Sydafrika dag 2

Hej raringar,

Ursäkta sen uppdatering, Men det var fullt upp med jobb hela dagen igår också, så det var svårt att smita ifrån och uppdatera bloggen. Internet fungerar mellan ”sådär till halvkasst”, så alla bilder tar tid att ladda upp. Men jag har kämpat med att få upp bilderna nu från igår. Och detta kanske är bland det häftigaste jag upplevt. Så himla coolt, stort och maffigt. Här kommer MASSOR med bilder från safarin, ( tror inte att våra konferensbilder är så roliga att lägga upp här. Haha )

Här i denna lodgen bor vi, bilden nedan visar iohförsig bara receptionen. 
Vi hann med både en kvälls- och en tidig grynings safari. Sova får man göra någon annan gång.
Men alltså kan det bli bättre safari än denna, vi såg mängder med vackra djur.

Vilken var bäst?
Helt klart kvällssafarin, vi såg hur-mycket-djur-som-helst på denna.


Lejonen var så himla coola.
De ser ju ut som gosiga nallebjörnar fast det typ är livsfarliga.

Elefantfamiljen såg vi både på kvällsrundan och gryningsrundan.
Verkligen maffiga djur.


Zebror ser man överallt, både på lodgen där vi bor samt på safarin.

Bufflarna sprang förbi, snabbare än blixten. De springer bakom trädet, om ni zoomar in så ser ni dem
Det verkade som om de var jagade av något trodde guiden.

Puma i lejonkungen stötta vi på. Hann precis knäppa en bild innan han rusade iväg.

Några timmars sömn sedan var det dags för gryningsrundan.

Tittar man noga på bilden här nedan ser man alla djur som hoppar förbi framför bilden. Kallt som tusan på morgonen, så ta med en jacka eller kofta.

Hur sööööt giraff.

Så himla vackert att se alla djuren i soluppgången. 

Alla sitter reda i högsta hugg med kamera / mobil för att få de perfekta bilderna.

Men nu ska vi flyga vidare mot Kapstaden mot nya projekt och möten.
Vi hörs senare, men missa inte att ni kan följa mej på Instastorys ( @jennysmatblogg ) hela tiden.

Och eftersom jag inte hann med veckomatsedeln igår så kommer den idag, så håll utkik.

0
9 kommentarer

Sydafrika Safari

Hej på er där hemma, 

nu har vi hunnit landa. Resan tog sin lilla tid, cirka 20 timmar från Arlanda med ett stopp.

Vi bytte flyg i Dubai, och fick vänta några timmar. Men allt förflöt på smidigt, somnade och sov några timmar innan vi mötte upp resten av gänget.  Här är klockan 2 timmar mer än i Sverige, så nu närmar det sig halv två.

I går var det lunchmöte / konferens så fort vi kom fram för att sedan åka på kvällsafari. Majj Gadd vilken upplevelse.

Så här idylliskt och vackert bor vi. I små små gulliga hus.

Här i lodgen bor vi mitt bland alla vilda djur. Ja kanske inte riktigt utan de ofarliga djur.

Ingången till mitt och Sarahs hus, med två våningar med två sovrum. 

Coolt badrum, och rejält och stort.

Jag fick sovrummet närmast ac:n, jag sover bäst när det är svalt.

Sarah fick sovrummet är på ovanvåningen, med en vacker balkong.

Utsikt över detta vackra. 

Frukostbuffen, var riktigt fin.

Vi gick upp i gryningen för att för se solen gå upp tillsammans med alla djuren.

Efter några timmars safari och massa djur senare var det gott med en frukost/ brunch klockan 8. 

sedan har resten av vår dag bestått av möte, planering och nya projekt som är på gång.  På väg till lunchen och utanför vårt hus står den zebran med sin bebis.

Den föddes i natt och har redan lärt sig att gå.

Hur söt liksom?

I kväll tänkte jag kika in och visa alla djuren som vi sett. För det är inte så mkt andra roliga bilder att visa från dagens konferenser.

 

Hörs senare,

0
2 kommentarer

Snickersbiskvier


Fina bilden kommer från Ulrika Pousette


Det här behöver du till cirka 25 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning :
200 gram mjölkchoklad
250 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 äggula

Karamelliserad mjölk ( kola kräm )

Topping : 300 gram mörk choklad + grovhackade salta jordnötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten. åt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till smördegen.  Lägg en klick med karamelliserad mjölk i mitten, bred ut ett toppigt eller runt lager kring detta på biskvibotten. Ställ svalt och smält under tiden chokladen. Låt chokladen svalna. Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen, strössla över de finhackade jordnötterna

Och ställ svalt så att chokladen stelnar.

0
1 kommentar

Mot Sydafrika

Godmorgon raringar,

Hoppas ni fått en fin start på denna dagen. 
I dag så bär det av mot Sydafrika, jag är på plats på Arlanda där jag inväntar Sarah & Simon. Vi ska flyga klockan ett och möta upp resten av gänget i Johannesburg. Det är en låååång resa, med första stopp i Dubai. Sedan blir det några dagar i Sydafrika med konferens, jobb, möten, undervisning men även en dag med safari. Jaaaay, jag blir nästan avundsjuk på mig själv.  Har drömt om safari i flera år, den lodgen vi ska besöka och bo på är helt malariafri.  
 
Bilder lånade från lodgens hemsida. 

Giraffer, zebror, lejon och elefanter. Tänk att jag ska få uppleva detta,
tror inte det är sant för än jag ser det på riktigt. 
Det ska finnas fungerade internet på alla våra ställen, så håll tummarna för att det fungerar.
Jag vill uppdaterad och visa er massa under dessa dagar.

Men nu mina vänner ska jag ta och ringa lite viktiga telefonsamtal innan det är dags att ställa mobilen på Flight Mode.

Tack för att du läser, och trevlig fredag till dig.

0
21 kommentarer

Vårbukett

Godmorgon,
Februari försvann snabbare en blixten, och vips så var det ny månad. Varmt välkommen Mars.
Idag står en härlig pastellig vårbukett på mitt soffbord. Fast utanför fönstret är det allt annat än vår. Jisses så mycket snö och så kallt det är! Undrar just hur flygtrafiken är nu på Arlanda? Mitt flyg ska ju gå därifrån imorgon, blir lite nervös att vi inte ska kunna komma iväg som planerat. För under gårdagen och tisdagen var massor av avgångar inställda eller väldigt försenade. *Håll tummarna* för att allt ska fungera smidigt.

Jag kikar in om en stund med nytt recept. Men nu måste jag iväg på lite planeringsmöte.

Trevlig Torsdag  

0
6 kommentarer

Lax med red curry & räkor

Middagstips, en smarrig laxrätt. 

Till 4 personer
4 bitar lax
2 1/2 dl vispgrädde
300 gram philadelphiaost
2 msk red curry

Toppa med nyskalade räkor

Serveras med dillmos

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Vispa ihop phialdelphiaost med grädde och red curry.
Vänd sedan över såsen och ställ in i ugnen på 20-25 grader, eller tills laxen är klar.
innan servering toppa med stora räkor. Potatismoset stompar jag ihop med en potatispress. Det jag använder är kokad mjölig potatis, en skvätt grädde + salt & dill.

0
3 kommentarer

Vårplaner

Hej i snöstormen

Är allt bra med dig? Jag hoppas det, och här är allt bara fint.
Nu är så gott som hela Sverige klätt i snö. Personligen tycker jag att allt bara kan försvinna så här efter sportlovet. Haha… Nu vill jag ha sol och snödroppar. Jag sitter och kikar på bilder från Kalmarhuset. Längtar inte mindre efter våren nu. 
Det blir vår första vår här detta året, vi fick ju nycklarna först till sommaren.

Förra sommaren gjorde vi inget nytt med hus eller tomt. Vi ville bo in oss lite innan, men nu så.
Om ett par veckor kommer det börjas gräva för pool, och lilla förrådet ska förhoppningsvis byggas om till ett något större attefallshus. Det ska bli Thelmas lilla egna lya.

Spabadet ska flyttas, och pooldäck ska byggas.
Vi har inte bestämt oss än för om det blir trall eller kanske stenläggning.

Nähe, nu ska jag ta och förbereda räkgryta till lunch.
Sedan måste jag ge mig ut och leta efter lite sommarkläder.
På fredag bär det av mot Sydafrika.

0
19 kommentarer

Krämig grönsaksgratäng

Måndag idag, då vill jag bjussa på något gott vegetariskt. Så varsågoda, här kommer en grönsaksgratäng a la LCHF.
Denna passar bra att äta som den är, eller som tillbehör till något.

Detta behöver du:
2 1/2 dl creme fracihe
2  1/2 dl riven ost
salt & peppar
200 gram broccoli
1 röd paprika
2 dl valfria kokta grönsaker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop crème fraîche med ost + salt & peppar.
Vänd ner grönsakerna och blanda om. Lägg allt i en ugnssäker form och ställ in i mitten och gratinera i cirka en kvart eller tills gratängen får en vacker färg.

2
2 kommentarer

Veckomatsedel

Veckomatsedel kommer här!
Och så en liten gofika, till er som önskar baka något.

Måndag : Potatis- & Purjolökssoppa 
Tisdag : Grillad torskrygg
Onsdag : Indisk Kycklinggryta
Torsdag : Pastasallad
Fredag : Fläskfilegryta

Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker


* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Lakritssnittar

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen. Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

 

0
1 kommentar

Reykjavik

Tjingeling, 

Vår gårdag i Reykjavik bestod med mest av mat.  För efter frukost så provade vi Chuck Norris Grill till lunch.
De hade bara hamburgare på menyn, men väldigt goda sådana, i cool miljö. Rekommenderas. 
Lunchen var rätt så lugn här, så vi fick snabbt platser.
Vill ni vara garanterade platser till middagen bör ni nog boka. 
Pommeskryddan är ”to-die-for” så funderar på om vi ska köpa med oss hem.

Efter maten åkte vi ut till ”Perlan” som är en stor kupol, med museum, fika och restaurang.

Efter att ha gått där ett par timmar åkte vi hem till hotellet, där har vi en restaurang på parkeringen, alla var vi lite småhungriga.
Så vi gick in och beställde en varsin liten pizza. 
Annars hade de fika, mackor och kaffe. 
Minstingarna som börjar bli rätt stora. Melvin blir 13 år i september. 
Min indiska kycklingpizza. Mycket god. 
Jacobs Serrondo- pizza på surdegsbotten. 

 

Japp, det var sista restaurangbesöket. För idag åker vi hemåt.
Vi har haft fantastiska dagar på Island, helt magiska. Funderar ni på att boka- gör det!
Jag vill redan tillbaka.

0
2 kommentarer