VECKOMATSEDEL

Hej hej,

Då startar vi upp dagen med ev veckomatsedel. Efter lunch ska jag och Fanny (barnens kusin) iväg och träffa mormor.
Jag har massa fikabröd i frysen, så tänkte plocka med mig lite hembakat.

Måndag: Min godaste linssoppa
Tisdag: Stekt torskrygg toppad med bacon
Onsdag: Kycklingstroganoff
Torsdag: Mexikansk texmex-soppa 

Fredag : Biffstroganoff

Det här behöver du till 4 personer:
smör
800 gram lövbiff
4 msk tomatpure
3 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche

Gör så här:
Strimla lövbiffen i cm långa längder.
Hetta upp en stekpanna och fräs köttet tills det får färg. Rör ner tomatpure och fräs runt.
Vänd i vattnet och låt sjuda på svag värme i 1 1/2 – 2 timmar med lock. Nästan allt vattnen ska ångats bort.
Då vänder du i oxfond, soja grädde och crème fraîche.
Låt allt sjuda ihop servera sedan med kokt potatis och en god sallad.

* * * * * * * * * * * * * *

Vit kladdkaka med blåbär

IMG_8686 (1)

Det här behöver du: 
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär

Blåbärsgrädde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 1/2 dl blåbär
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.

Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

0
Kommentera

Kryddig lax med nudelwok

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED KOCKENS KRYDDOR

 

Jag fick en liten kul utmaning av kockens kryddor för ett tag sedan. Och det var att ta fram 2 stycken roliga & festliga måltider som både är lättlagade och inspirerade av det asiatiska köket. Vilket också är väldigt passande nu när OS dragit igång. Vi lagar gärna mat med nya kryddor hemma, och asiatisk mat vill jag gärna bli bättre på. Den första rätten vart denna kryddiga lax med nudelwok. Och den blev helt magiskt god om jag får skryta lite.
Hur som helst- ni bara måste den prova så fort ni hinner.

Rätt nummer två som snart dyker upp på instagram kommer vara smaksatt av ingefära.
Yummi yummi. Här kan ni läsa mer om Kockens kryddor

Men först ut kommer alltså en liten twistad laxrätt ut.
Lax kan man verkligen variera hur mycket som helst, allt beror på hur man kryddar den.

Det här behöver du till 4 personer: 
4 bitar tinad lax
Kockens sesamfrön
Kockens chili flakes
matolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. 
Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda och ringla över olja och skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
Eller tills laxen är klar. Under tiden gör du nudelwoken här under.

Nudelwok till 4 portioner: 
200 gram äggnudlar
2 msk rapsolja
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rödlök
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl teriyakisås

Gör så här: 
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.

Fördela woken på 4 tallrikar, toppa med laxen, pensla ett drag med teriyakisås, krydda med sesamfrön,
Och servera genast. Magiskt gott.

3
7 kommentarer

Snitt med nutella

 

Tjingeling,
Här i Kalmar snöar det utanför våra fönster, och jag har tänkt en brasa och ska börja förbereda för maten. Både ”moffa” och kusin Lova kommer hit och äter med oss. För er som har lite tid över för att baka idag så ville jag tipsa om en av mina favvokakor. Nutellasnittar, busenkla att baka och så goda att de bara smälter i munnen.

Det här behöver du till cirka 40 st Nutellasnittar:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Knappt 3 dl nutella

Topping: hackade rostade nötter

Gör dina nutellakakor så här:

Börja med att ta fram ett bakplåtspapper och fördela ut 3 linjer med rumsvarm nutella. Och lägg in i frysen i cirka 20 minuter, bara för att den ska bli lättare att hantera. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela och rulla ut till 3 längder och gör en grop på längden och fyll med med den frusna nutellan.Fyll den med nutellan och arbeta ihop till tre längder. Toppa med den hackade rostade nötterna. Ställ in i mitten och grädda i cirka 10-12 minuter. Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.

Goda att både äta kalla & ljumna.
Kan frysas

0
1 kommentar

Lördagsmorgon

Morrn morrn,

Denna lördag vaknade jag tidigt, tassade upp och bryggde kaffe medan jag njöt av denna utsikten. Jag är egentligen ingen morgonmänniska, men ibland är det härligt att ha en tyst stund innan resten av familjen vaknar.  Vattnet har en lugnande effekt känner sådan tacksamhet över att få vakna till denna utsikten. Får nypa mig i armen både en och två gånger för att förstå att jag inte drömmer. Detta är liksom vårt   ❤

 Här inne sitter jag och jobbar, skriver blogginlägg och dricker morgonkaffet. 
Sen ville jag visa er det nya porslinet jag fyndade på citygross fredags, såg att de även hade samma på Eko-hallen.
I LÖÖÖÖÖV it. Inte ett dugg sponsrat, bara tipselitips. 

Snygg färg och lagom storlek. 
Tidiga frukosten blev kaffe och knäckemackor.
Snart dags att äta frukost nummer två med resten av familjen. Hehe…


Härlig spretig vårbukett
Senare idag kommer barnens gammelmorfar på mat, jag tänkte bjuda på lax. Det funkar väl alltid.
Sedan blir det lasergame med ( eller mot ) min syster och hennes familj. Vi har förberett mörk klädsel och tänkte sminka oss kamouflerade med svarta streck i hela ansiktet…. Haha. Detta är en kamp som vi alla tar på största allvar. Må bästa familj vinna!

Trevlig lördag

0
14 kommentarer

Gårdagens lunch

Godmorgon,

Tack hörrni för alla tips angående Island, ska bli så grymt spännande och kul att få uppleva detta. Fick några frågor om det inte var sydafrika vi skulle åka till, men just det är en jobbresa så dit kommer inte familjen följa med. Och jag åker dit första veckan i Mars.

Fredag igen och snart helg, vi har lite smått och gott inplanerat för veckoslutet. Lite lasergame med barnen, middag med (barnens) gammelmorfar och lite fixande här hemma. Gårdagen försvann visst snabbare än blixten, dagarna går för fort bara.
Vi var ute och käkade lunch, och sedan åkte jag och fikade med mormor & morfar.

Alicia följde också med på lunchen, Monas dotter och barnens kusin.
Väldans kul att skvallra ikapp.


Alicia var den enda i sällskapet som gillade sushi,
så hon bunkrade upp ordentligt bland alla olika varianter. 
Ingefära gillar jag dock. Syrligt och gott.    
Vi åt desto mer från buffén, nudlar, och olika thaigrytor.
Friterad kyckling är typ det godaste som finns.

Avslutade självklart all god mat med friterad banan. Såååå gott.

Idag har jag möte inne i stan ( Kalmar ) sedan ska vi handla,
middagsmat för helgen.

Hoppas ni får en riktigt fin start på helgen .

Kram

0
2 kommentarer

Vällagade färdigrätter med Gooh & Filip Fasten

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED GOOH

 

I veckan var jag uppbjuden av Gooh till Stockholm till den urtrevliga restaurangen Agrikultur som drivs av kocken och kökschefen Filip Fastén. Ni känner säkert till honom, han blev ”Årets kock 2014” och fick utmärkelsen ”White Guide Rising Star 2016” och Filip driver just detta finfina ställe. Nu har han ett samarbete med Lantmännen och Gooh som ni kan läsa mer om här.

Själva restaurangen är rätt liten, vilket jag gillar.
Det blir ombonat och mysigt.

Filip är står bakom de 2 nya maträtterna för Lantmännens kylda färdigmat från Gooh.

Vilket jag tycker är jättespännande, eftersom jag vanligtvis inte äter färdigmat för att jag inte hittat något alternativ som jag tycker känns nyttigt. Och här har Filip Fastén verkligen lyckats så himla bra, god mat på fina råvaror, verkligen vällagad färdigmat. Kött & fågel kommer från svenska gårdar.

Det gillar jag! Kan varmt rekommendera båda.


Filip lagade menyn till oss som var där.   

Filip lagade menyn till oss som var där.Första rätten vi fick provsmaka var ”köttfärsbiff med vitkål och messmörssås”
Mums, jag har alltid gillat messmör i sås, är ni tveksamma sluta var det. Det blir så gott ska ni veta.


Andra rätten blev kyckling med jordärtkockssås med potispure smaksatt med citronzest.
Kycklingen var så saftig och smakrik, och smakade verkligen så bra.

Öppnar man förpackningen kan man läsa mer om  Filip Fasten och hans fina restaurang.

Jag tackar Gooh och Filip för en helt fantastisk lunch. Och min reflektion är att färdigmat verkligen kan vara både nyttig, fräsch och god. Iallafall när den är tillagad av en ”Årets kock vinnare” 😉 Som att få restaurangmat hemma!

Nu under februari lanseras hans rätter, och kommer att finnas att köpa i butiker runt omkring i Sverige. Rätterna kan tillagas i mikron på 3 minuter, och även värmas i vattenbad om man hellre vill det.

Prova dem när ni springer på dem vetja. Så goda!

0
2 kommentarer

Islandstips

Godmorgon, 

Torsdag den 8:e februari idag, och jag ska åka till Kalmar och luncha med systrarna. Mona har fyllt år, så då ville vi träffas på en födelsedagslunch. Sedan ska vi åka och hälsa på mormor & morfar, kanske ta en liten fika med dem.
Något som jag inte hunnit att berätta om för er än är att vi på sportlovet packar väskorna till Island. Sjukt spännande, tycker jag. Fast jag är inte så påläst, och vill därför ha alla era bästaste BÄSTA tips på vad vi inte får missa.

Det som står på min bucketlist där än så länge är :
* Bada i varma källorna
* Se Norrsken

Bild lånad av resia.se

Så har ni varit på Island, berätta nu vad vi inte får missa.
Och har ni något ni inte rekommendera, skriv då också gärna vad vi kan skippa.
Vi kommer ju bara vara där knappt en vecka, så vi vill inte missa dyrbar tid 🙂

0
35 kommentarer

Knäckig äppelpaj

Detta är en favorit som borde lyftas fram oftare. Det är en sådan efterrätt som man alltid har ingredienserna till hemma. Och man kan byta ut frukten mot bär om så önskas.
Här kommer en knäckig äppelpaj som är lika god till eftermiddagskaffet som till helgfikat


Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Serveras med glass eller vaniljvips.

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

0
5 kommentarer

Grönsaksris med lax

Hej där, 
Gårdagens mat blev en laxrätt med snabbstekt grönsaksris.
Eller ja ris för barnen, en sallad för mig. Jag har inte riktigt lärt mig uppskatta ris.

Det här behöver du till 4 personer:
ris för 3 personer
3 dl blandade frysta grönsaker
1 finhackad rödlök
4 portioner lax
smör
wasabi & sesame- krydda

Kall sås 
2 1/2 dl turkisk yougurt
4 msk fryst dil
1 tsk salt
1/2 pressad (saften) citron

Gör så här:
Rör ihop såsen till laxen och ställ kallt. Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Stek laxen och krydda med wasabi. När riset är klart så hettar du upp stekpannan med smör, hacka grönsaker + lök.
Fräs snabbt löken och vänd ner ris & grönsaker och stek ihop. Servera sedan med laxen, en bit citron och såsen.

Smaklig spis

1
6 kommentarer

Stockholm tur & retur

Tjingeling,

Gårdagens stockholmbesök, var lika trevligt som vanlig.  Efter ett par möten så hamnade jag på ett fik med mitt mobila kontor. Hann jobba bort lite innan hemresan, samt kika lite på folket. Rätt trevligt att sitta och jobba så här, fast jag tar mig sällan tid till det.


Smoothies, kakor, och mackor, hade jag inte jobbat med det jag gör så hade jag också velat driva ett litet kafé. Låter väldans kul.

Dock var jag så mätt efter lunchen jag var på,
så det fick bli en cappuccino. 

Flyget gick hem vid 18- och vid klockan 19 var jag hemma i vårt lilla hus i småstaden igen.
Borta bra men hemma bäst. I dag ska jag prova lite nya laxrätter och fortsätta att korra texter till kommande kokboken.
Känns som jag gjort det i evigheter nu, men vi har fortfarande en hel del kvar.

Hej på ett tag,
kikar in senare med nytt recept

0
5 kommentarer