HOLMGRENS I VÄXJÖ

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED HOLMGRENS BIL

 

 

Nu vill jag bjuda in Dig som bor i Växjö med omnejd, till supertrevligt event på Holmgrens Bil nu på onsdag.

Här ska jag tillsammans med duktiga föreläsare att närvara.  Det bjuds på mingel, intressanta föreläsningar, tävlingar + goodiebag. Jag får bjuda in alla mina läsare, men det är begränsat med platser så det är först till kvarn som gäller. Wihooo så roligt det ska få bli att träffa er. Nu måste du genast kolla upp vad ni har för er på onsdag ( 31:a januari 18.30 ) har du en lucka så är det ju perfekt!

Kom och gör oss sällskap vetja.
Ni föranmäler er GENOM ATT KLICKA PÅ DENNA LÄNKEN HÄR , senast på tisdagkväll.


Så här såg det ut från vårt senaste event i Kalmar.
De första 40 stycken som anmäler sig får min bok ” Baka med med godis”


Jätteroligt att få chansen att träffa så många av er läsare så här.
Och jag signerar såklart böckerna om så önskas.


Lite mingel, med god mat innan föreläsningarna startar.

Det bjuds på olika sorters snittar och alkoholfritt bubbel.


Alla får såklart en goodiebag med sig.
Och under kvällen hålls det även i tävlingar & utlottningar med fina priser. 
Adam Holm föreläsare om deras projekt ”Chasing elements”

En bensträckare med kaffe och kaka.
Sist bjöd jag på vaniljhjärtan i långpanna. Mycket uppskattat, recept finns på bloggen.

Så alltså tveka inte nu, det kommer bli en jättetrevlig kväll.
Kom och häng med mig, och Holmgrens bil på onsdag.

FÖRANMÄL DIG HÄR,
( Jag hoppas att du är en av de 40 första, som då också får min bok )

 

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag it is, och så även dags för veckomatsedel.
Roligt att ni uppskattar den.

Måndag : Vegetarisk pastasås
Tisdag Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergratäng med smak av pizza
Torsdag Kyckling Kiev
Fredag Fläskfilelåda

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

Klart att servera.

Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Daimglass

IMG_8990

Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( ska inte kokas)
3 dubbeldaim
1 burk med karamelliserad mjölk
Chokladströssel

Gör så här:
Vispa grädden luftig tills den bildar toppar, vänd ihop med den kondenserade mjölken.
Hacka daimen och vänd ner i skålen, vänd om med en slev tills allt har blandat sig.
Öppna burken med den karamelliserade mjölken, och rör ut med 2 msk grädde. ( För att den lättar att jobba med när den inte är så tjock) .  Varva sedan glasssmeten med kolakrämen i en form.Toppa till sist med strössel och kolakräm. Och plasta den innan du ställer in den i frysen.
Den ska stå kallt i minst 4 timmar innan servering.

Ta fram en stund innan servering, ät & njut!

0
Kommentera

Lugna gatan

Gokväller,

I dag har det varit lugna gatan här, plockade och fixade lite i huset i förmiddags. Tog en powerwalk i det fina vädret.
Köpte mig en bukett med blommor. Finns det något som känns vårigare en yvig bukett med krispiga tulpaner.  
Sen hade jag en stund över, då bjöd jag in mig på kaffe till fina Marika ( Inredningsfrun )
Och vilken mysig lägenhet,  men snart är den ett minne blott då de flyttar till hus om en månad.


Hon bjöd på kaffe och fika. Mums
Kvarg, musli-smulor, hallon och kokosflarn.


Väl hemma igen hamnade jag här uppe på altanen med datorn och en kopp kaffe. Vackert som bara den, men kallt som attans.
Här satt och jobbade en stund, tills fingrarna blev till istappar.

Men nu ska jag börja med lördagsmiddagen,
och efter det ska vi förbereda till kalaset imorgon.

Trevlig kväll till er!

0
1 kommentar

Sallad

Hej hej,  
Här skiner solen över Kalmar och jag ska snöra på mig skorna och ge mig ut på en powerwalk. Ljuvligt väder.
Men innan dess ville jag tipsa om en jättegod cesarsallad med hemmagjord dressing.

Till cesarsalladen: 
Stekt kyckling
romansallad
parmesanost
Brödkrutonger*

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

*Så här gör du frasiga brödkrutonger: 
2 rostbröd
olivolja

Rosta dem i ugnen på 200 grader tills de blir riktigt frasiga och gyllene.
Dela dem i fyrkanter och låt svalna.

Smaklig måltid!

0
1 kommentar

Snart är helgen här

 

Hej där fina, 

Fredag i dag ju, och om några timmar står helgen på glänt. Jag jobbade sent igår, först hade vi ju det trevliga eventet hör i Kalmar! Så roligt det var att träffa er där och få en pratstund. När jag kom hem vid halvtio så väntade massa jobb framför datorn. Så det blev sent, men jag tog sovmorgon i morse. Stängde av väckarklockan och sov alldeles för länge. Men det behövdes nu, känner mig pigg och fylld av energi inför helgen och kalasfirande .

Efter sen frulle knöt jag på mig skorna för en promenad runt fina ”halv-ön” Vita skor är dock inte att föredra när man ska gå här… haha. Färgen på dem var snarare gråbruna efter min lilla runda. Det ser verkligen ut på bilden här ovan som om jag har stl 40 i skor, men det är bara spegeln som luras, jag har nämligen stl 37. Så nu vet ni det också.

Älskar verkligen att bo vid havet, så vackert med alla bryggor överallt. 
Även om det är disigt och grått så är det så fint här. 
Jag ska verkligen försöka att komma ut och gå en gång om dagen.
Man blir så mycket piggare av motion och frisk luft. Fast handen på hjärtat är det ju inte jättekul att gå ut när det är snöslask och halt överallt. Så jag ser framemot lite vår nu…

Nu ska jag ta och åka och handla.
Planerar lite hemlagad thaimat till middag.

Hoppas ni får en fin helg.
Hörs senare.

0
7 kommentarer

Mingelmat

Här kommer lite god plockmat som jag hade glömt bort i fotoarkivet. Passar väl iallafall fint eftersom det är fredag idag.
Galet gott, och så uppskattat.

Du behöver: 
1 förpackning krustader
avokado
röd kaviar
färsk dill
lite rödlök

Hemmagjord skagenröra
1 kg oskalade räkor
1 msk dill
1/2 dl majonnäs
200 gram philadelphiaost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
skalet av citronen
2 msk finhackad rödlök

Gör så här:
Tina och skala sedan räkorna. Skala och hacka rödlök. Se till att vätskan från räkorna rinner bort, och tillsätt sedan räkorna. Blanda i majonnäs, philadelphiaost och rör ihop. Smaka av skagenröran med dill, salt, peppar och skalet av en citron. Skagenröran är nu klar att serveras i sina krustader med topping.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp fram till servering.

0
Kommentera

Kanelsemlor

Ursäkta tystnaden under gårdagen, jag hade planerat att kika förbi er på kvällskvisten.
Men tiden räckte inte till, för det första så hade vi en viktig dag att fira. Nomi fyllde ju år, och vi väckte henne med sång och paket som sig bör. Och så tårta till frukost, helt galet att man ens kan äta det på morgonen. Men det var tydligen inga problem för den lilla nyblivna 9-åringen.  På eftermiddagen så hade vi tacomiddag bara vi ”lilla” familjen + Jacobs tjej. Hennes riktiga kalas kommer vi ha först på söndag.


Till efterrätt bjöd jag på kanelbullesemlor, som semlor fast kanelbullar.

Fyllningen:
75 gram mandelmassa
+ lite vispgrädde ( ovispad)

vispad vispgrädde
florsocker

Gör så här
Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Dela bullen, och gröp ur lite ur bullen och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.

Servera genast

Löjligt gott. Första gånge jag smakade det var förra året när jag & Thelma var och fikade på ett cafe här i stan.


Nomi hjälpte till med maten och att duka, i väntan på att de stora barnen skulle komma hem från skola och jobb.
Provsmaka får man också göra när man hjälpt till med maten. 

Ja, det var den sista födelsedagen hemma hos oss på ett tag.
Det blir först i Augusti när Thelma fyller 17 år, jisses vart tar tiden vägen.

Nu ska jag packa in väska, dator & kamera i bilen och fara till Kalmar.
Jag har jobbmöte och ett trevligt event där ikväll.

Men hinner jag så kommer jag kika förbi er lite senare,

Kram

0
6 kommentarer

Lill-lördag

Brukar ni äta lite extra gott på onsdagarna ?
Isåfall vill jag rekommendera mitt smarriga recept på hembakad pizza.

Variera fyllningen efter smak och tycke.

 

Receptet på pizzadegen :

Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarnaIstället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

0
3 kommentarer

Citronpepprig lax

Hej där,

Jag ska snart kila iväg på lunchmöte men ville kika in och säga hej till dej innan. På lunchen igår fick vi klart Nomis presenter, det är lätt i den åldern när de faktiskt önskar sig saker. Så vi visste precis vart vi skulle gå och handla. Beställde även böcker till henne i helgen, men de har inte kommit än… Får hoppas att de kommer imorgon så hon får dem till födelsedagsmiddagen iallafall. Det blir inte köttbullar som jag trodde, nej hon önskade sig tacos… så det ska jag handla hem till i kväll.

Något annat som är gott är lax, och det går att variera i det oändliga.
Här med massa citronpeppar, lite dill och lite chiliflakes och skjuts in i ugnen.

Servera med dillstuvad potatis eller något annat gott tillbehör.

Nu måste jag göra mig iordning och förbereda, så jag inte kommer försent

Hej på ett tag.

0
1 kommentar

#caffeslatte

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED LÖFBERGS

 

 

Godmorgon och välkommen söndag, 


Att fika är väl alltid mysigt och just söndagar är väl för många av oss den dagen då vi klämmer in dessa fikadejter. Antingen genom att bjuda hem oss till släkten eller bjuda hem bästisen på en kopp kaffe, kaka och lite skvaller. Just nu har jag i samarbete med Löfbergs en ack så bra kampanj. Det är just det här jag ofta pratar om: med att inte kasta bra mat & dryck, att vara sparsam med det som finns dv.s vara matsmart. Och i detta fallet innebär det att man inte brygger, eller häller upp mer kaffe än du faktiskt dricker upp.


Kladdkaka kan aldrig bli fel,
och smakar dessutom alltid godast till söndagskaffet. 

Varför är då detta så viktigt att vara sparsam med kaffet ? 
Jo det är för miljön såklart. För visste du att vi på ett år slänger ut mer än 300 miljoner liter kaffe hemma i vasken. Det innebär att svensken i genomsnitt häller ut minst en kopp kaffe om dagen – eller var 3:e kopp. Det är faktiskt så himla onödigt.
När det enda vi behöver tänka på är att inte brygga mer kaffe än det som går åt, och att dricka upp sista kaffeslatten.
Därav vill ju såklart även jag stödja denna fina kampanj #caffeslatte

Hoppas du gör det också.

Tänk på alla kaffeplantor odlas med omsorg i två-tre år innan första skörden. Passionerade kaffeodlare som handplockar bönorna på avlägsna bergssluttningar. Dessa fina bönorna färdas över 1000 mil via åsnerygg och lastfartyg till Sverige. För att sedan rostas till önskad smak och arom av dedikerade experter som haft kaffe som passion sedan 1906. Och för att sedan hamna i Löfbergs kaffeförpackning och handlas hem av just dig i mataffären.
Vilken resa, och just därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att minska kaffesvinnet.

 

För att vara med och stödja denna fina kampanjen, tagga gärna era kaffekoppar med #caffeslatte på instagram.
Jag kommer kika runt på era bilder sedan.

0
18 kommentarer