Lax med sommarsmaker

Godmorgon,

Tisdag och idag har jag 2 praoelever i mitt kök. Om jag inte räknar fel är det femte tillfället nu som jag har praktikanter här. Tycker det är jätteroligt, och det är nya idéer. Så håll utkik så kommer det dyka upp flera nya recept under dagarna två. Fast innan dess kommer ett annat tips nämligen en galet god laxrätt.  Denna tycker jag ni ska prova.

  Självklart kan allt tillagas även på grillen om man har en liten panna för grönsakspytten.
Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax
olivolja
salt och citronpeppar

Pytten:
1 gul lök
1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 röd paprika
olivolja
flingsalt

Toppingen: 
5 st finhackade soltorkade tomater i olja
1/2 mango
1 näve bladpersilja
4 msk olivolja
3-4 droppar tabasco

Gör så här: 
Finhacka löken och fräs den glansig i en stekpanna med olja. Vänd ner de grovhackade grönsakerna och fräs runt tills de får vacker färg men ändå behåller sin konsistens. Stek under tiden även laxen. Hacka ihop alla ingredienser till toppingen och rör ihop i en skål.  Smaka av med lite tabasco. Sen är det klart att servera.
Gärna med en klick matlagnings yoghurt eller crème fraîche.

0
2 kommentarer

Mjuka & lena sommarfötter

 REKLAMSAMARBETE MED MAYBEAUTY

 

Godmorgon,

Välkommen måndag och ännu en ny vecka. Ibland blir det mycket resande på schemat, jag har knappt hunnit packa upp från Italien innan det är dags att ut och resa igen. På lördag bär det av mot nya spännande resmål, ska skriva mer om det senare. När jag är ute och reser så vill jag alltid ha fina fötter i sandalerna. Och då kör jag med mitt absoluta favorit ”hemma-kit”. När det gäller fotbehandlingar så är ”Foot mask” det bästa jag provat. Skulle jag inte vilja vara utan denna, jag & Jonathan gör den ungefär varannan månad och vi har aldrig haft lenare fötter.

 

     Detta är också smidigt för oss som inte hinner boka in besök på skönhetssalongerna, eller orkar med att fila fossingar i evigheter. Detta är så grymt bra att ni inte kan bli besvikna. Charlie undrade genast vad matte hade på forslingarna.


Man klipper upp strumporna och trär på, dessa ska sitta 1-2 timmar. Och för att man lättare ska kunna gå omkring rekommenderar jag att ha tofflor alternativ strumpor över.

Hur fungerar det sedan efteråt ? 
Jo efter ett par – tre dagar börjar du tappa all död hud på fötterna. Du kan snabba på resultatet genom att bada fotbad en gång om dagen. Annars kan det ta upp till 7-10 dagar innan du har tappat allt, med sedan har du jättelena och mjuka fötter.

Varning för känsliga läsare, men här kommer själva processen. När den överflödiga huden blir torr, hård och sedan trillar av. Nästan som att ömsa skinn. Haha.

Så här mjuka och lena blir mina fötter efter behandling. För mina fötter brukar de ta ungefär 10 dagar att tappa allt skinn. Som sagt mina favvoprodukt bland alla jag har provat. Resultatet håller sig länge. Stort gilla på det.

För er som vill prova dessa dunder -”masker” till fötterna, eller rent av ge till maken. Så har jag fixat fram ett kanonerbjudande.
Med koden : footmaskjenny får du hela 30 % rabatt på ditt köp.

K L I C K A  H Ä R  F Ö R  A T T  K O M M A  T I L L  E R B J U D A N D E T  

0
3 kommentarer

Kladdkakemuffins deluxe

Jag hade egentligen inte planerat någon bakning idag. Men Nomi ville sååå gärna fixa något gott till fikat, så det fick det bli.
Efter lite bollande fram och tillbaka kom vi fram till att kladdkakemuffins var en bra ide.
Gott, enkelt och med ingredienser som man oftast har hemma.


Receptet hittade Nomi på bloggen, men vi lyxade till dem lite extra. För direkt efter gräddning toppade vi dem med hackad choklad och hälften med daimkulor.

Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver

Valfri choklad
vispad grädde

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.


Kladdkakemuffins sjunker ihop så fort de kommer ut från ugnen. Då är det perfekt att fylla dessa gropar med valfritt godis. Gör de medan de är varma så smälter det ihop. 
Nomi dekorerade sina med strössel och blandat lösgodis också.
Mycket mumsigt. 
Japp det var vår lilla lördagsfika.

Nu ska vi fortsätta att röja ute i trädgården. Hoppas ni får en riktigt trevlig lördagskväll.

0
3 kommentarer

På mitt nattduksbord och poolplaner

Hej där fina,
På mitt nattduksbord står nu lite spretiga vitsippor och violer, så söta. Det var Nomi som plockade in när vi kom hit igår.  Här i Kalmar grävs det och byggs för fullt. Det är projekt poolbygge på gång här. Vi beställde poolen redan förra sommaren, men eftersom den inte skulle blivit klar för än till hösten så valde vi att vänta tills nu. Det är mycket val att göra :vilken slags pool, vilken liner, vilken storlek, lampor och pooltak. Ja ni förstår ju.
Men det blir nog toppen när det blir klart. Nu ska jag och Jonathan ge oss iväg och kolla virke, för vi bestämde oss till sist för att vi kör på trall till pooldäcket. Vi var inne på sten innan, men inser att det inte funkar så bra här. Jaja, världsliga bekymmer.

Kikar ni in på Instastorys så ser ni hur långt vi kommit.
@jennysmatblogg 

0
1 kommentar

Hastbullar med kanelfyllning

Visste ni att det är möjligt att baka bullar på 20 minuter?
Det visste inte jag, och dessa blir dessutom löjligt goda med tanke på den lilla ansträngningen.  Bullar gjorda på bakpulver istället för jäst, därav ingen jästid.

Receptet hittade jag på mat.se men ändrade om lite då jag ville ha krämigare fyllning. 

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen.


Kavla sedan ut den tunt till en rektangel. 
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Mycket fyllning = saftiga bullar. 
Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda.
Och lägg dem i bullformar på en bakplåt. 


Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg. 

4
9 kommentarer

Fläskfile med godaste brunsåsen

Kanske kikar ni efter tips på helgmat. Och vad är inte mer klassiskt än detta.


Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och en sallad.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

2
1 kommentar

Saftiga chokladrutor med seg kokostopping. 

Saftiga chokladrutor med seg kokostopping.
Följ mig även på instagram för fler uppdateringar: @jennysmatblogg

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

Ta ut och låt svalna något innan du skär lagom stora bitar.

3
9 kommentarer

Pisa och Bologna

Gomorron,
Nu när ni läser detta är vi redan på flygplatsen, på väg för att checka in på planet hem.
Vi har haft ett par fantastiska dagar här i Italien, med massa sevärdheter och fantastiskt god mat. Det finns flera länder där jag drömmer om att få skaffa sommarhus, Italien är ett av dem. Tröttnar liksom inte på att åka hit.

Vi besökte Pisa och det lutande tornet, självklart tog vi den obligatoriska bilden.
Som alla tar när de åker hit 😉

  Lite blandade maträtter från vår weekend.

All pasta är fantastisk. 
Jag beställde in risotto, med tryffel. Mmmm.. Mycket god. 

Till efterrätt blev det americano kaffe och gelato, italiensk glass är det godaste som finns.

Sen åkte vi vidare till Bologna, vårt sista hotell med trevlig takterass och bubbelbad.
Det går att få tag i trevliga och prisvärda hotell när man åker runt i Italien. Och maten är faktiskt rätt billig, om man jämför med sverige.

Vi kilade ner på den omtalade marknaden, ett par kvarter från hotellet.

Mat från hela världens håll och kanter. 
Hembakade piroger, pizzor och kebaber. 

Spansk tapas. 
Bläckfisk, skaldjur och fisk. 
Grillade stekar, spett och korvar. 
Sill, kall mat, och olika sorters ostar.

En rolig resa har det vart, men nu längtar vi hem till barnen och hundarna. Jag kikar förbi senare när vi är hemma igen.
Tills dess önskar jag er en trevlig första maj.

0
Kommentera

Rom och Vatikanstaten

Hej där, 
Idag fortsatte vår lilla bilsemester.
Det är så himla mysigt att bila runt. Och särskilt i Italien och denna årstiden, allt är grönt och termometern visar 27 grader. Jag stannar till ofta för att fota allt vackert.

Gårdagens matintag tänkte jag dokumentera.
Men allt fastnade inte på bild, hann såklart börja äta innan kameran kom fram. 
Vi stannade till på ett fik där de bullade upp med hur mycket gott som helst.
En liten förrätt innan maten…. Hehe. 
Sen gick vi vidare till en liten mindre restaurang. Där servitrisen verkligen brann för sitt jobb, så himla härligt att få vara gäst på sådana ställen.  Han kom ut med smakprover, vi fick hälsa på kocken och han satte ihop en liten egen meny till oss. Efter hans egna rekommendationer. 
Musslorna var magiskt goda. 
Även dessa här ovan. En friterad grönsak, har bara helt tappat namnet vad de heter på svenska.
Måste varit i Italien för länge… Haha. 
Min huvudrätt var ”to-die-for”
Kanske en av de godaste pastarätterna jag ätit. Denna vill jag prova hemma, japp jag fick receptet av dem 🙂
Idag ringde klockan igen, för att vi skulle ta oss till Vatikanstaten. Ni som följt bloggen länge vet att jag samlar på länder / stater och detta blev nummer 45 på min reselista. 

Hur mycket folk som helst, och hur långa köer som helst.
Trots att det inte är högsäsong. 
Påven tittade ut genom sin balkong klockan 12.00 och vinkade till alla på torget.
Enligt reseledaren gjorde han alltid detta sista söndagen i månaden. 
Vatikanstatens invånare är 800 personer, av vilka endast cirka 450 är medborgare. Till både yta & befolkning är detta världens minsta självständiga stat. Vatikanens namn kommer från Vatikanberget i Rom, och runt dess statskärna löper en mur som är cirka 3200 meter lång.
Efter besöket blev det lunch.
Självklart ännu mer pasta. 

Sedan styrde vi kosan vidare. Och just nu har vi landat i Pisa.
Vi har planerat att se det lutande tornet imorgon. 
Nu ska vi göra oss klara för att gå ut och käka mat.

Kikar förbi er snart igen,

0
7 kommentarer

VECKOMATSEDEL

En något försenad veckomatsedel,
men här kommer den. Jag har redan gett massor av tips för Valborgsmässoafton, så det har jag inte haft i åtanke när jag skrivit ned denna.

Måndag: Veganska pannkakor 
Tisdag: Havets läckerheter 
Onsdag: Ajvarjärpar med mos
Torsdag kryddiga korvstroganoff
Fredag: Surf and turf

 

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.

Lägg upp & servera som bilden ovan.
God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Drömmigt goda Daimbiskvier

Fina bilden från Ulrika Pousette, fotade för boken ”Baka med godis”

Det här behöver du till 15-20 :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

Fyllning: 
150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping:
150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg. Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme. Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

 

0
Kommentera