RESEGUIDE KORSIKA

Godmorgon på er ,

Idag är min andra dag på Koriska, och jag är just nu på väg ner till frukosten.
Följ mig gärna på instagram för att se vad som händer just nu: @jennysmatblogg  Jag landade på Korsika klockan 10 på förmiddagen igår.  Lyckades sova dessa två timmar som det tog att flyga, vaknade dock till då & då av att jag snarkade så taket lyfte. Hoppas jag inte störde mina medpassagerare hehe…

 


Jag bor i den trevliga semesterorten Ille Rousse. Hotellet jag bor på här är så mysigt, Vad kan vara charmigare än ett gammalt slott. Där det även finns pool och ett par olika restauranger.
Stranden ligger bara ett stenkast utanför hotellets egendom, kolla in detta turkos hav!! Ljuvligt 

Det mesta av dagen gick åt att att upptäcka Koriska. Vi fick se en hel del på vägen hit, och sedan har jag promenerar runt och kollat på staden. Provat fik, cafeer, restauranger och glassbarer. Mer bilder kommer…. 
Om en månad kommer det vara smockfullt här på stränderna.

Gränderna är så vackra. Påminner om Italien tycker jag. 
Runt omkring ön finns massor av trevliga vikar och sandstränder för dem som vill de sola & bada. Landskapet tycker jag påminner en del om Malta.
Fast till skillnad från Malta så har Korsika fantastiskt många sandstränder. 
Jag återkommer lite senare igen, nu ska jag ut  i solen och fånga dagen.

Ha en jättefin söndag

0
5 kommentarer

veckomatsedel

Måndag  Vegetarisk kålsoppa
Tisdag Fiskgratäng toppad med räkor
Onsdag Pasta- & salamipanna
Torsdag Kycklinggratäng med västerbottenost
Fredag Pannbiffar med extra allt

img_5650

Det här behöver du till 5-6 personer :
Smör att steka i
1 kilo blandfärs
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna under tiden du gör såsen )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar, fräs i smör tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Äppelpaj med krispig topping

IMG_1077

Det här behöver du till en form på 22-24 cm: 
äpple som täcker formen
ev socker om frukten är syrlig

Pajdeg:
100 gram smör
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
3/4 dels dl strösocker
1 kryddmått salt
1 tsk bakpulver

Gör så här : 
Ställ ugnen på 225 grader.
Täck pajformen äpple skuret i mindre bitar , strö socker över om det behövs.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap, och blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner det i det smälta smöret till en smet. Klicka ut smeten över frukten och grädda i mitten på ugnen tills pajen fått en gyllene färg
Cirka 25- 30 minuter.

0
Kommentera

Mot Korsika

Morrn morrn,

Här har jag varit uppe med tuppen, eller faktiskt tidigare för att inte missa flyget (min stora fasa är att försova mig när jag ska iväg). Som många gissade på min Instagram @jennysmatblogg så går resan till Korsika. Det känns som ett utmärkt resmål, gillar att det är kort flygresa och att det inte är någon mellanlandning. Jag har några intensiva dagar då jag hoppas få uppleva så mycket av landskapet som möjligt. Ja och även äta god mat, glass och prova trevliga fik såklart. Jag har roliga utflykter inbokade under resan, det bästa jag vet är när man får uppleva mycket på sin semester, inte bara vyn från solstolen ( även om det kan vara trevligt en dag också eller så )
Hoppas ni vill hänga med!

Bild från hotellrum, kanske är det så här jag kommer bo? Helt ljuvlig utsikt isåfall!
Vill ni se massor av bilder & instastorys nu på resans gång tycker jag att ni ska följa mig på Instagram,
där uppdaterar jag ofta!

Vi hörs när jag är framme och incheckad.

Kram

0
1 kommentar

KEBABSPETT

Hej hej från soligt kalmar,

Vi håller på att snickra pooldäck här i värmen, och det går framåt och kommer bli så himla fint. Kika in på instastorys så ser ni hur det ser ut idag @jennysmatblogg 

Men nu blir det lite mattips. För ni är många som undrar nu när värmen kommer : Vad ska vi grilla?
Och det finns ju massa gott på bloggen, både grill och tillbehör. Och så har ni har ju önskat receptet på praoelevernas goda kebabspett, så här kommer detta.


Till 4 personer:
800 gram nötfärs
1 finriven vitlöksklyfta
2-3 msk kebabkrydda
1 tsk paprikapulver
4 msk finhackad bladpersilja
salt & peppar

Gör så här: 
Blanda ihop alla ingredienser och trä sedan på spett.
Använder ni träspett, ska dessa ligga i vattenbad innan.
Grilla sedan på grillen, vi penslade kebabspetten med matolja för att de inte skulle fastna.
Tips.


En stor skål med tzatziki finns alltid i mitt kylskåp under sommaren.
Här kommer receptet igen:

Till denna tzatzikin behöver du :
500 gram turkisk yougurt
2-3 st vitlöksklyftor
1 gurka
1 tsk salt
salladskrydda eller persillade krydda

Gör så här :

Riv gurkan och salta den, krama ur vätskan, med hjälp av tillexempel kaffefilter.
Och rör ihop med yougurten, pressa i vitlöken och smaka av med ytterligare lite salt och krydda. Låt stå kallt ett par timmar innan servering.

Denna bara måste ni pröva- den är inte ens särskilt svår.  Bara väldigt lätt att tycka om.

1
9 kommentarer

Somrig efterrätt

I denna värmen är det så gott att duka fram somrig fika till kaffet.
En glassig cheesecake på bryggan i strålande solsken tackar man sällan nej till,

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
200 gram riven mjölkchoklad
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
Tryffel : 
200 gram mjölkchoklad
1/2dl vispgrädde
3 msk smörTopping: Valfritt godis + choklad
Gör så här:
 Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor.
För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter.  Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Riv chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela gula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål som grädden. Vänd upp smeten i formen & ställin i frysen.
 Nu kan du starta med att göra den mjuka choklad tryfflen: Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel.  Låt svalna något innan du lägger över den. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.

Toppa med godiset precis innan servering.

0
Kommentera

Isak & Melvins Jordnötsbrownies

”Det finns redan en massa kladdkakor på Jennysmatblogg men vi ville prova en egen variant.”
// Melvin & Isak

 

För 10 personer behöver du:

3 dl vetemjöl
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker
4 ägg
225 g smör
150 g saltade blandade nötter

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 25 * 20 form.
Smält smöret och låt det svalna ett par timmar så det kladdiga tar ihop sig.
Vispa äggen med socker poröst.
Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl.
Tillsätt nötterna.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan cirka 35-45 min. Kakan ska vara lös i mitten men fast i kanterna när den är färdig.

 

1
4 kommentarer

Som vi har trivts här

Hej där, 
Hoppas ni har en helt fantastisk dag. Bättre väder kan man inte önska sig, möjligtvis hade det varit ännu härligare om man bara hade varit ledig. Haha… Men man kan inte få allt. Men i detta ljuva sommarväder, är det ju helt underbart att få gå loss en timme eller två i trädgården. Klippa lite gräs, rensa lite ogräs, måla lite eller bara sätta sig mot husväggen och njuta av en kopp kaffe. Oj vad många timmar jag lagt här i trädgården. 
Vår blodröda hägg blommar alltid så vackert innan skolavslutningen.
Den blommor nu för vår sista skolavslutning här i Växjö. 

Sista vår/ sommarblomningen av vår vackra gamla trädgård, iallafall medan vi bor här.
Ja, för vi har diskuterat, och kommit fram till att vi kommer bosätta oss permanent i Kalmar till hösten. Både ett tufft beslut, men det känns också väldigt bra när det är taget. Nästa vecka kommer mäklaren hit och bollen är i rullning.
Så för er som vill se alla mäklarbilder får ni hålla utkik på hemnet om några veckor.

Nomi & Melvin kommer börja på nya skolor i Augusti, 4:an & 7:an kändes ändå som ett bra tillfälle att faktiskt flytta på.
Jacob är på lägenhetsjakt och kommer med säkerhet hitta något nu under sommaren. Och Thelma kommer fortfarande bo varannan vecka. Det blir lite pendling, med så länge det känns bra för henne så är det inget problem. 

Min magnolia som är så fin nu! Synd att man inte kan ta med sig den.
Den blommar alltid i massor. Jag vet att många av er än nyfikna på huset och speciellt ni som har följt alla våra renoveringar genom åren. Ni kan läsa om alla vår 7 år i huset HÄR


Nu ska jag packa lite väskor och förbereda här hemma.
På Lördag åker jag på jobb till Koriska, drömmigt värre.

Hoppas att ni får en fantastik dag

Kram

0
10 kommentarer

Fetaostbiffar i gräddsås

Hej där,

Idag blir det en ny dag i praoköket. Vi har faktiskt ingen aning om vad vi ska laga / baka idag.
Men vi tar och bestämmer upplägget på frukostmötet.. haha. I eftermiddag har vi vår första valpkurs, det blir jag och Jacob som går på den. Det ska bli roligt, och vi har massor att lära.

Smaskigt middagstips kommer till er som är här inne och letar efter det!

Det här behöver du:
700 gram nötfärs
smör
1 klyftor pressad vitlök
1 ägg
2  tsk torkad oregano
150- 200 gram smulad fetaost
Salt & nymalen peppar

Såsen: 
1 dl vatten
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1 msk svartvinbärsgele

Gör så här: 
Häll upp samtliga ingredienser till till biffarna och rör så att det blandar sig. Forma stora biffar av smeten, och stek i en stekpanna med rikligt med smör. Under tiden ställ ugnen på 125 grader.Och där stoppar du in biffarna, i en ugnssäkerform, allt eftersom de börjar bli färdiga. Av stekfettet efter biffarna gör du sedan såsen. Vänd ner 1 dl vatten och vispa ur stekpannan. Sila ner detta i en gryta, tillsätt alla ingredienser och låt allt sjuda upp upp.
Klart att servera med kokt potatis,

16
3 kommentarer

Grillade munkar

Vad ska vi grilla för efterrätt? Jo det vet jag!
Fyllda vaniljmunkar så klart. Lägg av så gott detta är, och löjligt enkelt.


Detta är perfekt att göra med munkar, vetebröd eller en bit vetekrans som börjat bli torr. Då får den en liten ny chans.

Du behöver till 4 portioner :
4 fyllda munkar
lite smält smör
vispad grädde + vaniljsocker
färska bär
hackad choklad

Gör så här: 
pensla bägge sidorna på munkarna och lägg dem på grillen.
Det bästa är när grillen brunnit ut, så den bara blir lite varm och får snyggt mönster.

Toppa sedan munken med grädde, färska bär och hackad choklad.
Jag hade även lite choklad hemma som jag toppade med.
Magsikt gott.

 <

 

 

0
Kommentera

Melvins & Isaks LAXSPETT

Hej där, 
Oj vad denna dagen gått fort.Jag har ju duktiga praoelever denna veckan. Eller ja, iallafall för två dagar.
Idag provade vi en hel del recept, först ut så gjorde vi laxspett. Här kommer receptet ( nedskriver av grabbarna själva) 
Till 4 personer:
4 Bitar lax
Zucchini
Färsk ananas,
matolja

Gör så här:

Skär allt i lagom stora bitar och sätt på dom på spett. Pensla över olja över spetten så är risken att de fastnar i grillgallret mindre. Sen är dom färdiga att grilla.
Serveras med pommes och kräfttsatsiki. (recept nedan)

Recepten på kebabspetten kommer snart.


Kräfttzatziki :

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här:
Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska,
vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill-  Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.

Servera genast .

0
6 kommentarer