Vem vinner ikväll ?

Gokväll

En liten tur till affären blev det idag, och barnens farbror Kevin kom förbi på fika. Det är ungefär vad vi gjort idag.
Middagen blev en god pasta ( recept kommer ) Och nu har vi har bunkrat upp med godis, chips & jordnötsringar till kvällens Melodifestival.
Alla hejar vi på olika artister här hemma. Så det blir spännande och se vem som kommer ta hem det.
Vilka tror ni eller hejar ni på?

* * *

0
5 kommentarer

Blått är flott

Tjingeling, 

Härligt med en ”ledig” lördag,
förutom lite utkast till kommande samarbeten så har jag faktiskt inte många måsten idag. Behöver ha det så för att ladda mina batterier, alla är vi olika men jag trivs med kontraster. Kom på att jag missat att fota vårt ”nya” fina sovrum i Kalmar. Jonathan överraskade faktiskt mig med att åka hit och måla om för ett par veckor sedan. Gissa om jag vart glad, detta var min ”alla hjärtans dag”- present från honom.

 

Gillar verkligen färgen. Har länge velat ha ett blått sovrum.
Nu fattas bara lite gardiner och lite växter. Här över sänggavlen funderar vi på en tavelvägg eller något liknande.


Sängkläderna är i grått linne, och ska vara lite sådär skrynkliga.
Fyndade dem på H&M för länge sedan, så vet inte om de fortfarande finns kvar.

En liten glimt på hur det såg ut på visningen,
det var den enda bilden jag hade:
Dagens ( ja to.m helgens ) outfit har och kommer så ut så här.
Så gott att bara få skrota runt i myskläder hela helgen. 

Imorgon ska jag träffa vänner,
mysigt har saknat att boka in fikaträffar med skvaller, promenad och fika. Måste bli bättre på det.

Vi hörs senare, tack för att ni läser!

kram

0
10 kommentarer

Daimbiskvier

 Drömmigt goda Daimbiskvier Fina bilderna från Ulrika Pousette, fotade för boken ”Baka med godis”

Det här behöver du till 15-20 :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

Fyllning: 
150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping:
150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg.

Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme.

Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

3
Kommentera

Sista dagen i Sydafrika

Hej där, 

Här kommer det sista inlägget från Sydafrika för denna gången. Det är kul att ni tycker det är roligt att följa med på resorna. Fått frågor hur resan bokades, och det är inget charterpaket utan bokades via nätet. Vi bokade flyg för sig, hotell & lodge för sig, så mitt råd är att googla bara och jämför, glöm inte att kolla omdöme innan ni bokar.
Lycka till!


Sista frukosten åt vi under vår pergola i gassande solsken där vi bodde på vingården. Sen hade vi två viktiga möten och genomgångar innan vi åkte vidare till Kapstaden och de vackraste stränderna. Vackra men iskalla, här går inte att bada, det är på sin höjd 10 grader i vattnet fast det är nästa 30 grader i solen. 
Iskallt i vattnet och höga vågor, här trivs massor utav stora farliga hajar.
Huuu, skulle aldrig våga bada här.


Istället bokade vi bord längst stranden, på en trevlig restaurang.
Vi valde uteserveringen såklaert, så vi fick så mycket sol & D-vitamin vi kunde få innan det var dags att åka hem till kalla Sverige igen. 
Majoriteten beställde in sushi till lunch, men jag gillar tyvärr inte detta. ( Kanske kommer det med åldern )  Få av saker jag inte lärt mig äta än, så jag tog en kycklingsallad.
Och den var jättegod, även de som gillade Sushi tyckte detta var supergott.  
Efter maten var det dags att få tag i in en taxi och vinka hejdå till alla. Jag Sarah och Simon var tvungna att åka hem och jobba medan resten av gänget stannar kvar tills på söndag. Stackars stackars oss…  Och lyllo resten.
Jag får hjälp med bagaget och att vinka in en taxi för avresa mot flygplatsen och en 26 timmars resa hemåt Växjö. 
Detta var min första resa till Sydafrika, men förhoppningsvis inte sista gången.
Det har varit en helt fantastisk resa, jag rekommenderar den till alla som går och funderar på att boka.


lite solbränd hann jag bli trots att vi knappt hunnit vara i solen.

Sydafrika var mitt land nummer 43 på listan, och det kommer bli en hel del flera under året.
I julklapp fick nämligen barnen en varsin valfri resa med mig, så en del är redan bokat och klart, och en del kommer bli det först efter sommaren.

Men ett spännande år med resor och upplevelser står framför oss även detta året.

0
4 kommentarer

Räktacos

Planerar ni tacos ikväll? 
Prova då räktacos med koriander. Så himla gott och fräscht.

Superenkelt och det enda du gör är att byta ut färsen mot nyskalade XL räkor.
Serveras sedan med mjuka skal eller hårda.
Massa grönsaker, ost, hackad rödlök, pressad lime och massa koriander.

Mums.

0
1 kommentar

Rött eller vitt ?

Hej 

Nu tänkte jag försöka skriva om våra sista dagar Sydafrika. Jag har valt att korta ner det, annars kan jag lätt ladda upp 100-tals bilder på allt vi sett här, upplevt och lärt oss här under resan. Här kommer en härlig bild på en liten del av vårt knasiga & roliga gäng som var där. Martin & Björn som är huvudpersonerna för detta projekt saknades dock just här ….


Här är vi på väg för att rida i bergen, jag som är lite hästrädd vart ju först lite tveksam. Men åh vad roligt det var!
Vi kom upp och red i den vackra naturen, och såg solen gå ned bakom bergen. Rekommenderas varmt om ni är i krokarna.

Häst-arrangören anpassar ridningen efter kunskap, så vi valde en nybörjartur.
Snacka om att vi kände oss som coola cowboys allihopa!

Utsikten var magnifik.
Trodde såklart det skulle vara fint här, men kanske aldrig att det var så HÄR vackert. 

  I tisdags blev vi inbjudna på att närvara och lära oss hur vinet skapas på vår vingård. Så himla spännande att träffa både vinmakare, ägare och arbetare. Alla trivdes så bra i fabriken, vilket märktes. Och var stolta över sina arbeten, och sina uppgifter här. Så vi fick lära oss massor medan alla berättade vad just deras uppgift i processen var.  Detta är en del i min utbildning, att lära mig mer om mat & dryck och vad som passar med vad. 
De nyplockade druvklasorna som rensas med en maskin,
avfallet åker åt ett håll och de fina druvorna åker vidare.   Här sorters de druvor bort som kanske råkat åka med från tidigare process. Vinmakaren berättade hur just denna vingård hade bra arbetsförhållande, och avtal som gynnar sina arbetare. Det märktes när man pratade med dem alla att de trivdes bra här, vi fick hjälpa till och se hur deras arbete i fabriken gick till.


Här fick jag vara med och pressa vinet i en av tankarna. Detta skulle göras 1- 2 gånger om dagen om jag inte missminner mig. Häftigt att få vara med och skapa på detta sättet. Den lilla vingård där vi var, upplevde jag hade massa passion för sitt arbete. Jag har varit på en del större vingårdar och upplevde det mer som en massproduktion än en passion. Vi pratade tillverkning / blendning och olika smaker. Tänk var häftigt det vore att få ta fram och blenda & skapa eget vin. Faktum är att det är lite av anledningen jag är här, att få lära mig mera.


Självklart fick vi prova vinet, vi lärde oss att snurra glaset för att få in mer luft, dofta och gurgla.
Jag skulle inte påstå att jag är en expert men man lär sig nya saker hela tiden. Och nu kan jag ju skilja gott vin från äckligt vin 😉 Haha.. det är alltid något. Nej men ärligt jag tycker inte man behöver vara en vinexpert för att tycka att ett vin smakar/ doftar gott, det behöver inte vara så krångligt.


Restaurangdelen där vi ätit lunch och middag.
Så vackert med all konst. 

Förutom det röda vinet provade vi även ett av deras vita vin.

VILKET VIN FÖREDRAR DU BÄST, RÖTT ELLER VITT ? 

 

0
6 kommentarer

Räkgryta med wokgrönsaker

En snabb, god & nyttig räkgryta. Passar lika fint till helgen som till vardags
Servera gärna tillsammans kokt potatis eller ris, eller varför inte med gott nybakat bröd.

Det här behöver du till 4 portioner:
1 kg stora räkor med skal
matolja
3 steklökar ( alt. 1 gul lök )
1 msk tomatpure
3 dl med wokgrönsaker
3 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
1 tsk sambal oelek (eller mer om du gillar starkt)
1 msk pressad limesaft

Gör så här:
Skala räkorna. Skala och klyfta löken, hetta upp en kastrull med lite matolja. Fräs löken mjuk och vänd ner tomatpure med wokgrönsakerna. Fräs en minut eller två. Vänd sedan ned grädde, fond & sambal oelek och låt sjuda upp. Dra av från plattan och vänd sist ner limesaft + räkorna. Rör runt innan servering så räkorna blir varma. De ska inte koka, då blir de sega.
Servera genast.

0
1 kommentar

Kapstaden

Hej hej, 
Nu sitter vi på flygplatsen i Dubai, väntar på vårt flyg hem. Så jag tänkte försöka få upp lite mer bilder från vår resa, delar upp det i lite olika delar så att det inte blir för mycket bilder. Vi lämnade vår mysiga lodge utanför Johannesburg och styrde kosan mot Kapstaden. Eller ja först mot Johannesburg igen för att ta ett inrikesflyg, det tar cirka två timmar att flyga. 

Det var lite förseningar med flygen så vi vart inte framme på nästa stopp för än på kvällningen. Men istället för att sura för att vi blev sena så hann vi jobba ett par- tre timmar extra på flygplatsen.

Och vilket vackert ställe vi kom fram till, en av de vackraste vingårdar jag sett. Omgivningarna var magiska.

Jättetrevlig personal, som var så hjälpsamma och omtänksamma.

  
Här satt vi och åt frukost ute i solen, under en pergola som var täckta av vinrankor.

Klockan ringde vid halvsju, och v startade dagen med löpning…. Eller Hehe..  men bara för några av oss.
Vissa sov, och jag valde att fota istället för att springa. Men jag fick så mycket fina bilder. 
Sydafrika är verkligen jättevackert, finns så mycket att se och göra här. 
Löpturen på väg upp i bergen. 
Sedan lite god frukost på det. Och sedan var det jobb,jobb och jobb. Jag har lärt mig massa under denna korta och intensiva vecka. Och träffat så många nya trevliga och drivna människor. 

Måste bara visa utsikten från vår lilla stugby i bergen. Trots att jag inte är världens mest morgonpigga så var det inte alls jobbigt att stiga upp i ottan till denna vy. 

Inne i Sarahs och min stuga var det både kök, vardagsrum, 2 sovrum med tillhörande badrum. Enkla och jättefina

Det har tagit jättelång tid att få iväg detta inlägg, nu sitter jag på Arlanda och väntar på mitt flyg till Kalmar. Sedan har jag bara 2 timmar kvar hem. Rest över 24 timmar, men som tur va kan jag sova på flyget så känner mig inte så trött iallafall.

Fler bilder kommer, vi hörs lite senare när jag är hemma i Växjö igen!

0
5 kommentarer

Baconinlindad kyckling i himmelsk sky

Godmorgon från Sydafrika, 

Eller det är snarare god förmiddag nu när jag fått upp detta inlägg. Vi har det jättebra här borta, och jag har lärt mig massor. Men mitt internet är jättesegt, så ber om ursäkt för seg uppdatering. Jag ska försöka uppdatera med fler bilder så fort jag har bättre Wi-Fi. Tills dess kommer ett lunch eller middagstips.

Till 4 personer behöver du:

4 kycklingfileer
2 pkt bacon
4 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk kinesisk soja
1 tsk rödavinbärsgele

Toppa med smulad fetaost, strimlad soltorkad tomat + cashewnötter

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Linda in kycklingfilen i bacon. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn denna runt omkring tills den får en vacker färg.
Lägg i en ugnsfast form, vispa ihop crème fraîche, grädde, soja och gelé och häll över formen. Ställ in i ugnen i cirka 30-40 minuter, eller tills kycklingen är färdig. Toppa med fetaost & nötter innan servering. Och servera med en sallad

 

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Pasta med veggiesås 
Tisdag Pestolax med tomat & pinjenötter
Onsdag LCHF-paj med kassler
Torsdag Dilljärpar med dillyougurt
Fredag Kyckling Carbonara

IMG_3547
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta & en krispig sallad

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.  Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
RYTTARKAKA

IMG_9180

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

0
2 kommentarer