Jag fick en liten kul utmaning av kockens kryddor för ett tag sedan. Och det var att ta fram 2 stycken roliga & festliga måltider som både är lättlagade och inspirerade av det asiatiska köket. Vilket också är väldigt passande nu när OS dragit igång. Vi lagar gärna mat med nya kryddor hemma, och asiatisk mat vill jag gärna bli bättre på. Den första rätten vart denna kryddiga lax med nudelwok. Och den blev helt magiskt god om jag får skryta lite.
Hur som helst- ni bara måste den prova så fort ni hinner.
Rätt nummer två som snart dyker upp på instagram kommer vara smaksatt av ingefära.
Yummi yummi. Här kan ni läsa mer om Kockens kryddor
Men först ut kommer alltså en liten twistad laxrätt ut.
Lax kan man verkligen variera hur mycket som helst, allt beror på hur man kryddar den.
Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar tinad lax
Kockens sesamfrön
Kockens chili flakes
matolja
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda och ringla över olja och skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
Eller tills laxen är klar. Under tiden gör du nudelwoken här under.
Nudelwok till 4 portioner:
200 gram äggnudlar
2 msk rapsolja
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rödlök
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl teriyakisås
Gör så här:
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.
Fördela woken på 4 tallrikar, toppa med laxen, pensla ett drag med teriyakisås, krydda med sesamfrön,
Och servera genast. Magiskt gott.