I går kväll vart Jonathan borta, så jag och barnen lagade lite mat tillsammans : Kyckling med ris och currysås.
Sedan skulle Jacob även och jobba och Melvin ville spela. Så det slutade med en tjejkväll för mig, Thelma & Nomi. Först såg vi på den tecknade filmen Vaiana, har ni inte sett den kan jag rekommendera. Handlingen är både fin, sorglig och rolig. Sedan när Nomi somnat så kollade vi på Wahlgrens Värld, alltså hur kul?! Det bjuder så på sig själva, underbar serie.
Idag då? Jo jag hade tänkt att jag skulle baka innan frisörbesöket. Jag har massor med äpplen hemma, men vet inte vad jag ska göra med dem.
Jag har en hel del recept med äpplen här på bloggen, men skulle vilja prova något nytt. Så kan ni inte komma med lite tips.
Era godaste pajer, efterrätter, desserter eller rent av mellistips?
Tack snälla för era tips & kloka råd både på Instagram och här på bloggen. Det är ett stort beslut att skaffa hund, men som många av er skriver är det en lättlärd och trevlig familjehund vi kolla på. Vi ska träffa det lilla knytet för första gången om 3 veckor, för hon är bara 1 vecka gammal än så länge. I tanken har hon redan flyttat in, vi kollar hundsele, bilbälten, korgar och kammar… Och diskuterar namn ♡ Och går allt som vi hoppas får vi hem henne i början av April.
Här kommer litet tips inför tacofredag, det är jättegott att byta ut färsen mot räkor.
Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos. Ja ni vet det där vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos
Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR
Själva räkorna gjorde jag så här:
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt
Gör så här:
Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.
Servera allt tillsammans i hårda skal eller mjuka vetetortilla.
Vi har efter att ha pratat länge kommit fram till att vi gärna vill skaffa oss en till familjemedlem. Jaaaay…
Hade bara jag och barnen fått bestämma hade det varit för länge sedan, men nu känner vi oss alla redo. Det är ett stort beslut och vi har såklart kollat, googlat och jämfört alla möjliga hundar. Vi vill välja en som passar i vår familj, med vår gamla Molly och som kommer trivas här med oss. När Molly kom hem till oss så var det så lagom med en liten hund, vilket det fortfarande är. Men nu hade vi velat ha en aningen större hund som sällskap till henne & oss. Jag tror vi landat och bestämt oss. Detta fast vi inte har någon större hundvana eller kunskap så, men vi har ju tiden.
14 februari och ”Alla hjärtans dag” i dag. Känns som det här kommer bli en riktigt bra dag.
Vi gjorde lite extra fint till frukosten imorse, med chokladboxar till alla barnen. När de var mindre brukade vi även göra smörgåsar som små hjärtan, ni vet med pepparkaksformar. Blir ju jättegulligt, men idag var det ingen som verkade vilja det.. haha. Jaja, de börjar bli stora nu trollungarna.
Och titta vad jag fick, en stoooor bukett med långa röda rosor.
Och denna söta fick vi av Nomi,
den hade hon pysslat ihop på slöjden.
Och så en box med choklad,
vad mer kan man önska sig en dag som denna? Inte mycket, och jag hade inte förväntat mig något.
Jag har dessutom bokat lunch med Thelma på stan, så vi ska mötas upp efter elva.
Ja, det känns minsann som en riktigt bra dag.
DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED SMAKBOX
Hej hej
Ni vet ju att jag gillar de här smakboxarna som jag prenumererar på och det är lika roligt varje gång de kommer hem. Varannan månad blir det som en liten julafton med paketet fullproppat av nyheter & passande recept/tips. Det finns 2 varianter av dessa boxar. 1 ”vanlig” och en ”Smakbox Balans”, som innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt & mindre gluten. Så man kan enkelt välja just den boxen som passar dig bäst Ni kan läsa mer om smakboxarna HÄR
I månadens box fick vi prova dessa godingar. Nyhet från Gille : Sportbollar.
Lite nyttigare, mindre socker mer kostfiber.
Betyget var : att det var löjligt GODA!
Fem av fem stjärnor av både Melvin & Nomi. Och är de nyttiga kanske man får äta två med gott samvete ? Haha…
Tortillachips från Estrella med nachosmak.
Superdupergoda att äta precis som de är.
MER med mindre socker.
Bra där, barnen märkte ingen skillnad. Kul!
Jag var extra nyfiken på ”Tutti Fruttis” veganska godis.
Och denna fanns ett recept till i broschyren som Ida ”Glada Kocken” har tagit fram.
Snyggelisnygga va!
Jag ändrade lite grann i receptet, så jag skippade nötterna och toppade med mandelbiskvier istället.
Dessa kan man ju äta som godis bara, även smarriga på nyponsoppa.
Det här behöver du till 4 pannacotta: 5 dl vispgrädde
1,2 dl gelesocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk med sötad kondenserad mjölk
en nypa salt
Bananfluff
1 påse tutti frutti Bananas
3 dl vispgrädde
Sockergarnityr 2 dl strösocker
Gör så här: Ta bort etiketten från burken och koka den i en kastrull med vatten i en timme. Viktigt att vattnet täcker under kokningen.
Ta ur och låt svalna. Häll grädde i en kastrull tillsammans med gelesocjer, vaniljsocker+ salt. Låt sjuda upp i cirka 30 sekunder. Tillsätt halva burken med kondenserad mjölk och rör till en slät smet. Häll upp i fina glas och ställ kallt i minst 4 timmar ( gärna över natten) Du kan förbereda fluffet samt sockergarnityren. Innan servering toppa dem med fluff, sockergarnityr, mandelbiskvier och lite pudrad kakao.
Fluffet gör du så här:
Mät upp grädde i en kastrull och vänd ner godiset, låt sjuda under omrörning.
Mixa sedan allt slätt. Ställ kallt, gärna över natten. När det är dags att garnera vispar du fluffet och spritsar ut över pannacottan
Sockergarnityr gör du så här: Mät upp strösocker och smält i en torr stekpanna. Vänd över ett bakplåtspapper. När de svalnat bryter du loss lagom stora bitar att dekorera med.
Jag tycker det är jättekul att få hem en sådan här låda varannan månad med överraskningar.
Fantasifyllda recept, goda nyheter och boxen har ett värde av 350- 450 kronor varje gång och den kostar bara 199 :- i månaden inklusive frakt. Och nu har jag dessutom en schysst erbjudandekod till er som ger hela 50 % rabatt på första boxen!
En sådan där smidig maträtt som sköter sig själv i ugnen. Ytterst lite ansträngning och smakar så gott.
Kan serveras med ris, pasta eller varför inte kokt potatis. Önskar ni ett LCHF- alternativ funkar det lika bra med kokta grönsaker till.
Det här behöver du till 4 personer: 4 kycklingfileer
salt & peppar
5 dl creme fraiche
3/4 dl stark ajvar
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i formen, salta och peppra.
Rör ihop crème fracihe och ajvar och fördela över kycklingen, skjuts in i ugnen. på cirka 30 – 40 minuter,
beroende på hur tjock kycklingen är.
Gör så här : Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten. Ställ svalt och smält under tiden chokladen.Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över polkaströssel
Måndag var det här, och alla barnen är nu iväg till skolan.
Hoppas att din helg har varit fin, det har min. Tankat ny energi inför veckan. Något annat som jag blir glad över är att rosbuketten jag köpte i mataffären förra veckan står sig fortfarande fin. Ibland har man tur med de snittblommor. Och nu sitter jag och jobbar av alla mailen som kommit i helgen. Och jag ska snart ge mig iväg till frissan, lite ny färg är det inplanerat, ska bli kul med lite förändring.
Kika förbi lite senare, då kommer nytt recept på bloggen.
Om två dagar är det fettisdagen, så jag tänkte tipsa om mina godaste ”semlor”
Jag har massa olika varianter här på bloggen, och antingen gillat man originalet bäst eller vill man prova lite nytänk.
Här kommer 11 olika sorters smarriga semlor.
Då startar vi upp dagen med ev veckomatsedel. Efter lunch ska jag och Fanny (barnens kusin) iväg och träffa mormor.
Jag har massa fikabröd i frysen, så tänkte plocka med mig lite hembakat.
Det här behöver du till 4 personer:
smör
800 gram lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
Gör så här:
Strimla lövbiffen i cm långa längder.
Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt.
Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort.
Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche.
Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.
* * * * * * * * * * * * * *
Vit kladdkaka med blåbär
Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär
Blåbärsgrädde:
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 1/2 dl blåbär
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.