VECKOMATSEDEL

Här kommer tips på en kommande matvecka:
Måndag: Vegetarisk Blomkålsgratäng
Tisdag: Laxsida med romsås
Onsdag: Pasta med ost- & skinksås
Torsdag: Tacopizza på tortillabotten
Fredag: Grekiskt grillspett

Till dessa grekiska grillspett behöver du 4 personer :
800 gram blandfärs eller nötfärs
3 msk med barbequesås ( Heinz hade vi )
Salt & peppar

Serveras med pommes, sallad och fetaostkräm

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt i kylskåp en timma. Trä sedan cirka 15 stycken grillspett med färsen.
Grilla dem antingen i ugnen på 225 grader, eller på grillen ute –  klara och servera genast.

Tips för att slippa att de fastnar i grillgallret – pensla det med matolja / olivolja.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Muffinssemlor. Jag älskar allt med semlor, och tycker inte att man bara behöver äta den någon gång per år.
Det funkar alltid, och känns festligt.

 

Till cirka 10 muffinssemlor:
3 ägg
2 dl strösocker
100 gram smör
1 dl filmjölk
3, 25 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Fyllning:
mandelmassa + ovispad grädde
Vispad grädde

Topping: 
Massa florsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret & låt det svalna lite. Häll i filmjölken. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna, och vänd sedan ner det med äggsmeten. Rör försiktigt ner det smälta smöret + filmjölken.  Skeda upp i 10 formar. jag ställer mina formar i ett muffinsjärn, för att de inte ska flyta ut. Fyll upp varje form 3/4 delar. Grädda i cirka 15-17 minuter, prova med sticka.
Låt muffinsen svalna helt. Under tiden kan du röra ihop fyllningen.
Ovispad grädde med mandelmassa, rör ihop till önskad konsistens. Vispa grädden luftig.
När muffinsen svalnat helt så skär du av som ett lock på toppen, fyll med mandelmassan. Och spritsa sedan ut grädden. På med locket och pudra över med massa florsocker.

Smaklig fika

0
1 kommentar

Portugal

Tjingeling, 
I går kom vi fram till Portugal och valde att checka in på ett hotell hyfsat nära vårt hus vi ska hyra. Rätt skönt att slippa stressa, och så vill vi inte riskera att missa fotbollen. Det roliga med att åka runt så här är att man får se massa olika ställen hela tiden, och prova nya boenden.


Denna gången bokade vi ett f.d palats/ slott.
Så här bodde vi kungligt. Hehe..



Ett litet trevligt poolområde, här hängde vi halva dagen igår.
Och även ett par timmar nu efter frukost.

Trevliga rum som var mer som små våningar.

Vi hade kök, två badrum och en liten balkong. Men vi åkte in till byn och tog med oss hämtpizza hem.

Gott om plats, rent och fräscht. Det var billigt att bo – och jag kan rekommendera detta ställe. Annorlunda men kul
För den som undrar var hotellet hette så : Quinta dos Alamos
För de som inte gillar hund och katter är detta inget ställe.
Här finns nämligen både och, samt hästar kor och höns. Ett riktigt annorlunda och roligt hotell, eller bed & breakfast.Vi blev även serverade en ordentlig frukost i morse, så nu sitter vi mätta och belåtna i bilen. Medan Vincent går och ”vaktar” sitt palats precis som alla dagar i veckan.
En kelsjuk och inte alls speciellt bra vakthund, barnen lekte med honom non-stop.

Nu har vi en timme kvar till huset, ni kan följa med på resans gång även på Instagram
@jennysmatblogg

0
1 kommentar

BLÅBÄRSRECEPT

Nu börjar det bli blåbärssäsong hemma, så här kommer tre urläcka recept på blåbär.

BLÅBÄRSKLADDKAKA IMG_8686 (1)

Det här behöver du: 
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär

Blåbärsgrädde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 1/2 dl blåbär
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.

Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

* * * * * * * * *

KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ

IMG_5839 (1)

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

* * * * * * * * * * * * * *

BLÅBÄRSSWIRL Recept blåbärIMG_7279

Jag bakade havrekakor till botten. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

0
1 kommentar

KYCKLINGGRYTA

Lite tips om ni inte ska grilla i helgen. 

Till 5-6 personer: 
700 gram kyckling innerfileer
olja
curry till kycklingen
ev. lite chiliflakes
1 msk gul curry
1 krm cayennepeppar
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 msk gul curry

Serveras med kokt ris och sallad

Gör så här :
Hetta upp en stekpanna, och krydda kycklingen med curry och lite chiliflakes och skjuts in i ugnen en kvart. Under tiden kokar du ris. När kycklingen är klara rör du ihop såsen i en skål och häller ner i  stekpannan. Vänd ner ett gäng med körsbärstomater och låt dem koka till önskad konsistens. ( Jag vill ha dem med lite tuggmotstånd )

Nu är det klart att servera.

0
Kommentera

Spanien / Santander

Godkväll, ( Typ godnatt )

Dagarna går så himla fort när man är på resande fot, och jag hinner inte jobba så mycket som jag hade planerat. Hoppas ni förstår <3   Nu har det blivit massa reseskildringar här. Ska försöka uppdatera med mera recept under morgondagen. Vi kom fram till Spanien och Santander strax efter två idag, så det var bara att checka in på hotellet och kolla in området.

En vacker stad, med fina byggnader och parker. 
Och riktigt långa och barnvänliga stränder.
Dock hängde det regn i luften när vi kom hit, fast det hindrade inte barnen från att bada. 
Inga badkrukor här inte.


Efter badet så blev det dags för middag, jag & Theresia åt en god Marulk ( stavas det så )
med havskräftor.

Jonathan & Stefan åt en god skaldjurspasta.
Barnens mat fotade jag inte, det var allt från pommes, sandwiches & köttfärssås. 
Efter maten gick vi längst strandpromenaden. 
Tänk att det finns så här många vackra platser. 
Vi frågade en herre som gick förbi om han inte kunde fota oss.
Alltid så tråkigt när inte alla får vara med på bild. Här är hela vårt tokiga och härliga resesällskap. Imorgon ringer klockan för att vi ska hinna med ett bad i havet innan vi reser vidare.
Hoppas på att hinna över till Portugal imorgon. Vi är lite stressade då fotbollsmatchen börjar klockan fyra, så vi kommer köra på så långt vi hinner fram tills dess. Hotell har vi under hela resans gång bokat längst vägen. Det funkar även om de mest populära hotellen redan varit fullbokade.

Så vi får se vart vi hamnar imorgon, följ på Instagram för fler uppdateringar : @jennysmatblogg

0
3 kommentarer

Stopp i Biarritz / Frankrike

Hej hej ,

Hoppas bi har det bra hemma i Sverige eller vart ni nu befinner er i världen. Vill ni följa mer av vår resa så hittar ni mej på Instagram @jennysmatblogg

Vårt stopp igår blev Biarritz, solen var precis på väg ner när vi kom fram.
Väldigt vackert så här längst med den franska kusten.

Biarritz har vinter tid cirka 30 000 invånare,
men på sommaren ökar det till nästan 100 000 invånare.


Vår pyttelilla balkong. Men vi fick plats att sitta någon timme och kika på folket som gick förbi.
Trevligt
På morgonen promenerade vi ner och åt frukost vid vattnet. 
Typiskt fransk frukost eller vad ?
Crossainter, baguetter, marmelad och cafe au lait.

Efter frullen kollade vi in omgivningarna. Lite blåsigt idag, men det fläktar härligt.

Skulle försöka få till en bild, men det blåste lite väl mycket. 
Massa mysiga restauranger, fik och glassbarer.
Gillar detta jättemycket, har ni vägarna förbi förtjänar denna staden absolut ett besök. 

Nu har vi precis satt oss i bilen för att åka vidare mot Spanien.
Och nästa destination blir Santander, också en liten kuststad.

Hörs mer där !

0
1 kommentar

Tyskland, Belgien & Frankrike

Hej hej,

Vår bilresa genom Europa fortsätter, vi tuffar på och har redan passerat Tyskland, Belgien & Frankrike. Jonathan kör så jag kan jobba lite. Här kommer de senaste dygnet från oss. Vi startade gårdagen på Mc Donalds då det inte fanns frukost på vårt hotell.
Här kommer massa bilder, och inte lika mycket text.

Superfräscht.
Man har ändå lite olika donken ställen att jämföra med. 
Finns denna Signaturs-menyn hemma i Sverige också nu?
Supergod kan rekommenderas i så fall. 

Efter frukost / brunchen fortsatte vi vår resa. Jag föredrar egentligen mer de små vägarna framför motorvägarna. För man ser mer av landet då, men de stora går ju snabbast.

Jag önskade ett stopp i Belgien, för att kunna checka av ytterligare ett land på min lista.
Mitt snälla resegäng ställde upp med att ta en fika och promenad i en av byarna där.


Vi letade efter Belgiska våfflor,
med på de bagerierna vi hittade så fanns det inte.

Så det fick bli lite ”vanlig” fika,
innan vi körde vidare.
Sen körde vi över till Frankrike. Eftersom det var fotboll i går så letade vi efter ett ställe längst vägen som hade tv. I en liten stad i som hette ”Charleville-Mezieres hittade vi en uteservering med tv och fotboll. Jaaaay! 
En timme efter fotbollen & vinst,
var vi framme i Reims.

Reims ligger vid vindistrikten- Champagne som var ett av målen på vår resa.   Där vi valde första ”bästa” restaurangen och hade sådan tur.  Fick jättegod mat.

Förrätt 
Varmrätt
( Theresias fiskrätt hade jag också beställt om jag vetat att den såg så här god ut!!! ) 
Sedan efterrätt
Mätta och belåtna kom vi hem till hotellet / lägenheten igen.
Helt ok, men minus att det inte fanns någon ac, och låg en bit utanför staden.
Hotellet heter Apart´city Reims  

I Reims finns det en jättevacker katedral att titta på.
Och en trevlig stad dessutom att promenera igenom. 
Det måste tagit hur-lång-tid-som-helst att bygga detta!
Det är hur-stort-som-helst dessutom. 
Alla barnen som är med på resan. 
Från vänster:
Nomi, Elsa, Melvin, Selma & Astrid. 
Idag har vi siktat att åka mot Franska Bordeaux, så vi har rätt många timmar i bilen idag.
7 timmar säger gps:en, sen blir det ju några mat & fikastopp längst vägen.

0
3 kommentarer

Potatissallad som passar fisk eller kyckling

Denna potatissalladen är så klart gott till allt,
men eftersom jag preppade den med massa dill så tycker jag att den gör sig extra bra till fisk & fågel.

Det här behöver du : 
20 kokade och kalla färskpotatisar
1 finhackad rödlök
1 1/2 – 2 dl creme fraiche
1 paket med fetaost
2 msk finhackad dill ( alternativt lite mindre men torkad )
salt & peppar

Gör din potatissallad så här:
Skär potatisen i lagom stora bitar, rör ihop med lök, crème fraiche, smulad fetaost & dill.
Smaka sedan av med salt & peppar.

Klart att servera

1
2 kommentarer

Någonstans i Tyskland

Godkväll på er,

Då är vi framme någonstans i Tyskland, närmare bestämt i den lilla staden Recklinghausen. Vi körde på rätt många mil idag, för att känna lite att vi var på väg. Men jag tänkte börja skriva om gårkvällen då var vi nere och käkade middag på O´learys och kollade fotbollen.


Stod i valet mellan att välja cesarsalladen eller ”Ribs”.
Jag valde cesar och Melvin valde just ribs. 
 
Sedan blev det sovmorgon imorse innan vi lämnade Danmark för att köra mot Tyskland.
Vi mötte upp vårt resegäng längst vägen. 
Nomi hade längtat efter bästisen som snabbt bytte bil över till våran.
Så de sista timmarna gick verkligen snabbt i. 
En del av vårt resesällskap.
Vi hade bokat ett hotell med pool som även visade sig vara ”typ” ett ålderdomshem.
Jag tror att det var så att hälften av rummen hyrs ut till pensionärer. Så vi sänkte iallafall medelåldern.

Stora rymliga rum.

Med två sovrum, badrum , kök och en liten balkong.
Inte farligt dyrt, dock stängde poolen redan klockan åtta, så vi hann inte bada. Men i morgon blir det att stiga upp i tid så barnen hinner bada av sig lite innan vi drar vidare till Belgien. 
Utsikten från balkongen. Trevligt och lugnt område, men det ligger lite utanför om man önskar att vara inne i staden så är det nog inte helt rätt. 
Självklart beställde jag in en snitzel nu när vi är här. Ja det gjorde faktiskt alla. Vi har ju en tysk med oss på resan, så hon får översätta alla menyer och skyltar till oss…

Nu närmar sig klockan godnatt här,

Kika förbi imorgon vetja då vankas det både nya recept och reseskildringar.

Natti natti

0
1 kommentar
ANONNSLÄNK

Snabb-bullar utan jäsning

Tips på två saker som doftar ljuvligt! Dessa bullar , och sedan längre ner min favoritparfym just för tillfället.

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen. Kavla sedan ut den tunt till en rektangel. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Mycket fyllning = saftiga bullar.  Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda. Och lägg dem i bullformar på en bakplåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg.

Klart!


I mitt parfymskåp finns det allt tre olika parfymer.
Detta är en av den- doftar friskt, fräscht och citrus. Du hittar den HÄR
De två andra parfymer hittar du HÄR och så HÄR

9
6 kommentarer