Baconsallad

 

Härliga fredag, 
och ett helt påsklov som står på glänt. Ett lov med zero planer, vi ska bara vara hemma och mysa med Charlie.
När Jacob kommer hem från skolan idag, ska jag åka och storhandla för kylen och frysen behöver fyllas på nu. Men till lunch får det bara bli något lite enkelt. Troligtvis en sallad efter mottot ”man-tager-vad-man-haver”. Denna baconsalladen mumsade jag på förra veckan. Gottgottigottgott

Detta hade jag i min sallad:
blandad grönsallad
tomat
gurka
oliver
fetaost
rödlök
knaperstekt bacon.

0
Kommentera

Laxtacos med mango och koriander

Tips på smarrig och lättlagad laxrätt kommer här.

Laxtacos, recept för 4 personer:
1 förp. ”Fish taco-krydda” ( te.x santa marias )
koriander
500 gram laxsida
olivolja

1 lime
mango
riven morot
strimlad rödlök
tortillabröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsform och tinga ner olivolja, placera ut laxsidan. Strö över nisch-tacokryddan, tillaga i ugn i 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva löken om riv morötterna och lägg i en skål. Fyll sedan tortillabröden med alla tillbehör. Till sist toppa med tacolaxen och en klick rysk yougurt.
Smaklig måltid. 

1
1 kommentar

Hon är HÄR

Jiiippi.

Nu är hon äntligen här. Vår alldeles egna ullboll, gullegris och vovvebäbis. Och hon är såklart helt helt underbar.

Lilla Charlie  8 veckor. För er som vill följa med henne så har vi skapat ett instagramkonto till henne : @_charliethegoldenone_

Det är ju så nytt allting, hennes första dag hos oss och allt.  Så hon är lite försiktigt och iakttar oss, hon sover mycket och vill gärna leka med både Molly och barnen. 

Hon har redan några favoritleksaker. 

Och har varit ute ett par gånger och rastat sig. Även ett par olyckor har hunnit hända inomhus.

Nu sussar Charlie i mitt knä så jag tänkte passa på att uppdatera er om vår valpbubbla. Det är verkligen som att få hem en liten bebis, så mysigt!

0
27 kommentarer

Next Generation Coffee

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED LÖFBERGS

 

Godmorgon,

Att starta helgerna med en ”långsittar-frukost” är ändå ett måste, kanske till och med en oskriven lag i vår familj. Vi dukar fram med allt extra gott som vi inte hinner på vardagarna. Juicer, ostar, olika sorters bröd, pålägg, musli och gott gott kaffe. Och just när det gäller kaffet så är det från och med nu och framöver som vi häller upp Löfbergs ”Next generation coffee” i våra koppar.  Vi som dricker mycket kaffe känner oss stolta över att få vara med och stödja detta projekt. Från böna till kaffekopp.

Vet du egentligen vartifrån ditt kaffe kommer? 

 


I vårt kaffe ”Next Generation Coffee” kommer bönorna från Colombia.
Vill du veta mer om hur produktionen går till, titta gärna även på filmen för att se hur de arbetar.
KLICKA HÄR

Vem är Ana-Maria Zapata Palacio ?
Jo hon är en framgångsrik, ung kaffeodlare i nordvästra Colombia som plockar kaffebönorna till ”Next Generation Coffe”. Visste du att man faktiskt handplockade alla bönor. Ana-Maria började jobba med kaffe när hon var 17 år. Nu 8 år senare äger och odlar hon kaffe på en yta motsvarande 6 stycken fotbollsplaner. Hennes dröm är att kunna fortsätta växa och ge jobb åt flera. Hon är en av deltagarna i Next Generation Coffee – Löfbergs satsning på unga kaffeodlare. Ana-Marias och hennes familj levererar bönor till Colombia Brazil, Colombia Antioquia och Colombia Antioquia Espresso.

Ana-Maria med sin mamma och make. Tillsammans arbetar de för att få ännu bättre verksamhet och kunna tjäna mer pengar. De vill kunna erbjuda mer arbetstillfällen.   

Vad innebär denna stora satsning från Löfbergs : Next Generation Coffee
Jo, det är en satsning som stärker unga kaffeodlares utvecklingsmöjligheter. Alla deltagarna får stöd genom både utbildning och direkt handel. Fokuset ligger på att öka produktivitet och kvalitet så att odlarna tjänar mer pengar för att kunna växa. Till en början riktar sig satsning till unga odlare i Kenya, Tanzania och Colombia


Löfbergs Next Generation Coffee finns både som bryggkaffe och hela bönor.

Jag vet vart mitt kaffe kommer ifrån och att det framställs på bra villkor.
Det tycker jag känns bra i hjärtat !

0
5 kommentarer

Möbeldrömmar och valpförberedelser

Hej,

Har precis checkat av dagens mötesmaraton, och bara landat lite i soffan nu för att svara på viktigaste mailen. Sen blir det middagsbestyren: vegetariskt står på matschemat idag. Får återkomma med receptet till er lite senare. Efter maten tänkte jag ta en liten stund och kika igenom de senaste möbelkatalogerna som trillat in. Jag och Jonathan är på soffjakt, en blå sammetssoffa står på önskelistan och vi har letat i över ett år. Har hittat ett par snygga men de var inte riktigt det vi vill ha.  Så jakten fortsätter.


Helgbukett som fortfarande står fin. Sen tänkte vi att vi skulle börja förbereda för lilla valpen ikväll, plocka bort saker från marknivån, valpsäkra och sedan rulla ihop alla mattorna. Det får bli lite kalt här hemma ett tag, men hoppas inte att det tar lika lång tid som det gjorde med Molly innan hon blir rumsren. Molly var nästan runt 10 månader vill jag minnas, innan hon vart helt torr på nätterna.

Undrar just hur denna damen kommer reagera när vi får hem vår nya lilla vän.
Jag tror att hon kommer vara lite skeptiskt och misstänksam till att börja med,
men sen tror att hon kommer acceptera läget och tycka att det är roligt.

På återseende om en stund igen.

0
8 kommentarer

Currylax med ris

Gomorron, 

Idag blir det fisktips på bloggen, fast jag ska laga vegetariskt. Men jag hade inget sådant nytt recept på lager till er.
Men ni hittar hela min vegetariska kategori HÄR


Jag gjorde en riktigt god laxrätt förra veckan, med den lite annorlunda smaksättningen av curry.
Och det blev en jättegod kombo, rekommenderas!

Till 4 personer behöver du: 
4 bitar lax
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk curry ( gul torrkrydda )
1 tsk chilisås
en nypa salt
1 dl riven lagrad ost

Serveras med ris och kokta grönsaker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser och vänd över laxen. Ställ in laxen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter
Servera med kokt ris och grönsaker

0
2 kommentarer

Söndagspromenad

Hej där, 

Vilket väder vi fick idag, sol och klarblå himmel. Helt ljuvligt.
Tog en runda kring ”ön” och satte mig sedan på altanen i lä med en kopp kaffe och jobbade en stund.
Nästan lite väl varmt i solen… haha. Skoja bara, tänker inte klaga på värmen.


Tog med kameran och fotade på vägen.
Så vackert här.

Här hade någon tok vågat sig ut på isen.
Nja, det ska vara bra mycket kallare under lång tid innan jag skulle våga mig ut. 

Middagen idag blir någonting med lax, har inte riktigt bestämt vad än. Susanne min gamla barndomskompis kommer hit idag så vi ska hjälpas åt med middagen. Mysigt med mat, fika och lite skvaller. Ja det är dagens planer, imorgon är det fullspäckat schema igen. Bankmöte, planeringsmöte och fotografering för kommande samarbeten. Det är lättare att planera in mycket jobb nu när vi går i väntans tider, på Onsdag kommer ju vår lilla Charlie hem.

Bara tre dagar kvar….

Hoppas ni får en riktigt fin söndag.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon.
Dags för veckomatsedel igen.
Här avslutar vi med en härlig räkcheesecake, som tips. För denna tycker jag att ni måste prova till påsk.

Måndag Pasta med pesto & sparris
Tisdag Lax med citronsås & räkor
Onsdag Panerade fläskkotletter med potatis
Torsdag Kycklinggratäng med ris
Fredag Räkcheesecake

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Goda chokladägg till efterrätt 

IMG_8091

Till 4 goda påskägg:

4 kinderägg
1/2 dl grädde
50 gram smält vit choklad
1 dl kesella
4 tsk lemoncurd

Gör så här: 
Smält chokladen på svag värme. Antingen i micro över vattenbad, och låt svalna ytterligare. Dela kinderäggen längst mitten / på längden i skarven och ta ut leksakerna. Och bryt av lite av chokladen på toppen. Tryck sedan ihop ägget igen och placera ut i en äggkopp. Vispa grädden den ska bara bli lättvispad och rör försiktigt ner chokladen och kesellan. Spritsa eller klicka ut i chokladäggen och toppa med lemoncurd så att det ser ut som en äggula.

Klart att servera.

 

0
Kommentera

Laxpytt med couscoussallad

Gokväll 

Ikväll åt vi så god mat så jag är bara tvungen att tipsa er redan nu,
så ni kan handla hem till morgondagen. 
Till 4 personer: 
4 portioner couscous
blandad grönsallad
2 tomat
1/2 gurka
1/2 finhackad rödlök
olivolja

500 gram lax
salt + citronpeppar

Gör så här:
Koka couscousen, hacka grönsaker & lök och rör ihop med salladen.
Låt couscousen svalna, under tiden grovhackar du laxen. Stek den klar i smör med salt & citronpeppar.
Under tiden rör du ihop salladen med couscousen och lite god olivolja + flingsalt.
Servera genast, gärna med lite pressad citron.

Smaklig måltid.

0
Kommentera

Vår lata lördag -so far

Hej där raringar,

Hoppas allt är bra med er. Här har vi inte gjort många knop i dag. Lata lördagar kan vara det bästa.
Dukade fram till en sen brunch, med massa gott. Yougurt, musli, frallor, grönsaker och färska bär.
Gillar´t


Färska bär känns så somrigt, fast det ute nu är allt annat än somrigt.
I Kalmar hade det snöat i dagarna två. Hur vackert det än är med vitt överallt så är det fasen dags för vår nu.
Ge mig sol, fågelkvitter och snödroppar i backen…. Nu nu nu. 

Morgonens utsikt över sundet.
Tror det är Mörbylånga vi brukar se på kvällarna, när det lyser där borta. Nomi och jag badade efter brunchen. Kändes nästan som om vi var tillbaka på Island.
Haha..

Lite färskpressad juice och massa frisk luft är bästa för att hålla influensan borta ( hoppas vi )
Nomi fortsatte att bada i över en timme när jag var klar, så tempen hade hunnit sjunka innan vi la på locket.

En härlig röd/gul tulpanbukett
En liten ”dagens” innan vi åker och hämtar Melvins byrå till hans nya rum.
Jag ska ta bilder sedan när vi fått den på plats. 
Shiiit vad mitt hår blivit solblekt,
men nästa vecka ska min frisör mörka ner det lite ytterligare.

Kikar förbi lite senare med nytt recept.
Hoppas vi ses då!

0
5 kommentarer