Fruktstund

Roligare fruktstund med små enkla knep.
Nu gillar mina barn frukt mycket, men för de som kanske är mer tveksamma så kan man alltid piffa till fruktstunden lite. Vad säjs om att bjuda på fruktdelfiner ? Dessa bjöd jag Nomi och hennes lekkompisar på till mellis idag, de uppskattade massa.

Busenkla att göra så det tar inte lång tid. Ögonen är av blåbär och dem fäster man med en tandpetare.
Så var lite aktsam när ni bjuder på dessa så man tar bort tandpetaren innan man äter delfinen.
Roligare fruktstund med enkla knep.

0
Kommentera

Pulled Pork

Något som är gott, smakrik och kostar extremt lite kökstid är Pulled Pork.
Så även fast det är rena rama sommarvärmen ute så orkar man ställa sig och laga detta.
Kan serveras på många sätt, men så här i mjuka tortillabröd gillar jag bäst.

Kan serveras som tacos, i hamburgerbröd eller till en sallad.
Det här behöver du :
1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
2 1/2 dl barbecuesås ( inte för söt )
2 gul lök
1 vitlöksklyfta

Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader. Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet.  Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet. Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen. I en sådär 5-6 timmar. När köttet är klart så ska  det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det.  Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!

0
1 kommentar

Nutellafluff

Enkla och goda efterrätter gillar vi väl allihopa.
Denna är en sådan favorit. Missa inte att följa mig på Instagram för fler tips : @jennysmatblogg 

Man kan byta ut till vilken choklad man vill, denna gången hackade jag ner en mjölkchoklad fylld med oreo. Det här behöver du till 4- 6 portioner:
Nutellafluff:

1 1/2 dl vispgrädde
100 gram nutella

100 gram grovhackad choklad
1 dl hackade jordgubbar

Gör så här: 
Värm upp grädden ( ska INTE koka ) och vänd ner nutellan under omrörning.
När den är slät och jämna, ställer du in den i kylskåpet i minst 4 timmar, men gärna över natten.


Vispa nutellablandningen fluffig. Sen kan du fylla serveringsglasen, varva med chokladkross, jordgubbar och nutellafluff och avsluta med lite dekorativa jordgubbar.

0
1 kommentar

TOKYO- DAG 5

 

Idag var vår sista dag i Tokyo för denna gången, vi har haft det så himla bra här. Så roligt att få åka med bara ett barn åt gången. Man hinner ju prata massor utan att bli avbrutna, verkligen fin kvalitetstid. 

Nomi och jag var ju i Finland för ett tag sedan, och grabbarnas resor blir till hösten/ vintern.
Tokyo är en stad jag gärna vill åka tillbaka till snart. Det finns så mycket att se och att uppleva överallt.


Vilken fantastisk resa vi har haft. Vi har besökt tokiga kattcafeer, ätit massa god och annorlunda mat, kikat på folket och ätit glass, shoppat, sett knasiga robotshower och bara upptäckt Tokyo till fots.

Alla är otroligt hjälpsamma här i Japan, även om alla inte pratar engelska.  Det är ett säkert land att resa runt i, och har väldigt låg kriminalitet. Städat, rent och än en gång ta tunnelbanan när ni ska förflytta er. Det är så rent där också att jag inte sett på maken.

Massa mysa ställen längst gatorna. 

Nu när ni läser detta är vi på väg hem igen. Vi befinner oss nog ganska exakt i Köpenhamn.
Borta bra men hemma bäst, nu saknar vi resten av familjen och så hundarna såklart.❤

På återseende snart bloggisar.

0
1 kommentar

TOKYO- DAG 4

Gokväll ,
Ännu en härligt knasig dag i Japan börjar gå mot sitt slut
I dag styrde vi kosan mot Shinjuku, det finns så mycket här att se i Tokyo och alldeles för lite tid. Det smidigaste och billigaste sättet att ta sig runt här är helt klart tunnelbana. Vilket Thelma & jag numera blivit experter på, vi hittar utan problem. 
Sushi finns överallt i varenda gathörn och ”ramen” likaså.

Varken Thelma eller jag äter sushi,
men det finns såklart hur mycket annat att välja bland. Jag hade med mig en reseguide på resan men tycker att de allra bästa tipsen än en gång har kommit från er. Tack!

Vi blev rekommenderade robotrestaurangen, men att bara boka själva showen. Så det gjorde vi.
Vi kunde boka på plats och tog den tidiga föreställningen.
Ingången till Robotshowen, så här såg alla gångar / trappor ut ner till föreställningen. 

Showen var helt knasig & smått galen, men åker man till Tokyo och har tid så tycker jag att detta är värt ett besök. Annorlunda och tokigt som sagt. Föreställningen var uppdelad i 3 akter, men jag och Thelma var fräcka och smet efter två då var vi var lite halvt döva på kuppen. Så lite varning för ljudnivån… hahah.  
Efter showen drog vi iväg och letade matställen. Många restauranger ligger även inne i köpcentrerna så det finns verkligen gott om matställen.


Lagom trötta så hittade vi ett ställe vi gillade med utsikt över staden.

Utsikten från vårt middagsbås.
Vi övar på att äta med pinnar, men när ingen ser så går det lika bra att äta med händerna också. Haha.. Vi beställde in flera olika typiska japanska rätter som servitören rekommenderade oss. När menyerna är på japanska så finns det ingen chans alls att förstå vad man beställer. Spännande värre 😂

Och hörrni vår insamling till barncancerfonden nådde över 71 000 kronor. Vad fina ni är! <3
Tack tack tack. Och ser att den fortfarande tickar uppåt. Så är det någon som fortfarande vill vara med är det tydligen inte helt försent än. Ni hittar vår sida HÄR

* * * * * * * * * * * * *

0
3 kommentarer

Köttfri Måndag

I dag tipsar jag om lite goda barnvänliga recept inför en köttfri måndag.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

 

IMG_8117

Vill ni förenkla det ytterligare så köper ni färdigpizzadeg på rulle. 

Till 4 runda pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

* * * * * * * * * * * * *
Kikärtsbiffar
IMG_4793-001

Det här behöver du till 6- 7 kikärtsbiffar:
2 burkar / förpackningar med kokta kikärter
1 tsk med salt
peppar efter  smak & tycke
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl  ströbröd
1 ägg
1 1/2 msk med hackad persilja ( fryst går bra)

Vetemjöl + rapsolja

Snabb gurkdressing:
1 dl creme fraiche
1/3 dl gurka
1 vitlök
salt
salladskrydda

Gör så här:
Börja med dressingen – påminner om tzatziki men med creme fraiche. Hacka gurkan smått och rör ihop med creme fraichen, pressa ner en liten vitlöksklyfta, smaka av med salt & salladskrydda. Ställ kallt och börja med biffarna.  Skölj de kokta kikärterna, och mixa dem i en matberedare, jag valde att inte mixa helt slätt. Tycker det är gott med lite tuggmotstånd. Pressa ner vitlök, salt och kryddor och ägg och ströbröd och rör runt ordentligt. Ta fram en tallrik med vetemjöl på- Hetta upp en stekpanna med rapsolja och forma biffar, doppa runt i mjöl och bryn ett par minuter på varje sida. De är klara när de fårr gyllenbrun färg och är genomvarma.
Servera  genast med gurkdressingen.

* * * * * * * * * * * * * *
Morotssoppa

morotssoppa

Det här behöver du till 2 portioner: 
5 stora morötter
7 dl vatten + salt
1 grönsaksbuljong
1/2 msk med gul curry
doft av cayennepeppar

Serveras ev med en klick gräddfil.

Gör din morotssoppa så här:
Skala och dela morötterna i mindre bitar, koka upp i det saltade vattnet och låt sjuda tills de är mjuka. Mixa eller mosa med en potatiskross, jag mixade bara lite då jag tycker det är godare om den inte är lite bitar i soppan. Och låt sedan allt sjuda  upp med curry , kanske lite extra salt och en doft av cayennenpeppar.

Så gott.

  • * * * * * * * * * * *

    Helt vanliga pannkakor

    IMG_3717

    Detta hade jag till en himlans massa pannkakor :
    5 dl vetemjöl
    1/2 tsk salt
    1 tsk vaniljsocker
    6 eko ägg
    12 dl eko standardmjölk

    Gör så här.
    Jag brukar göra smeten en timme innan det är dags , så att den hinner svälla tills det är dags att grädda. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, i en skål- vispa ut med lite av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölk och ägg och vispa till en slät smet.

    Jag har inget smör i smeten, det har jag sedan i stekpannan när jag gräddar.

    * * * * * * * * * * * * *

    Tomat- & pastasoppa

    Soppor

    Det här behöver du till 4 personer :
    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1/2 dl olivolja
    2 burkar med fylligtomatkross
    1/2 tub  tomatpure
    1 liter vatten
    1 1/2 st grönsaksbuljongtärningar
    1/2 msk med socker
    salt & peppar
    cayenne

    al dente pasta
    riven ost

    Gör så här:
    Finhacka löken och lägg i en kastrull med olivoljan, och pressa ner vitlöken. Och fräs på svag värm tills löken blir glansig. Tillsätt tomatkrossen, tomatpuren, och vatten samt buljongtärningar. Låt sjuda sakta i cirka 30 minuter, under omrörning då & då. Smaka av med salt , peppar & cayennepeppar. Mixa soppan så slät som du vill ha den, och vänd sist ner pastan som du kokat al dente.
    Häll upp i serveringsskålar och riv över din favorit ost.

    Smaklig spis.

    IMG_9625

0
1 kommentar

Tokyo-dag 3

Då börjar vår tredje dag närma sig sitt slut,
dagarna här är så intensiva så det känns som vi har sett och gjort så himla mycket under denna tiden.
Vi tog tunnelbanan till Shibuya där det är alla dessa stora avskärmar / reklampelare.

Här är det så sjukt mycket folk, det gick knappt att komma över övergångsstället.
Fast så coolt. Ni kan se filmer på Instastorys om nu följer mig där : @jennysmatblogg

Stannade till och fikade på Cafe Miyama, där man får fin utsikt över staden. Dock minus att så många cafeer tillåter rökning inomhus. Eller ja t.om restaurangerna tillåter rökning, det gillas inte. 
Det finns många (knasiga) temarestauranger här i Tokyo:
Blandannat robotrestauranger, ninjarestauranger och mentalsjukhusrestauranger. Imorgon ska Thelma och jag förska få bort på robotrestaurangen.


Är ni i Tokyo så får ni inte missa Shibuya !
Detta är så himla maffigt.

I tokyo har man tydligen ninja och seriefigurer som städar gatorna.

Efter att ha promenerat runt hela dagen så stannade vi till på mat. Kyckling med pommes beställde vi in bägge två.
Fick in detta ostiga på tallriken. Gott, men kändes inte så typiskt Japanskt 😉  
Friterad lök med en stark dip.

Här finns restauranger, cafeer överallt. Så man behöver inte vara orolig för att gå hungrig. 

 Shoppingcentrum är också överallt. Och här är det på höjden man bygger så de flesta varuhus är väldigt många rulltrappor upp. Vi fyndade presenter till dem där hemma. Eftersom inte Nomi läser bloggen kan jag skriva att vi fyndade slime i alla tänkbara färger/ glittriga. Någon kommer bli mycket glad när vi kommer hem.
På kvällen är det klart häftigast att gå här.
Med alla blinkande lampor och stora neonskyltar.

Här står jag mitt den största korsningen i Tokyo. Och lyckades hamna på bild, lite grann iallafall. 

Nu är klockan elva på kvällen, och jag och dottern ska kolla på film innan vi kommer somna som stockar.
Man är visst inte van vid all denna motionen.
På återseende imorgon igen,

0
7 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag Vegetarisk wok
Tisdag Räkstroganoff med ris
Onsdag Korv- & Potatissoppa 
Torsdag Herrgårdskyckling
Fredag Laxplanka

img_5104

img_5125
Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)

4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor

Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft

Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.  Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.

Smaklig spis.

* * * * * * * * * * *

Härligt frisk efterrätt till fikat.

Till botten behöver du: 
200 gram digestiv
125 gram smör

Till fyllningen : 
2 burkar (a 397 gram) sötad kondenserad mjölk
2 dl nypressad limesaft
skalet av en lime
6 äggulor

Gör så här: 

Ställ ugnen på 170 grader.
Mixa kexen till smulor, smält smöret och rör ihop.
Tryck ut i en rund form cirka 25-26 cm, med avtagbara kanter. och grädda i mitten på ugnen i 10 minuter.
Ta ut och sänk värmen till 150 grader. Häll upp kondenserad mjölk i en skål och rör ihop den med limesaften + skal.
Vispa ihop äggulorna innan du rör ihop dem med smeten. När smeten är jämn ( rör inte onödigt mycket ) häll den över botten och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter.
Ställ sedan kallt i minst 4 timmar, men gärna över natten.

Smaklig fika

 

 

0
Kommentera

Tokyo- dag 2

 Gokväll där hemma.

Här i Japan är klockan snart 23 och jag och Thelma har promenerat närmare 1 1/2 mil idag och över 28 000 steg. Vi startade med att åka tunnelbanan in till centrum. Tycker det är roligt att åka kollektivt, speciellt utomlands ( och här var taxi hutlöst dyrt )
Alla är väldigt hjälpsamma här, även om det inte är många som pratar så bra engelska, men det finns google translate, så det går att lösa.


Vi hoppade av tunnelbanan och promenerade till ”kejserliga palatsets ägor”, som vackrast är det här i April då allt blommor.
Men det var fint nu också. Inträdet var gratis. 
 
Efter någon timme i parken så promenerade vi iväg för lunch. Hittade ett trevligt Japanskt ställe med engelsk meny,
det kan man få leta rätt länge efter. Alltså menyer på engelska.  Sedan har det blivit lite mindre shoppingstopp, fikapauser och glasspauser. Tokyo är ett myller av allt möjligt roligt, jag tycker inte man ska boka in för mycket. Här händer saker hela tiden längst vägen. 

Vi gick av vid Tokyos centralstation och vandrade mot centrum. Ni får se bilderna längre ner sedan. Maffigt på kvällen.

Vi vill ju se massa knasiga saker och besöka roliga tema cafeer och restauranger.
Så idag blev det ett besök på kattcafeet. 
Ungefär lika knasigt som det låter. Men roligt.

Efter det gick vi på jakt efter en adapter till min datorn den laddade nämligen ur igår kväll.
Så för att kunna jobba var jag tvungen att köpa ny adapter. I femte elektronikbutiken hittade vi en till sist.

Roliga plättar som ser ut som fiskar, de hade även med fyllning. 
När mörket sänkte sig över staden traskade vi hemåt, eller mot tunnelbanan igen.
Stötte på detta gänget på vägen, utklädda seriefigurer i små ”Mariokarts” 
Vi hann bli hungriga på vägen mot tunnelbanan,
så middagen stannade vi till och åt på ännu ett japanskt ställe. 
Kul att prova på sådan mat man inte är van att äta hemma.
By the way, många av er har frågat varför man bär munskydd här. Jag trodde först att det berodde på luften, att det var mycket avgaser eller så.  Men jag fick svar av en tjej när vi var i Hongkong, hon sa att man bar munskydd när man var förkyld eller sjuk. Bara för att inte smitta, det är väldigt fint tycker jag.

Nu ska jag ta och tvätta av mig sminket för dagen och bädda ner mig.
Trött som bara den, så imorgon blir det sovmorgon.

Hörs snart igen.

0
1 kommentar

NUTELLAFYLLDA KRABBELURER

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

 

Fyllning: nutella

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Klicka ut små nutella cirklar på ett bakplåtspapper. Ställ in i frysen. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut två stycken krabbelurer i taget i stekpannan, stek dem en stund innan du lägger nutella i mitten.

Fyll på med mera plättsmet, vänd och stek på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

0
Kommentera