssst… om ni inte är höjdrädda kolla in videon på instastory som jag filmat från vår balkong, rätt läskigt hur högt upp man är på fartyget. 
Till frukostbuffen finns allt, bröd, juicer, yougurt, äggröra, bacon och korvar.
Och wienerbröd, en av mina laster. 
God färsk frukt med massor utav smak. 
Man går inte hungrig här inte.
Och sedan finns det flera plan med restauranger och shopping. 
De flesta restauranger kostar extra, men vissa ingår – så det kan vara bra att sätta sig in i vilka som ingår redan från början.
Bufféerna får bra betyg, rent fräsch och gott. 
Plan nummer 6 finns massa underhållning, klätterväggar, barncasino, mat och lite tivoli. 
Och så dansande restaurangpersonal.


Lite sallad och kyckling till lunch. Det finns massa fräsch mat ombord, stort gilla på det. 
Barnen klättrade på klätterväggen igår också.
Väldigt högt, men det hade såklart skyddslina.

Solnedgångarna här är magiska från vår hytt,
det är något speciellt med vatten alltså.

Synd bara att man får svindel av den här höjden ?
Imorgon klockan åtta är det dags för vårt första stopp på den här resan….
tadaaaaa… St Martins, detta är land nummer 39 på min reselista hittills. Hur många länder har du besökt och vilket var det bästa hittills?
( Ingen tävling eller jämförelse, jag är bara uppriktigt nyfiken )

Kraaaaaam

0
23 kommentarer

Karibienkryssning

Godmorgon och välkommen  2018
Här någonstans i Karibien är det mitt i natten.
Hoppas ni hade ett fint avslut på året och får en fantastisk fortsättning på det nya.

Vi startade vår dag med frukost på balkongen.
Mums så gott och trevligt. Passa på om det ingår även i er biljett. 

Efter frukosten så bytte vi om och stack till poolen. Lite sådan där charterkänsla kände jag för kampen om solstolar, men det fanns solstolar till alla. Även om det kanske inte var de bästa lägen på alla. Så imorgon kommer vi försöka vara lite tidigare upp för att få bra platser.

Barnen åkte rutchkanan som såg ut som en haj eller något liknande.
Åker man den så hamnar man på två våningar under, sen får man åka hissen tillbaka.

Turkost vatten och varmt i luften.
Karibien är fasen grymt


Efter sol och bad svidade Nomi om till paljettklänningen.
Så fin! Hon var dessutom den som bar dresscoden bäst i gårkväll ( visste inte att de hade någon) Och jag hade åkt ifrån finskor och hade bara flipflop…

Här kan man fota sig med mästerkatten om man vill. Vi valde att kila vidare till kvällens show : Grease.
Så bra! En av mina favvofilmer dessutom. 

Kvällen bjöd på en magisk solnedgång. 
Skål för ett fantastiskt 2017 och för ett ännu bättre 2018 ♥

Kändes sådär kul att sätta sig på restaurangerna med alla balklänningar och kostymer eftersom vi inte hade klätt upp oss så mycket, så vi stack och käkade hamburgare istället. Varför göra som alla andra när man kan göra något ännu bättre.
Vi hade nästan hela snabbmatsstället för oss själva…. tills resten började komma ner från ”fin-restaurangen” och beställa pommes och milkshakes. Hehe… Blev de inte mätta på finmaten kanske 😉

Och det gick ingen nöd på oss,
vi hade det så bra så bra.

Vi fick ett fin avslut på det gångna året, och hoppas på ett minst lika bra år till.
Nu hoppas vi på sovmorgon och en god frukost till det. Några har frågat efter tidskillnaden och här är klockan 6 timmar efter Sverige. Så jag sitter och skriver till er nu medan resten av familjen sover sött, hoppas ni uppskattar och tycker det är roligt att läsa om.

På återseende om en stund igen.

0
6 kommentarer

Till sjöss

Hej hej, 

Vad roligt att ni inte tröttnat än på att se alla sol & badbilder, för fler kommer det säkert bli under den närmaste tiden.  Nu är vi ombord på fartyget, och det är helt galet stort. På vår resa har vi tre spännande & vackra stopp inplanerade, nämligen : Haiti, St Martin, Puerto Rico. Vår livs första kryssning, så jag får berätta lite under resans gång vad jag tycker om det.

Vårt rum med balkong ut mot havet. Mycket väl godkänt.
Vi bor väldigt kompakt living, men har allt vi tänkas kan behöva.

Kolla in vilka maffiga pepparkakshus som vi hittade på några vånings under oss.  
En annan av alla 17 våningar på båten. 

Det finns även hur mycket restauranger,
som helst samt trevliga buffee´r med pizza, pommes och burgare.  

Efterrätter i överflöd.  
Jodå, här ska vi nog överleva i en 8 dagar.
Dagens lunch med lite allt möjligt gott och blandat. 
Mjukglassarna tyckte Nomi var godast.
Man får göra sina egna, lite som IKEA fast det ingår och det finns 8 olika smaker
Än så länge är det rätt så lite folk i rörelse, gissar att många har packat upp och kommit iordning i sina hytter.
Precis som vi har gjort med andra ord. 

Här ser man hytterna mot promenadgatan.
Imorgon har vi planerat in at bada, vi hann inte prova poolerna alls idag. 

Middagen åt vi tjusigt nog i en Dining som ingick i priset.
Helt ok… men så lite mat att vi alla var hungriga efteråt 😉 Så vi åkte upp till buffén och fortsatte äta. 
En av kvällsshowerna och den var riktigt pampig. Nomi längtar redan tills imorgon när det blir fler shower.
Eftersom vi av någon anledning fortfarande är morgonpigga så har vi beställt frukosten till rummet redan klockan åtta i morgon bitti. Frukost på rummet ingick tydligen också i paket vi bokade, får se om vi blir nöjda eller om vi i fortsättningen traskar upp till frukostbuffen.

Kram på er

0
9 kommentarer

Badat och solat

Hej fina,


Börjar jag trötta ut er med dessa semesterbilder? Jag kan förstår det, för jag blir nästan avundsjuk på mig själv. På riktigt….
men snart är vi också tillbaka till ett regnigt och grått Sverige. Ni är flera som önskat att jag ska göra en topplista över ställen vi besökt, och jag tänkte att jag skulle försöka det med så småningom. Något som jag upprepat här är hur tacksam jag är för att jag har möjlighet att resa med familjen, men fina resor behöver inte kosta skjortan. Vår flygresa till Malta kostade faktiskt inte många hundralappar ( per flygstol ) och där går att hyra billiga lägenhetshotell. Så det får bli dagens restips, jag vet att ni är många som inte har möjlighet att resa så här långt. Och jag vet precis hur det är att behöva spara varenda krona för att kunna resa. Jag har varit där, jag är expert på att leta efter billigaste flygstolarna och de mest prisvärda boenden. Så Malta… googla det, det är fantastiskt prisvärt och vackert.


Bild lånad från hotels.com

Idag checkade vi in här på Hard Rock Cafee Hotel. Poolområdet får högsta poäng ( jättejättefint ) varmt i vattnet, rutchkanor, vattenfall och massa annat.  Rummen däremot har sett sina bästa år, det funkar absolut men det är poolområdet som är det bästa. Stort minus är att de röker nere på casinot, så det luktar illa på hela första planet. Så nu vet ni det om ni funderar på att boka. 


Efter att ha badat i flera timmar så var det dags för lunch .

Så här ser det ut när familjen får tillgång till wi:fi ( finns ju inte riktigt överallt )


Vi beställde in lite olika rätter. 
Mina indiska grillspett var jättegoda.

Nu ska vi göra oss iordning för middag.
Ni följer mig på instagram för ännu mer uppdateringar @jennysmatblogg

Kram på er.

0
6 kommentarer

Triss i efterrätter

Ni har önskat fler förslag på efterrätter till nyår.
Här kommer tre snabba & lätta desserter.

DAIMPANNACOTTA
daim2 (1)

Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping: 
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

* * * * * * *

IMG_0156

I dessa är det: 
krossade digestivkex
hallonkvarg
kladdkaka
lättvispad grädde
färska hallon
riven choklad

Varva allt i fina glas / skålar och servera genast

* * * * * * * * * * * *


IMG_3112

Receptet är för 4 personer

Det här behöver du till nutellapannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 1/2 dl nutella
1 nypa salt

Vaniljpannacottan:
2 dl vispgrädde
1 1/2 blad gelatin
1 vaniljstång
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost

Ställ glasen lutande i andra glas, innan du häller itu de olika lagrerna.

Gör så här:
Börja med nutellapannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter i förväg.
Mät upp grädden och låt sjuda upp på svag värme. Ta bort från plattan och krar ur vatten ur gelatinbladen & vänd ner gelatinblad och rör om tills allt blandat sig. Sedan vänder du ner nutella med en nypa salt, rör om tills du har en fin och blank smet. Häll upp i glasen. Ställ in i kylen i minst 4 timmar innan du gör nästa lager.

Lager nummer 2 gör du likadant med. Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter innan.
Värm upp grädde & socker & vaniljstången ( skär dem på längden och kärna ur den ) låt både frön och stång koka med på svag värme tills de börjar sjuda, ta bort från plattan. Fiska upp vaniljstången och krama ur vattnet ur bladen och rör ut gelatinbladen i gräddblandningen. Vänd sist ner philadelphian, rör tills du har en slät smet och häll ovan på det första lagret.

Låt vila i 4 timmar i kylskåp innan det är dags att servera.

Gärna friska lite syrliga bär.

 

 

0
Kommentera

Tips på 3 rätters till nyår

 

Här kommer tips på en härlig 3-rätters om ni ännu inte bestämt er. Och jag märker också att det smugit in lite halvfärdiga meningar och stavfel här och där, jag har inte riktigt haft tid att läsa alla för programmerade inlägg som jag skissat på. Men ni får ha lite överseende med att det är en semesterblogg nu ett tag

Avokadokräm med räkor och rom.

IMG_3887
Serveras i mindre glas, typ snapglas.

Det här behöver du till 6 förrätter:
2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar

Garnering:
handskalade stora räkor
finhackad rödlök
citronskiva
stenbitsrom
smörstekt bröd
dill

Gör så här: 
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Skomakarlåda med oxfile

IMG_7009

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.

* * * * * * * * * * * * *
Schweizernötsmousse 

img_3570Detta behöver du till Daimmousse 6 portioner :

200 gram mjölkchoklad med scweizernöt
3 äggulor
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Till crispet :
150 gram mjölkchoklad med schweizernöt

Gör din chokladmousse så här :
Bryt chokladen ner i en skål och smält på svag värme över ett vattenbad.
Vispa ihop äggulorna och sockret och rör sedan ner i den smälta chokladen tills allt blandat sig ordentligt. Det är viktigt att chokladen inte är för varm bara, då kan det skära sig. Vispa grädden i en annan skål och rör sedan ner den med chokladblandningen. Ställ kallt i kyl i minst 1 timme innan servering.

Under tiden kan du göra crispet – hacka chokladen. Spara ett par rutor ruta till garnering. Rör ner crispet innan du häller upp i portionsskålarna eller fina glas.

Supergott!

 

 

0
1 kommentar