Tom Yum Kai

En värmande het soppa i vinterkylan.

Det här behöver du:
3 kycklingfileer
2 msk matolja
1 röd chili
3 st citrongräs
10 färska champinjoner
1 msk tomatpure
6 dl vatten
1 kryddmått chili flakes
1 tsk malen ingefära malen
3 msk kycklingfond
1 burk med kokosmjölk
saften av 2 lime

Toppa med massa koriander

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen, det är lättast när den är halvfryst. Grovhacka, citrongräset& svampen & finhacka chilin. Stek både detta & kyckling i olja. När kycklingen är klar så vänder du i tomatpure + chili flakes samt ingefära malen, och fräser runt. När det börjar dofta ljuvligt så tillsätter du vatten. Låt sjuda upp innan du häller ner kokosmjölk & kycklingfonden. Låt det sjuda upp ännu en gång och småputtra i 5 minuter. Ta bort från plattan & pressa över saften av en lime i grytan och rör om.Toppa med massa koriander sedan är det klart att servera

Servera genast.

0
5 kommentarer

Myvatn

Goförmiddag,
Idag tar vi sovmorgon och jag hann inte förbereda något inlägg till er igår.  Vår väckarklockan ringde tidigt igår (Torsdag) Och vi knappade in kosan mot ”Myvatn” på bilens gps:en. Hade vi dock vetat om att resan skulle ta så pass lång tid som den gjorde hade vi bokat ett hotell där på plats. Funderar ni på en liknande resa, boka en stuga för en dag eller två! Det var inga vidare vägar uppe i bergen, det snöyrde så att vi fick krypköra i 10-20 km i timmen under flera mil. Tog nästan 7 timmar innan vi nådde vårt mål…. Lite väl långt att bila för en dag bara. Men ändå jättevärt, inget jag skulle vilja ha ogjort


Så förutom att det tog alldeles för lång tid att köra, så var det såklart tokvackert som Island är i övrigt.   
Bilder fotade längst vägen eller från bilen. Det går faktiskt inte återge så fin natur som det är här.
Jag hade gärna stannat en vecka eller två till och bilat runt hela landet. 
Men huvudanledning till vår resa idag var att vi ville bada i de varma källorna. Blue Lagoon som finns i närheten av Reyjkavik var fullbokat hela veckan, så boka den i god tid om ni vill bada där.  Jacob som varit både på Blue Lagoon och Myvatn tycker att det var lika fina bägge två. Vårt ställe igår kostade dock bara hälften så mycket som Blue Lagoon.


Källorna höll 36-38 grader samt en svalare som var på 28 grader.  Hit hittar inte lika många turister, man behöver inte förboka.   

Jag tycker att det är ett måste om ni åker hit att bada i de varma källorna.
Så himla coolt.

Håret blir dock jättekonstigt när man badat, så ta med ordentligt med schampo och balsam tills efteråt om ni planerat att doppa huvudet. Isblått varmt vatten, och små svarta lava stenar att gå på. Detta är verkligen en upplevelse som heter duga.  I dag vart det en lång sovmorgon, sedan efter brunchen är det barnens tur att bestämma vad vi ska iväg på.Får återkomma vad det blir senare under dagen.

Kram och på återseende

0
5 kommentarer

Gyllene Cirkeln

Godmorgon, 
Det blev en lång dag igår, så det fanns inte tid för att uppdatera mer från vår resa.
Vi hade ett väldans oväder som drog in över Reykjavik över natten och hela förmiddagen, det kändes som om hela vår lägenhet skakade. Så vi stressade inte iväg, utan åt brunch i lugn och ro. Vilket vi gjorde rätt i, för sedan hade ovädret lugnat ner sig.

Första stoppet på vår resa var denna Krater. Kolla in färgerna! Så coolt.  
Många av vägarna hade varit avstängda på morgonen, de vi skulle åka öppnades först klockan ett. Vi kunde se längst vägarna att det varit många avåkningar. Detta beror inte jättemycket på snön, utan faktiskt på den kraftiga blåsten.


Andra stoppet blev Geysir, här går man omkring bland dessa ångande sprutande källor.
Känns som att vara del i en saga. Naturen är magisk på Island. 

Denna stora gejser får utbrott mindre ofta. ( 1- 2 gånger om dagen ) Så denna såg vi inte när den sprutade vatten.

Däremot denna lilla gejser, den fick utbrott varannan var fjärde minut. 
Så värt ett besök! 

Även Gullfors fick sig ett besök av oss. Detta är islands största vattenfall. 

Tänk hur vackert det är här på sommartid!
Nästan så jag måste åka hit igen 😉 
Körde över nationalparken hem. Vitt vitt vitt överallt, och så turkost vatten, fantastik färg va. 
Vår resa tog inte ens fem timmar när vi körde själva, denna turen tar annars 8 timmar med buss.
Så tipselitips. Hyr en bil, kör försiktigt och upptäck island.


Längst vägen finns massor att fota, så har inte för bråttom.

Vi avslutade kvällen med mat på Hard Rock Cafe, som var barnens önskemål.
Gott, men imorgon ( läs idag )  ska vi prova på den omtalade torkade fisken.
Ska bli spännande, har hört massa gott om den.

0
15 kommentarer

Face Mask

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED MAYBEAUTY

 

Hej där, 

Hoppas att er dag har börjat riktigt bra, det har min. Det är verkligen roligt att ni varit så många som följer med oss på denna resan, och alla härliga tips ni kommer med. Något jag märker när man reser mycket är att huden behöver lite extra vård och omtanke. Både innan resan och efteråt. Så förra veckan hade jag lite hemmaspa. Med denna Face Mask känns hyn så fräscht efter behandling.

Som ni vet så har ju jag under lång tid samarbetat med Maybeauty. Detta eftersom jag verkligen gillar deras produkter, och också använder dem regelbundet. Face Mask som de har i deras sortiment är så grymt bra, och den vet jag att många av er också gillar. Ni som inte har provat den har säkert sett den överallt i sociala medier, och jag förstår att den är populär.
Jag gillar den jättemycket, eftersom man med en gång efter behandlingen ser skillnad.

Minst varannan vecka kör jag en omgång med denna härliga ansiktsmask.
Hehe… Jag hoppas varje gång jag har den på att det inte ringer på dörren…. Man kan ju skrämma folk med den här.

  Hur fungerar Face Mask? 

 Jo, den tar bort död hud, pormaskar, olja i fet hy och motverkar acne. Resultatet ger en lenare, fräschare och jämnare hy.
( Produkten är inte testad på djur )

Applicera på masken i ansiktet undvik fjuniga ställen såsom ögonbryn & lilla mustaschen. Och låt masken torka 30-40 min, sen drar du av masken och med den så försvinner orenheterna i hyn.
Det kan göra ont första gången man drar av den,
men nu när jag använder den så tycker jag inte att det känns så mycket.

 

Efter behandlingen så sköljer jag med ljummet vatten, och smörjer in mig med en fuktgivande mild dag- eller nattkräm.
Efter behandlingen vart jag len och rosig som en nyponros.

Nu har jag ett superduper bra erbjudande till er som vill prova denna produkten: 
Med rabattkoden jennywarsen får ni nu 30 % på detta grymma paket.
Eller KLICKA HÄR för att komma direkt till erbjudandet

0
Kommentera

Nybakade kanelbullar

Finns det något godare än nybakade varma kanelbullar,
ja det skulle vara att skölja ner dem med ett glas iskallt mjölk. Här kommer receptet på mammas goda kanelsnurror.
Jag brukar göra dubbelsats perfekt att frysa in.

Till ca 35 bullar behöver du :

1 pkt jäst ( söta degar)
125 gram smör
8 dl standard mjölk
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 1,1 kilo

Kanelfyllning :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.


Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

0
Kommentera

Islandstips

Godkväll,  

Här är klockan snart halvelva, medan den i Sverige är en timme mer. Vår andra dag på island, och vi har sett massor fast vi inte rest så långt. Efter frukosten så startade vi med att köra in till stan, och besöka kyrkan mitt i byn. Hallgrimskirkja, eller Hallgrimskyrka som vi säger. Jag fick tips av en gullig läsare att parkeringen var gratis här… Så då passade vi på.


Vi parkerade och åkte upp i kyrktornet. Finaste utsikten i stada, man ser verkligen hur-långt-som-helst härifrån. 

Färglada hus och hustak, det är så vackert och mysigt i Reyjkavik.   Det enda negativa jag kan komma på är priset på allt, för det är så dyrt här. 


Efter den tjusiga utsikten så promenerade vi genom staden, kollade butiker, fik och olika cafeer. 
Det är mycket turister här nu, trodde nog faktiskt att det skulle var ganska lugnt. Vi tänkte att de flesta nog åkte hit sommartid. Men det verkar som om det är utspritt. 
Vi lyckades hamna på en bild,
eller ja inte Jonathan eftersom det var han som fotade. 
Efter ett par timmars promenad var vi lätt nerkylda, brr brrr.
Det blåser väldigt väääldigt mycket på island, så ta med er ordentligt med kläder.
Vi körde bort till ett köpcentrum som heter ” Kringlan” där vi lunchade och fikade.
Och värmde upp oss innan vi reste vidare, denna gången blev det en tur längst de snöklädda bergen. 
Hur vackert är det inte att bila här?  Detta var en av utsiktsvyerna från bilen.
Men vi vart ju tvungna att stanna till hela tiden för att fota allt vackert vi såg.
Det ena finare än det andra. 
Islandshästar lyckades jag att fota, jag försöker även övertala familjen att vi ska rida en av dagarna.
Ingen av oss har någon ridvana, men hur svårt kan det va ?


Små vattenfall på väg upp i bergen. 
Trafiken på Island är lugn, men imorgon varnar många oss om snöstormen som ska komma.
Blir det så lär inte våra resplaner bli av imorgon, men om det nu mot förmodan blir okej väder så siktar vi på den ”Gyllene Cirkeln” Jag skriver mer om den vid ett senare tillfälle, men det verkar vara en sådan sak man måste ha gjort när man varit på Iceland.

Tänk att vi väntat så här många år på att åka hit, jag förstår inte.
Det är så fint här att man blir tårögd. 
Sanden, gruset och stenarna här är svarta så himla coolt. Och allt vattnet känns turkost. 
Vi tog en bensträckare och barnen kastade mackor på spegelblanka sjöar.
Hemvägen var lika fin den. Utsikt som heter duga. 

Väl tillbaka i Reyjkavik käkade vi snabbmat, jag beställde in en grillad med extra allt. Detta verkar vara en specialité, och den kan jag rekommendera. Nu är vi hemma i lägenheten igen, och de minsta sover gott. Medan vi andra väntar på om det ska klarna upp så vi kan gå ut och sätta oss på balkongen och spana efter norrsken.

På återseende raringar, vi hörs imorgon igen.

0
15 kommentarer

Lantbröd

 

Om du är sugen på att baka något gott på sportlovet tycker jag att du ska prova detta goda lantbröd.
Enkelt, gott och uppskattas av hela familjen. 

Det här behöver du till 1 stor limpa: 
1/2 jäst ( cirka 25 gram)
3 dl ljummen mjölk ( fingervarm )
1/2 dl sirap ( ljus eller mörk)
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Gör din limpa så här:

Smula ner jästen i en bunke, och blanda ut med den ljumna mjölken till jästen smält. Rör ner sirap, olja, salt och mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Jag lät min deg jäsa i 40 minuter ( det stod inget om jäsning i orginalreceptet )
Forma degen till en limpa och strö över lite mjöl. Lägg limpan på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Skär snygga snitt över limpan. Ställ in brödet i en kall ugn och ställ på 200 grader, så jäser brödet under tiden. Låt brödet stå i cirka 50 minuter, eller tills den fått en vacker färg. Låt sedan svalna på galler.

Serveras medan det fortfarande är ljummet.

2
9 kommentarer

Framme på island

Framme och incheckade i Reykjavik. Så himla vackert här!
Ja, vi landade klockan 15.00 isländsk tid, men det strulade lite med hyrbilen vi förbokat så det drog ut på tiden. Bilen hade vi tydligen bokat på fel flygplats!! vi som bara trodde att de fanns en, men vi hade fel. Hehe..


Så efter att ha stått en timme i kö till biluthyrningen fick vi veta att vi var tvungna att åka till den andra flygplatsen. Tydligen rätt vanligt med det missförståndet här sa de. En halvtimme senare med skjuts av en taxi vart vi många kronor fattigare  men det löste sig och vi fick vår bil.

Vi bor på lägenhetshotell, alla hotell var så gott som fullbokade när vi bokade.
Fast här är det så himla fint, så det gjorde absolut inget.


Två sådana här rum kommer vi ha under vår resa här,  vi hade tur och fick takvåningen.

Det är stora lägenheter, jag gissar en sådär 50-55 kvadrat.

Eget kök så vi kan laga frukost, och eventuellt någon måltid.

 Här på island är det väldigt dyrt har vi märkt både mat, bil /bensin, och aktiviteter.
Eftersom ni brukar fråga så kollade jag extra noga på priset, och en pizza kostade 220 svenska kronor.

Kycklingpizza med extra allt.

Här är klockan snart tio så det är dags att boka in morgondagens sightseeing.
Tror vi börjar med Reykjavik, och kollar runt efter de bästa platserna för att få chans att se norrsken.
Håll tummarna för att vi får uppehållsväder i morgonkväll, för på onsdag varnar de för snöstorm här.

0
9 kommentarer

Packning pågår

Gomorron på er, 

Måndag igen, och idag är första dagen på vårt sportlov. Detta lovet tänkte vi passa på att upptäcka Island, smidigt med direktflyg. Sen har vi bokat bil hemifrån, får hoppas det funkar smidigt när vi kommer fram sen. I går kväll medan jag packade väskorna, tvättade och plockade så knäppte jag även några nya bilder på nya växterna. Jag har tyvärr inte så gröna fingrar, även om jag hade velat så vissnar mina växter ner eller får för mycket vatten. Så då och då behövs de vissna blommorna bytas ut.

Lite vårlökar fick följa med hem. När de blommat färdigt så åker de bara ner i marken, där de blommar flera år tills efter det. Blåa pärlhyacinter.

Sedan blev det en sådan här växt som jag tyckte passade lite fint i vardagsrummet.

Nu ska jag upp och fixa frukost & brygga kaffe,

Vi hörs mer från Island i eftermiddag / kväll.

0
6 kommentarer

Malmö tur & retur

 

Godkväll,

Det blev visst lite tyst på bloggen här igår, och det berodde på en liten överraskning.
Jonathan hade tydligen lyckats boka en liten resa till Malmö, utan att jag visste någonting överhuvudtaget. Gissa om jag blev paff när min syster och hennes man knackade på hos oss tidigt igår & undrade om vi var klara? De skulle också med, och min syster hade heller ingen aning. Så det var bara att packa väskan….

Vi gissade hejvilt i bilen var vi skulle, men trodde nog mest på att vi skulle till Danmark. Även om en resa till Bora Bora eller Australien inte heller hade varit så tokigt. 

Vi landade i vackra Malmö, och började gissa på vad det var vi skulle göra här.
När vi checkade in på hotellet så hade vi resan listat ut vart vi skulle, nog var det melodifestivalen som stod på schemat. Jaaaaaay.  Vi åt även mat på arenan precis innan uppträdandena, väldigt trevligt och gott.


Lite kass mobilbild här ovan, men jag ville inte dra med mig min stora kamera.
Live så tyckte jag att alla låtar var bra, det är ju en helt annan upplevelse.  Mina favoriter var : Moncho, Martin & Mendez och Jessica är alltid bra!

Trevlig hotellfrukost började vi dagen med,
så himla lyxigt att först få sovmorgon och sedan gå ner till dukade frukostbord. 

Kaffe, juice, frallor, bacon & äggröra. Mums.

 

Nu ska jag bara packa upp min väska och sedan börja packa alla väskor inför resan imorgon.
Vi flyger mot reykjavik imorgon vid lunchtid. Så himla kul det ska bli. Jag kommer uppdatera massor på Instastory, ni hittar mig där på Instagram som @jennysmatblogg 

Trevlig kväll till er och på återseende 

0
4 kommentarer