Godkväll bloggisar. Hoppas allt är bra, en torsdagskväll som denna. Jag har precis landat i tv-soffan efter en lång dag. Ätit reser och jobbat bort mailen.
Denna veckan har det varit kylskåpstömning, försöker att rensa kyl,frys och skafferi innan det är dags att storhandla igen.
Det här behöver du till 4 personer: färsk pasta smör 1 finhackad schalottenlök 1 finhackad vitlöksklyfta 200 gram rökt skinka 2 dl vispgrädde 1 1/2 dl creme fraiche salt & svartpeppar Gör så här: Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Hetta upp en stekpanna med smör. Vänd ner den finhackade löken, vitlöken och den strimlade skinkan. Fräs tills det får en vacker färg.
Vänd sedan ner crème fraîche & grädde och låt det sjuda ihop till en krämig sås. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar. Servera genast med pastan.
Hyvla eller riv över en god parmesanost. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Missa inte REAN på Bubbleroom, de har just nu 20 % RABATT på hela sortimentet. KLICKA HÄR
Tjena raringar , Som ni såg i går på Instagram så provade vi ett recept från Vickan och grytan fick högsta betyg. Både enkelt, gott och festligt. Prova detta till fredagsmiddagen vetja.
Fläskfilégryta med Caj P 4 port
1 fläskfilé, ca 500 g smör att steka i 3 dl vispgrädde 1 dl Caj P original marinad 1 tsk svartpeppar + salt Maizena att reda av med.
Putsa och skär fläskfilen i skivor. Stek dem i omgångar så de får färg på båda sidor. Lägg dem i en gryta och tillsätt grädde, marinad och kryddor. Låt puttra några minuter. Red av såsen till önskad konsistens. Smaka eventuellt av med mer peppar, det ska vara sting i såsen!
Denna skulle upp i vårkväll, men då satt jag i bilen på väg till Ullared. Så här kommer veckomatsedeln idag istället. hoppas ni hittar lite som ni gillar.
Gör så här: Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner ) Skär kycklingen i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst kyckling) Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas. Hetta sedan upp en panna och fräs kycklingen klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden. Serveras sedan i pitabröd med valfria tillbehör.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Missa för gudsskull inte REAN på Cervera hust nu, upp till 50 % RABATT. Kolla här
Det här behöver du till degen ( 15- 18 stycken ): 50 gram jäst till söta degar 175 gram smör 5 dl standardmjölk 2 dl strösocker 1 nypa salt 2 tsk stött kardemummakärnor Cirka 1 1/2 liter vetemjöl ( special )
Pensla med uppvispat ägg
Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan. Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning. Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig. Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare ) Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40 minuter. Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar. Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) pensla med uppvispat ägg. Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene . Låt svalna på galler.
Fyllningen: 75 gram mandelmassa + lite vispgrädde ( ovispad)
vispad vispgrädde florsocker
Gör så här Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Gröp ur lite och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.
Godkväll raringar, Barnveckan rusar alltid förbi så snabbt, redan Fredag imorgon alltså. Nomi & jag har mest chillat framför tv:n och kollat massa mysiga komedier. Och i morgon då styr jag kosan mot Växjö på förmiddagen, för massa möten och även hämta hem barnbarnet som jag ville låna i helgen. Thelma & lillasyster Johanna kommer oxå hit i helgen, de ska hjälpa till med förberedelserna för Nomis kalas vi ska ha på Söndag. Det är stora kontraster på mina helger märker jag, förra helgen var det Spa och häng med Martina för hela slanten.
Hotell Tylösand vilket litet guldkorn där borta på Västkusten. Det finns två våningar med spa, och den på nedre våningen där var även barnen välkomna. Våning två var lyxigare och bara för vuxna. Jag och Martina höll till på våning nummer två.
Fantastiska pizzor hade vi till lunch- de måste ni smaka om ni har vägarna förbi. Och vad vi åt på vår tre-rätters middag det såg ni på Instagram.
En underbar vistelse som vi faktiskt avslutade med ett träningspass. Så nu är jag igång med gymmandet igen, jag vet ju som sagt att jag har mindre ont i axlarna när jag tränar regelbundet. Så nu ska jag försöka att planera bättre så att jag hinner med mina pass i veckan.
Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos. Ja ni vet det där vanliga: Hårda bröd Mjuka bröd blandad sallad gurka paprika i olika färger rödlök sockerärter avokado tomat jalapenos
Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till recept finns HÄR
Själva räkorna gjorde jag så här: 1 kilo stora räkor med skal 1 liten finhackad lök 1 finhackad röd chilifrukt 2 msk olivolja 1/2 kruka med koriander citronsaft flingsalt
https://adtr.co/S9se8ZGör så här: Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft. Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.
Servera allt tillsammans i hårda skal eller mjuka vetetortilla.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ SÖNDAGSTIPSET blir REAN på Bubbleroom Med koden EXTRA20 får ni YTTERLIGARE 20 % RABATT på all REA
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så något gott till kaffet: KLASSKAKSTÅRTA
Både nutellafluffet & kladdkakorna bör förberedas dagen innan, eftersom de ska svalna innan man sätter ihop dem. Jag la mina i frysen för att de skulle bli hårda & lättare att hantera.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Fluffet: Värm upp grädde och vänd ner nutella, rör tills allt är slätt. Ska inte koka upp. Ställ sedan kallt gärna över natten.
Dekorera med vilka småkakor du vill och gärna hemmagjorda chokladbollar, recept här
Hej där, Hoppas helgen varit superfin! I veckan så var det ju ”äntligen” dags för surströmmingspremiär här för oss. Jag har aldrig ätit detta tidigare, och sedan en tid tillbaka har den stått på min Bucketlist, och ja nu så har vi en check på den.
Det var svårt att få tag på denna lilla delikatess. Efter att ha efterlyst en burk på Facebook så fick jag köpa en av en läsare. Detta var hela bitar, kanske enklare att börja med färdiga fileer som är klara?
Morfar gick ut på altanen där han öppnade burken som ett proffs. Mina morföräldrar tycker detta är så gott och trevligt så…… Jag var såklart tvungen att följa med honom ut för att få uppleva doften på riktigt. Men snälla någon var det INTE luktade gott. Det hulkades både hit och dit… hahahah.
Men när den vädrat bort en stund så försvann lukten och morfar tog in fisken, mormor hade förberett med tunnbröd, kokt mandelpotatis, gräddfilssås och massa lök. Självklart med massa smör i botten också. Såååå….. jag smakade och lyckades att få ner en tredje del av tunnbrödet med innehåll. Så mitt betyg för att för första gången ätit surströmming var : Minus 2, jag har ätit några saker som är äckligare och det är levergryta. Annars så måste jag erkänna att det inte var någon höjdare. Men självklart borde man smaka ett par gånger innan man bestämmer sig helt. Så vem vet, kanske får det ett försök till i sommar.
Kvällen avslutades med kortspel, skvaller och massa chips. En bättre vardagskväll helt enkelt. Och fast jag inte gillade surströmmingen alls så är det ju lite roligt att ha fått prova på denna konstiga svenska tradition.
Nu ska jag packa upp och tvätta upp allt efter helgen som varit. Ville bara kika förbi och säga hej.
Tips för de godaste frasigaste klyftisarna hittar du i receptet.
Du behöver till 4 personer: 8 skinkschnitzlar 8 skivor ost 8 bitar rökt skinka smör
2 vispade ägg 3 dl ströbröd salt & peppar
serveras med ugnbakade rotfrukter och lite krispiga grönsaker
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, skala och klyfta upp rotfrukterna, strö över rapsolja och pudra över ströbröd & flingsalt. Ströbrödet gör klyftisarna extra krispiga & goda. Ställ in i ugnen, i cirka 30 – 40 minuter- tills de är klara.
Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg två skivor ost och en skinkbit på hälften av dem och lägg den andra skinkschnitzeln över. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med smör, vänd bägge sidor i det uppvispade ägget, och sedan i ströbrödet och lägg ner i stekpannan. Stek varje sida på medellåg värme för att det inte ska brännas.
När schnitzlarna är genomstekta servera genast med klyftpotatis, sallas, en bit citron och en god bearneiesås.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och söndagstipset blir ett REATIPS på massa fina möbler på Mio. KLICKA HÄR för att läsa mer.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och något gott till kaffet: Chokladkaka med tryffeltäcke
Tryffel 3/4 dl vispgrädde 200 gram mjölkchoklad 2 dl små mini marschmallows
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form, ca 25 x 30 cm, med bakplåtspapper. Smält smör och socker i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner smörblandningen i bunken. Tillsätt äggen och salt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Brownie:n ska vara lite dallrig/ kladdig i mitten. Låt svalna innan du lägger på toppingen. Värm upp grädden i en kastrull, när den kokat upp så tar du bort den från plattan direkt, bryt ner chokladen och rör den blank. Fördela ut tryffel över kakan och sprid över den färgglada mini marschmallows:en. Låt stelna. Klart att skära upp i bitar.
Hej Raringar, Jajamänsan, ni läste rätt. Nästa resa bär till just Zanzibar, första gången jag gör ett besök här. Och det ska bli såååå spännande. Så nu tackar och bockar vi för alla tips vi kan få här, vad får vi inte missa? Finaste stränderna? Mat och bästa restaurangerna ? Billig och prisvärd mat ? Och såklart om det finns några särskilda guldkorn vi inte får missa.
Nu är det slutspurten på den 7:e boken, så de närmaste dagarna står jag bara i köket och testar fram de sista recepten. Det är så mycket mer jobb än man kan tro att släppa kokböcker, även om det är jätteroligt såklart. Och på något sätt så lyckas jag själv att förtränga detta varje gång, fram tills man kickar igång nästa bok. Så det ska bli skönt att ”släppa” materialet till redaktören nästa vecka, och jobba vidare med texter, ingresser och utformningen av boken. Har en bild i huvudet av hur den kommer se ut som färdig, men vi får väl se snart om det blir så eller kanske helt annorlunda.
I dag är det verkligen S T O R M ute, och vad är då godare än att äta en mustig värmande gryta / soppa. Så här kommer mitt tips till er.
Det här behöver du till 3-4 portioner: 1 stor gula lökar 10 cm purjolök 1 bit selleri 2 morötter 1 palsternacka 10 st körsbärstomater 1 msk olivolja 2 msk tomatpure 4 msk hummerfond 6 dl vatten 600 gram blandad fisk ( lax, sej, torsk ) 2 1/2 dl vispgrädde 1-2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det) 1 påse med stora oskalade räkor 1 kruka dillGör så här : Skala och skär löken smått löken, skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och riv ner dessa på en tallrik. Skär även fisken i kuber. Hetta upp en kastrull fräs löken & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera. Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.
Servera genast med gott bröd.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så kommer ett riktigt bra tips för nu är det är SUPERREA på massa fina möbler. KLICKA HÄR för att kika runt.
Jag har fått många önskemål om tips på billig & bra mat så här en vecka innan löning. Jag har letat runt här i arkivet efter både goda och billiga & lättlagade måltider. Soppor/ grytor är dessutom grymt bra att laga mycket av och funkar perfekt att frysa in. Nu har jag uppdaterat med 25 stycken recept hoppas ni gillar. För att komma till receptet klicka på länken över bilden. För att följa uppdateringarna här på matsajten, missa inte att följa mig på Facebook HÄRoch på instagram: @jennysmatblogg