Godmorgon.
Jag kom hem sent från Kalmar igår, var i Växjö strax efter tio.
Vrålhungrig dessutom, så det fick bli något snabbt och enkelt. Vi har lite kyl & frysinventering denna månaden, jag vill ta tillvara på all mat och minska matsvinnet så mycket jag kan. I frysen hittade jag en färdig variant av Kycklingkebab så det fick bli middagen tillsammans med gårdagens sallad. Kebabsåsen är en höjdare, och recepten till såsen kommer under bilden.
Det här behöver du för att göra kebabsås: 1 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
3 msk fanta
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar
Gör din kebabsås så här: Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.
Jag vet att ni är många som uppskattar tidiga inlägg, så ni har något att läsa till morgonkaffet.
Så här kommer ett sådant, och då ville jag tipsa om en riktigt god laxrätt. Den kan serveras med ris, eller pressad potatis eller varför inte potatismos. Stora handskalade räkor lyfter rätten ytterligare.
Vi bjöd på denna när vi hade gäster,
men nu har jag redigerat om receptet så den passar för 4 personer.Till 4 personer
4 bitar lax
2 1/2 dl vispgrädde
300 gram philadelphiaost
2 msk red curry
Toppa med nyskalade räkor
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Vispa ihop phialdelphiaost med grädde och red curry.
Vänd sedan över såsen och ställ in i ugnen på 20-25 minuter, eller tills laxen är klar.
innan servering toppa med stora räkor.
2 putsade fläskfileer
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl kallt vatten
200 gram philadelphiaost eller creme fraiche
1 msk soya kinesisk
2 msk oxfond
1 tsk balsamico
salt och peppar
Potatisgratängen :
Mjölig potatis
Grädde
1/2 finhackad gul lök
200 gram färskost med örter
2 pressade vitlök
salt och peppar
1 dl ost till gratinering
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skär tunna potatisskivor, finhacka löken.
Blanda potatis, lök grädde , färskosten med vitlök salt och peppari en ugnssäkerform.
Grädden ska täcka potatisen, ställ in i ugnen i cirka 1 timme ( sista kvarten kan du ta ut gratängen och strö över osten ) Så att den inte blir bränd.
Putsa fileerna , skärlagom stora bitar, och smörstek dem i en panna. Ta bort från pannan och gör såsen på stekskyn: Häll över vatten, fond, soya och låt puttra upp. Vispa ner grädde och red av med philadelphiaost till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar ( jag har min pepparkvarn med fyrasorters olika peppar ) och balsamico . Och lägg ner köttet igen och låt puttra ihop.
Klart att serveras med en god sallad
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet:
Det här behöver du till 4-6 portioner:
1 färsk ananas
3 msk smör
3 msk farinsocker
glass
grovhackad choklad
rostad flagad mandel
Gör så här:
Skär bort skalet från ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela sedan i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smöret.
Vänd ner ananasen och strö över sockret. Stek tills sockret smält och blivit som en kolasås.
Fördela ananasen i glasen och toppa med glass, choklad och rostad flagad mandel.
När du rostar mandel gör du det i en torr stekpanna.
Detta kan vara den godaste efterrätten jag gjort på länge. Den går bara inte sluta äta, den smälter i munnen.
Ni måste prova om ni gillar syrliga efterrätter. Jag fick ju ett recept på fiket i Key West, dock har vi ju inte riktigt samma mått här hemma. Så jag fick gissa och experimentera om lite grann i receptet. Och det blev såååå bra *skryt skryt* haha.. Det finns ju en hel uppsjö med recept på denna efterrätt, själv känner jag mig så nöjd att jag funderar på att flytta till Key West ( där denna efterrätt uppfanns ) och starta ett fik och livnära mig på världens godaste paj…. Hehehe.
Jag tycker att en riktig Key Lime Pie gör sig bättre på digestivbotten, som den oftast gör.
Och inte oreo som det recept innehöll. Här kommer min variant.
Till botten behöver du:
200 gram digestiv
125 gram smör
Till fyllningen :
2 burkar (a 397 gram) sötad kondenserad mjölk
2 dl nypressad limesaft
skalet av en lime
6 äggulor
Gör så här:
Ställ ugnen på 170 grader.
Mixa kexen till smulor, smält smöret och rör ihop.
Tryck ut i en rund form cirka 25-26 cm, med avtagbara kanter. och grädda i mitten på ugnen i 10 minuter.
Ta ut och sänk värmen till 150 grader. Häll upp kondenserad mjölk i en skål och rör ihop den med limesaften + skal.
Vispa ihop äggulorna innan du rör ihop dem med smeten. När smeten är jämn ( rör inte onödigt mycket ) häll den över botten och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter.
Ställ sedan kallt i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Det här behöver du till en form på 22-24 cm:
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig
Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.
* * * * * * * * * * *
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och bred ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.
Blir helt galet saftig och med krispig toppen.
* * * * * * * * * * * *
Det här behöver du till kärlekmumskladdkaka : 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
Gör din kärleksmumskladdkaka så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Låt den stå i kylen i minst ett par timmar innan du brer över toppingen. Och när toppingen & riven kokos är på plats låt den stå kallt i ett par timmar till.
Fredag idag och jag har planerat att städa ut julen här hemma, och jaga ut alla dammråttor också för den delen. Städdag it is. Sedan blir det storhandling ska fylla på kyl och frys, för det ska provas nya recept hela helgen. Det bästa med mitt jobb är ju att få vara kreativ i köket. Älskar att prova nya smaker och kombinationer, och att göra det enkelt. Sist men inte minst klämde jag in en snabbtid hos frissan i eftermiddag, måste fixa utväxten ( inte en dag för tidigt ) Får se om jag kan fixa en efterbild på det. Här har vi ju en före iallafall 🙂
Och frågestund var länge sedan så nu kör vi.
Fråga på, om allt och ingenting, jag kommer besvara frågorna allt eftersom i kommentarsfältet.
Ett grått och regnigt Växjö mötte oss i dag, så vad är inte godare då än en soppa.
Nu är jag så taggad på att dyka ner i receptberget och prova nya roliga recept.
Soppa med gott bröd funkar lika bra till vardags som till fest.
Det här behöver du till 4 personer :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
1 näve med sockerärtor
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
2 dl vispgrädde
räkor
Gör så här :
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter, sockerärtor + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och toppa med räkorna.
Vi har ätit så mycket gott på vår resa och jag har blivit så inspirerad för att prova massa nya recept.
Men en återkommande favorit är Pulled Pork, detta kommer jag laga i dagarna när vi kommer hem.
Gillar ni?
Kan serveras som tacos, i bröd eller till en sallad. Det här behöver du : 1,2 kilo fläskkarre salt, peppar och cayennepeppar 3 msk olivolja 2 1/2 dl barbecuesås ( inte för söt ) 2 gul lök 1 vitlöksklyfta
Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader. Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet. Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet. Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen. I en sådär 5-6 timmar. När köttet är klart så ska det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det. Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED HOLMGRENS BIL
Hej där,
Hoppas du fått bästa starten på dagen!
Det är så mycket nya roliga & spännande projekt som drar igång nu i januari. Min kokbok ska vara så gott som klar om några veckor, även om den inte går i tryck förän till sommaren. Sedan mitt nya samarbete med Holmgrens Bil, som är en av är en av Sveriges största privata bilhandlare. Här ska jag tillsammans med föreläsare närvara vid tre kvällar där det bjuds på mingel, intressanta föreläsningar och tävlingar. Nu är ni ALLA vip-inbjudna av mig, men det är begränsat med platser så det är först till kvarn som gäller. Wihooo så roligt det ska få bli att träffa er. Så se hit nu Värnamo-bo med omnejd, hur har du det måndag den 15:e Januari?
Jag kommer bjussa på lite lättare tilltugg, så tveka inte, utan bara in och anmäl er. Ta med dig väninnan, grannfrun eller maken och de första 40 stycken som anmäler sig kommer att få min kakbok, signerad om så önskas. Eventet kostar ingenting och det kommer bli en supertrevlig kväll.