Vill passa på att tipsa om Jennys Sommar som ni nu finner på REAN. KLICKA HÄR
Nu tycker jag att det är dags att lägga vintern bakom oss och börja blicka mot sommaren och alla ljumna sommarkvällar. Låt mig presentera min nya stolthet, bok nummer fem.
Hej där raringar. I dag är vår tredje dag på semestern och vi startade den tidigt då Milia fyller 9 år idag. Så med paket och kråksång väckte vi henne, så nu är hon ett helt år äldre än i går.
Vi gör inte så mycket alls om dagarna , vi har acklimatiserat oss på hotellet. Vet vart vi ska äta vid vissa tidpunkter och vart godaste kaffet finns 😉 Vi anpassar oss efter ungdomarna och vädret, en stund vid poolen och en stund vid havet.
Väderappen sa att det skulle bli dåligt väder idag, men den verkade ha fel. Så istället för att åka in till stan så blir vi nog kvar här idag också.
Det är lördag idag, men ska se till att kidsen gör sina läxor så de inte hamnar för långt efter efter en veckas semester. Hoppas ni får en fortsatt riktigt fin helg. Var rädda om varandra. Kram
Godkväll på er, Då var gänget på plats i Grekland, närmare bestämt Rhodos. Vi är såååå trötta idag, men har hunnit utforska hotellet och stranden lite iallafall. Restaurangerna är trevliga maten är god och vädret har mer att erbjuda. Men vi har varandra och det är så mysigt att äntligen få komma iväg tillsammans efter denna låna sjukdomstid. Min syster och hennes familj, och såklart Linnea- Neas bästa vän i vått och torrt.
Så vi bara myser för fullt och uppskattar livet. Tänk om vi bara hade vetat för ett år sedan var Neas lilla knöl hade inneburit. Hur lång tid hon skulle behöva kämpa och vilka tunga mediciner som skulle pumpas in i hennes lilla kropp i hela 12 månader….. Jag är på riktigt så glad att vi inte visste. Men idag är första dagen för henne utan behandling, och nu har hennes hår börjat växa ut, hon är rosigare om kinderna och vi är hoppfulla. Hatar Cancer och önskar att jag kunde utplåna den. Nu ska vi denna veckan bara umgås , skratta och uppskatta livet. Det är kort nog som det är ändå. Var rädda om varandra. Puss
Idag fick Nea ringa i sin klocka på Ronald McDonalds barnsjukhus. Sista behandlingen av cellgifter och strålning är avklarad. Detta firade vi med att boka en snabb utomlandssemester. ❤️ Vi ska fira livet nu, varje dag och varje minut. Största önskan är att cancern nu håller sig så långt borta och stannar där för alltid.
Vi påbörjade alltså resan idag, vi startade resan med mycket strul med pass som hade gått ut. Men jag och Nomi for i ilfart till Karlskronas passexpedition och löste ett provisoriskt. Vi fick hennes pass i handen 3 minuter innan de stängde. Och just nu har vi landat på Arlanda och väntar på flyget som lyfter tidigt i morgonbitti. Vi valde Grekland för det verkade vara ett riktigt bra alternativ. Med all-inclusive och alla vad man kan tänka sig.
Bra poolområden och nära havet, ser väldigt trevligt ut på bilderna iallafall.
Nu väntar vi in resten av gänget som åker direkt från Uppsala om ett par timmar. Får se om vi kan sova något här på flygplatsen. Alla hotell var tyvärr fullbokade när vi kom fram- men vi har tagit med oss lite extra filtar och kuddar och hoppas få vila en stund iallafall. Missa inte att följa vår resa på min Insta : @jennysmatblogg
Hej där raringar Hoppas ni har det bra i solen och värmen. Ser fram emot en riktigt varm och skön sommar nu. Och här kommer också ett tips på ett kittligt rosevin, Matues som är en gammal goding från början av 1940-talet men som nu har bytt skepnad.
Ideen till Mateus föddes under en middag , samtalet kretsade kring svårigheterna att sälja vin i det krigshärjade Europa och att man istället borde exportera till Brasilien som stod utanför kriget och hade portugisiska som nationalspråk. För att bredda försäljningen ytterligare borde man också ta fram ett vin som attraherade kvinnor i höge grad än vad andra viner gjorde. Fernando Van Zeller Guedes, började fundera och tanken på ett rosévin tog form. Namnet fick han från Matteuspalatset, ett greveslott i Douro, där en del av druvorna odlades. Han tänkte att en bild av palatset skulle vara en trevlig etikett till framsidan. Vinet buteljerade han i en rund knubbig flaska som skulle påminna om de dryckeskärl som soldaterna bar under första världskriget. I dag ser flaskan ut så här istället.Pris: 79 kronor Alkohol: 11 % Artikelnummer: 2571 Läs mer om vinet här
Mateus rosé är ett torrt, lätt mousserande vin, friskt med smak av röda bär, smultron och geléhallon. Där finns en äpplig friskhet med färska jordgubbar och en lätt bitter nyans som balanserar mot de söta smakerna innan de mynnar ut i en blommig final. Det är ett aperitif- och sällskapsvin, okomplicerat, men samtidigt trendigt och elegant. Mateus Rosé passar lika bra till minglet som till lättare måltider, fisk och skaldjur, till medelhavsmat och asiatiska rätter.
Gör så här: Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens. Smaka av med dill & salt+ peppar.
Gör så här med rödspättan: Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Något gott till kaffet : Rabarberkaka
Det här behöver du till 10 -12 bitar: smör & ströbröd till formen 120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl100 gram smör 2 dl strösocker 2 ägg 2 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 50 gram flagnad mandel florsocker
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm. Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet. Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter
Hej hej, Tisdag idag och jag kom precis hem efter en lång lunchpromenad. Jag har massa recept att uppdatera med- men vi börjar med denna mustiga grytan. Jag har gått runt och varit sugen på detta i flera veckor. Men det har alltid kommit någon annan maträtt emellan. Tills nu, här kommer min variant av het chili con carne.
Istället för färsk chili använde jag mig av sambal oelek
Det här behöver du: 2 gula lökar 500 gram nötfärs 1 finhackad paprika 1 tsk paprikapulver 3/4 dl tsk salt 1 1/2 msk kinesisk soja 2 burkar med krossade tomater 1/2- 1 msk sambal oelek ( smaka av ) 1 förp. med vita bönor ( cirka 400 gram ) 1 förp. med kidneybönor
Serveras med kokt ris och en klick gräddfil
Gör så här: Skala och finhacka löken fräs den i en gryta tills den blir mjuk. Vänd ner färsen och bryn klar, vänd ner resten av ingredienserna minus bönorna och låt sjuda i 1 timme eller två under lock. Kokar för mycket vätska bort så tillsätt lite vatten allt eftersom. När smakerna satt sig. Ta bort från plattan och vänd ner bönorna och rör om. Klart att servera.
Till 8-10 burgare : 1 kilo högrevsfärs 2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause salt & peppar
Gör så här : Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara. Pensla dem med lite Barbequesås under grillningen. Klara att servera ( helst rosa i mitten )
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens TIPS är såklart ELLOS, med deras 40 % RABATT på möbler & inredning KLICKA HÄR
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Något gott till kaffet: Sega chokladkakor
Det här behöver du: 220 gram smör 6 msk ljus sirap 5 dl vetemjöl 5 msk kakao 2 dl strösocker 1 1/2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker
Garnering 1 uppvispad äggula pärlsocker
Gör dina kalaskakor så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar & rulla ut till längder. Platta ut något och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.
Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar. Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.
Hej där, Jag hoppas ni njuter av den underbara vårsolen. Det är en magisk tid just nu, och bara den här känslan av att ha hela sommaren framför oss. I går plockade jag upp min systerdotter Milia på skolan för en trip med husbilen. Och man behöver inte åka långt för att det ska bli semesterkänsla.
Vi valde att styra kosan mot Byxelkrok, för trots att jag är ölänning själv så har jag inte spenderat någon tid här uppe.
Vi hade sådan tur med vädret. Vi var ute och promenerade och kastade mackor på havet enda tills skymningen kom.
Fanns flera matställen i hamnen, men ingenting var öppet än. Men det gjorde ingenting, vi hade med oss mat och lagade själva.
Det var vi och två husbilar till, så det var lugnt och skönt utan trängsel.
Hur vackert?
I dag vaknade vi strax efter åtta, åt frukost och styrde kosan till Trollskogen. Detta måste ni besöka om ni är i kringelikrokarna, så vacker natur och alla dessa krokiga träd. Dessutom kostar det inte en krona.
Ett uppspolat vrak ligger också längst promenadstråket. Så fint och vemodigt att vi såklart var tvungna att stanna till och filma.
Ja det var vår lilla utflykt det. I kväll blir det jobb, och imorgon blir det trädgårdsfix. Ville bara kika förbi och säga hej innan jag dyker ner i texterna som ska korrläsas till nya boken.
Hej där raringar, Hoppas ni har det bra i vårsolen. Jag blir alltid mer sugen på salladen och kall mat när våren och sommaren står på glänt. Älskar denna årstid, allt blir grönt och det blommar överallt. Nyper mig i armen för att det är så vackert.
Och förutom härlig natur så är god mat min stora passion såklart Här slängde jag ihop en sallad med varmrökt lax, tomater och ljumna potatis. Både fräscht och så gott.
Dressingen gjorde jag så här: 1 1/2 dl gräddfil 1 1/2 dl creme fraiche 1/2 burk med röd kaviar Salt & peppar
Gör så här :
Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ kallt ett par timmar innan servering.
Och till rätten vill jag även bjuda på ettt vintips. Denna gången : ”Hola MZ Rosé” by Måns Zelmerlöw som är ett ljust, torrt och krispigt rosévin från Spanien. Rosét är både ekologiskt och veganskt och har sitt ursprung i Katalonien i nordöstra Spanien.
Torr, bärig mycket friskt smak med hög syra. Inslag av hallon, röda vinbär. Här finns även citrusfrukt och toner av exotisk frukt såsom mango & vattenmelon. Fin balans och aptitretande avslut. Rosén kan avnjutas precis som den är, med eller utan mat, men serveras med fördel vid 5–6°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur. KLICKA HÄR för att läsa mer om vinet.