Tacos med räkor

Tack snälla för era tips & kloka råd både på Instagram och här på bloggen. Det är ett stort beslut att skaffa hund, men som många av er skriver är det en lättlärd och trevlig familjehund vi kolla på. Vi ska träffa det lilla knytet för första gången om 3 veckor, för hon är bara 1 vecka gammal än så länge. I tanken har hon redan flyttat in, vi kollar hundsele, bilbälten, korgar och kammar… Och diskuterar namn ♡ Och går allt som vi hoppas får vi hem henne i början av April.

Här kommer litet tips inför tacofredag, det är jättegott att byta ut färsen mot räkor.

Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos.
Ja ni vet det där vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos

Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR

Själva räkorna gjorde jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Gör så här:
Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

Servera allt tillsammans i hårda skal eller mjuka vetetortilla.

0
2 kommentarer

En ny familjemedlem

  

Vi har efter att ha pratat länge kommit fram till att vi gärna vill skaffa oss en till familjemedlem. Jaaaay…
Hade bara jag och barnen fått bestämma hade det varit för länge sedan, men nu känner vi oss alla redo. Det är ett stort beslut och vi har såklart kollat, googlat och jämfört alla möjliga hundar. Vi vill välja en som passar i vår familj, med vår gamla Molly och som kommer trivas här med oss. När Molly kom hem till oss så var det så lagom med en liten hund, vilket det fortfarande är. Men nu hade vi velat ha en aningen större hund som sällskap till henne & oss. Jag tror vi landat och bestämt oss. Detta fast vi inte har någon större hundvana eller kunskap så, men vi har ju tiden.

Är en ”Golden Retriver” något för oss? 

1
59 kommentarer

Alla hjärtans dag

Hej där, 

14 februari och ”Alla hjärtans dag” i dag. Känns som det här kommer bli en riktigt bra dag.
Vi gjorde lite extra fint till frukosten imorse, med chokladboxar till alla barnen. När de var mindre brukade vi även göra smörgåsar som små hjärtan, ni vet med pepparkaksformar. Blir ju jättegulligt, men idag var det ingen som verkade vilja det.. haha. Jaja, de börjar bli stora nu trollungarna.

Och titta vad jag fick, en stoooor bukett med långa röda rosor.

Och denna söta fick vi av Nomi,
den hade hon pysslat ihop på slöjden. 
Och så en box med choklad,
vad mer kan man önska sig en dag som denna?  Inte mycket, och jag hade inte förväntat mig något.

Jag har dessutom bokat lunch med Thelma på stan, så vi ska mötas upp efter elva.
Ja, det känns minsann som en riktigt bra dag.

0
2 kommentarer

Smakboxen

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED SMAKBOX

 

Hej hej

 

Ni vet ju att jag gillar de här smakboxarna som jag prenumererar på och det är lika roligt varje gång de kommer hem. Varannan månad blir det som en liten julafton med paketet fullproppat av nyheter & passande recept/tips. Det finns 2 varianter av dessa boxar. 1 ”vanlig” och en ”Smakbox Balans”,  som innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt & mindre gluten. Så man kan enkelt välja just den boxen som passar dig bäst  Ni kan läsa mer om smakboxarna HÄR

I månadens box fick vi prova dessa godingar. Nyhet från Gille : Sportbollar.
Lite nyttigare, mindre socker mer kostfiber.


Betyget var : att det var löjligt GODA!
Fem av fem stjärnor av både Melvin & Nomi. Och är de nyttiga kanske man får äta två med gott samvete ? Haha…


Tortillachips från Estrella med nachosmak.
Superdupergoda att äta precis som de är.


MER med mindre socker.
Bra där, barnen märkte ingen skillnad. Kul!

Jag var extra nyfiken på ”Tutti Fruttis” veganska godis.
Och denna fanns ett recept till i broschyren som Ida ”Glada Kocken” har tagit fram.

Snyggelisnygga va!  
Jag ändrade lite grann i receptet, så jag skippade nötterna och toppade med mandelbiskvier istället.
Dessa kan man ju äta som godis bara, även smarriga på nyponsoppa.

Det här behöver du till 4 pannacotta:
5 dl vispgrädde
1,2 dl gelesocker
1 tsk vaniljsocker
1 burk med sötad kondenserad mjölk
en nypa salt

Bananfluff
1 påse tutti frutti Bananas
3 dl vispgrädde

Sockergarnityr
2 dl strösocker

Gör så här:
Ta bort etiketten från burken och koka den i en kastrull med vatten i en timme. Viktigt att vattnet täcker under kokningen.
Ta ur och låt svalna. Häll grädde i en kastrull tillsammans med gelesocjer, vaniljsocker+ salt. Låt sjuda upp i cirka 30 sekunder. Tillsätt halva burken med kondenserad mjölk och rör till en slät smet. Häll upp i fina glas och ställ kallt i minst 4 timmar ( gärna över natten)  Du kan förbereda fluffet samt sockergarnityren. Innan servering toppa dem med fluff, sockergarnityr, mandelbiskvier och lite pudrad kakao.

Fluffet gör du så här: 
Mät upp grädde i en kastrull och vänd ner godiset, låt sjuda under omrörning.
Mixa sedan allt slätt. Ställ kallt, gärna över natten. När det är dags att garnera vispar du fluffet och spritsar ut över pannacottan

Sockergarnityr gör du så här:
Mät upp strösocker och smält i en torr stekpanna. Vänd över ett bakplåtspapper. När de svalnat bryter du loss lagom stora bitar att dekorera med.

 

Jag tycker det är jättekul att få hem en sådan här låda varannan månad med överraskningar.
Fantasifyllda recept, goda nyheter och boxen har ett värde av 350- 450 kronor varje gång och den kostar bara 199 :- i månaden inklusive frakt. Och nu har jag dessutom en schysst erbjudandekod till er som ger hela 50 % rabatt på första boxen!

Med koden: JENNYSMATBLOGG

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA 

0
9 kommentarer

Ajvarkyckling

 

En sådan där smidig maträtt som sköter sig själv i ugnen. Ytterst lite ansträngning och smakar så gott.
Kan serveras med ris, pasta eller varför inte kokt potatis. Önskar ni ett LCHF- alternativ funkar det lika bra med kokta grönsaker till.

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
salt & peppar
5 dl creme fraiche
3/4 dl stark ajvar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.  Lägg kycklingen i formen, salta och peppra.
Rör ihop crème fracihe och ajvar och fördela över kycklingen, skjuts in i ugnen. på cirka 30 – 40 minuter,
beroende på hur tjock kycklingen är.

0
9 kommentarer

Polkabiskvier

 

En härlig kondiskaka med en liten polkagris-twist. Provbaka dem vetja, de är busenkla och supergoda!
Fina bilden kommer från Ulrika Pousette


Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
250 gram rumsvarmt smör
3 1/2 dl florsocker
5-6 droppar pepparmyntsolja
1 msk vaniljsocker
1 äggula
1 dl fint polkakross

Topping : 300 gram mörk choklad + 1/2 dl polkakross

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen. Bred ut ett toppigt eller runt lager på ”undersidan ” av biskvibotten.
Ställ svalt och smält under tiden chokladen.Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över polkaströssel

Och ställ svalt så att chokladen stelnar.

2
Kommentera

Helgbuketten

Godmorgon, 


Måndag var det här, och alla barnen är nu iväg till skolan.
Hoppas att din helg har varit fin, det har min. Tankat ny energi inför veckan. Något annat som jag blir glad över är att rosbuketten jag köpte i mataffären förra veckan står sig fortfarande fin. Ibland har man tur med de snittblommor. Och nu sitter jag och jobbar av alla mailen som kommit i helgen. Och jag ska snart ge mig iväg till frissan, lite ny färg är det inplanerat, ska bli kul med lite förändring.

Kika förbi lite senare, då kommer nytt recept på bloggen.

Ha bästa starten på din vecka!

0
Kommentera

FETTISDAGEN PÅ TISDAG

Gokväll i stugorna. 

Om två dagar är det fettisdagen, så jag tänkte tipsa om mina godaste ”semlor”
Jag har massa olika varianter här på bloggen, och antingen gillat man originalet bäst eller vill man prova lite nytänk.
Här kommer 11 olika sorters smarriga semlor.

IMG_7128

Semlor Original finns HÄR


Kanelbullesemlor, recept HÄR        Blåbärssemlor hittar ni HÄR

Lingonsemlor hittar ni HÄR

Muffinssemlor hittar ni HÄR

Saffranssemlor / Lussesemlor HÄR

Sockerkakssemla hittar du HÄR

Smunk ( Munk/Semla) hittar du HÄR

Nutellasemlor hittar du HÄR

Wienersemlor hittar du HÄR


Semmelkladdkakan klicka HÄR

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Hej hej,

Då startar vi upp dagen med ev veckomatsedel. Efter lunch ska jag och Fanny (barnens kusin) iväg och träffa mormor.
Jag har massa fikabröd i frysen, så tänkte plocka med mig lite hembakat.

Måndag: Min godaste linssoppa
Tisdag: Stekt torskrygg toppad med bacon
Onsdag: Kycklingstroganoff
Torsdag: Mexikansk texmex-soppa 

Fredag : Biffstroganoff

Det här behöver du till 4 personer:
smör
800 gram lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche

Gör så här:
Strimla lövbiffen i cm långa längder.
Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt.
Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort.
Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche.
Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.

* * * * * * * * * * * * * *

Vit kladdkaka med blåbär

IMG_8686 (1)

Det här behöver du: 
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär

Blåbärsgrädde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 1/2 dl blåbär
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.

Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

0
Kommentera

Kryddig lax med nudelwok

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED KOCKENS KRYDDOR

 

Jag fick en liten kul utmaning av kockens kryddor för ett tag sedan. Och det var att ta fram 2 stycken roliga & festliga måltider som både är lättlagade och inspirerade av det asiatiska köket. Vilket också är väldigt passande nu när OS dragit igång. Vi lagar gärna mat med nya kryddor hemma, och asiatisk mat vill jag gärna bli bättre på. Den första rätten vart denna kryddiga lax med nudelwok. Och den blev helt magiskt god om jag får skryta lite.
Hur som helst- ni bara måste den prova så fort ni hinner.

Rätt nummer två som snart dyker upp på instagram kommer vara smaksatt av ingefära.
Yummi yummi. Här kan ni läsa mer om Kockens kryddor

Men först ut kommer alltså en liten twistad laxrätt ut.
Lax kan man verkligen variera hur mycket som helst, allt beror på hur man kryddar den.

Det här behöver du till 4 personer: 
4 bitar tinad lax
Kockens sesamfrön
Kockens chili flakes
matolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. 
Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda och ringla över olja och skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
Eller tills laxen är klar. Under tiden gör du nudelwoken här under.

Nudelwok till 4 portioner: 
200 gram äggnudlar
2 msk rapsolja
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rödlök
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl teriyakisås

Gör så här: 
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.

Fördela woken på 4 tallrikar, toppa med laxen, pensla ett drag med teriyakisås, krydda med sesamfrön,
Och servera genast. Magiskt gott.

3
7 kommentarer