Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.
Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.
Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.
Här kommer det sista inlägget från Sydafrika för denna gången. Det är kul att ni tycker det är roligt att följa med på resorna. Fått frågor hur resan bokades, och det är inget charterpaket utan bokades via nätet. Vi bokade flyg för sig, hotell & lodge för sig, så mitt råd är att googla bara och jämför, glöm inte att kolla omdöme innan ni bokar.
Lycka till!
Sista frukosten åt vi under vår pergola i gassande solsken där vi bodde på vingården. Sen hade vi två viktiga möten och genomgångar innan vi åkte vidare till Kapstaden och de vackraste stränderna. Vackra men iskalla, här går inte att bada, det är på sin höjd 10 grader i vattnet fast det är nästa 30 grader i solen.
Iskallt i vattnet och höga vågor, här trivs massor utav stora farliga hajar.
Huuu, skulle aldrig våga bada här.
Istället bokade vi bord längst stranden, på en trevlig restaurang.
Vi valde uteserveringen såklaert, så vi fick så mycket sol & D-vitamin vi kunde få innan det var dags att åka hem till kalla Sverige igen.
Majoriteten beställde in sushi till lunch, men jag gillar tyvärr inte detta. ( Kanske kommer det med åldern ) Få av saker jag inte lärt mig äta än, så jag tog en kycklingsallad.
Och den var jättegod, även de som gillade Sushi tyckte detta var supergott.
Efter maten var det dags att få tag i in en taxi och vinka hejdå till alla. Jag Sarah och Simon var tvungna att åka hem och jobba medan resten av gänget stannar kvar tills på söndag. Stackars stackars oss… Och lyllo resten.
Jag får hjälp med bagaget och att vinka in en taxi för avresa mot flygplatsen och en 26 timmars resa hemåt Växjö.
Detta var min första resa till Sydafrika, men förhoppningsvis inte sista gången.
Det har varit en helt fantastisk resa, jag rekommenderar den till alla som går och funderar på att boka.
lite solbränd hann jag bli trots att vi knappt hunnit vara i solen.
Sydafrika var mitt land nummer 43 på listan, och det kommer bli en hel del flera under året.
I julklapp fick nämligen barnen en varsin valfri resa med mig, så en del är redan bokat och klart, och en del kommer bli det först efter sommaren.
Men ett spännande år med resor och upplevelser står framför oss även detta året.
Planerar ni tacos ikväll?
Prova då räktacos med koriander. Så himla gott och fräscht.
Superenkelt och det enda du gör är att byta ut färsen mot nyskalade XL räkor.
Serveras sedan med mjuka skal eller hårda.
Massa grönsaker, ost, hackad rödlök, pressad lime och massa koriander.
Nu tänkte jag försöka skriva om våra sista dagar Sydafrika. Jag har valt att korta ner det, annars kan jag lätt ladda upp 100-tals bilder på allt vi sett här, upplevt och lärt oss här under resan. Här kommer en härlig bild på en liten del av vårt knasiga & roliga gäng som var där. Martin & Björn som är huvudpersonerna för detta projekt saknades dock just här ….
Här är vi på väg för att rida i bergen, jag som är lite hästrädd vart ju först lite tveksam. Men åh vad roligt det var!
Vi kom upp och red i den vackra naturen, och såg solen gå ned bakom bergen. Rekommenderas varmt om ni är i krokarna.
Häst-arrangören anpassar ridningen efter kunskap, så vi valde en nybörjartur.
Snacka om att vi kände oss som coola cowboys allihopa!
Utsikten var magnifik.
Trodde såklart det skulle vara fint här, men kanske aldrig att det var så HÄR vackert.
I tisdags blev vi inbjudna på att närvara och lära oss hur vinet skapas på vår vingård. Så himla spännande att träffa både vinmakare, ägare och arbetare. Alla trivdes så bra i fabriken, vilket märktes. Och var stolta över sina arbeten, och sina uppgifter här. Så vi fick lära oss massor medan alla berättade vad just deras uppgift i processen var. Detta är en del i min utbildning, att lära mig mer om mat & dryck och vad som passar med vad.
De nyplockade druvklasorna som rensas med en maskin,
avfallet åker åt ett håll och de fina druvorna åker vidare. Här sorters de druvor bort som kanske råkat åka med från tidigare process. Vinmakaren berättade hur just denna vingård hade bra arbetsförhållande, och avtal som gynnar sina arbetare. Det märktes när man pratade med dem alla att de trivdes bra här, vi fick hjälpa till och se hur deras arbete i fabriken gick till.
Här fick jag vara med och pressa vinet i en av tankarna. Detta skulle göras 1- 2 gånger om dagen om jag inte missminner mig. Häftigt att få vara med och skapa på detta sättet. Den lilla vingård där vi var, upplevde jag hade massa passion för sitt arbete. Jag har varit på en del större vingårdar och upplevde det mer som en massproduktion än en passion. Vi pratade tillverkning / blendning och olika smaker. Tänk var häftigt det vore att få ta fram och blenda & skapa eget vin. Faktum är att det är lite av anledningen jag är här, att få lära mig mera.
Självklart fick vi prova vinet, vi lärde oss att snurra glaset för att få in mer luft, dofta och gurgla.
Jag skulle inte påstå att jag är en expert men man lär sig nya saker hela tiden. Och nu kan jag ju skilja gott vin från äckligt vin 😉 Haha.. det är alltid något. Nej men ärligt jag tycker inte man behöver vara en vinexpert för att tycka att ett vin smakar/ doftar gott, det behöver inte vara så krångligt.
Restaurangdelen där vi ätit lunch och middag.
Så vackert med all konst.
Förutom det röda vinet provade vi även ett av deras vita vin.
En snabb, god & nyttig räkgryta. Passar lika fint till helgen som till vardags Servera gärna tillsammans kokt potatis eller ris, eller varför inte med gott nybakat bröd.
Det här behöver du till 4 portioner: 1 kg stora räkor med skal
matolja
3 steklökar ( alt. 1 gul lök )
1 msk tomatpure
3 dl med wokgrönsaker
3 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
1 tsk sambal oelek (eller mer om du gillar starkt)
1 msk pressad limesaft
Gör så här: Skala räkorna. Skala och klyfta löken, hetta upp en kastrull med lite matolja. Fräs löken mjuk och vänd ner tomatpure med wokgrönsakerna. Fräs en minut eller två. Vänd sedan ned grädde, fond & sambal oelek och låt sjuda upp. Dra av från plattan och vänd sist ner limesaft + räkorna. Rör runt innan servering så räkorna blir varma. De ska inte koka, då blir de sega.
Servera genast.
Hej hej,
Nu sitter vi på flygplatsen i Dubai, väntar på vårt flyg hem. Så jag tänkte försöka få upp lite mer bilder från vår resa, delar upp det i lite olika delar så att det inte blir för mycket bilder. Vi lämnade vår mysiga lodge utanför Johannesburg och styrde kosan mot Kapstaden. Eller ja först mot Johannesburg igen för att ta ett inrikesflyg, det tar cirka två timmar att flyga.
Det var lite förseningar med flygen så vi vart inte framme på nästa stopp för än på kvällningen. Men istället för att sura för att vi blev sena så hann vi jobba ett par- tre timmar extra på flygplatsen.
Och vilket vackert ställe vi kom fram till, en av de vackraste vingårdar jag sett. Omgivningarna var magiska.
Jättetrevlig personal, som var så hjälpsamma och omtänksamma.
Här satt vi och åt frukost ute i solen, under en pergola som var täckta av vinrankor.
Klockan ringde vid halvsju, och v startade dagen med löpning…. Eller Hehe.. men bara för några av oss.
Vissa sov, och jag valde att fota istället för att springa. Men jag fick så mycket fina bilder.
Sydafrika är verkligen jättevackert, finns så mycket att se och göra här.
Löpturen på väg upp i bergen.
Sedan lite god frukost på det. Och sedan var det jobb,jobb och jobb. Jag har lärt mig massa under denna korta och intensiva vecka. Och träffat så många nya trevliga och drivna människor.
Måste bara visa utsikten från vår lilla stugby i bergen. Trots att jag inte är världens mest morgonpigga så var det inte alls jobbigt att stiga upp i ottan till denna vy.
Inne i Sarahs och min stuga var det både kök, vardagsrum, 2 sovrum med tillhörande badrum. Enkla och jättefina
Det har tagit jättelång tid att få iväg detta inlägg, nu sitter jag på Arlanda och väntar på mitt flyg till Kalmar. Sedan har jag bara 2 timmar kvar hem. Rest över 24 timmar, men som tur va kan jag sova på flyget så känner mig inte så trött iallafall.
Fler bilder kommer, vi hörs lite senare när jag är hemma i Växjö igen!
Eller det är snarare god förmiddag nu när jag fått upp detta inlägg. Vi har det jättebra här borta, och jag har lärt mig massor. Men mitt internet är jättesegt, så ber om ursäkt för seg uppdatering. Jag ska försöka uppdatera med fler bilder så fort jag har bättre Wi-Fi. Tills dess kommer ett lunch eller middagstips.
Toppa med smulad fetaost, strimlad soltorkad tomat + cashewnötter
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Linda in kycklingfilen i bacon. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn denna runt omkring tills den får en vacker färg.
Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop crème fraîche, grädde, soja och gelé och häll över formen. Ställ in i ugnen i cirka 30-40 minuter, eller tills kycklingen är färdig. Toppa med fetaost & nötter innan servering. Och servera med en sallad
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar
Serveras med pasta & en krispig sallad
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.
Gör det här: Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm) och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.
Ursäkta sen uppdatering, Men det var fullt upp med jobb hela dagen igår också, så det var svårt att smita ifrån och uppdatera bloggen. Internet fungerar mellan ”sådär till halvkasst”, så alla bilder tar tid att ladda upp. Men jag har kämpat med att få upp bilderna nu från igår. Och detta kanske är bland det häftigaste jag upplevt. Så himla coolt, stort och maffigt. Här kommer MASSOR med bilder från safarin, ( tror inte att våra konferensbilder är så roliga att lägga upp här. Haha )
Här i denna lodgen bor vi, bilden nedan visar iohförsig bara receptionen.
Vi hann med både en kvälls- och en tidig grynings safari. Sova får man göra någon annan gång.
Men alltså kan det bli bättre safari än denna, vi såg mängder med vackra djur.
Vilken var bäst?
Helt klart kvällssafarin, vi såg hur-mycket-djur-som-helst på denna.
Lejonen var så himla coola.
De ser ju ut som gosiga nallebjörnar fast det typ är livsfarliga.
Elefantfamiljen såg vi både på kvällsrundan och gryningsrundan.
Verkligen maffiga djur.
Zebror ser man överallt, både på lodgen där vi bor samt på safarin.
Bufflarna sprang förbi, snabbare än blixten. De springer bakom trädet, om ni zoomar in så ser ni dem
Det verkade som om de var jagade av något trodde guiden.
Puma i lejonkungen stötta vi på. Hann precis knäppa en bild innan han rusade iväg.
Några timmars sömn sedan var det dags för gryningsrundan.
Tittar man noga på bilden här nedan ser man alla djur som hoppar förbi framför bilden. Kallt som tusan på morgonen, så ta med en jacka eller kofta.
Hur sööööt giraff.
Så himla vackert att se alla djuren i soluppgången.
Alla sitter reda i högsta hugg med kamera / mobil för att få de perfekta bilderna.
Men nu ska vi flyga vidare mot Kapstaden mot nya projekt och möten.
Vi hörs senare, men missa inte att ni kan följa mej på Instastorys ( @jennysmatblogg ) hela tiden.
Och eftersom jag inte hann med veckomatsedeln igår så kommer den idag, så håll utkik.
nu har vi hunnit landa. Resan tog sin lilla tid, cirka 20 timmar från Arlanda med ett stopp.
Vi bytte flyg i Dubai, och fick vänta några timmar. Men allt förflöt på smidigt, somnade och sov några timmar innan vi mötte upp resten av gänget. Här är klockan 2 timmar mer än i Sverige, så nu närmar det sig halv två.
I går var det lunchmöte / konferens så fort vi kom fram för att sedan åka på kvällsafari. Majj Gadd vilken upplevelse.
Så här idylliskt och vackert bor vi. I små små gulliga hus.
Här i lodgen bor vi mitt bland alla vilda djur. Ja kanske inte riktigt utan de ofarliga djur.
Ingången till mitt och Sarahs hus, med två våningar med två sovrum.
Coolt badrum, och rejält och stort.
Jag fick sovrummet närmast ac:n, jag sover bäst när det är svalt.
Sarah fick sovrummet är på ovanvåningen, med en vacker balkong.
Utsikt över detta vackra.
Frukostbuffen, var riktigt fin.
Vi gick upp i gryningen för att för se solen gå upp tillsammans med alla djuren.
Efter några timmars safari och massa djur senare var det gott med en frukost/ brunch klockan 8.
sedan har resten av vår dag bestått av möte, planering och nya projekt som är på gång. På väg till lunchen och utanför vårt hus står den zebran med sin bebis.
Den föddes i natt och har redan lärt sig att gå.
Hur söt liksom?
I kväll tänkte jag kika in och visa alla djuren som vi sett. För det är inte så mkt andra roliga bilder att visa från dagens konferenser.