VECKOMATSEDEL

En något försenad veckomatsedel,
men här kommer den. Jag har redan gett massor av tips för Valborgsmässoafton, så det har jag inte haft i åtanke när jag skrivit ned denna.

Måndag: Veganska pannkakor 
Tisdag: Havets läckerheter 
Onsdag: Ajvarjärpar med mos
Torsdag kryddiga korvstroganoff
Fredag: Surf and turf

 

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.

Lägg upp & servera som bilden ovan.
God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Drömmigt goda Daimbiskvier

Fina bilden från Ulrika Pousette, fotade för boken ”Baka med godis”

Det här behöver du till 15-20 :
200 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

Fyllning: 
150 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping:
150 g mjölkchoklad
1/2 dubbeldajm

Gör så här:  

Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvita. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, ca 10-20 minuter tills de fått en fin färg. Vispa ihop rumsvarmt smör med övriga ingredienser till en slät kräm. Hacka dajmen och rör ner den i smörkrämen. Bred smöret lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna. Ställ i kyl eller frysen minst en timme. Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration.

Förvaras i kyl (det går även bra att frysa dom).

 

0
Kommentera

FEM EFTERRÄTTER TILL VALBORG

 Fem efterrätter kommer här : 

IMG_5458Eftersom jag hade kärleksm

glassums i frysen så hade jag detta i min grund. ( Skar bort kokostoppingen först bara )

Snåla inte med den varma chokladsåsen. Det är den som gör hela efterrätten 😉

Sedan är det bara att varva med
ljummenchokladsås
ljummen brownie
karamelliserad mjölk
hallon
lättvispad grädde

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

IMG_8283

Till själva browniebotten behöver du: 

2 1/2 dl strösocker
2 ekologiska ägg
100 gram smält smör
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 nypa salt

Till lager två behöver du:
1 dl slät jordnötskräm
1 burk med marscmallowfluff

Till lager tre behöver du:
1 burk karamelliserad mjölk
270 gram salta jordnötter

Till topping: 
300 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Ta fram en skål och rör ihop socker och ägg med en slev, vispa inte.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten tillsammans med smöret. Rör tills du har en slät smet.
Täck en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper cirka 32 lång och 12 cm bred form hade jag.
Häll upp smeten och grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 12-15 minuter. Kakan ska ha stannat till sig, men fortfarande vara dallrig i mitten. Låt kakan svalna en timme innan du gör lager nummer två.

Lager nummer två:
Använd rumsvarmt jordnötssmör, eller värm upp snabbt i micron,
Blanda väl och fördela över brownie:n. Ställ svalt gärna någon timme innan du gör det sista lagret.

Lager nummer tre:
Rör ihop jordnötter med karamelliserad mjölk.
Och fördela över kakan. Och ställ svalt igen, gärna en timme eller två.

IMG_8237

Smält chokladen i micro eller över vattenbad.
Och fördela ut den över kakan. Låt svalna någon timme innan du skär upp den.
Denna är busenkel att baka och farligt GOD.

IMG_5815

Denna är så smidig, den måste ni prova. Ni kan använda vilka bär eller frukter som helst.

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Bananoffepie

Det här behöver du :
1 burk karamelliserad mjölk
150 gram smör
300 gram digestivkex
3- 4 bananer
50 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Klä sedan insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. Blanda med smöret. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Finhacka chokladen.

Bred på kolakrämen över pajen, och skär upp bananen, lägg bananmynten över kolakrämen, bred över lättvispad grädde

Och toppa med chokladkross
Smaklig fika !

* * * * * * * * * * ** *

Detta är en klassiker på våra skolavslutningar & midsommarfikor: 

2 stycken marängbottnar ( finns att köpa färdiga i butik)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispgrädde

Lemoncurd

Gör så här :

Börja med att skära hälften ( 1/2 liter)  av jordgubbarna smått. Vispa grädden vänd ner hälften av de hackade jordgubbarna där.  När det är dags att göra tårtan, lägg en marängbotten på ett fat och varva lemoncurd med grädde.  Strö över resten av de hackade jordgubbarna. På med maränglocket och toppa det med resten av grädden,
massa färska jordgubbar och citronmeliss.
Detta är så enkelt och farligt gott!

 

1
4 kommentarer

GRILLA PIZZA

Ska ni grilla ikväll eller rent av imorgon.Prova att grilla denna goda pizzan. Kan tillagas på baksten eller vanlig ugnsplåt.

Till två plåtar pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Kebabsås :
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1/2 dl Fanta
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
sal & peppar
ev. 1 tsk sambal oelek för mer hetta

Fyllningsförslag :
ost, mozzarella, skinka, lök, feffaroni, oliver, stekt kyckling, bacon , kebab, oxfile, fläskfile ……. eller som här ost, tonfisk och lök.

Toppa med en god bea, eller kebabsås.
rör ihop alla ingredienser ovan och låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar, lägg lite olja på botten så blir den lättare att baka ut och krispigare när den gräddas. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och de valfria fyllningarna. Pizzan blir bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen. Annars finns risk att den blir sladdrig och vattning.  Lägg pizzastenen eller plåten på grillen, tills pizzan fått fin färg

IMG_7007

 

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.
Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

 

 

0
1 kommentar

Från Bologna till San Marino

Hej från bilen 🙂
Nu passar jag på att jobba lite grann, medan Jonathan kör. Vi har 2 1/2 timma kvar tills vi är framme i Rom. Det har varit en fantastisk dag ”so far”. Vi ställde klockan för att komma upp i tid, annars sover vi gärna alldeles för länge. Och nu vill vi inte sova bort semestern.

Så klockan åtta åt vi frukost, checkade ut och promenerade bort till biluthyrningen och hyrde oss en bil.

Jag hade gärna bilat runt i en cab, men det fannns inga så en Alfa Romeo blev det. Funkar toppen det med.

 Gatorna i Italien är så fina, Bologna är inget undantag. Jag var här för ett år sedan när jag jobbade med Barilla.

Efter en liten promenad på Bolognas gränder körde vi vidare mot San Marino. Och hur vackert är det inte?!

Är ni i närheten så åk hit, och åk upp i bergen till ”Three Towers”.

Utsikten är fantastisk. Man ser utöver hela staden.

Vi var såklart tvungna att stanna och äta pasta på en av alla de trevliga restaurangerna som fanns här. Lyckades få bästa bordet dessutom.  

Efter lunchen så promenerade vi runt och kikade i butikerna.  

San Marino är en mikrostat med cirka 34000 invånare. Och är den enda kvarvarande av de stadsstater som fanns i Italien under medeltiden.

Efter denna trevliga rundvandring så satte vi oss i bilen. Och styrde kosan mot Rom, och imorgon står Vatikanstaten på schemat. Någon av er som varit där? För vår del blir det första gången, och ett nytt ✔ på reselistan. Jaaaay!

Att bila är ett fantastiskt sätt att se mer tycker jag. Och man kan stanna r man vill för mat, kaffe eller bara för att fota.

Nu måste jag jobba vidare,

hoppas ni uppskattar mina resebloggar.

Kraaam

0
4 kommentarer

FEM VARMRÄTTER TILL VALBORG

Hej raringar, 
Så smidigt när det fungerar att blogga från bilen. I Italien surfar jag lika billigt som i Sverige, åtminstone till en viss gräns.
Det är bra för oss som behöver jobba och är på resande fot. Just nu är vi halvvägs till San Marino, som är en mikrostat i Italien, så då kan jag pricka av ett till ”land/stat” på min reselista. Hehe…. Här kommer fem olika förslag på varmrätter till midsommar. Jag kikar förbi senare med bilder från vår dag.

Pepparfilé

img_3279-2

Din oxfile gör du så här:
Ställ ugnen på 120-150 grader.
Putsa filen och krydda med 4 olika sorters peppar. ( Finns att köpa färdig kryddblandning i din butik )
Krydda på rejält och stek den sedan runt om i en stekpanna med smör. Lägg sedan in den i ugnen med termometer. Jag tycker oxfilen är perfekt runt 58 grader. Då tar jag ut den och lindar in den i grillfolie, låt den vila 10 minuter innan du skär upp den. Under tiden den vilar går den upp ytterligare några grader.

Serveras med potatisgratäng

Godaste pepparsåsen:

1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, soja, vatten, grädde och rosepeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

* * * * * * * * * * * * * * *

Kreolsk gryta
img_2735

 

Det här behöver du till 4 personer:
smör
600 gram kycklingfile eller fläskfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

 * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kyckling med duchesspotatis 

Duschesspotatis för 4 personer: 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.

Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.

Godaste pepparsåsen:
Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar

Gör så här :

Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

* * * * * * * * * * * * * *
Om grillen tänds, så rekommenderar jag hamburgare!

IMG_5196

Till 5 stora hamburgare
1 kilo nötfärs
2 msk oxfond
1 ägg
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop & blanda väl. Forma till burgare och stek dem klara.
Under tiden du steker hamburgarna kan du göra den karamelliserade löken. Så gott till hamburgare.

Du behöver : 
4 gula lök
smör
2 tsk strösocker
salt
1 dl vatten

Gör så här:
Skär löken i ringar, hetta upp en stekpanna med smör. Låt smöret smälta, och fräsa tills de doftar nötigt.
Lägg ner löken och fräs den under omrörning tills löken blivit mjuk och gyllene
(Cirka 10 minuter ) Strö över sockret och lite salt och fräs runt. Sist häller du över vattnet,
och låt detta sjuda ihop med löken. När vattnet dunstat bort är det klart att servera.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

 

Italiensk fläskfile

Det här behöver du till 5-6 personer 
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar

Till italienska täcket: 
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola

Såsen :
2 1/2 grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk med kinesisk soya
2 msk med konc. oxfond
salt & peppar

Serveras med kokt potatis eller mos.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar.  Såsen serverar du vid sidan av.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.

 

 

 

0
2 kommentarer

Överraskad ❤️

Hej där,

Jag är så himla dålig på detta med överraskningar, inte när det gäller att ordna & styra upp. För jag gillar själva planerandet, men jag har så svårt att inget säga sen. Får liksom bita mig i tungan för att inte berätta. Ni vet när det liksom bubblar i magen av fjärilar och man vill dela det med någon. Jag är typ sämst på att detta med presenter, vill ju ge dem så fort jag har köpt dem… Hahah. Men denna gången lyckades jag faktiskt, att ingenting säga. Så ja, han blev helt överraskad när han mötte synen av ett par resväskor när han kom innan för dörren.


I år har det varit vi i 15 år,
och 10 år som gifta… 

 

Jag har lyckats styra upp med barnvakt, husvakt, hundvakt och sett till att alla hans planer i kalender gick att avstyra.
Jajamän… Så idag när han kom hem på lunchen fick han en halvtimma på sig att packa resväskan, och ta med lilla passet.
Än har jag inte berättat vart vi ska, och funderar på om jag kanske ska vara så cool att jag inget säger förän vi checkar in på flygplatsen. Fast jag har ju så svårt att inget berätta…. Haha..
Nu sitter vi iallafall i bilen på väg mot Köpenhamn,
Ni kan följa hela resan på Instastory @jennysmatblogg

0
17 kommentarer

HEMMAGJORD KEBAB

Gutenmorgen,  (eller snarare Godförmiddag innan detta inlägget vart klart)

Torsdag den 26:e April säger kalendern. Tänk att det redan är valborgsmässoafton på måndag. Är det kanske grillen som gäller för er då måntro? Fram tills dess tänkte jag i allafall rota fram lite olika förrätter, efterrätter och varmrätter från arkivet och tipsa er om. Men innan dess kommer denna snabbgjorda kebab. Jag blev inspirerad av Anders  men gjorde om det i kryddningen efter det jag hade hemma, och detta blev superduper gott.
Prova vetja.

Till 6 portioner:  
1 kg nötfärs
1 msk kebabkrydda
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikakrydda

Gör så här:
Blanda färsen med alla kryddor och provstek en liten bit för att smaka så det smakar bra, tillsätt ev mer av det du tycker behövs. Forma färsen till små-små bollar, dom behöver inte vara snygga. Hetta upp en stekpanna med lite smör, lägg i några bollar i taget och platta ut dom så tunna du vill ha dom med en sked, vänd när dom är lagom stekta och stek klart.


Platta ut dem så tunna du önskar med baksidan av skeden. 

Servera sedan med pommes, en god sallad och
såklart världens godaste KEBABSÅS

2
12 kommentarer

Uppdatering insamling

 

**** En uppdatering från vår insamling ****

Många av er har hört av sig till mig sedan vi startade insamlingen. Många livsöden, barn som blivit sjuka,  som kämpar för sitt liv. Så fruktansvärt att man knappt kan ta in det. Att få se sitt barn sjukt, och inget kunna göra. Maktlösheten, oron och hela familjen som påverkas av sjukdomen. För att sedan kanske i de hemskaste fallen, förlora sitt barn, sin syster eller sin bror!… Det ÄR det värsta man kan vara med om. Och det är just därför tycker jag att denna insamlingen är så viktig.

🎈  🎈  🎈  🎈  🎈  🎈  🎈  🎈  🎈  🎈  🎈

Det har redan nu kommit in pengar till insamlingen, och det känns fint. Fast jag tror att vi kan göra ännu bättre. Det tar någon minut att knappa in de olika betalsätten, och VILL ni ge en gåva så uppskattas det tålamodet.

⬇ ⬇ ⬇
‭KLICKA HÄR FÖR ATT VARA MED I INSAMLINGEN ” JENNYS MATBLOGG MED VÄNNER” 

Tyvärr har jag har fått massor av mail om att betalsätten inte har fungerat för alla. Dessvärre erbjuder inte sajten swish för sådana här insamlingar.

🙏🏻            🙏🏻          🙏🏻

Psssst…. det är löning idag, så nog har ni råd att avvara en liten peng.

0
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

HALLONRUTOR MED KRÄMIG VANILJ & HALLON

Denna kakan räcker till många, och funkar fin-fint att frysa. 

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

3 pkt med färska hallon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten

Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor. 

Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

 

Som flera av er redan förstod så är detta från början ”vaniljhjärtan” i långpanna.
Men som jag valt att göra ännu godare med färska hallon.

 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Och dagens tips går till dessa godingar. BARA 9 KRONOR stycket.
Ni finner dem här. Huuuuur söta, och prisvärda?!

18
29 kommentarer

LCHF-lunch

Tips på god och lättlagad lunch.

Det här behöver du:
kyckling
smör
flingsalt + chiliflakes

Stuvad kål:
matolja
1/2 kålhuvud
200 gram färskost (te.x vitlök & örter)
3-4 msk creme fraiche
1 kryddmått salt salt

Jag hade en liten tomatsallad som tillbehör.

Gör så här
Stek kycklingen färdig i smör, krydda med salt & chiliflakes.
Under tiden hettar du upp en kastrull/ wok med matolja. Grovhacka vitkålen ( cirka 2*2 cm)  Lägg ner den i kastrullen och fårs den tills den blir mjuk, men inte bränd. Vänd ner färskost & crème fraîche i kålen smaka av med lite salt och voila
Klart att servera.

0
Kommentera