Tips på 3 rätters till nyår

 

Här kommer tips på en härlig 3-rätters om ni ännu inte bestämt er. Och jag märker också att det smugit in lite halvfärdiga meningar och stavfel här och där, jag har inte riktigt haft tid att läsa alla för programmerade inlägg som jag skissat på. Men ni får ha lite överseende med att det är en semesterblogg nu ett tag

Avokadokräm med räkor och rom.

IMG_3887
Serveras i mindre glas, typ snapglas.

Det här behöver du till 6 förrätter:
2- 3 mogna avokado
2-3 msk creme fraiche
1 skvätt färskpressad citronsaft
salt
ev. cayennepeppar

Garnering:
handskalade stora räkor
finhackad rödlök
citronskiva
stenbitsrom
smörstekt bröd
dill

Gör så här: 
Mosa ihop alla ingredienser till avokadokrämen. Smaka av med citron, salt & ev cayennepeppar.
Häll upp i glasen och garnera med toppingen.
Ställ in i kylen fram till servering.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Skomakarlåda med oxfile

IMG_7009

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.

* * * * * * * * * * * * *
Schweizernötsmousse 

img_3570Detta behöver du till Daimmousse 6 portioner :

200 gram mjölkchoklad med scweizernöt
3 äggulor
1 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Till crispet :
150 gram mjölkchoklad med schweizernöt

Gör din chokladmousse så här :
Bryt chokladen ner i en skål och smält på svag värme över ett vattenbad.
Vispa ihop äggulorna och sockret och rör sedan ner i den smälta chokladen tills allt blandat sig ordentligt. Det är viktigt att chokladen inte är för varm bara, då kan det skära sig. Vispa grädden i en annan skål och rör sedan ner den med chokladblandningen. Ställ kallt i kyl i minst 1 timme innan servering.

Under tiden kan du göra crispet – hacka chokladen. Spara ett par rutor ruta till garnering. Rör ner crispet innan du häller upp i portionsskålarna eller fina glas.

Supergott!

 

 

0
1 kommentar

Årsresume 2017

Jahopp då börjar ju även år 2017 lida mot sitt slut.
Och vilket fantastiskt år det varit.

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?
Ja, jag flög helikopter ( över Las Vegas ) så himla coolt.

Genomdrev du någon stor förändring?
Jobbmässigt så är det utvecklingen av mina plattformar, appen och nya böcker.
På det privata planet så fann vi ju vårt drömhus.

Blev någon av din vänner föräldrar i år?
Ja, Emma & Niklas fick en liten son.

Vilken händelse från år 2017 kommer du att minnas bäst?
Hela resan igenom Kalifornien var galet rolig.
Så det får bli första veckorna i januari.  Dagen på Universal var helt galet roligt. Vilka karuseller och vilka fina shower. Rekommenderas.


Stoppet på Carmel By The Sea. 

Vilka länder besökte du?
År 2017 gjorde vi fantastiskt roliga resor.
USA 2 gånger, Kap Verde, Jamaica, Canada, Polen (Jag & Thelma åkte på mamma/dotter-helg), Italien ( jobbresa till Parma), Bosnien, Hong Kong, Macaou och Bahamas.

Bästa köpet ?
Hmm… får nog fundera en stund på det. Jag fäster mig sällan vid saker.
Men nu kom jag på, min senaste parfym doftar så gott.

Vad gjorde dig riktigt glad?
Att vi bestämde oss för att göra en till bok, en kokbok.
Man går liksom in i en bokbubbla för varje bok, det är svårt att förklara.
Men det är en väldigt speciell känsla. Längtar tills jag kan visa er hur boken blir.

Saknar du något under 2017 som du vill ha 2018 ?
Förra året ( och förr-förr ) skrev jag mer tid. Jag tror jag låter det stå kvar ?
Jag är lite dålig på att planera in saker för min egen skull. Nästa år ska jag boka in fler fikadejter med kompisar, fler biobesök och dagar när jag inte planerar in något alls.

Vad önskar du att du gjort mer ?
Mer roliga saker, man ska ha kul! Man ska inte flytta fram trevliga saker,
livet är för kort för det.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Stressat, ingenting blir bättre för att man oroar sig och stressar upp sig.

Bästa boken jag läst i år ?
Jag har både lyssnat och läst en hel del böcker i år.
Så det får nog bli Häxan ( Camilla Läckbergs )

Vad är din största framgång på jobbet?
Det är nog att jag landat i min sajt & fått den lättorienterad.
Att jag i jobbet väljer att omge mig av sådana duktiga personer som vet vad som behövs för att fortsätta utveckla mina plattformar.

Största framgången på det privata planet ?
Med åldern så lär man sig alltid nya saker,
och tycker att det inte är så farligt att misslyckas längre.

Största misstaget ?
Att jag inte alltid gick på min magkänsla,
utan lyssnade nog lite för mycket på stora luftslott och drömplaner.
Men som tidigare så är det av sina misstag man blir klokare.

Var du gladare eller ledsnare i år ?
Jag tycker överlag att 2017 har varit ett fantastiskt år. Vi har träffat släkt & vänner mycket mer,
vi har rest, vi har haft många soliga sommardagar i Kalmar trots att det regnat nästan överallt i Sverige.

Vad spenderade du mest pengar på år 2017 ?
Ja det måste såklart vara huset och dessa fantastiska resor vi gjort.

Något du önskade dig och fick ?
Ja faktiskt så önskade jag mig kaffe på sängen av min man, och det får jag faktiskt flera gånger i veckan
De mornar när han går först upp så blir jag serverad kaffe på sängen. Världens lyxigaste.

Något du önskade och inte fick ?
Förutom fred på jorden och allt det här vanliga.
Sen så ja hoppades jag på en liten eka, men det hittade vi aldrig på blocket.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Den firade jag med hela familjen/släkten Kalmar, en enklare jullunch. Det var länge sedan jag hade kalas, oftast har man andra planer dagen innan julafton. Men i år kom nästan hela tjocka släkten förbi. Sen blev det såklart den traditionella uppesittarkvällen.



Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Tagit mer tid att koppla bort jobb (dator) 
Gett mig själv fler sovmornar, mer promenader och mer spontandejter med vänner.

Vad fick dig att må bra?
Så mycket, det har varit ett fantastiskt år.
Och att familjen & min släkt fått vara friska. Och att jag faktiskt nu i december hade betalat tillbaka hela mitt csn-lån ( jiiippi )
vilket har varit ett av mina mål de senaste åren.

Vem saknade du?
Som alltid min storasyster Linda. Hon fattas mig alltid.

Mest stolt över ?
Mina barn, tänk att jag har fyra så fina ungar.

Högsta önskan just nu ?
Förutom fred på jord och att alla orättvisor ska försvinna så önskar jag bara att vi får vara friska.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jag kommer inte göra något annorlunda, jag hoppas på att kunna fortsätta resa. Upptäcka ännu fler länder och magiska platser.
Kanske börja skriva på ännu en bok ?

Vill du läsa hur mitt år 2016 var så hittar du min årsresume HÄR

0
9 kommentarer

Bahamas Bimini

Godmorgon där hemma, 

Här närmar sig klockan 01- och jag borde sova för länge sedan, eftersom vi var uppe så tidigt idag. Nu har jag suttit och jobbat med dessa sedan tio, så jag hoppas ni gillar. Ville visa er lite fina bilder från vår fantastiska dagstur idag, varnar för ett långt reseinlägg med massor utav bilder.

Då börjar vi med dagens första foto. . . .  .
Vi bokade färjan med en resebyrå längst vår gata, cirka 145 dollar för vuxna kostade det.
Går säkert att få bättre pris om ni bokar via nätet.

Bussen hämtade upp oss strax innan sju imorse för att köra oss till hamnen.

Två timmar tog resan ( så blanda inte ihop denna med en annan Bahamas tur som tar dubbelt så lång tid )
Ser ni hur vacker den lilla ön är!!

Vi steg av och blev skjutsade över bron, där alla golfbilar stod och väntade.
Ni behöver en golfbil, för att ta er runt ön så tveka inte att hyra.

Vi packade upp alla väskor och fick en karta sedan körde vi.
Första stoppet blev Luna Beach.
Här är enda stranden med riktigt restaurang, så missa inte det om ni kommer runt lunchtid. 

Vattnet var precis sådär turkost som jag drömt om, och sanden var bländande vit.


Snäckor stora som handbollar. Helt galet. 

Nomi och jag samlade så många som väskorna fick plats med. 
Här kan man även hyra vattenskoter, vattencyklar och andra vattenleksaker.
Bimini är en jätteliten ö, och vår en dagstur varade 7-8 timmar. Man hinner se hela ön på den tiden.


Detta är verkligen ett paradis. Svårt att fånga alla vackra färger på en bild.
 
Nomi sköljer sina snäckfångster.
Det spolades upp nya hela tiden. 
Vy från restaurangen. 

Efter ett par timmars sol och badande så körde vi vidare.
Barnen tyckte det var superkul med denna lilla golfbil. Ja det tyckte vi också, men kör försiktigt över guppen!
Paradiset! Bahamas kommer komma högt upp på min lista över vackraste ställen.
Det är magiskt fint här. 
Nästa stopp blev radiobeach ( tar 5-7 minuter att åka) här är det så fint att man blir tårögd.

Vi badar och solar och gjorde inte många knop..


Så här ser vägarna ut som man kör på. 
Medan vi väntade på arr få boarda färjan så kastade barnen macka vid strandkanten och hade tävlingar.
Gillar verkligen när de leker utan telefon och ipad. Med denna utsikt så tackade vi Bahamas för denna gången.
Hoppas på att komma tillbaka snart igen.

0
9 kommentarer

Sanibel Island

 

Godmorgon.
Då lider snart den tredje dagen mot sitt slut här borta i ”amerikat”.
Vi har det oförskämt bra, och jag är så tacksam över allt jag får se och uppleva.
I dag gick turen mot västkusten och Sanibel, jag rekommenderar denna ön varmt.


Vi stannade bara över dagen, men man kanske skulle kunna lägga ett par dagar här.
Det är ett väldigt rikt djurliv på Sanibel. Massvis med fåglar, alligatorer, sköldpaddor så vill man kika närmare på det så tror jag minst två dagar. 
Vi åkte till Bowmans Beach där vi solade, badade och plockade snäckor. 
Vi läste någonstans att Sanibel är det stället i världen som mest snäckor spolas upp på stranden.
Tror det kan stämma rätt så bra.

Massvis med folk nu under högsäsongen, ta med parasoll och snacks här finns nämligen inget sådant.


Däremot massvis med stora snäckor.
Detta var bara lite av dagens skörd. 
När vi började bli hungriga så tackade vi för oss,
och packade ihop oss och traskade upp till bilen.

Vi styrde färden mot restaurangerna.

Valet föll på burgare, och vi hittade ett så himla mysigt ställe. 
Lite väntetid, en tio minuter så där innan vi fick bord. 

Min middag med extra allt. 
Melvin gav burgaren mycket väl godkänt. 
För dem som inte orkade plocka egna snäckor fanns det en liten butik där man kunde köpa dem.
I alla möjliga storlekar och färger. 
Julpyntat är det överallt nu, konstigt vore det annars. 

På vägen ”hem” till Miami igen gjorde vi flera stopp längst vägen.
Så här nära vattnet kan man parkera.

Väldigt vackra vägar.   
Här i slutet av ”the island” på hemvägen, eller början när man anländer finns det mjukaste potatismjölssanden.
Här är sanden som finast, så man behöver inte åka hela vägen ner. Man kan nöja sig att hänga här om man bara vill sola. 

Imorgon ( för er idag ) så  bokade vi en 1-dags tur till Bahamas. Jaaaaaay, det ska bli så spännade. Så jag får skriva mer om det senare. Peppade som bara den för att få besöka detta omtalade ställe. Och vår ”riktiga” Karibein-kryssning stiger vi på den 30:e det är bara några dagar kvar.

0
11 kommentarer

NYÅRSTÅRTA

Denna tårtan blir en favorit i repris.
En perfekt nyårstårta. IMG_6713 (1)

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Garnering: svart marsipan
silverkulor / strössel

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna ( eller ännu hellre frysas minst ett par timmar ) innan du skär upp. Varför frysas ? Jo den smular mindre och är lättare att jobba med.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning :
4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten.

Kavla ut marsipanen och klä tårtan, dekorera med stora silverpärlor

0
1 kommentar

Mot västkusten

Godmorgon raringar, 

Hoppas ni har en jättefin julledighet, eller kanske är ni tillbaka på jobbet redan?
I går blev det en härlig latmask-dag och det behövs, även om vi uppskattar att det händer massa när vi reser.
Har lite datorstreck på benen, de ser ut så här när man suttit och jobbat med datorn i knät.
Klagar inte det minsta på att få jobba med denna utsikten.


Middagen traskade vi ner och åt redan vid femtiden, har ju inte riktigt kommit in i rätt dygnsrytm ännu.


Glass måste man ju äta när det är varmt, det vet ju alla.

Barnen åt pasta, jag åt någon jättegod kycklingrätt med syrlig sallad.

Det vart ju nyttigt, så till efterrätt stannande jag till och köpte ostbågar. Mums. 
Maten är väldigt god överlag i amerika, stora portioner, vällagad och smakrik.
Finns inte många restauranger som inte levererat, då inkluderat alla snabbmatsställen. 

Detta inlägget är tidsinställt för er eftersom ni ska få något att läsa till morgonkaffet.
Själva sover vi förhoppningsvis fortfarande, men när klockan ringer för oss så går dagens utflykt till västkusten.
Har fått så många fina tips av er om att åka dit.

Återkommer med nya recept och uppdateringar under dagen.

Hej på ett tag

0
4 kommentarer

Miami Beach

Hej igen.

Här är klockan tre på eftermiddagen och vi har bara haft en lugn och lat annandag. Tycker USA är ett fantastiskt spännande land att resa till. Här finns så mycket att göra och se. Har längta så mycket till USA igen att jag till och med saknat det blaskiga amerikanska kaffet.. haha.

Frukosten fick helt klart godkänd (faktiskt), rostbröd, bacon, äggröra, musli och lite färsk frukt. Det kan man inte klaga på.


Min frukost.
Nomis tallrik med pannkakor. 
Efter frukosten korsade vi bara vägen och promenerade bort till stranden.
Det är så varmt idag och riktigt behagligt i vattnet.

Jag och mina minstingar, som inte är så små längre.
Tänk att Melvin bli tonåring nästa år, och Nomi fyller 9 om tre veckor. 
Vi badade, solade innan vi gick bort till hotellet för att fortsätta med just badandet.
Tänk att alltid barnen tycker att poolen är bäst.  
Först när magarna började kurra som vi gick upp.
Måste säga att vi lyckades få tag i ett hotell med riktigt bra läge. Sist vi var här hyrde vi hus, det är trevligt det också. Men det kostade väldigt mycket mer. 

Orka fixa håret när man är på semester. Eh… nix. 


En kall dricka vid poolen, innan maten. 

Nu ska vi göra oss klara för att gå ut och leta upp ett litet minimarket, jag vill köpa amerikanska ostbågar.
De är farligt goda snacks, kommer försöka fylla hela resväskan med detta innan vi lyfter hemåt igen. Haha…

På återseende snart igen.

0
2 kommentarer

Sovit nästan 12 timmar

 

Godmorgon från ett varmt och soligt Miami.
Här är vårt lilla hotell på Ocean drive som vi bor på. Gulligt lite hotell, med trevlig restaurang.
Barnen somnade innan nio igår, så de har sovit i nästan 12 timmar. Snark.
Men nu är vi alla pigga igen.

Vårt rum för några dagar.

Bild lånad från hotels hemsida, hann dra in alla väskor och stöka ner innan jag började fota. 
Det första vi gjorde igår var att hoppa i badkläderna och åkte upp till takpoolen.
Kvällsbad är nästan det bästa, sedan har de också en liten bubbelpool här på taket.
Så gott som ensamma här uppe och klockan är cirka 18.00
Får se om det är samma ikväll. Idag tänkte vi åka ner till beachen och sola. 
Maten åt vi när vi promenerade en bit bort längst strandpromenaden.  
De hade allt möjligt, denna nachotallrik tog vi in till förrätt. Läckert när chipsen har massa olika färger. 
Jag och Jonathan beställde in kycklingfaijitas, och barnen åt pizza.
Mums. 
Nu är klockan snart tjugo i nio och vi ska knalla ner och kolla in restaurangens frukostbuffe.
Det är inte ofta man får en riktigt frukost så här på de amerikanska hotellen, så vi har inte höga förväntningar.
Men jag ska fota, så får vi se om vi blir positivt överraskade eller inte.

Hej på ett tag

0
Kommentera

Vad göra av julmaten som blir över ?

Har ni också fått massor av julmat över.
Ingen fara, mycket av maten går att frysa. Såsom köttbullarna, frys in dem och servera dem om en vecka eller månad istället.
Vispa ihop en god brunsås till dem och koka potatis. 
Brunsås:

2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar

Serveras med kokt potatis

Gör så här: 
Vänd ner crème fraîche & grädde i en kastrull och vispa tills du har en klumpfri sås.
Vänd ner grädde, soja, fond & låt sjuda upp.
Smaka av såsen med salt, & peppar + gele.

 

0
Kommentera

Det senaste dygnet

Gokväll från Miami ( Mitt-i-natten- hemma -i-sverige )
Hann ju inte uppdatera det senaste dygnet då jag för en gångs skull faktiskt helt valde bort datorn.
Först firade vi ju julafton med all julmat, Kalle anka och spel, sedan satt vi uppe och kollade film tills det var dags att köra.  En mysigare och godare julafton än på länge. Det är något visst att slippa alla krav på alla måsten. I år lagade vi bara det ”viktigaste”, och dukade enkelt fast med finaste porslinet.


Thelma stod för dukningen och servettvikningen. 
Maten fixade vi gemensamt, medan all julmusik dundrade ut genom högtalaren.
Mysigt värre, är så mysigt att hänga med helan ”lilla” familjen. Vi skrotade runt o jul myskläder hela dagen.

Åt massvis med julgodis och kollade på Kalle Anka,

Tomten kom och julklapparna delades ut, i år hade jag världens bästa present till barnen, ska skriva mer om den sedan. Efter den tomten hade vi julklappsleken, åt ännu mer julgodis och ris a la malta.
Innan vi nattade de minsta & Jonathan och hade filmkväll. Vid 02.00 packade jag in oss som skulle iväg i bilen och körde mot Köpenhamn. Då hade jag sovit exakt 0 minuter. Jag körde bara första sträckan, sen fick Jonathan ta över att köra resten, han som sovit.

Frukost på flygplatsen innan vi for.
Tänk att nybakat bröd kan vara så gott.

Nu har familjen somnat och jag ska redigera dagens bilder.
Nu kommer ni få scrolla er igenom massvis med reseinlägg de näramste veckorna.
Hoppas ni gillar.

0
2 kommentarer