DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED HOLMGRENS BIL
Hej där,
Hoppas du fått bästa starten på dagen!
Det är så mycket nya roliga & spännande projekt som drar igång nu i januari. Min kokbok ska vara så gott som klar om några veckor, även om den inte går i tryck förän till sommaren. Sedan mitt nya samarbete med Holmgrens Bil, som är en av är en av Sveriges största privata bilhandlare. Här ska jag tillsammans med föreläsare närvara vid tre kvällar där det bjuds på mingel, intressanta föreläsningar och tävlingar. Nu är ni ALLA vip-inbjudna av mig, men det är begränsat med platser så det är först till kvarn som gäller. Wihooo så roligt det ska få bli att träffa er. Så se hit nu Värnamo-bo med omnejd, hur har du det måndag den 15:e Januari?
Jag kommer bjussa på lite lättare tilltugg, så tveka inte, utan bara in och anmäl er. Ta med dig väninnan, grannfrun eller maken och de första 40 stycken som anmäler sig kommer att få min kakbok, signerad om så önskas. Eventet kostar ingenting och det kommer bli en supertrevlig kväll.
Vår 3:dje dag i Key West börjar gå mot sitt slut. Vilken fantastisk stad, hit vill jag åka tillbaka. Drömmigt att få ha ett sommarhus här som pensionär. Drömmar kostar ingenting. Allt är väldigt gulligt, ombonat och mysigt överallt. I morse hade jag telefonmöte från klockan sju, så det var bara att ställa klockan och springa ner till cubanska cafeet för gott kaffe. Eller egentligen vaknade jag faktiskt av sonen som smsade hemma från sverige! Han hade klarat körkortet idag, blir man stolt som en tupp eller vad?! Jaaaaaay!
Men tillbaka till morgonen som startade med kubanskt kaffe, detta är väldigt gott så nu vill jag bara ännu hellre åka till Cuba. Är det någon som är morgontrött i detta gänget så är det jag. Men tillsammans med 2 koppar kaffe satt jag på balkongen och uträttade det viktigaste medan de andra tog en sovmorgon.
Efter fyra långa telefonmöten så knatade vi bort för frukost ( det kommer bli en s*tans dyr telefonräkning ) Men men så får det bli ibland. Blue Heaven fick jag fått tips från av min bloggläsare AnnaLena. Tack tack.
Väldigt trevligt, gemytligt och gott så jag kan rekommendera det varmt.
Dock hann jag bara äta upp halva portionen innan det ringde i jobbmobilen, och frukosten var ett minne blått… Hehe. Näe men det märks att alla är tillbaka på jobbet på riktigt nu.
Två kvarter bort fann vi Hemingways hus, så coolt!
Efter en stadstur röstade alla för stranden. De flesta stränderna är privata, men det finns en hel del guldkorn som alla får bada vid. Googla runt så hittar ni.
I USA har de även dessa regnbrunnarna överallt. Känner ni igen från filmen:
”Do you want a balloon”….
Tittar man nog på bilden ser det ut som det är ögon där nere…. 😉 Hujeda mig.
Vi traskade ner på piren och vilka vågor!
En sväng förbi stranden, blåsigt med varmt. Här hade jag lätt kunnat hänga en dag eller två.
Skulle jämföra vädret här som en ganska typsik svensk sommar, kanske något varmare.
Men när magarna började knorra var det lunchdags, eller ja snacksdags.
barnen åt en varsin pommestallrik och jag & Jonathan delade på en Key Lime paj. Majj Gadd så himla god.
Key Lime Paj kommer från början från Key West, detta är en av mina favvo-efterrätter.Nu har vi inte hunnit äta så många pajer just här – men denna var såååå god. Vi åt den på ”Southermost Beach Cafee”. Krämig och perfekt sötsyrlig. Bad jag om receptet ? Jajamän, denna ska bakas hemma sen!
Sedan promenerade vi hem till poolen,
badade någon timme och gjorde oss klara för att utforska mer av staden.
Vilka ljuvliga cafeer längst gatorna. Kakor stora som tefat! Här snackar vi!!
Solnedgången tjusade vi på Mallory square, dock fanns inga lediga bord.
Så vi gick ner till hamnen och fotade därifrån.
Kvällens middag åt vi på ”Only Wood”, pizza, pasta och massa annat gott.
Jättemysigt matställe på en gata in, har ni tid så gå hit!
Nu då är klockan snart tio här i amerikat, vi ska sätta oss och boka hotell. Imorgon åker vi vidare, buuhuu… lite närmare hemåt kalla sverige. Men det ska bli gott att komma hem till resten av familjen (saknat dem sååå på resan) och det ska bli riktigt härligt att komma in i vanliga rutiner igen.
Både vackert och gott!
Detta är något vi lagar ofta, blir väldigt färgglatt och uppskattat.
Du behöver:
Rödbetor
Gul lök
Morötter
Potatis
Palsternacka
Olivolja
Flingsalt
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, skala och klyfta upp allt i en gratängform.
Ringla över olivolja och ställ in i mitten på ugnen i cirka 30 minuter eller tills rotfrukterna blivit mjuka.
Strö över rikligt med flingsalt.
Klart att servera, både till kött, kyckling eller vegetariskt.
Vi var för sent ute för att besöka Hemingway idag, så det får bli morgondagens besök.
I närheten av vårt hotell ligger Southernmost Point. Det är den sydligaste punkten på hela det kontinentala USA. Så lång kö för att bli fotad, så vi valde att inte stanna och vänta. Och ja familjen på bilden har godkänt fotograferingen 🙂 Tänk att vi bara är 90 miles från Cuba här, jag vill så gärna åka dit någon gång.
Vi fortsatte vår lilla promenad in till stan, det är väldigt nära till allt här.
Men vi har iallafall lyckats att få ihop nästan 20 000 steg idag.
Pinchers key west blev dagens middagsställe.
De hade först och främst massvis med fisk och skaldjur på menyn.
Vi åt en liten minst sagt spännande förrätt: Conch fritters.
Efter att ha ätit halva portionen började vi googla, hade ingen aning om vad detta var. Det visade sig vara friterat snigelkött. Haha… men oj vad vi inte kunde fortsätta äta sen. Fast innan vi visste var de inte så tokiga, så ni måste prova om ni är i närheten.
Man doppade de friterade bollarna i en stark dip.
Melvin valde sina ribs, typ det bästa han vet efter tacobell.
Jag beställde in fisk, som var sådär. Jag har haft otur med maten här på Key West, medan alla andra lyckats pricka in massa gott. Hoppas på bättre tur imorgon.
Vi gick förbi ett underbart fudgeställe på vägen.
Doftade så gott utanför.
Fudger i alla möjliga smaker.
Så mycket gott på ett och samma ställe.
I fönstret ut mot gatan kan man se hur de bakar allt.
Häftigt.
Kvällspromenaden hem är minst sagt färgglad och blinkande.
All julbelysning är kvar, vilket gör det extra fint.
Nu närmar sig klockan sovtid här, och för er ringer snart väckarklockorna.
Hoppas ni får en riktigt fin start på veckan. Missa inte att följa resan på instagram:
@jennysmatblogg
Det blev en ordentlig sovmorgon och vi kom inte ut på ”stan” förän klockan elva. Hotellet hade ingen frukost, ganska vanligt att det är så på de amerikanska hotellen så dubbelkolla det när ni bokar. Vi ( jag & Jonathan) startade dagen med en take-away kaffe på cafeet mittemot vårt hotell. Mycket gott, kubanskt kaffe.
Kan rekommenderas.
Lite fönstershopping och promenera runt bland de små fina färgglada gränderna medan vi letade brunchställe.
Nästan lite för sent för frukost och för tidigt för lunch.
Vi valde ett ställes hette Banana Cafe, väldigt mysigt och speciellt.
Ok mat, men faktiskt inte så prisvärt.
Så godkänt, men vi kommer inte tillbaka 😉
Jag åt en omelett men den var inte så fin, så jag struntade i att fota den.
Sen gick vi vidare, det är jättemysiga gator här, och massa cafeer, restauranger, shopping.
Glass finns i stora lass!
Hemmagjord glass.
Idag är de varmare ute 23-24 grader, och inte lika blåsigt.
Ett riktigt julpyntat hus.
En söt liten minibuss.
Här uppe tänkte vi sikta in oss på att käka någon av dagarna.
Såg väldigt mysigt ut.
När barnen tröttnat på att kika runt på stan så gick vi tillbaka till hotellet och badade.
Sällskap vid poolen, hahah. Trodde jag såg fel först, men dessa går fritt här på hotellet.
Stranden som tillhör hotellet, här tänkte vi hänga lite imorgon. Idag blev det bara poolen.
Nu är klockan fem och vi ska göra oss klara för gå och kika på Hemingways hus,
annars har vi inte så mycket planer det dyker liksom alltid upp massa på vägen så det är trevligt att inte ha för mycket på schemat.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Antingen bara snabbt för medium eller lite längre om du vill ha den välstekt. Själv föredrar jag rosa när det är oxfile, men det är en smaksak. Lägg oxfilemedaljongerna i en ugnssäker form och strö över ostblandningen över och ställ in o mitten på ugnen i 5-10 minuter tills osten har fått en vacker gratinering.
Serveras genast!
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till fikat: Kick-snittar
Det här behöver du: 220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
150 gram kick
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade kick-kolan . Dela i tre och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Vi är incheckade på vårt hotell i Key West. En veckas kryssning med Karibien som utsikt och fantastisk mat är nu till ända.
Men vi valde att avsluta vår resa på det varmaste stället i Florida, som då blev här efter en hel del googlande och jämförande.
På vägen ville Jonathan göra stanna till på outleten.
Sagt och gjort så gjorde videt direkt efter vi klivit av kryssningen.
Det här är hur-stort-som-helst, vi var här även förra året. Då gick vi här en hel dag och shoppade och kollade i alla fina butiker.
I dag skulle vi inte ha så mycket. Nomi skulle köpa present till bästa vännen hemma.
Och så skulle vi köpa en varsin present till Jacob & Thelma. Check!
Vår bil för denna veckan ser ut så här, en sjusitsig GMC. Mycket stora skillnader på priset på hyrbilar nu denna veckan än för 2 veckor sedan. Denna kostade inte ens hälften mot var vår bil då kostade och denna är bra mycket större och rymligare.
Så har man möjlighet att åka när det inte är lov så kommer man billigare undan.
Lunchen åt vi på Tacobell, Melvin har önskat det enda sen vi kom hit.
Så idag var det dags för Mexikanskt .
Det är inte alls lika varmt som vi hade innan vi åkte på kryssningen,
så nu har vi fått plocka fram lite långtröjor och koftor.
Tacos, nachos och sallader beställde vi.
Helt ok tycker jag, helt FANTASTISKT tycker Melvin.
Vi avslutade med dessa efterrätt snacks.
Smakar som friterade kanelbullar.
Sedan fortsatte vi den långa vägen mot Key West.
Det tar några timmar, det är vackert och så här ser vägen ut nästan hela vägen.
Vårt hotel för denna vistelsen ” Southernmost beach hotel”
Vi bokade med balkong och havsutsikt.
Solnedgången ikväll var magiskt. Här på hotellet hade vi uppvärmda pooler, så vi gick ner och badade innan vi skulle göra oss klara för middagen.
Den stannade vi och åt på Dennys Diner. Imorgon ser vi fram emot att upptäcka mer av denna mysiga stad.
Det vi sett än så länge gillar vi massor.
Nu ska jag uppdatera en veckomatsedel så ni har den till ni vaknar imorgon.
Nu har vi gått av båten, och är vi på väg längst ner till Key West. Vi har varit på väg hit tidigare, men valt att stanna halvvägs. Så vi känner igen de lite långtråkiga vägarna. Till er där hemma kommer ett recept.
Middagstips a la LCHF
Till 4 personer behöver du:
400 gram lax
1/2 purjolök
olivolja
10 körsbärstomater
salt & citronpeppar
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
Topping:
räkor
gräslök
chili
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Tärna den tinade laxen och lägg i en ugnsfast form.
Skiva upp purjolöken och fräs den med olivolja tills den blir mjuk.
Strö över löken och klyftade tomater över fisken. Rör ihop crème fraîche och riven ost.
Fördela ut detta över allt. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 20 – 25 minuter tills gratängen fått färg.
Ta ut och toppa med räkor, lite chili & gräslök.
I dag möttes vi av vår första regndag, som ni kanske läst eller hört på nyheterna så är det minst sagt busväder runt USA just nu.
Så även här, och även om det är varmt så är det regn och blåst. Denna vyn vaknade vi med, kan tro att det är jättevackert med klarblå himmel.
I stället var det hällregn, det var som att duscha när vi lämnade fartyget.
Så vi hängde under regnskydd bra länge, innan vi insåg att vädret nog inte blir bättre än så här.
Då struntade vi i regnet och drog och badade.
Så varmt i vattnet, och vi behövde knappast oroa oss för att bränna oss i solen.
Det var några fler tappra besökare som badade, men de flesta stannade faktiskt ombord på fartyget.
Trots att det blåser en hel del så märks det inte mycket, ingen som blivit sjösjuk än i vårt sällskap.
Och då brukar både Melvin och Nomi bli åksjuka ofta.
Tittar ni noga på vattenytan så ser ni nog hur mycket regnet öste ner.
Fick se en pytteliten bit av blå himmel, men den nådde inte ända fram.
På fartyget finns massor av aktiviteter hela tiden, så man går inte sysslolös.
Barnen har varit iväg och klättrat, spelat pingis, hämtat glass och spelat fotboll. Personalen anordnar musikquiz, tävlingar och annat så det finns alltid något för alla.
Ja sen har vi ätit och ätit och ätit.
Maten är grymt bra och varierande här ombord.
Ett besök på restaurangen ”Wonderland”
Ett tok-roligt koncept, får se om vi bokar middag här någon av våra sista kvällar.
Skeppet är så stort att man faktiskt varje dag ser och upptäcker nya saker.
På väg för en eftermiddagsfika. Kaffe, läsk & bagel ingår i vårt pris.
Lite shopping har vi hunnit med.
Eller egentligen mest fönstershopping, men rätt mysigt att bara sätta sig på ett fik och kika på folket.
Nu är klockan fem på kvällen här i Karibien,
vi ska smita ner och kolla på kvällens musikal.
Nu i Januari är det den fattigaste månaden på hela året.
Det är sedan länge, så det är nu man verkligen ska passa på att ta kylskåpstömningen till andra nivåer.
Man har faktiskt mycket mer mat än vad man tror hemma. Och prova även på mer vegetariska alternativ.
Denna gratängen är minst lika god utan kassler.
En gratäng för 2 personer 1 sötpotatis
1/2 riven lök
2 1/2- 3 dl vispgrädde
50 gram kassler
1/2 msk gul curry
riven mozzarella ( 3-4 bollar )
salt & peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och skiva sötpotatisen tunt. Blanda ner den gula curryn, salt & peppar i grädden. Strimla kasslern tunt. Och varva nu allt alla ingredienser och toppa sist med mozzarella. ( Fyll även på med så mycket grädden att det täcker sötpotatisen ) och skjuts in i ugnen i cirka 30-40 minuter, tills sötpotatisen är mjuk.