Vår lata lördag -so far

Hej där raringar,

Hoppas allt är bra med er. Här har vi inte gjort många knop i dag. Lata lördagar kan vara det bästa.
Dukade fram till en sen brunch, med massa gott. Yougurt, musli, frallor, grönsaker och färska bär.
Gillar´t


Färska bär känns så somrigt, fast det ute nu är allt annat än somrigt.
I Kalmar hade det snöat i dagarna två. Hur vackert det än är med vitt överallt så är det fasen dags för vår nu.
Ge mig sol, fågelkvitter och snödroppar i backen…. Nu nu nu. 

Morgonens utsikt över sundet.
Tror det är Mörbylånga vi brukar se på kvällarna, när det lyser där borta. Nomi och jag badade efter brunchen. Kändes nästan som om vi var tillbaka på Island.
Haha..

Lite färskpressad juice och massa frisk luft är bästa för att hålla influensan borta ( hoppas vi )
Nomi fortsatte att bada i över en timme när jag var klar, så tempen hade hunnit sjunka innan vi la på locket.

En härlig röd/gul tulpanbukett
En liten ”dagens” innan vi åker och hämtar Melvins byrå till hans nya rum.
Jag ska ta bilder sedan när vi fått den på plats. 
Shiiit vad mitt hår blivit solblekt,
men nästa vecka ska min frisör mörka ner det lite ytterligare.

Kikar förbi lite senare med nytt recept.
Hoppas vi ses då!

0
5 kommentarer

Klassisk helgmat

Hej hej, 
Har ni också särskilda paradrätter som ni lagar på helgerna?
Fredag är i och för sig nästan alltid vigd för tacos hemma hos de flesta av oss. Den går variera massor såsom räktacos, laxtacos, kycklingtacos, tacogratäng, eller varför inte bara en god krämig tacopaj. Men på lördagar är en god potatisgratäng med fläskfile inte alls tokig.

Till 4-6 personer: 
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

Gör så här: 
Skär filen i lagom stora fläskfile-medaljonger, hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet. Lite i taget för att det ska få en vacker stekyta och inte koka. Salta och peppra under tiden.

Såsen:
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl vatten
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Gör så här:

Vispa upp alla ingredienser till såsen i en kastrull och åt sjuda upp ett par minuter.

Det här behöver du till potatisgratängen :
8-10 mellanstora potatisar
5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche  eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar

Mozzarella

Gör så här:
Ställ ugnen på ca 200 grader. Skala och skiva potatisen. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter,  med smör. Rör ihop grädde och creme fraiche eller  smaksatt färskost !! Pressa ner vitlöken och krydda och salta , ganska ordentligt. Rör ihop potatis med gräddblandningen. Och häll upp i den smorda formen. ( Gräddblandningen ska täcka potatisen ordentligt, så ev kan det behövas att hälla över lite grädde till. ) Ställ in i ugnen och grädda i ca 50 – 60 minuter , eller tills potatisen känns mjuk. När det är 20 minuter kvar av gratineringstiden, ta ut formen och strö lite mozzarella över, och ställ tillbaka i ugnen igen. Så sammanlagt ska den stå i ugnen i ca 50 – 60 minuter. När den är färdig gratinerad, så är det bra om den kan stå en tio minuter en kvart under folie,
innan den serveras.

Smaklig måltid !

0
2 kommentarer

GOOH

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I REKLAMSAMARBETE MED GOOH

 

Hej där, 

Hoppas ni har fått en riktigt bra start denna torsdag. Tänk redan fredag och helg imorgon. Helgbuketten är så klart obligatorisk, man blir så glad av snittblommor. Rosa och gammeldags-rosa är så fint på blommor tycker jag. 

Ni minns säkert att jag var uppe i Stockholm på den urmysiga restaurang Agrikultur för lite sedan. Det är ju Filip Fastens ställe, han blev även ”Årets kock 2014” och fick utmärkelsen ”White Guide Rising Star 2016”. Nu har hans restaurang även fått en Michelin stjärna, är inte det coolt så säg. Så det inte han vet om bra mat är nog inte värt att veta, haha.

Filip är skaparen bakom de två nya maträtterna för Lantmännens kylda färdigmat från Gooh.
Jag gillar dem massor för att de för det första är väldigt goda, det är svenskt kött och de håller hög kvalité på sina råvaror. Det känns inte som färdigmat, utan snarare som att gå på restaurang. Läs mer om samarbetet med Filip Fasten HÄR


Meny 1: ”Kyckling med jordärtkockssås serveras med potispure smaksatt med citronzest.”
Meny 2: ”Köttfärsbiff med vitkål och messmörssås till en potatispure med smak av muskot”

Familjen gillade bägge varianter, men det var denna med biffarna som gick åt snabbast.

När jag jobbar borta eller inte hinner laga lunch så tycker jag att det är toppen att ta med eller värma en sådan här i micron.
Det är krämiga kryddiga såser så kycklingen alternativt biffarna blir aldrig torra utan saftiga och smakfyllda.

Så här tycker jag att riktigt bra färdigmat ska smaka. Och jag vill gärna ha en god sallad till!

Har ni provat ännu ?

0
10 kommentarer

I väntans tider

Tjingeling, 

Idag var det studiedag för skolbarnen i Växjö, så Nomi hade sovkompis hos sig tills idag. Jag fixade till en våffelfrukost till tjejerna när de vaknat. Minns ni hur spännande det var att äta hos kompisar när man var liten? Speciellt middagen tyckte jag var speciell när hela kompisens familjen satt samlad, och kryddningen på köttfärssåsen var inte alls som den mamma gjorde hemma. Haha…

Men på tal om något annat… det här med att tiden går snabbt stämmer verkligen inte alls in när man går ” i väntans tider”.
Just nu tycker hela familjen att tiden kryper fram så vi har räknat månader, veckor och dagar. Och idag är det bara 1 vecka kvar tills hon flyttar hem till oss, vår alldeles egna lilla Golden-flicka. Hennes namn i stamtavlan säger Rakel, men vi har döpt henne till Charlie.


Jacob köpte en hundbädd på jobbet, biltema har faktiskt väldigt prisvärda prylar. De andra bäddarna jag har kollat på kostade minst det dubbla. Så det kan jag rekommendera.
Sedan har vi handlat matskålar ( Molly fick även likadana ) 
Sele, koppel, hundleksaker och hundgodis för träning.
Vi köpte även söta halsband/scarfs. 
Smart när man kombinerar halsbandet med scarfen tyckte jag.
Jag beställde dem på nätet, kom inte riktigt ihåg vad butiken hette. 
Så söta små bitdjur, som piper när man trycker på dem.
Dessa köpte jag och Nomi på Eko-hallen förra veckan.

Nu ska jag skissa klart på mitt förord till boken, sedan ska jag hämta Thelma.

Hoppas att du får en fortsatt fin onsdag.

0
24 kommentarer

Kotletter i kryddig sås

 

Gårdagens middag blev möra kotletter i mustig sås. Kanske inte den snyggaste bilden, men ack så gott! 

För 4 portioner:
4 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda

Såsen:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda. Lägg kotletterna i en ugnssäker form och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.  Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna. Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.

Servera med kokt potatis och lingon, så gott.

Smaklig måltid

1
5 kommentarer

Baconsås med champinjoner

En härligt krämig pastasås, varsågoda.

Det här behöver till 4 personer:
3 paket med bacon
10 färska champinjoner
10 klyftade körsbärstomater
1 finhackad gul lök
5 dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
1/4 dl vetemjöl
50 gram smör
1/2  dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar
ev. 1-2 msk chilisås

Serveras med pasta

Gör så här :
Klipp baconet smått, dela champinjonerna, finhacka löken och fräs i en stekpanna vänd sist ner tomaterna. Ta bort från plattan och börja med ostsåsen.Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, blanda ner detta i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också medan såsen sjuder. Använd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt. Salta och peppra och vänd ner lite chilisås, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.  Häll sedan över ostsåsen över baconpanna och rör om.

Serveras med en god sallad

1
3 kommentarer

För bara 69 :- kan du köpa min STORA KAKBOK

DETTA INLÄGG INNEHÅLLER REKLAM FÖR MIN BOK

Oh majj Gaaad….

 jisses vilket bokrea det är nu, man kan verkligen fynda massa fina böcker. Jag letade själv runt på nätet för att uppdaterad min kokbokshylla här hemma. Och hittade min egna bok helt galet prissänkt. Hur kan de ens sälja den så billigt…. haha. Så för bara halva priset kan du nu köpa den stora upplagan.

ENDAST 69 :- kostar den,  KLICKA HÄR för att komma dit.

 

img_2827

Den finns även på adlibris för 79 :- vilket också är superbilligt,
men bokus hade som sagt bästa priset. För den som är nyfiken så finns faktiskt en bild på adlibris sida, på min kommande kokbok. Känns spännande, och pirrigt, eftersom jag inte ens själv har hunnit få känna och bläddra i den.

img_2840

I allafall… vill du ha ett exemplar av boken och dessutom fynda den till detta vrakpris
Så kan du passa på att beställa den HÄR

0
10 kommentarer

Stekt grönsaksris

En lätt och smidig vegetarisk middag denna köttfria måndag. 

Det här behöver du till 4 personer:
ris för 3 personer
3 dl blandade frysta grönsaker
1 finhackad rödlök
smör ( mjölkfri )
Salt + chiliflakes

Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på paketet.
När riset är klart så hettar du upp stekpannan med en rejäl klick smör, hacka grönsaker + lök.
Fräs snabbt löken och vänd ner ris & grönsaker och fräs ihop detta under några minuter.

0
1 kommentar

Söndagsbrunch

Äntligen Söndag, 

Nå vad tycker ni, vann rätt låt i går på Melodifestivalen? Det tycker vi, Benjamin är grymt bra!

Vi startade dagen med sovmorgon och en brunch, plockade fram allt möjligt gott vi hittade i kyl och skafferi. Gillar att passa på då vardagsfrukostarna ofta blir en lätt ostmacka och kaffe. Nomi hjälpte till att duka och plocka fram.


Hemmagjord musli ( recept HÄR ) frallor, olika sorters ost, bär och grönsaker.
Less is more gäller inte söndagsfrukostar. 
Jordgubbar och passionsfrukter är så gott! 
O´boy är obligatoriskt när det är helg. Äta frukost i pyjamas/ myskläder också.

Mina tallrikar och första portionen.
Obs är det brunch så ska man äta länge och mycket. 
Planerna här i dag? Jag väntar hem besök när som helst.
Ingela kommer hit och vi ska ut och promenera och sedan laga mat ihop.

Men först ska jag ta och dammsuga och plocka iordning lite.
På återseende senare.

0
13 kommentarer

Veckomatsedel

Gomorron.
Här kommer en ny färsk veckomatsedel,
Hoppas ni gillar lite ni hittar.

Måndag  Halloumistroganoff med ris
Tisdag Wasabi & Sesamekryddad lax
Onsdag Köttbullar med rostad lök
Torsdag Faluburgare med hemmagjord dressing
Fredag Ajvarkyckling

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
salt & peppar
5 dl creme fraiche
3/4 dl stark ajvar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.  Lägg kycklingen i formen, salta och peppra.
Rör ihop crème fracihe och ajvar och fördela över kycklingen, skjuts in i ugnen. på cirka 30 – 40 minuter,
beroende på hur tjock kycklingen är.

* * * * * * * * * * *

IMG_8330 (2)
Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllning:
1/2 burk med karamelliserad kola
150-200 gram salta jordnötter

Chokladdoppa dem i mjölkchoklad
( 200 gram)

Gör så  här:

Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Rör ihop jordnötter med kolakrämen, och fyll kakorna  med röran. Låt dem svalna ytterligare i kylskåpet.
Chokladdoppa dem och servera sedan när de svalnat.

Mums.

 

0
2 kommentarer