Hoppas helgen varit fin. Här har vi fått massa gjort hemma. Målat, sorterat och kastat skräp, finns alltid att göra när man har hus.Och igår vart vi ute och promenerade på Hissö. Eller ja,… promenera är väl att ta i. Vi åkte ut till skogen för att Charlie skulle få springa av sig och träna lite koppel. Tänk att hon blir 13 veckor på onsdag, och hon växer helt galet fort. Det är knappt att jag orkar bära henne längre.
Sötnöten.
Alltså titta på henne, visst är hon en solstråle.
Det märks att hon själv inte riktigt hinner med i den takten hon växer. För hon är så klumpig, trillar över sina egna ben och trasslar in sig. Hon kunde för ett par veckor sedan utan problem krypa in under soffan. Idag fastnar hon halvvägs… Haha
Vi kan fnissa helt galet åt henne.
Hon är verkligen en liten dunderklump.
Till botten behöver du:
200 gram digestiv
125 gram smör
Till fyllningen :
2 burkar (a 397 gram) sötad kondenserad mjölk
2 dl nypressad limesaft
skalet av en lime
6 äggulor
Gör så här:
Ställ ugnen på 170 grader.
Mixa kexen till smulor, smält smöret och rör ihop.
Tryck ut i en rund form cirka 25-26 cm, med avtagbara kanter. och grädda i mitten på ugnen i 10 minuter.
Ta ut och sänk värmen till 150 grader. Häll upp kondenserad mjölk i en skål och rör ihop den med limesaften + skal.
Vispa ihop äggulorna innan du rör ihop dem med smeten. När smeten är jämn ( rör inte onödigt mycket ) häll den över botten och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter.
Ställ sedan kallt i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Gör kycklingkebab så här: Strimla kycklingen tunt tunt, lättare att jobba med halfrysen kycklingfile. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med valfri mängd kebabkrydda ( jag hade cikra 3- 4 msk ) och blanda om med kycklingen. Ställ in i kylskåpet ett par timmar. Rör under tiden ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. Värm på pommesen, stek kycklingkebaben med lite salt och vill du ha mer kryddig kebab, kan du krydda mer under stekningen. Och servera sedan med krispig sallad & sås.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet Rabarberkaka:
Det här behöver du till 10 -12 bitar: smör & ströbröd till formen
120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl 100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 gram flagnad mandel
florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm.
Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet. Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel
Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter
Sådana här varma och härliga dagar är det gott att äta något kallt.
Denna pastasalladen är så god! Prova vetja.
Det här behöver du till pastasalladen:
500 gram färdig kokt valfri pasta
1/2 burk med finhackad soltorkad tomat + 2 msk av oljan
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 finhackad rödlök
1 pkt med fetaost
800 gram kassler
1 burk majs
1/2 gurka
1 knippe med gräslök
salt & peppar
Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten, och finhacka grönsakerna & örterna. Skölj pastan i kallt vatten tills den blir kall. Rör ihop allt i en skål och smaka av med salt och peppar.
Serveras med fördel en varm sommardag.
Ett av de coolaste resmålen jag varit på är USA. Och Miami har vi varit i 2 ggr, men det finns så himla mycket mer.
Jag önskar att vi får hålla oss friska länge och bli gamla så vi hinner med att upptäcka USA ännu mer.
Drömmigt att få bila runt ett par månader… Det vore något när man blir pensionär.
Vackra stränder i Miami, och goda pizzor.
Vi betade av snabbmatsställena snabbare än blixten, barnen/ungdomarna ville ju prova alla hamburgerrestauranger de sett på tv.
Vi hyrde ett stort hus med pool precis vid vattnet,
hade man tur kunde man se delfiner från vår brygga.
Ni är många som önskar restips på just Florida / Miami.
Gå in och kika HÄR
Vill ni läsa mer om våra USA-resor, och när vi bildade genom Kalifornien / Nevada så är det enklaste att klicka på semesterkategorin och bläddra ( de 3 strecken högst uppe till höger) Där finns alla våra resor att läsa om. Och på tal om resor… Jag bokade nyss sommarens semesterhus, vi ska ju ge oss ut och bila med några goda vänner i sommar.
Jaaaay, bad roligt det ska bli att få upptäcka Europa ännu mer.
3 till 4 nya länder kommer jag samla på mig på denna resan… Om inget annat händer längst vägen
Jag är så tacksam för att vi i min familj har fått vara friska, och hoppas såklart att vi får fortsätta vara det. Men så ser det inte ut i alla familjer. Många barn är sjuka i cancer, och till och med dör. Det är så hemskt att tänka på det! Med detta så ville jag skapa en egen insamling för barncancerfonden. I runda slängar har jag 300000 unika läsare här varje vecka, tänk om alla kunde bidra med en slant. Jag kickar igång insamlingen och skänker 10000 kronor. Och 10 kronor är mer än ingenting…. Så kom igen nu! Tillsammans kan vi göra skillnad. 🎈🎈🎈
Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn i åldern 1-14 år. Idag överlever 80% av de barn som drabbas, men det räcker inte. Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige för barn i åldern 1-14 år. Snart ska målinriktade läkemedel kunna kombineras med immunterapi så att ännu fler barn kan överleva, med färre komplikationer senare i livet. Fler gåvor behövs för att det självklara målet ska nås; alla barn som drabbas av cancer ska överleva.
I min sallad hade jag :
vattenmelon
mango
ananas
kiwi
äppel
lite chokladknappar
lättvispad grädde
* * * * * * * * * * Fruktcocktail
Du behöver till 4 halvor:
2 ananas
4 kiwi frukter
4 dl färska hallon
2 bananer
Serveras med lättvispad grädde + med lite vaniljsocker
Skär den mogna ananasen mitt itu, Och skär försiktigt ut det mesta av fruktköttet + ananasen. Skala och skiva frukten och dela den i lagom stora bitar, blanda allt & fyll den i ”ananasskålen”. Vispa grädden lätt och smaka av med lite vaniljsocker.
* * * * * * * * * * * *
Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.
Det här behöver du till 4-5 portioner:
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör
Fyllningen:
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker
Blåbärstopping:
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
Gör så här: Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering ) Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.
Vilken fantastisk vårdag vi fick idag och varmt som bara den.
Jag har varit på ett par intervjuer tidigare idag för den kommande boken, samt haft telefonmöten för samma sak. På vägen till Kalmar stannade vi till längst vägen och tog en skogspromenad med valpen. Charlie accepterar sitt koppel mer och mer, vilket underlättar. Jag hoppas att hon så småningom ska lära sig att springa bredvid cykeln, för jag kommer cykla en hel del från och med nu. För att det är rolig motion, och det tar drygt en 20-30 minuter att trampa in till ”stan” med så fina cykelvägar. Perfekt.
Och i Kalmar står hela trädgården i blom. Påskliljor, hyacinter och vitsippor i salig röra.
Charlie har badat och grävt runt längst sandstranden och haft en kompis på besök. Min syster och hennes Bobbo var här och gjorde oss sällskap. Charlies första bad, och hon råkade nog springa ut i vattnet tills hon inte kunde bottna, och lyckades simmade in till kanten. Något förvånad såg hon ut, men hon var en duktig simmare.
Kolla denna solnedgången!
Älskar´t, kan inte se mig mätt på denna utsikt.
Men nu ska jag passa på att dyka ner i alla obesvarade mail,
Idag var det äääääntligen dags för lite trädgårdspyssel. Som jag längtat efter att få börja komma ut och fixa.
Jag körde förbi trädgårdshandeln och köpte massa örter, och piffade till vårt lilla kryddland. För det var inte många örter som överlevt från förra året, bara gräslöken faktiskt som klarade den kyliga vintern.
Så här kommer lite före och efter bilder.
Detta är de örter jag använder mest. Ja och så koriander såklart! Men den hittade jag inte att köpa.
Tål koriander ens det kyliga klimatet utomhus än? Kanske inte…
Nu ska jag ta och förbereda middagen till oss,
blir faktiskt lite grillat idag.
Mums.
Lagade sååå god middag igår, åt och åt som om det inte fanns en morgondag.
Sen var det matkoma i soffan efter det. Här kommer en farligt god kycklingrätt.
Det här behöver du till 5-6 personer: 1 kilo kycklingfile
smör
sesam & wasabi-krydda
salt
Gör så här:
Stek kycklingefilen med sesam- & wasabikryddningen. Lägg den i dem i en form.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt sjuda upp i en kastrull.
Häll såsen över kycklingen.