JULFIRANDET I DAGARNA 3

Hej hej,
Trodde knappt jag skulle skriva det… men jag är nog helt färdig med julmat för detta året. Pjuuuu…
Herre min tid vad jag har glufsat skinka, köttbullar och Janssons nu.
Hur är det med er där ute? Är ni också redo för annan mat också?

Julafton firade vi den 23:e tillsammans med barn / respektive och barnbarn. Den 24:e tillsammans med nära och kära och den 25:e firades det på Öland.
En mysig dag/ kväll med uppesittarkväll framför bingolotto med alldeles för mycket julgodis.
7 lotter hade vi allt som allt, och vi vann som vanligt ingenting…. Haha.

Farbror Melvin med liten Aaron.
En liten kille com lyckades hålla sig vaken enda fram till midnatt.

Finaste familjen  ❤️




Härligt julkaos innan tomten gjorde besök hos oss och alla paketen började slitas upp så papper och snören flög över hela vardagsrummet.

I dag händer inte många knop, kanske kolla serier och städa bort det sista julen.
Inte många dagar nu tills vi firar in det nya året.
Hoppas ni njuter av lugna dagar tillsammans med nära och kära.

24
Kommentera

TOREKOV HOTELL & SPA

Hej raringar,
Hoppas ni har det bra så här dagarna efter jul. Vi har haft det toppen och firat julafton i dagarna tre.
Dagarna försvinner snabbare än blixten här så här års. Hoppas ni har det helt fantastisk med nära
och kära.
Tänkte jag skulle uppdatera från våra härliga dagar från västkusten förra helgen.

Vi startar med spa-hotellet från Torekov. Efter många rekommendationer från er.
Detta fantastiska ställe hade jag tidigare aldrig hört talas om.
Men ack så himla mysigt. Så vill ni överraska kärestan så kolla in detta
Helt klart bland det bästa jag besökt här hemma !

Känns nästan som en mysig fjällrestaurang med all den gedigna möbleringen.
Och alla tända brasor, mysfaktor 100 överallt.

Utemiljön var ändå den bästa. Men allt annat var också super!
Självklart gjorde snön sitt, men kan bara tänka mig så vackert det hade varit här även under
sommartid.


Flera utomhusbad, bastu och kallbad.
Nyp i armen överallt man gick.


Ett mindre spahotell där man inte behövde trängas eller boka bord långt i för väg.
Sjukt mysigt och lyxigt.

Även om miljöerna var de bästa så måste jag säga att maten var helt fantastisk.
Detta är inte ett lika stort spahotell som några av de största men ack så romantiskt och mysigt.
Skulle lätt boka detta igen med tanke på mat och mysfaktor.

Nu ska jag sätta mig och gå igenom alla bilderna från jul.
Uppdaterar med de i morgon bitti.

Kram och god natt.

24
3 kommentarer
INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Kikar förbi med veckomatsedel, hoppas ni hittar lite ni gillar.
Det är uppesittarkväll på Fredag, så minus att provsmaka julsmörgåsen så kommer vi att ha
en plocktallrik med allt möjligt gott.

Måndag Kryddig lax med frästa vaxbönor
Tisdag Vitlöksdoftande linsgryta
Onsdag Biff Rydberg med senapskräm
Torsdag Pannbiff med kokt potatis med brunsås
Fredag : Plockmat

Olika frukter & bär, en grekisk sallad, några såser, potatissallad, torkad korv, oliver & ostar. Häll upp en skål med lite nötter, skiva upp en baguett, ställ fram lite ost & smör.  Ja och så är det såklart gott med lite olika kallskuret kött & kyckling till detta. Hittade olika marinerade kycklingspett som passade fint till vår fredagsmiddag.
En sådan här planka är väldigt smidigt att bjuda på när man ska få gäster och inte vill stå och laga mat hela dagen.
Utan det räcker att duka upp, och sedan servera.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Sedan måste jag tipsa om de sötaste barnkläderna!
Gör ni en beställning nu så hinner ni få hem kläderna innan jul KLICKA HÄR

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Sist men inte minst en julig fika , godaste bullarna.


Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg naturell
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 14- 16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram med rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker 

Topping:
smält smör
strösocker 

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm.
Blanda smör, socker & vaniljsocker och bred ut över degen, rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

Ta ut och låt svalna något innan du penslar dem med smält smör & doppa dem i strösocker.

Servera genast med en stort glas kall mjölk.


19
1 kommentar

JULBORD PÅ ÖLAND

Hej där,
Då var det fredag igen och vi inväntar hus- & kattvakten innan vi ska fara mot västkusten.
De blir en helg där vi ska besöka både Torekov och Falkenberg. Häng med mig på Instagram så kan du följa vår resa där ❤️

Och förra helgen avslutade vi med ett besök på Öland och ett julbord på Halltorp. Bra avslut på en helg minsann.

Detta var julbord nummer sju för detta året,
Och sista julbordet innan jul 😉 Men jag tröttnar ju inte på julmat.

Ju äldre jag blir ju mer uppskattar jag det kalla på bordet.
Sill, lax och kallskuret.

Sen är man ju alltid så mätt efter maten att man knappt orkar äta något annat. Men något lite sött måste man sju smaka.
Har ni ätit något julbord i år ? Eller väntar ni tills julafton ?

Nu dags att hoppa ur pyjamasen och packa väskan.
Hörs snart igen!

8
3 kommentarer

KOLAPAJ MED LINGON

Här har ni något gott till Luciafikat.

IMG_1694
Det här behöver du till botten:
125 gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
2 msk vatten

Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap

Garnering: 
1 1/2 dl lingon

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp ingredienser till botten och nyp ihop till en deg. Tryck ut i en rund form, cirka 22-24 cm.
Nagga med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills den fått lite färg.
Under tiden mäter du upp ingredienserna till kolafyllningen, och låter den sjuda upp till 118-120 grader,
det tar cirka 20 minuter. Ta ut formen och häll i kolafyllningen , toppa med lingon och låt svalna innan servering.

Gott att ha lite lättvispad grädde till.

8
Kommentera

ELLERY BEACH HOUSE

Hej där Fredag,
Hoppas dagen startat lugnt och fint.
Innan denna helgen står på glänt så vill jag hinna uppdatera med förra helgens äventyr som var Ellery Beach House ute på Lidingö.

Erica hämtade upp mig i stan och så körde vi ut mot Lidingö,
så vi checkade in strax efter lunch. Dock var inte rummet riktigt klart så vi gick ner i restaurangen och avnjöt deras härliga brunch istället.

Allt hamnade inte på bild, men det var massa trevliga smårätter / Tapas.
Som vi delade på.

Och hummern…. var inte att leka med.
Den smälte i munnen.

Jajamän, så här mycket gott fick vi i oss. Innan vi rullade mätta och belåtna till rummet sedan när det var färdigt, bytte om till badkläder och gick bort till poolerna.
Vi hade tänkt att vinterbada från bryggan , men fegade ur. Men kanske nästa gång ….


Sammanfattningsvis en suuuuuupermysig tjejkväll med god mat,
god dryck och härlig miljö.

12
Kommentera

VÅR STOCKHOLMSHELG DEL 1

Godmorgon,
6 December säger almanackan, och vi startade dagen med ett avsnitt av julkalendern.
Så myyyyysigt, kanske är det sista året som Nomi fortfarande vill se den. Eller tja… i år tror jag att hon faktiskt ”offrar” sig för mig för att jag tycker att det är en sådan fin tradition. Hahah…. Men men jag myser iallafall, och vi bullade upp med god frukost och pepparkakor och massa tända ljus. Är det inte bästa starten på en decembermorgon så säg.

I helgen vart det Stockholm.

Vi tog tidiga flyget och landade i huvudstaden redan innan sju,
och vad gör man i Stockholm så tidigt om inte besöka Stockholms Brunch Club.

Pepparkakslatte, söt mäktig och god.

Har ni inte varit där så rekommenderar jag starkt.
Finns dessutom massa vegansk på menyn – så detta lilla smultronställe passar de flesta.

Efter en härlig brunch så fortsatte vi ut på stan och promenerade runt.
Efter nästan 20 000 steg i hemskt obekväma skor så stannade vi till och passade på att få en halvtimmes fotmassage. Så najs.

Sedan var det dags att checka in på hotellet. Vila en stund innan det var dags att bege sig ut med båt till Fjäderholmarnas krog för ännu ett fantastiskt julbord. Såååå mycket gott, och inriktningen var viltkött.
Mums mums mums.

Dag nummer 2 bar iväg mot Lidingö ö.
Men jag skriver mer om det senare i kväll. För snart kommer Klara och Aaron hit, för vi ska julbak idag.
Det står saffransbullar och massa julgottis på menyn.

Kram

22
7 kommentarer
INLÄGGET INNEHÅLLER ANONSLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Måndag Gräddig pastasås med bacon & körsbärstomater
Tisdag Löksoppa med baconströssel
Onsdag Fläskytterfilé i god brunsås
Torsdag Potatisgratäng med köttfärs
Fredag Torsk- & kräftgratäng


Det här behöver du
1 torskblock
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fracihe
2 msk hummerfond
salt & peppar
1/2 kruka finhackad dill
1 dl riven ost

Toppa med kräftstjärtar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade torsken i en ugnsfast form. Vispa ihop grädde, crème fraîche, fond i en kastrull. Smaka av med salt, peppar & dill. Häll såsen över fisken och riv över en god ost. Gratinera i 25- 30 minuter eller tills fisken är genomklar.
Ta ut och toppa med kräftstjärtar.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Missa inte det grymma erbjudandet från Polarn och Pyret som sträcker sig ända fram till midnatt.
30 % RABATT på alla pyjamaser( vid köp över 200 🙂 . Klicka här

https://adtr.co/Gg2hjz

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Och så något gott till kaffet: Oreotryfflar

Det här behöver du:
154 gram oreokex ( 1 förpackning )
100 gram färskost

Garnering :
200 gram vit choklad
Polkagriskross

Gör så här: 

Mixa kexen till smulor. Antingen med en mixer eller genom att lägga kakorna i en påse och gå loss med en brökavel.
Rör ihop smulorna med knappt 100 gram och forma 10-12 bollar av smeten. ( Det är kladdigt och ska va kladdigt )
Ställ i frys i 20 minuter.  Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i choklad, låt dem rinna av innan du lägger tillbaka dem på bakplåtspappret. Strö över lite krossade polkagrisar och låt svalna.

( Funkar utmärkt att frysa)

4
Kommentera

JULBORD MED FAMILJEN

.
Hej där raringar,
Hoppas ni har det bra i julmyset ( eller julkaoset ).
Här kickade jag igång advent med ett härligt julbord på Stufvenäs tillsammans med alla barnen + respektive, barnbarn kusinvitamin och farmor & Thomas. Funderar ni att boka julbord här så rekommenderar jag det verkligen. Vi åker hit nästan varje år,
det är på prick så där julmysigt som det ska vara.

Aaron var dessutom så duktig och satt still i sin stol och backade om på maten och godiset flera omgångar. Hans första riktiga julbord, och det fick helt klart mer än godkänt.

Efter 2 1/2 timmes ätande så tackade vi för oss och begav oss hemåt.


Och denna veckan har rusat förbi, tiden går snabbt när man har roligt. Och imorgonbitti är det flyget upp till Stockholm. Ännu ett härligt julbord inbokat och sedan blir det spa med Totto på lördagen.
Så lyxigt!

Ni kan följa med mig på Stockholmtripen via Instagram, och till er andra önskar jag er en härlig helg.
Kram på er,

19
Kommentera
REKLAM FÖR MINA BÖCKER

VECKOMATSEDEL

Bättre sent än aldrig. Här kommer tips inför kommande matvecka 🙂

Måndag Godaste linssoppan
Tisdag Fiskarfruns gryta
Onsdag Omelett med pizzatopping
Torsdag Fylld chorizo med mos
Fredag Kebabkryddad kyckling med pommes

Och hemmagjordsås, som smakar precis som på pizzerians. 

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

* * * * * * * * * * * * * * *

Det här behöver du till 5- 6 personer:
1 kilo kycklingfile
Rapsolja
hemmagjord kebabkrydda
salt

Tillbehör : Pommes och en god sallad

Gör så här: 
Strimla den tinade kycklingen i lagom stora strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och vänd ner kycklingen.
Krydda den med kryddmixen under tiden, och när kycklings nästan är färdig salta & smaka av med mer krydda.

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️


Och så ett litet julklappstips eller varför inte en present till paketleken.
Ni hittar mina böcker HÄR

https://bit.ly/2OCcWyW

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Något gott till adventsfikat : Vaniljfyllda saffransbullar

Det här hade vi i vetedegen, cirka 45 lussebullar : 

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.


5
1 kommentar