Hoppas allt är fint denna fredag och att vårsolen börjar hitta fram även till dig.
Dessa bilder fotade vi förra veckan, och jag tycker hon har vuxit mycket sedan dess bara.
Jag får så mycket frågor hur det går med lilla Charlie, hur hon utvecklas och allt annat runt omkring.
Hur går det med Molly & Charlie har flera undrat.
Det går framåt, jag visste att det skulle bli lite kämpigt eftersom Molly alltid varit ensamhund hos oss.
Till en början dissade Molly helt vår nya familjemedlem. Nu kan de åtminstone sitta i samma soffa.
Charlie sover bättre om nätterna. Hennes sista kvällsrunda tar hon innan vi går och lägger oss.
Sedan behöver hon ut runt fem-tiden på morgonen. Men sedan somnar hon lätt om till åtta.
Det är guldvärt, den första veckan vaknade hon hela tiden och ville busa, äta eller göra allt annat än att sova.
Det finns inget gulligare än valpar, men de är små ligister också som biter sönder allt de kommer över.
Så jag är glada att vi valpsäkrade innan hon kom hem, typ flyttade undan mattor och saker på golvet som vi var rädda om. Vi har mailat om flera olika valpkurser men inte fått svar än- men hoppas vi får en bra plats nu efter hennes vaccination.
Har du någon hund där hemma? Berätta gärna vilken och hur gammal den är 🙂
Godkväll i stugorna, Precis som många andra kvällar sitter jag och surfar runt bland olika reseforum och läser om olika länder, religioner och kulturer. Det är väldigt spännande, även tro & religon trots då jag inte anser mig som särskilt troende. Men geografi, religion och historia har alltid varit mina favoritämnen i skolan. I allafall så upptäckte jag att det var väldigt många som upplevde det svårt och ”meckigt” att söka visum till Ryssland. Är det så himla svårt? Eller går det att göra smidigt. Jag har säkert flera resvana följare här som kan berätta hur man smidigast ansöker och hur man går tillväga. Tar tacksam emot tips då jag och sönerna funderar på att resa dit i höst.
Kikar förbi er medan maten står i ugnen. Det står olika sorters kycklingrätter på schemat minsann.
Kul att prova nya rätter och kombinationer. Till er kommer ett smarrigt laxrecept, med en nudelsallad.
Smaklig spis
Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar tinad lax
Kockens sesamfrön
Kockens chili flakes
matolja
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda och ringla över olja och skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
Eller tills laxen är klar. Under tiden gör du nudelwoken här under.
Gör så här:
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.
Detta är en paradmiddag hos oss. Likaså köttfärssås och baconröra, dessa rätter lagas alltid när det är ont om nya idéer.
Jag dubblar oftast receptet och fryser in en omgång, så smidigt att ta fram när man har lite mindre gott om tid.
Korvstroganoff med makaroner, så gott!
Räcker minst till 4-5 personer :
1 falukorvsring
1 fin hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 msk chilisås ( alt. ketchup om ni vill ha den mild)
1 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
1/2 tsk torkad timjan
salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken glansig.
Skär ner korven, och fräs den genomvarm. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd ner tomatpure och chilisås.
Rör om och vänd ner grädde & crème fraîche. Låt allt sjuda upp och smaka av med timjan, salt & peppar.
Här kommer en liten bild på påskbuketten som fortfarande står sig fin. Jag och Charlie har precis varit ute och koppeltränat lite här på gatan, hon gillar det inte… Men jag mutar med godis och hoppas det går bättre och bättre för varje gång. Melvin är på simhallen med några kompisar så snart ska de hämtas upp, och innan dess tänkte jag även handla rekvisita till morgondagens jobb. Ett samarbete som ska stylas, fotas och göras klart för att skickas iväg som utkast. Ett jätteroligt sådant, och tror det kommer bli jättebra. På fredag pyser jag & Nomi iväg och blir borta till söndag, turen går till Helsingfors där vi kommer ha en 7-8 timmar.
Vad får vi inte missa där? Tips på fik, lunch eller sevärdheter där?
Tjingeling, Hoppas ni haft en härlig påskledighet. I dag snöar det åter igen över lilla småstaden. När ska våren hitta hit? Det är tisdag och nu är vårt påsklov över, och vardagen är tillbaka. Då är det dags för läxor, planering av fritidsaktiviteter och matplanering igen. Ska sätta mig ner efter lunch och skissa på vår egna matsedel, sedan blir det storhandling. Har massa nya maträtter jag vill prova.
Min lunch blir det något sådant simpelt (men ack så gott)
som grillad kyckling med sallad. När inte ork eller tid finns så är det inte tokigt alls med lite genvägar.
I går hade vi påskmiddag med släkten från min sida, eller ja alla som kunde komma och vi vart i allafall 17 stycken.
Vi hade lite knytis, så himla smidigt och trevligt sätt att ha släktkalas, tycker jag.
Glöm inte följa matbloggen på Instagram också. Tipsar varje dag om nya recept.
Ni hittar mig här @jennysmatblogg
<3
Passar lika bra till påsk som till jul eller varför inte midsommar. Mitt bidrag blev denna gamla godingen. Räck upp en hand om ni har bakat denna någon gång.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Är det fint väder är det supergott att grilla pizza. Annars funkar ugnen lika bra.
Till två plåtar pizzor ( tunna )
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Kebabsås : 2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta
Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.
Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annrars finns risk att den blir sladdrig och vattning. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.
Godaste pizzasalladen :
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill
Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor. Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Lakritsglass
Spara några stycken karameller till toppingen.
Det här behöver du för att göra lakritsglass: 150 gram turkisk peppar
4 äggulor
4 msk florsocker
4 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
Gör din lakritsglass så här : Börja med att hamra sönder karamellerna till ganska små bitar.
Vispa äggulor och florsocker kraftigt till de blir poröst. Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, tills grädden bildar toppar. Rör ihop äggsmeten med grädden och vänd sedan ner lakritskrosset i smeten. Häll upp i en foorm – plasta och frys in i minst 4 timmar innan servering.
Ta fram en stund innan servering och skopa upp i fina glas eller skålar.
Ooops… Dagens 4:e inlägg, hoppas ni gillar när bloggen uppdateras ofta.
För här kommer lillasysters urgoda citronpaj som hon ofta bakar. Vi pudrade även över lite florsocker, för att få den perfekta bilden. Men det smälte visst bort. Denna måste ni prova om ni inte gjort det än.
Innan gräddning Efter gräddning Det här behöver du för att baka denna citronpaj :
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllningen lemoncurd: rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker * För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik
Marängtäcket : 3 äggvitor
2 dl strösocker
Gör din citronpaj så här:
Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.
Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.
Till Marängtäcket : Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.
Även denna goding har min syster blandat ihop, efter sin kompis Susannes recept.
Supergod!
Det här behöver du:
5 minuters sill
2 dl creme fraiche
100 gram riven parmesan
1 lime
Gör så här:
Låt vätskan rinna av sillen, skär den i mindre bitar
Blanda créme fraiche med riven parmesan. Riv skalet av en lime, och tillsätt sedan saften. Rör runt och blanda ihop.