FALSKA WALLENBERGARE

Något som vi börjat laga oftare är ”falska” Wallenbergare. Det är så gott och dessutom så enkelt att göra.
Wallenbergare ( på blandfärs)  med mos och brunsås

IMG_9374

IMG_9365

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
salt + peppar

2 dl ströbröd

Serveras med potatismos, lingon och brunsås

Såsen:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar

ev. maizena

Gör så här:

Ställ ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd) till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös. Fyll en tallrik med ströbröd, hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg. Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Önskas såsen tjockare red av med lite maizena

Servera sedan med potatismos

* * * * * * * * * * * * * * * *

Gillar ni fisk så måste ni också prova havets Wallenbergare.
Mums!

IMG_0314

 

Det här behöver du till 4 portioner :
800 gram torsk
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk dill
2 msk pressad citron
1 ägg
1 tsk salt
citronpeppar

2 dl ströbröd

Tillbehör : potatismos, gröna ärtor och skirat smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Börja med att skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa den tinade torsken med dill, citron, grädde, ägg salt & citronpeppar. Forma sedan till biffar 4-6 st  ( det är en rätt lös färs) Rulla dem i ströbröd och bryn dem i smör någon mit på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, tills torsken är klar.  Under tiden gö du moset, häll av vattnet på potatisen, vänd ner en skvätt grädde & en rejäl klick smör. Stöt potatisen till mos med en potatiskross.

Servera sedan wallenbergarna med gröna ärtor, potatismos och skirat smör.

* skirat smör är alltså smält smör.

 

0
3 kommentarer

DAIMTÅRTA MED SEG MANDELBOTTEN

 

Oj vad solen skiner idag. Härligt med vårvärme!
Ska snart packa ut barn och hundar i bilen sen styr vi kosan till sjön för att grilla lite korv.
Till er som letar smarrig efterrätt till helgen så kommer den här daimtårtan.

Det här behöver du:
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl mandelmjöl

Glassfyllningen:
3 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
30-40 gram maränger
3 dubbel-daim

Topping :
1 dl nutella + daim

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa äggvitor och socker länge ( så att du kan vända skålen upp och ner och smeten inte rinner ut )  När smeten är tjock vänder du ner mandelmjölet och rör tills du har en slät smet. Vänd sedan över detta i en smord & bröad form. Och ställ in i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Sedan börjar du med glassfyllningen.  Hacka daimen smått. Vispa grädden fluffig, tills den bildar toppar. Visa ägg och socker poröst och vänd ner grädden i äggsmeten.Rör sist ner daimen & marängerna som du krossar lätt, och fyll sedan mandelbotten med glassfyllningen.
Frys in i minst 5 timmar innan servering. Precis innan servering breder du ut nutella och toppar med daim.
Låt stå framme 10-15 minuter innan servering.

Smaklig fika!

0
3 kommentarer

BAKING WITH CANDY

REKLAM FÖR MIN BOK

 

Hi there,
hade inte min engelska varit så usel så hade jag skrivit hela inlägget på engelska. Hahah…
För tidigare i dag damp denna sockersöta karamell ner i min brevlåda. Min kakbok ”Baka med Godis” har nu översatts till engelska.
Låt mig presentera * taaadaaaaa* *trumvirvel* min :  ”Baking with Candy”  

Same same, but different.


Vilken häftig känsla det var att bläddra i boken. Visst är det samma recept, samma bilder. Men det känns så stort att den är översatt till ett annat språk. Tänk att kanske kommer vara någon i England eller USA som kommer baka efter mina recept. Eller bara ha min bok i köket som en prydnad. Får nästan nypa mig i armen, för att inte tro att jag drömmer. Även om boken inte blir någon storsäljare utomlands så känns det helt fantastiskt om så bara en enda köper boken där.

Bilderna är möjligen lite färggladare och blankare i denna boken mot tidigare. 

För att beställa den engelska versionen KLICKAR DU HÄR

Den svenska boken har varit slutsåld nu ett tag, men det finns fortfarande som mjuk pärm.
Är du nyfiken på den så beställer du den via adlibris, KLICKA HÄR
för att läsa mer.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

0
9 kommentarer

MALTA

Gutenmorgen,

Nu när det är vår och det närmar sig semesterplanering, märker jag att ni är många som efterfrågar semestertips. Vill Ni läsa mer om resor så hittar ni alla våra semesterresor HÄR
För ganska exakt två år sedan var vi på Malta, detta är ett ställe jag ofta rekommenderar till er. Därför att det går att hitta billiga flyg, prisvärda boende och det är ett härligt land att semestra i. Personligen gillar jag att hyra hus när vi är ute och reser, så är ni ute i bra tid kolla in hus-sidor. 
Vi kikade först på hotell och det fanns massa fina alternativ som inte kostade skjortan. Tipselitips!  Vi valde dock att hyra hus Malta denna gången, och vilket hus vi fick tag på!  Ett härligt gammalt stenhus, som var nyrenoverat med både vanlig pool och bubbelpool.

Vi hade en terass över själva huset. Hur fint som helst. 
Frukosten handlade vi själva, jag tycker att det är roligt att kolla in andra länders matvarubutiker.
Finns ju en hel del som vi inte har hemma. 
Men skivad ost från arla hade de minsann.  
Vi hyrde bil och åkte runt en massa. Bland annat till st:peters pool.
Riktigt häftig ställe. Och både Melvin och Jonathan hoppade i från kanten.
Kristallklart turkost vatten får man när man åker hit.

Självklart kvällsbad när man har egen pool. Det är sen gammalt. 
Att bila runt är det bästa sättet att uppleva olika ställen tycker jag.
Och man kan stanna till när man vill, eller när man blir hungrig.

Några sandstränder finns det på Malta, men mycket är klippor.




Vi tog båten ut till Blue Lagoon. Hit måste ni åka.
Så himla fint!  Men ta den tidiga båten, för sedan blir det proppfullt på stränderna. 

Har ni era semesterplaner bokade?
Vart åker ni i så fall i sommar? 

0
18 kommentarer

Vi mötte våren i Finland

 I REKLAMSAMARBETE MED TALLINK SILJA

 

Hej där, 

Jag vet att många av er har efterfrågat en recension av helgens trip till Helsingfors. Så här kommer den nu!
Vi som åkte på denna lilla kryssningen var:  jag, Nomi, min lillasyster Daries samt hennes dotter Lova. För mig var det första gången jag kryssade på Östersjön, medan min syster har åkt på några stycken olika. Så det var spännande att få prova just detta.


Vi bokade Commandore hytter och de var rymliga, med utsikt över havet
och med ett litet tv-rum.


Gosedjur och choklad väntade när vi anlände.
Vi packade upp väskorna och checkade sen in bland båtens 3 bubbelpooler och bastu.
Visste inte ens att det hade bubbelpooler, en positiv överraskning.
Rent, fräscht och inte speciellt mycket folk. Uppskattar att slippa trängas, och att man inte behöver stå och vänta.

Det finns flera trevliga restauranger ombord, vi hann med att prova flertalet.
Buffé finns på plan 5, och de hade också stort urval. 
Vi åt en fantastisk 5-rätters meny, mina favoriter på menyn var dessa två.
Maten verkligen smälte i munnen.  

Vi avslutade dock med den femte rätten ( efterrätten ) på däck.
Vi ville inte missa solnedgången.  Snacka om att vi hade tur med vädret också.


Så vackert.

Vi ställde klockorna och åt frukosten på Bon Vivanto, och vilken start på dagen sedan!
Barnen åt pannkakor med jordgubbar och jag & Daries åt omelett med ost och kräftor.


Så här kan man vänja sig vid att äta varje dag.
Eller hur?  
Efter en stadig frukost gick vi ut och mötte våren i trevliga Helsinki.
Ni som följt mig länge vet att jag har som hobby att ”spara på ” länder. Och Finland har jag aldrig varit i tidigare.
Så detta blev land nummer ´å 44 på min lista.


Finland bjöd på det absolut bästa vädret.
Sol från klar blå himmel, och vi möttes av vårblommor och fågelkvitter. Ljuvligt! 
Staden ligger gångavstånd från hamnen så här var det väldigt lätt att upptäcka allt på egen hand.
Vackra byggnader, trevliga fik & restauranger och kyrkor.
Hur fin är inte denna?  
Maffig byggnad med vackra målningar och så högt i tak. 
Med Tallink Silja kan man välja om man vill stanna kvar en dag extra i Helsinki
och ta färjan hem en dag senare. Hade vi kunnat ta ledigt från jobb och skola så hade vi gärna gjort det. Här fanns det verkligen jättemycket att titta på. 
På väg hem mot båten så stannade vi såklart till på saluhallen, som vi blivit tipsade.
Här finns massa delikatesser, mat, frukt och fik. Jättespännande att bara gå och kika på allt.
Men man blir man ju bara så hungrig när det doftar mat överallt.


Vi stannade till och åt glass, mumsigt värre, 

Tallink Silja har även resor till Riga och Tallin. Jag har aldrig varit i Estland & Lettland heller.
Så kanske blir det en liten kryssning till dessa destinationer också såsmåning om.

För er som vill läsa mer eller kanske boka en kryssning så hittar ni massa bra erbjudanden
NÄR NI KLICKAR HÄR

0
5 kommentarer

Snabblunch

Brukar ni göra som jag? Att ni har kylskåpstömning innan veckohandling.
Jag tycker nästan det är då jag kommer på de bästa recepten. Man har en bit brieost över, några soltorkade tomater, en kycklingfile och en skvätt grädde och vips har man lagat en god gratäng. Men idag blev det inte så fancy pancy.
utan det blev sallad och kycklingkebab. Fast det är mat det också 😉
Hade en liten skvätt av kebabsås kvar i kylen.

Det här behöver du för att göra kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 tsk italiensk salladskrydda
2 1/2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk kallt vatten
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlöksklyfta
cayennepeppar ( efter smak & tycke )
salt

Gör din kebabsås så här:
Blanda samman allt och ställ kallt.
Klar att servera efter en till två timmar i kylskåp.

 

0
Kommentera

Stekt kulpotatis

Potatisgratäng, pommes, kokt potatis, potatismos, råstekt potatis eller varför inte stekt kulpotatis. 
Välj ut de minsta potatisarna, koka dem klart ( gärna kvällen innan så de hinner svalna )
Stek dem i rejält med smör, lite salt och lite chiliflakes. Svårare än så behöver det inte vara.
Serveras till vilken middag som helst, vegetariskt eller till en grilltallrik.

0
2 kommentarer

LUNCHPIZZA MED DANIEL WELLINGTON

 I REKLAMSAMARBETE MED DANIEL WELLINGTON

 

Hej där raringar,

Hoppas er helg har varit fin so far, och att er söndag fortsätter så. Här har helgen varit toppen, med massa god mat och trevligt sällskap. Jag ska visar er alla bilderna från vår weekend imorgon, så håll utkik.

Vad planerar ni idag?
Kanske en sjudundrande söndagsmiddag med trerätters meny,  eller kanske ni bara kör förbi den lokala pizzerian och hämtar hem lite mat. Tycker båda alternativen funkar fint. 
I måndags hade jag en sådan dag när vi bara inte orkade laga någon mat.
Så det fick bli en pizzabuffe hemma med lilla familjen. Klockan fem över tolv ringde min snyggelisnygga klocka in lunchtiden, och alla vart hungriga som vargar. Längre ner i inlägget kommer jag tipsa er ett riktigt bra erbjudande på alla Daniel Wellington klockor. Klockor för både honom och henne, till vardags & fest.
Jag ”orkade” fixa med lite söta blommor till lunchen, stannade till på blomsteraffären och plockade ihop en härlig vårbukett.
Jag beställde en pizza extra allt, har ni inte provat pommes på pizza så har ni missat något.
Omnomnom.

Tillbaka till det grymma erbjudandet jag har till er nu!
Med rabattkoden JENNYS får du 15% rabatt på ditt köp. Och förutom det så får du välja ett extra klockarmband till din klocka.
Toppen för oss som vill variera oss eller inte kan välja färg. Jag klickade hem denna fina, med två olika bruna nyanser.
KLICKA ER IN HÄR FÖR ATT KOLLA IN ERBJUDANDET
( Glöm inte ange koden: ”JENNYS” vid beställning )

 
Det ena bandet är mer brunt medan det andra går lite åt brunrött.
Vilket tycker ni är snyggast?
Själv kan jag inte bestämma mig, så tur att jag lätt kan variera nu.

0
9 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag: Vegetariska burgare med dillpommes 
Tisdag: Torsk i currysås med riskompott
Onsdag: Bacon & Broccoligratäng (LCHF)
Torsdag: Köttbullar i brunsås med kokt potatis
Fredag: Smörgåstårta deluxe

IMG_3055IMG_3064


Bröd:
landgång
alternativt rostbröd

Till fyllningen runt tårtan
3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Skinkfyllning :
ca 400 gram röktskinka
1 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
finhackad rödlök efter eget tycke
salt och peppar

Leverpastejsfyllning :
1 1/2 dl leverpastej
1 1/2 dl creme fraiche
1/2- 1 dl boston gurka

Toppa med te.x
räkor
ost
skinka
tomater
gurka
sallad
dill

Gör så här :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde 2 lager med skinkfyllning. Smöra landgångsbröden. Jag hade fyra bröd dv.s 3 lager med fyllning. Bred på mycket fyllning, så blir tårtorna saftiga. För mina mått på smörgåslängden gick detta åt, men behövs mer fyllning så går det snabbt att blanda till under tiden man fixar.  Ställ sedan in smörgåstårtan i kylskåp över natten, så den får stå och dra till sig

Garnera smörgåstårtan innan servering!

* * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Dumlekladdisar


IMG_1707

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycken dumlekolor
15 stycken noblesschoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Trycks ner en varsin dumle i mufffinsen, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Ta ut och lägg en noblesschoklad på varje.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

0
Kommentera

Kladdkakscookies med Dumle

Sega Dumlecookies, dessa måste ni prova att baka! 

Det här behöver du till 14 kakor: 
2 äggvitor
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
17 grovhackade dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 170 grader.
Vispa ihop äggvitor med florsocker med en elvisp. Vispa tre minuter.
Rör sedan ner kakao + grovhackad dumle. Fördela ut smeten med en sked.
Max sju kakor på varje, lägg dem glest. Ställ in i mitten och grädda cirka 10-12 minuter, håll ett koll på dem så de inte blir brända.

4
4 kommentarer