Hej hej,
Har ni också särskilda paradrätter som ni lagar på helgerna?
Fredag är i och för sig nästan alltid vigd för tacos hemma hos de flesta av oss. Den går variera massor såsom räktacos, laxtacos, kycklingtacos, tacogratäng, eller varför inte bara en god krämig tacopaj. Men på lördagar är en god potatisgratäng med fläskfile inte alls tokig.
Till 4-6 personer:
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar
Gör så här:
Skär filen i lagom stora fläskfile-medaljonger, hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet. Lite i taget för att det ska få en vacker stekyta och inte koka. Salta och peppra under tiden.
Såsen:
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
Gör så här:
Vispa upp alla ingredienser till såsen i en kastrull och åt sjuda upp ett par minuter.
Det här behöver du till potatisgratängen :
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar
Mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör. Rör ihop grädde och creme fraiche eller smaksatt färskost !! Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt. Rör ihop potatis med gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen. ( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk. När det är 20 minuter kvar av gratineringstiden, ta ut formen och strö lite mozzarella över, och ställ tillbaka i ugnen igen. Så sammanlagt ska den stå i ugnen i ca 50 – 60 minuter. När den är färdig gratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.
Smaklig måltid !