Snickersbiskvier


Fina bilden kommer från Ulrika Pousette


Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
200 gram mjölkchoklad
250 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 äggula

Karamelliserad mjölk ( kola kräm )

Topping : 300 gram mörk choklad + grovhackade salta jordnötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen.  Lägg en klick med karamelliserad mjölk i mitten, bred ut ett toppigt eller runt lager kring detta på biskvibotten. Ställ svalt och smält under tiden chokladen. Låt chokladen svalna. Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över de finhackade jordnötterna

Och ställ svalt så att chokladen stelnar.

0
1 kommentar

Mot Sydafrika

Godmorgon raringar,

Hoppas ni fått en fin start på denna dagen. 
I dag så bär det av mot Sydafrika, jag är på plats på Arlanda där jag inväntar Sarah & Simon. Vi ska flyga klockan ett och möta upp resten av gänget i Johannesburg. Det är en låååång resa, med första stopp i Dubai. Sedan blir det några dagar i Sydafrika med konferens, jobb, möten, undervisning men även en dag med safari. Jaaaay, jag blir nästan avundsjuk på mig själv.  Har drömt om safari i flera år, den lodgen vi ska besöka och bo på är helt malariafri.  
 
Bilder lånade från lodgens hemsida. 

Giraffer, zebror, lejon och elefanter. Tänk att jag ska få uppleva detta,
tror inte det är sant för än jag ser det på riktigt. 
Det ska finnas fungerade internet på alla våra ställen, så håll tummarna för att det fungerar.
Jag vill uppdaterad och visa er massa under dessa dagar.

Men nu mina vänner ska jag ta och ringa lite viktiga telefonsamtal innan det är dags att ställa mobilen på Flight Mode.

Tack för att du läser, och trevlig fredag till dig.

0
21 kommentarer

Vårbukett

Godmorgon,
Februari försvann snabbare en blixten, och vips så var det ny månad. Varmt välkommen Mars.
Idag står en härlig pastellig vårbukett på mitt soffbord. Fast utanför fönstret är det allt annat än vår. Jisses så mycket snö och så kallt det är! Undrar just hur flygtrafiken är nu på Arlanda? Mitt flyg ska ju gå därifrån imorgon, blir lite nervös att vi inte ska kunna komma iväg som planerat. För under gårdagen och tisdagen var massor av avgångar inställda eller väldigt försenade. *Håll tummarna* för att allt ska fungera smidigt.

Jag kikar in om en stund med nytt recept. Men nu måste jag iväg på lite planeringsmöte.

Trevlig Torsdag  

0
6 kommentarer

Lax med red curry & räkor

Middagstips, en smarrig laxrätt. 

Till 4 personer
4 bitar lax
2 1/2 dl vispgrädde
300 gram philadelphiaost
2 msk red curry

Toppa med nyskalade räkor

Serveras med dillmos

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Vispa ihop phialdelphiaost med grädde och red curry.
Vänd sedan över såsen och ställ in i ugnen på 20-25 grader, eller tills laxen är klar.
innan servering toppa med stora räkor. Potatismoset stompar jag ihop med en potatispress. Det jag använder är kokad mjölig potatis, en skvätt grädde + salt & dill.

0
3 kommentarer

Vårplaner

Hej i snöstormen

Är allt bra med dig? Jag hoppas det, och här är allt bara fint.
Nu är så gott som hela Sverige klätt i snö. Personligen tycker jag att allt bara kan försvinna så här efter sportlovet. Haha… Nu vill jag ha sol och snödroppar. Jag sitter och kikar på bilder från Kalmarhuset. Längtar inte mindre efter våren nu. 
Det blir vår första vår här detta året, vi fick ju nycklarna först till sommaren.

Förra sommaren gjorde vi inget nytt med hus eller tomt. Vi ville bo in oss lite innan, men nu så.
Om ett par veckor kommer det börjas gräva för pool, och lilla förrådet ska förhoppningsvis byggas om till ett något större attefallshus. Det ska bli Thelmas lilla egna lya.

Spabadet ska flyttas, och pooldäck ska byggas.
Vi har inte bestämt oss än för om det blir trall eller kanske stenläggning.

Nähe, nu ska jag ta och förbereda räkgryta till lunch.
Sedan måste jag ge mig ut och leta efter lite sommarkläder.
På fredag bär det av mot Sydafrika.

0
19 kommentarer

Krämig grönsaksgratäng

Måndag idag, då vill jag bjussa på något gott vegetariskt. Så varsågoda, här kommer en grönsaksgratäng a la LCHF.
Denna passar bra att äta som den är, eller som tillbehör till något.

Detta behöver du:
2 1/2 dl creme fracihe
2  1/2 dl riven ost
salt & peppar
200 gram broccoli
1 röd paprika
2 dl valfria kokta grönsaker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop crème fraîche med ost + salt & peppar.
Vänd ner grönsakerna och blanda om. Lägg allt i en ugnssäker form och ställ in i mitten och gratinera i cirka en kvart eller tills gratängen får en vacker färg.

3
2 kommentarer

Veckomatsedel

Veckomatsedel kommer här!
Och så en liten gofika, till er som önskar baka något.

Måndag : Potatis- & Purjolökssoppa 
Tisdag : Grillad torskrygg
Onsdag : Indisk Kycklinggryta
Torsdag : Pastasallad
Fredag : Fläskfilegryta

Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker


* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Lakritssnittar

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen. Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

 

0
1 kommentar

Reykjavik

Tjingeling, 

Vår gårdag i Reykjavik bestod med mest av mat.  För efter frukost så provade vi Chuck Norris Grill till lunch.
De hade bara hamburgare på menyn, men väldigt goda sådana, i cool miljö. Rekommenderas. 
Lunchen var rätt så lugn här, så vi fick snabbt platser.
Vill ni vara garanterade platser till middagen bör ni nog boka. 
Pommeskryddan är ”to-die-for” så funderar på om vi ska köpa med oss hem.

Efter maten åkte vi ut till ”Perlan” som är en stor kupol, med museum, fika och restaurang.

Efter att ha gått där ett par timmar åkte vi hem till hotellet, där har vi en restaurang på parkeringen, alla var vi lite småhungriga.
Så vi gick in och beställde en varsin liten pizza. 
Annars hade de fika, mackor och kaffe. 
Minstingarna som börjar bli rätt stora. Melvin blir 13 år i september. 
Min indiska kycklingpizza. Mycket god. 
Jacobs Serrondo- pizza på surdegsbotten. 

 

Japp, det var sista restaurangbesöket. För idag åker vi hemåt.
Vi har haft fantastiska dagar på Island, helt magiska. Funderar ni på att boka- gör det!
Jag vill redan tillbaka.

0
2 kommentarer

Tom Yum Kai

En värmande het soppa i vinterkylan.

Det här behöver du:
3 kycklingfileer
2 msk matolja
1 röd chili
3 st citrongräs
10 färska champinjoner
1 msk tomatpure
6 dl vatten
1 kryddmått chili flakes
1 tsk malen ingefära malen
3 msk kycklingfond
1 burk med kokosmjölk
saften av 2 lime

Toppa med massa koriander

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen, det är lättast när den är halvfryst. Grovhacka, citrongräset& svampen & finhacka chilin. Stek både detta & kyckling i olja. När kycklingen är klar så vänder du i tomatpure + chili flakes samt ingefära malen, och fräser runt. När det börjar dofta ljuvligt så tillsätter du vatten. Låt sjuda upp innan du häller ner kokosmjölk & kycklingfonden. Låt det sjuda upp ännu en gång och småputtra i 5 minuter. Ta bort från plattan & pressa över saften av en lime i grytan och rör om.Toppa med massa koriander sedan är det klart att servera

Servera genast.

0
5 kommentarer

Myvatn

Goförmiddag,
Idag tar vi sovmorgon och jag hann inte förbereda något inlägg till er igår.  Vår väckarklockan ringde tidigt igår (Torsdag) Och vi knappade in kosan mot ”Myvatn” på bilens gps:en. Hade vi dock vetat om att resan skulle ta så pass lång tid som den gjorde hade vi bokat ett hotell där på plats. Funderar ni på en liknande resa, boka en stuga för en dag eller två! Det var inga vidare vägar uppe i bergen, det snöyrde så att vi fick krypköra i 10-20 km i timmen under flera mil. Tog nästan 7 timmar innan vi nådde vårt mål…. Lite väl långt att bila för en dag bara. Men ändå jättevärt, inget jag skulle vilja ha ogjort


Så förutom att det tog alldeles för lång tid att köra, så var det såklart tokvackert som Island är i övrigt.   
Bilder fotade längst vägen eller från bilen. Det går faktiskt inte återge så fin natur som det är här.
Jag hade gärna stannat en vecka eller två till och bilat runt hela landet. 
Men huvudanledning till vår resa idag var att vi ville bada i de varma källorna. Blue Lagoon som finns i närheten av Reyjkavik var fullbokat hela veckan, så boka den i god tid om ni vill bada där.  Jacob som varit både på Blue Lagoon och Myvatn tycker att det var lika fina bägge två. Vårt ställe igår kostade dock bara hälften så mycket som Blue Lagoon.


Källorna höll 36-38 grader samt en svalare som var på 28 grader.  Hit hittar inte lika många turister, man behöver inte förboka.   

Jag tycker att det är ett måste om ni åker hit att bada i de varma källorna.
Så himla coolt.

Håret blir dock jättekonstigt när man badat, så ta med ordentligt med schampo och balsam tills efteråt om ni planerat att doppa huvudet. Isblått varmt vatten, och små svarta lava stenar att gå på. Detta är verkligen en upplevelse som heter duga.  I dag vart det en lång sovmorgon, sedan efter brunchen är det barnens tur att bestämma vad vi ska iväg på.Får återkomma vad det blir senare under dagen.

Kram och på återseende

0
5 kommentarer