#caffeslatte

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED LÖFBERGS

 

 

Godmorgon och välkommen söndag, 


Att fika är väl alltid mysigt och just söndagar är väl för många av oss den dagen då vi klämmer in dessa fikadejter. Antingen genom att bjuda hem oss till släkten eller bjuda hem bästisen på en kopp kaffe, kaka och lite skvaller. Just nu har jag i samarbete med Löfbergs en ack så bra kampanj. Det är just det här jag ofta pratar om: med att inte kasta bra mat & dryck, att vara sparsam med det som finns dv.s vara matsmart. Och i detta fallet innebär det att man inte brygger, eller häller upp mer kaffe än du faktiskt dricker upp.


Kladdkaka kan aldrig bli fel,
och smakar dessutom alltid godast till söndagskaffet. 

Varför är då detta så viktigt att vara sparsam med kaffet ? 
Jo det är för miljön såklart. För visste du att vi på ett år slänger ut mer än 300 miljoner liter kaffe hemma i vasken. Det innebär att svensken i genomsnitt häller ut minst en kopp kaffe om dagen – eller var 3:e kopp. Det är faktiskt så himla onödigt.
När det enda vi behöver tänka på är att inte brygga mer kaffe än det som går åt, och att dricka upp sista kaffeslatten.
Därav vill ju såklart även jag stödja denna fina kampanj #caffeslatte

Hoppas du gör det också.

Tänk på alla kaffeplantor odlas med omsorg i två-tre år innan första skörden. Passionerade kaffeodlare som handplockar bönorna på avlägsna bergssluttningar. Dessa fina bönorna färdas över 1000 mil via åsnerygg och lastfartyg till Sverige. För att sedan rostas till önskad smak och arom av dedikerade experter som haft kaffe som passion sedan 1906. Och för att sedan hamna i Löfbergs kaffeförpackning och handlas hem av just dig i mataffären.
Vilken resa, och just därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att minska kaffesvinnet.

 

För att vara med och stödja denna fina kampanjen, tagga gärna era kaffekoppar med #caffeslatte på instagram.
Jag kommer kika runt på era bilder sedan.

0
18 kommentarer

VECKOMATSEDEL

 

Måndag: Potatis- & Purjolökssoppa
Tisdag: Panerad torsk med skolans goda dillsås
Onsdag Smördegsinbakad kassler med champinjonsås
Torsdag Indisk kycklinggryta
Fredag Mexicoröra

IMG_8945

Till 4 portioner Mexicoröra
4 port. ris
smör
1 finhackad gul lök
350 gram färdigstekt & kryddad tacofärs
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1 burk majs

Kall sås:
2 1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk chilisås
dofta över cayenne
salt

Gör så här:
Rör ihop den kalla såsen och ställ kallt. Koka riset enligt anvisningar. Finhacka löken och fräs i smör, när den mjuknat och doftar nötigt vänd ner den finhackade paprikan. Fräs runt och tillsätt ris & tacofärs även burken med majs. När du blandat och allt blivit genomstekt är den klar att serveras. Gärna med lite tortillachips.

* * * * * * * * * * * * * *

Gott till kaffet : Havrebollar

img_6321

Det här behöver du till 30 havrebollar
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme. Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast. Förvaras svalt delicatobollarna svalt.

0
1 kommentar

Lyckan är…

 

Att få vakna upp till denna utsikten med en kopp kaffe. . .
Sommartid i all ära, men jag tycker att det är minst lika vackert
nu när det är vitt överallt.


Idag ska vi lyfta upp stegen från bryggan, innan den fryser fast.
Igår kom Lova ( barnens kusin ) hit så det blev hämtpizza, godis & talang.
En mysfredag med andra ord. Och så himla många duktiga talanger som var med igår.

I dag ska jag jobba med recept, korra texter och recept till boken.
Jonathan & Nomi ska iväg och titta på hockey, matchen började klockan tre.

Hoppas du får en fin lördag,
jag kikar förbi lite senare med nytt recept.

0
5 kommentarer

Fredag

Go´morgon härliga fredag,


Vaknade precis innan klockan ringde av ett riktigt oljud. Det visade sig vara Thelma och hennes kompis som dundrade ner från övervåningen, tjejerna kaosade runt några microsekunder i hallen och sedan ut genom dörren med ett dörr som drog igen så hela huset skakade. Några hade visst försovit sig och fick springa till bussen, haha… men de hann! Sedan tassade resten av familjen upp, vi åt frukost och plockade ner de sista i skolväskorna. Melvin tar sällskap med Tess på morgonen, som de vanligtvis oftast gör och Jacob körde Nomi till skolan. Var det underlättar nu när även Jacob har körkort, man får hjälp med både hämtningar och lämningar och när det behöver uträttas ärenden. Det enda negativa är att min bil ständigt saknas på garageuppfarten. Haha…

Nu har jag precis hällt upp min andra kopp kaffe och tänt en brasa. Ser ni fina buketten på bordet som Jonathan har skämt bort mig med, man blir alltid på bättre humör med snittblommor hemma. Eller hur ?
Så nu ska jag sätta mig och redigera, har så mycket recept jag vill få färdiga till er.
Så håll utkik efter uppdateringar!

Kram och trevlig fredag

 

0
4 kommentarer

Pizza-pannkaka

Gokväll,

Vi fortsätter att tömma ur kyl & frys här hemma.  Och idag bjöds det på pizza-pannkaka, detta är en hit. Så bra och gott att kunna ta till vara på maten som man har hemma. Man har mycket mer mat än mat tror i sina skafferier.

Har du inte mozzarella hemma så går det bra med vilken ost som helst.

Till en ugnsform / ugnsplåt :
2 pkt bacon eller motsvarande rökt skinka
6 ägg
1 l mjölk
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Topping
ketchup/ chilisås
Mozzarella
oreganokrydda

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, klipp baconen över ugnsplåten och ställ sedan in i ugnen i fem minuter. Under tiden vispar du ihop smeten, lite av mjölken med mjölet, knäck ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Rör sist ner saltet. Sedan häller du över blandningen över baconet och ställer in i mitten på ugnen tills den fått fin färg.
Cirka 15- 20 minuter. När du har cirka 5 minuter kvar av gräddningstiden tar du ut plåten och river över massa ost, och pudrar över oreganokrydda. In igen och gratinera. Servera gärna med en hemmagjord pizzasallad.
Recept finns här 

3
5 kommentarer

Se hit Kalmar med omnejd

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED HOLMGRENS BIL

 

Hej fina, 

Hoppas ni har en fin onsdagskväll!
Nästa vecka kommer jag till Kalmar för event på Holmgrens Bil. Här ska jag tillsammans med duktiga föreläsare närvara, och det bjuds på mingel, intressanta föreläsningar och tävlingar + söt liten goodiebag. Nu är ni ALLA vip-inbjudna av mig, men det är begränsat med platser så det är först till kvarn som gäller. Wihooo så roligt det ska få bli att träffa er. Så ni som bor i Kalmar-med omnejd, hur har du det torsdag nästa vecka? Alltså den 25:e Januari….

Har ni inga planer så kom och gör oss sällskap.

Jag kommer bjussa på lite lättare tilltugg, och något gott till kaffet – så bara in och anmäl er. Ta med dig väninnan, grannfrun eller mamsen, de första 40 stycken som anmäler sig kommer att få min kakbok, signerad om så önskas. Eventet kostar ingenting och det kommer bli en supertrevlig kväll. Så tveka nu inte, in och tacka jaaa.

NI FÖRANMÄLER ER HÄR, HOPPAS VI SES

 

 

 

 

Vi kommer även vara i Växjö, det eventet kommer äga vid den 31:a Januari.

För att säkert få plats, boka i tid 🙂
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM VÄXJÖ-EVENTET

Det ska bli så kul att träffa er.

0
4 kommentarer

Lyxiga hasselbackspotatisar

Hej där,

Jag har provat ett nytt sjuuuukt gott tillbehör. Nämligen hasselbackspotatisar deluxe.
Majj Gadd så goda. Prova till helgen, det går inte att bli besviken.


Det här behöver du:
potatisar
smält smör
ost
bacon

Gör så här 
Tvätta potatisen och skär tunna snitt genom halva potatisen, lägg dem på en plåt och pensla dem med rikligt med smör.  Och in i ugnen på 225 grader i 30-40 minuter. Hur länge beroende på storleken på potatisen, när potatisen är mjuk, provkänn med sticka, så tar du ut den.

Tryck ner ostbitar här och var i skårorna och ställ in potatisen på eftervärmen, under tiden klipper du bacon smått och knapersteker det. När osten smält tar du ut potatisen och strör över baconströsslet.
Så är det klart att servera. Passar både till kyckling eller en fin köttbit.

0
Kommentera

Fläskfilepasta

Hej där, 

Lill-lördag idag och då kanske ni kikar runt efter något lite festligare recept. Därför kommer ett smarrigt tips på fläskfilepasta.
Vi äter mindre och mindre kött hemma, det har under åren bara blivit så.  Nu äter vi mer fisk, kyckling och gärna vegetariskt. Så det känns liksom lite extra lyxigt med fläskfile.

Det här behöver du:
pasta för 4 personer
1 fläskfile
smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fracihe
1 1/2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1/2 röd paprika 

Serveras med festlig sallad

Gör så här: 

Koka pastan i saltat vatten. Putsa filen och skär den i strimlor. Fräs  i en stekpanna så att de får vacker färg. Man bryner lite i taget för att köttet inte ska koka. När de fått vacker färg vänd ner crème fracihe med grädde och låt allt sjuda ihop på svag värme. Blanda i fond, soja och hacka ner finhackade paprikan.
Rör runt och servera tillsammans med pastan. 

1
4 kommentarer

Sega Dumlekakor

Hej hej,
Hoppas ni haft en fin tisdag. Här på eftermiddagen hann jag äntligen med att baka lite goda kakor.
Bl.a dessa goda sega kladdkakskakor med kladdig dumle i.

Ni måste prova!!

Det här behöver du till 14 kakor: 
2 äggvitor
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
17 grovhackade dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 170 grader.
Vispa ihop äggvitor med florsocker med en elvisp. Vispa tre minuter.
Rör sedan ner kakao + grovhackad dumle. Fördela ut smeten med en sked.
Max sju kakor på varje, lägg dem glest. Ställ in i mitten och grädda cirka 10-12 minuter, håll ett koll på dem så de inte blir brända.

4
2 kommentarer

Ja se det snöar, ja se det snöar….

Det var väl roligt, huuurra.

Det är så vitt och vackert utanför mitt fönster. Äntligen har det hittat ordentligt med snö även till Växjö.
Ska snart leta fram pulkorna, snowracer och annat som vi ska ha sedan när vi går bort till pulkabacken. Myyyysigt.

Jag satt och jobbade i soffan med datorn knät halva förmiddagen, inte det bästa för ryggen. I know.
Det vart gamnacke deluxe, haha! Tanken var att jag skulle provbaka småkakor hela dagen, jag skulle först ”bara” svara på ett par mail, sedan ”bara” kolla igenom lite kommentarer. Sedan ”bara” redigera bilder, och läsa igenom avtal och fakturera det viktigaste.. Men framåt lunch så fick jag nog och stängde ner datorn.


Jag startade ugnen medan den skulle bli varm hoppade jag i vinterskorna och sprang runt och fotade i trädgården.
Det blir ju så mycket fina med snö. 
och nej vi hann inte måla klart räcket i somras, tiden räckte inte till.
Och alla dagar som vi skulle måla så regnade det. Buhuu, men vi får ta det till vårkanten.
Alla syrenbuskar är tunga av all snö, hoppas hoppas den får stanna ett par veckor nu.
Det blir ju så mycket ljusare och trevligare. Ooops, nu doftar det nybakat från köket.
Andra plåten med småkakor ska nu tas ut.

Doftar ljuvligt av choklad och dumle.
Mums

0
2 kommentarer