Gårdagens Bal

Gårdagen swishade förbi snabbt som bara den.
Sonen skulle ju iväg på bal, så det var lite planering inför det. Men alltså tänk… att min äldsta blir 19 år i år, i över halva mitt liv har jag varit mamma. Mamma till världens finaste ungar, är så tacksam för min lilla familj. Vi åkte självklart ner och fotade Jacob & hans kompisar innan balen. När jag stod där och såg min förstfödda stå där med sina kompisar, uppklädd i kostym, lycklig och förväntansfull inför livet. Ja då tackar man för vattenfast mascara.

Tur med vädret hade de igår också. Precis lagom varmt och sol.

Här stod grabbarna utanför Domkyrkan.  Jacob i mitten, Felix till höger och Eddie till vänster.


Jacob och hans söta bal-dejt Liza.

Stiliga bal-par redo för att gå och äta tjusig trerätters på PM 

Jahopp, det var den balen det. Jag hörde att Jacob öppnade dörren här någongång efter klockan två i morse. Lite trött idag, men det hör nog till efter en balkväll. Haha…  Så nu är det bara en vecka kvar till studenten. Tält ska byggas, bord ska hyras, mat ska fixas, porslin ska lånas och ja… ni förstår det kommer bli en hektisk vecka.
Och rolig, så himla stolt över att han är klar med gymnasiet nu.

0
4 kommentarer

Chokladbiskvier i långpanna

Hej, 

När jag går på fik så beställer jag alltid in biskvier. Det är den godaste kondiskakan jag vet.
Och ni hittar ju mängder med recept på biskvier här på bloggen, bara kolla här.
Nu har jag provat att baka denna goding med olika smaker i långpanna också, förra veckan vart det citronbiskvier. Och nu har jag även provat Daimbiskvier. Smidigare kaka får du leta efter. Jag finns på instagram också om ni vill ha fler enkla tips @jennysmatblogg 

Det här behöver du till en form 25*30 cm 
500 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 dl strösocker

Fyllning: 
250 gram mjukt smör
100 gram mjölkchoklad (daimsmak)
1 tsk vaniljsocker
3- 3 1/2 dl florsocker
2 äggulor

Topping: 
200 gram mörk choklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Riv ner mandelmassan i en skål ( jag använde den grova sidan på ett rivjärn )
Rör ihop med äggvita och socker. Klär en långpanna på cirka 25*30 cm och fördela ut fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills botten fått vacker färg.

Under tiden rör du ihop chokladkrämsfyllningen. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med resten.
Låt botten svalna något innan du breder ut chokladkrämsfyllningen. Ställ sedan i kylskåp och låt svalna helt. Smält sedan chokladen och bred över. Låt kakan svalna men låt inte bli för kall ( då är det svårt att få till snygga bitar) skär sedan  lagom stora portionsbitar.

Mums!

17
21 kommentarer

Lite nyttigare efterrätt

Chokladdoppad banan med vispad grädde och färska bär.
Kan det bli enklare än så? 
Till 4 efterrätter behöver du: 
4 mogna bananer
200 gram mjölkchoklad
kokos

Serveras med :
lättvispad grädde och färska bär

Gör så här: 
Smält chokladen över ett vattenbad, eller i micron. Fyll ett fat med kokosflingor.
Skala bananerna och chokladdoppa dem, rulla sedan runt dem i kokos.
Låt dem svalna/ stelna, under tiden vispar du grädden.
Servera sedan med färgglada bär.

0
1 kommentar

Recept på godaste vaniljsåsen

 

Ni är många som letar recept på pajer nu på bloggen.
Speciellt rabarberpaj kan jag se. Och vad är en rabarberpaj utan en god vaniljsås.
Här kommer mitt bästa recept på det.

img_9488

Det här behöver du:
1 dl strösocker
4 äggulor
2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 msk majsena (majsstärkelse
)

Gör så här:
Vispa ihop socker med äggulorna med maizenaDela sedan vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp vaniljstång med grädde och mjölk. Vänd över äggulorna och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen och vispa på låg värme tills såsen tjocknar. Häll i en skål och låt svalna.

 

1
1 kommentar

En bättre söndag

Hej där,

Hur har ni det i värmen?
Här började vi alla vakna till runt nio imorse, åt frukost utomhus och sedan har töserna bara varit ute och lekt.
Det har badats, byggt sandslott och badats lite till. Det är väldigt lågt vatten nu, så vi har helt plötsligt en jättestor strand.
Verkligen skillnad mot förra året, då hade vi bara ett par meter strand. 

Charlie går in och ute lite som hon vill, hon har ett långt koppel på 15 meter som hon går i. Hon gillar det, men föredrar skuggan, medan Molly letar sig till de varmaste ställena.
Så oftast håller Charlie till i hallen där det är tvärdrag, medan Molly solar på verandan. Haha… så olika.  Barnen hoppade och badade från vår brygga först, men sedan ville tjejerna gå bort till den ”riktiga badstranden.
Så det gjorde vi 🙂

Rena rama sommaren.
Hoppas vädret fortsätter så här hela sommarlovet också.

Charlie följde med till stranden. Hon har aldrig blivit lämnad hemma, mer än när man går ut till brevlådan typ.
Kanske dags att öva lite ensamträning snart med henne. 
Efter bad i havet blev det bad i spabadet.
Vi har sänkt temperaturen till 30 nu, för vem vill bada i 38-40 grader nu när det är så varmt i luften. 

Molly solar, ju varmare ju bättre om ni frågar henne.

Av all värme blir man hungrig, så jag gjorde lite svalkande fruktsallad till mellis.
Så gott och fräscht. 
Jag äter min sallad med lite ovispad grädde, en smak av sommaren.
Mumsigt. 

Nu ska jag sätta mig ute med en kopp kaffe och njuta av detta ljuvliga väder.
Sedan ska jag förbereda grillen, plockade upp lax från frysen så ska marinera den och göra lite goda tillbehör.

Vi hörs lite senare.

0
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag : Vegetariskt Pestopasta
Tisdag Fiskburgare med gurkdressing 
Onsdag Currystroganoff 
Torsdag Köttfärs i ugnspannkaka
Fredag Sötsur gryta

IMG_0053

Det här behöver du till 3-4 portioner :
rapsolja
1 gul lök
1 msk tomatpure
600 gram stimlat fläskkött (benfri kotlett te.x)
3 dl vatten
1 dl sweetchilisås
1 liten strimlad röd paprika
1 liten burk med bambuskott
1 ananasring
2 msk ananasspad
1- 2 tsk vitvinsvinäger
lite salt & peppar
1 msk maizena

Servera med jasminris,

Gör så här
Hetta upp en stekpanna med olja, klyfta löken och stek den glansig. Vänd ner tomatpure och fräs runt.
Vänd sedan ner det stimlade köttet och fräs tills det får vacker färg. Tillsätt vatten, chilisås, strimlad paprika, bambuskott och grovhackad ananas + spad. Låt alltsammans sjuda upp några minuter, tills köttet är genomstekt.
Smaka av grytan med vitvinsvinäger + salt & peppar och vill ni ha den lite tjockare så reder ni av med maizena.

Klart!

IMG_0093 

* * * * * * * * * * * *
Choklad- & Kolafondant

2015-11-03_2659
Fina bilden har fotografen: Ulrika Pousette fotat @ullpo

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
( eller 4 dumlekolor)
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!

0
Kommentera

Lördagsgottis


Lördag it is,

då är det lösgodis för hela slanten som gäller. Choklad, choklad, surt och salt. Min stora last i livet… haha.
I dag hade vi fikagäster på besök här i Kalmar, Nomis bästis ”Elsa och hennes familj”. Det är även dem vi ska åka på bilsemester med senare i sommar. Så kul det ska bli! Sedan stannade Elsa kvar hos oss, hon ska sova över tills imorgon. Ja sedan har vi skruvat trall, klippt gräset och rensat stranden. Längtar tills sommarlovet nu så vi kan vara mer i Kalmar.
Nästa vecka ska vi åka och hälsa på i Nomis nya skolklass, hon är lite pirrig så jag tänker att det är bättre att hälsa där nu innan sommarlovet och kanske hinna lära känna några nya klasskompisar.

Nu ska vi ut å grilla hamburgare, vilket ljuvligt väder det är!

0
1 kommentar

The Good Fish

 I REKLAMSAMARBETE MED ULLMO

 

Välkommen Fredag och första juni,

Snart är det äntligen helg, och vi har tänkt att fortsätta skruva trall så att vi får klart pooldäcket. Sen får vi lite fikagäster på lördagen och så blir det en himla massa grillat, man vill ju passa på när det blir bra väder. B.la kommer vi grilla fisk, hur smidigt är det inte med folieknyten, fylla med torsk eller lax och så massa fräscha grönsaker. Denna fisken som jag har provat från Ullmo är ASC & MSC certifierad. För mig är det viktigt att veta vad jag äter och att det är bra mat.

Den går tillaga på många sätt, micron, ugnen, steka & grilla såklart.

Så snabb och enkelt att bara ”slänga” in denna i micron och så är det klart på några minuter.
Den tillhörande såsen är helt fri från e-nummer. Förpackningen går att använda både i micro och ugn, även om jag nu la laxen i en ugnsform. Ullmos lax & torsk ” The good Fish ” finns på COOP och i många av de övriga välsorterade matvarubutikerna. 


Jag fördelade den krämiga pestosåsen över laxen och tillagade den en kvart- 20 minuter i ugnen på 175 grader.
Under tiden gjorde jag en god avokado och mango-salsa
Tips på hur du enkelt & snabbt tärnar en avokado och det fungerar även på mango.
Dela den på mitten, ta bort kärnan, skär den i rutmönster och gröp ur den med en sked. Så smidigt. 
Mango & avokadosalsa till 2 portion:
1 mogen avokado
1 mogen mango
1 finhackad rödlök
500 gram räkor med skal ( XL )
1 näve med solmogna körsbärstomater
färsk finhackad koriander
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 nypor flingsalt

Gör så här :
Skär mango och avokado i mindre bitar, finhacka löken, och klyfta tomaterna.
Blanda allt i en skål. Skala räkorna och vänd ner och smaka av alltsammans med olivolja, citronsaft och lite fflingsalt.

Smaklig måltid.

0
3 kommentarer

Citronbiskvier i långpanna

Att jag gillar långpannekakor har väl inte undgått någon här. Det är både smidigt och går snabbt!
Citronbiskvierna är en favorit på bloggen, denna har jag provat att göra i långpanna nu.
Magiskt gott! Kanske något att bjussa på till sommaravslutningen?
Jag finns även på INSTAGRAM: @jennysmatblogg

Det här behöver du till en form 25*30 cm 
450 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 dl strösocker

Fyllning: 
250 gram mjukt smör
1 citron (saften + skal)
1 tsk vaniljsocker
3-4 dl florsocker
2 äggulor

Topping: 
200 gram vit choklad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Riv ner mandelmassan i en skål ( jag använde den grova sidan på ett rivjärn )
Rör ihop med äggvita och socker. Klär en långpanna på cirka 25*30 cm och fördela ut fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills botten fått vacker färg.

Under tiden rör du ihop fyllningen. Låt botten svalna något innan du breder ut citronfyllningen. Ställ sedan i kylskåp och låt svalna helt. Smält sedan chokladen och bred över. Låt svalna men låt inte bli för kall ( då är det svårt att få till snygga bitar) skär sedan  lagom stora portionsbitar.

 

Mums!

2
14 kommentarer

Fruktstund

Roligare fruktstund med små enkla knep.
Nu gillar mina barn frukt mycket, men för de som kanske är mer tveksamma så kan man alltid piffa till fruktstunden lite. Vad säjs om att bjuda på fruktdelfiner ? Dessa bjöd jag Nomi och hennes lekkompisar på till mellis idag, de uppskattade massa.

Busenkla att göra så det tar inte lång tid. Ögonen är av blåbär och dem fäster man med en tandpetare.
Så var lite aktsam när ni bjuder på dessa så man tar bort tandpetaren innan man äter delfinen.
Roligare fruktstund med enkla knep.

0
Kommentera