Kyckling med balsamicosås

Lagade sååå god middag igår, åt och åt som om det inte fanns en morgondag.
Sen var det matkoma i soffan efter det. Här kommer en farligt god kycklingrätt.

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo kycklingfile
smör
sesam & wasabi-krydda
salt

Såsen:
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1 tsk balsamico ( den krämiga varainten)

Gör så här: 
Stek kycklingefilen med sesam- & wasabikryddningen. Lägg den i dem i en form.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt sjuda upp i en kastrull.
Häll såsen över kycklingen.

Klart att servera med valfri tillbehör.

0
8 kommentarer

Tisdagskväll

Då vart det tisdagskväll, 

Jag sitter och jobbar framför tv:n medan Jonathan kollar in hockeyn. Viktigaste matchen ever, säger han. Jacob jobbar kväll och kommer först om en timme, och Thelma och hennes tjejkompisar har tjejkväll, de lagar mat och skulle kolla film. Mysigt.
Jag har inte gjort så mycket annat mer än att stå i köket och rört i grytorna idag. Så nu har jag riktigt många recept på lager till er.  
Skulle fota buketten, och vips så hade jag en kompis där som undrar vad jag gjorde. 

Förresten jag beställde en sjukt snygg sammetsfåtölj idag. Tänkte göra om lite granna i glasverandan, och tror att det är en fåtölj som fattats där.  Kommer visa er hur det blir så snart jag hämtat ut paketet. Letar fortfarande efter den perfekta blåa sammetssoffan, men inte hittat någon som klickar än. Men det dyker nog upp tids nog skulle jag tro.

Ha en riktigt fin kväll, 

0
2 kommentarer

Grön ärtsoppa

Detta kan vara den godaste ärtsoppan ni provat, och enklaste.
De är gjord på gröna ärtor, och behöver bara sjudas upp ett par minuter innan den mixas.

Det här behöver du till 4 portioner: 
1 schalottenlök
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
500 gram gröna ärtor ( frysta )
6 dl vatten
2 msk valfri konc. fond
200 gram philadelphiaost

Toppa med:
rostade kikärtor
creme fraiche
gröna ärtor

Gör så här:
Hacka löken, hetta upp en kastrull med smör.
Fräs löken mjuk och gyllene. Vänd ner den pressade vitlöken.
Låt fräsa några sekunder. Sedan tillsätter du ärtor, vatten och fond.
Låt sjuda upp i 2-3 minuter. Ta bort från plattan och mixa soppan slät, red av den med philadelphia.
Använd mixen tills allt är blandat. Smaka av med salt & peppar.

Toppa den och ät & njut!

0
3 kommentarer

Rostade kikärtor

Rostade kikärtor är både gott och enkelt att göra.
Du kan servera det som ett nyttigare snacks, eller tillbehör till soppor, sallad kanske även till buffén.
Du behöver : 
1 tetra förpackning med kikärtor
2 msk olja
1 msk valfri krydda ( jag valde grillkrydda + chiliflakes )

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Skölj kikärtorna väl, lägg dem i en fryspåse vänd ner olja och valfri kryddning.
Blanda runt  och vänd upp i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen och rosta dem.
Vänd dem då och då. När de fått fin gyllenefärg är de klara. Cirka 30 minuter tog mina.

På väg in i ugnen

0
1 kommentar

Nästa resa går till . . . . . .

 

Hej där,

Som jag tidigare nämnt har alla barnen fått en varsin resa i julklapp. Vet inte om det är jag eller barnen som tycker det är roligast. Haha, ja troligtvis jag. Jaaaaaay! Nomi och jag reste till Finland och ni var det Thelmas tur och hon valde att åka till … Tadaaaa *trumvirvel* :  TOKYO. 
Så nästa månad bär det iväg dit för henne och mig. Hotellet bokade vi förra veckan, så nu är det bara nedräkning kvar.
Jag har skickat efter en liten reseguide, men de som brukar ha de bästa tipsen är ni!

Så vad får vi inte missa i Tokyo  ? 

0
12 kommentarer

BRIEKYCKLING

Man tager vad man haver….
Hade lite allt möjligt gott i kylskåpet idag. Så jag slängde ihop en sallad och stekte kyckling med brieost.
Galet gott.


Du behöver
smör
kycklingfile
brieost
salt
chiliflakes

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör.
Stek den tinade kycklingfilen runt om tills den får färg.
Krydda med salt och peppar. Skär sedan en snitt när den är nästan genomstekt. Fyll den med brie och fortsätt steka den på svag värme tills brieosten smälter.

Serveras med en god sallad.

0
3 kommentarer

Vi ångrar oss…

 

När vi hade bestämt oss för att köpa vår Charlie, så var det många olyckskorpar som tyckte att det var ett förhastat beslut. Och några saker som jag fick skrivet eller sagt till mig var:
– Tänk över ert beslut jag tror inte att en Golden är något för er.
– Det är alldeles för mycket jobb med två hundar,
– Alla vakna valpnätter och olyckor som händer inomhus.. Nej nej, ni kommer ångra er.

  Till er vill jag säga att den enda vi ångrar är att vi inte hämtade hem en liten Charlie innan.
Tänk vad vi har gått miste om innan hon kom till oss. Vår ljuvliga busiga ullboll. Jag vet knappt vad vi gjorde innan hon kom, hon har en sådan självklar plats hos oss nu.  
Hon sover bra, hon har t.om börjat visa tecken på att vara en sjusovare.
I helgen fick jag väcka henne kvart över nio för morgonrundan. Hon är ett riktigt matvrak så vi måste se till att hon inte får tag i något som hon inte tål. Det godaste hon vet är löskokta ägg….

Nu har Charlie bott hos oss i 4 veckor. 
Och rutinerna flyter på bättre och bättre.
Inatt klarade hon hela natten utan att gå ut, men det händer fortfarande olyckor inne på dagarna.
Även om hon oftast säger till så vi hinner ut.
Hon är väldigt busig och biter fortfarande i ALLT. Hoppas det växer bort snart, alldeles för många skor och tröjor har blivit naggade.
Hon accepterar att gå i koppel runt kvarteret nu. Men föredrar helst att leka på tomten utan.


T.om Molly verkar acceptera henne mer och mer. Men jag håller alltid uppsikt över dem när de leker. Charlie väger redan mer än dubbelt så mycket mer än Molly. 

1
15 kommentarer

VECKOMATSEDEL

 Godmorgon finingar, 
Här kommer en veckomatsedel jag hoppas att ni uppskattar.

Måndag : Vegetariskt pizza 
Tisdag Fisk- & skaldjurssoppa
Onsdag : Raggmunk med bacon & lingon
Torsdag Hemmagjord kebab i pitabröd
Fredag Oxfile Tournedos

IMG_7206

Till 4 personer: 
800 gram oxfile ( mittdelen av filen)
smör
salt & peppar

Potatisgratäng HÄR
Rödvinssås HÄR
smörslungade sockerärter

Gör så här: 
Ta fram oxfilen ett par timmar innan den ska tillagas. Dela den i 4 delar och knyt med ett koksnöre runt varje köttbit.
Det är för att den ska behålla formen under stektiden.  Hetta upp en panna med smör, och när smöret tystat och doftar nötigt lägger du ner det i panna. Stek den ett par minuter på varje sida och runt om, köttet ska upp i cirka 60 grader ( mer eller mindre beroende på hur rosa du vill ha köttet )
Serveras med potatisgratäng och smörslungade sockerärtor.

* * * * * * * * * * * * * *

DUMLESNITT

Dumlesnitt

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
10-13 stycken dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade dumlen . Dela degen i tre och rulla ut till längder .  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

0
1 kommentar

Gulaschsoppa med köttfärs

 

Lite småruggit är det allt ute idag,iallafall i Växjö där det regnar & är allmänt grått. Typiskt aprilväder med andra ord.
Har ni precis som jag tråkväder, tycker jag ni ska koka er en mustig soppa. För snart är det bara grillmat som gäller

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
2 rivna morötter
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner de rivna morötterna & färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd. Jag toppade med massa koriander, så himla gott.

11
4 kommentarer

Kyckling med ris och currysås

Fredag igen, och det är middagsplanering inför kommande helg. Idag tänkte vi skippa fredagstacosen och laga langos ( recept här )
För er som letar inspiration, tänkte jag tipsa om en favorit hos oss.  Dock föredrar jag en god potatisgratäng till, är ingen storätare när det gäller ris.

Till 5-6 personer: 
900 gram små kycklingfileer
olja
curry
chiliflakes

Till såsen:
1 msk smör 

1 msk gul curry
1 krm cayennepeppar
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond

Serveras med kokt ris och sallad

Gör så här :
Ställ ugnen på 180-200 grader. Smöra en plåt och fördela ut de tunna kycklingfileerna. Krydda med curry och lite chiliflakes och skjuts in i ugnen en kvart – tjugo minuter eller tills de är klara. Under tiden kokar du ris, och vispar i hop såsen.
Till åsen börjar du med att bryna smöret, vänd ner kryddorna och låt fräsa ihop några sekunder. Vänd ner resten av ingredienserna och låt det sjuda ihop på svag värme.

Nu är det klart att servera.

4
1 kommentar