Hej hej,
Igår kom barnen hem från Böda, Jonathan har ju varit där med dem i några dagar.
De har lite som tradition att åka dit och tälta med min systers man & barn. Kusin-vitaminer.
Så vi hade massor att prata ikapp om när de kom hem.
Vi bestämde att det var för varmt för att stå inne och laga mat så vi åkte ner till stan och åt på restaurang.
Burgare med sötpotatispommes för mig.
Mums.
Sen kom vi hem och tog en kvällspromenad.
Det är ju lite svalare då, så det är mer behagligt att promenera då.
Våra planer för idag? Jo vi ska köra några vändor till återvinningen.
Städa lite här inne sedan ska barnen till farbror Kevin några timmar.
Gör så här : Ställ ugnen på 180-200 grader. Smöra en plåt och fördela ut de tunna kycklingfileerna. Krydda med curry och lite chiliflakes och skjuts in i ugnen en kvart – tjugo minuter eller tills de är klara. Under tiden kokar du ris, och vispar i hop såsen.
Till åsen börjar du med att bryna smöret, vänd ner kryddorna och låt fräsa ihop några sekunder. Vänd ner resten av ingredienserna och låt det sjuda ihop på svag värme.
Kan både grillas & tillagas i ugnen. ( Glöm inte läsa på om eldförbudet ) Pizzadegen:
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
Pizzasås: 1 burk med tomatkross med smak av vitlök
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker
Gör så här : Koka upp alla ingredineser och mixa krosset
med en stavmixer om det behövs. Låt det småputtra i fem minuter på svag värme innan du brer på den.
Gör så här: Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen : Riv ost, strimla skinka och förbered resten av ingredienserna.
Sen bakade vi ut degen, i lagom stora degar och bakade ut.
Bred ut pizzasås strö över osten och toppa med allt möjligt gott
innan du lägger den på den redan varma pizzastenen som ligger på grillgallret.
Pizzan får så där perfekt frasig & hård botten som den ska få. Servera sedan med hemmagjord pizzasallad Sist hackade jag ner ett rejält dillknippe. Mycket gott.
Godaste pizzasalladen :
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar
1 kruka finhackad dill
Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl. Klipp ner dillen och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.
Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet: Blåbärspaj
Det här behöver du:
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Frågorna har strömmat in på Instastorys,
men många är liknande så jag svarar bara en gång.
Annika undrar: Du nämnde att ni skulle byta kök, vilken färg blir det? Svar: Ja det stämmer, vi kommer påbörja den renoveringen om drygt en månad. Kommer bli grått!
Bejbom undrar : Vilka mått har eran pool? Svar: 4*8 meter känns lagom stort på vår tomt.
Miss_bergman undrar: Hur ofta bakar du? Svar: Det varierar mycket, men i snitt. Ett par till 4 ggr i veckan?
Tuffe med flera undrar: Hur mycket tjänar du ? Svar: Det är offentliga uppgifter, och det varierar från år till år.
Sofie undrar: Vad finns alltid hemma i din kyl? Svar: Grönsaker, grädde, smör & creme fraiche, fonder, chilisås och kyckling.
Nilla undrar, Hur mycket kostade det att bygga poolen? Svar: Du får fråga mig till hösten istället när vi är färdiga med pooldäcket och måleriarbetet. 😉
Kajsa undrar, Har du körkort, och vilken bil? Svar: Ja det har jag sedan jag var 19 år. Jag har en suv.
Anna undrar: Vad har du för supersnabba middagar för matkräsna barn? Svar:Detta är poppis, prova vetja
Katta undrar, Hur orkar du med negativa och sura kommentarer. Kan du skaka av dig? Svar : Antar att du menar kommentarer på mina sociala medier. Ja jag kan ta åt mig rätt mycket vissa dagar och bli sårad. Vissa dagar är det lättare att skaka bort. Jag uppskattar kritik, men inte elaka påstående.
Har du haft stalker efter dig ? Svar: Alltså stalker å stalker, jag har stött på två intensiva personer under blogg-åren. En som satte i system att skicka post till mig varje vecka. Den andra personen åkte förbi mitt hus flera gånger i veckan. Jag uppskattade det inte, men nu är det lugnt.
Åsa undrar: Om man ser dig på stan får man komma fram och ta selfie? Svar : Självklart!!!
Vem är den kändaste personen du har i din mobil? Svar: Jag har en del ”kändisar” i telefonen, de som jag arbetat med. Men jag lämnar såklart inte ut deras nummer 🙂
Kattiz undrar: Om du bara får äta en sak resten av livet. Vad blir det? Svar: Kroppkakor är det godaste jag vet. Men det är bara för att jag äter det så sällan. Kyckling- eller Kebabsallad med sås hade jag inte tröttnat på lika snabbt. Gärna med pommes vid sidan av. Så jag säger nog det.
Tindra undrar: Vilken är din favorit dryck ? Svar: Bubbelvatten alla dagar i veckan!
Lukas undrar: Vad ska du göra idag? Svar: Jobba, och i eftermiddag kommer en vännina hit på middag.
Sofie undrar: Är det bara mat i nya boken hur många recept ? Svar: Det är fler recept i denna än i förra boken. Så det är ett avsnitt med vardagsmat ( kyckling, fisk, köttfärs, korv. osv) sedan ett kapitel med festmat och efterrätter.
Jag kommer fortsätta svara på resten av frågorna under dagen.In på Instagram och fråga : @jennysmatblogg heter jag även där.
Eftersom det blev så himla många frågor sist på Instagram så tänker jag att vi tar svaren här på bloggen istället.
Jag uppdaterar allt eftersom frågorna kommer in. Jag får inte bara frågor på Instastorys frågestund, det är så många fina hejarop där från er. Ville bara tacka lite extra för dem. Det betyder massor.
Kram
Tina undrar: Bor ni i Kalmar nu? Svar : Från och med skolstarten kommer vi vara skrivna och bo i Kalmar.
Gaberialla undrar: Hur har det gått med försäljningen av huset ?
Svar: Vi har bara haft visning 1 gång, sedan skulle vi ut och resa/ vara i kalmar / semestra så vi valde helt enkelt att ta bort huset. Vi kommer lägga ut det till hösten igen, när det finns mer tid.
Caroline undrar: Vilken krydda skulle du inte klara dig utan?
Svar: Gul curry 🙂
Wastvind undrar: Vad jobbar du med ?
Svar: Jag driver denna sajten och arbetar även samt som författare.
Det får man skryta med nu när det är två böcker va? 😉
Annie undrar: Är det lätt att vara påhittig och komma på nytt att skriva om ?
Svar : Det där går såklart upp & ner. Men jag får mycket inspiration i mataffärena på instagram eller från mina läsare.
Matilda undrar: Vilka parker var du i när du var i Sydafrika?
Svar : Vi besökte en jättefin som heter Mogena.
Elvira undrar Vilken är din bästa högtid och varför?
Svar: Julen såklart, det är så mysigt. Och där går jag loss bland julpyntet redan första advent.
Liindbloom undrar: Vad tycker du om Gerbera?
Svar: Har massor av deras porslin. Älskar´t.
Frida undrar: Har alla dina barn Instagram. Eller hur ser du på sociala medier ?
Svar: Nej det har de inte. Sociala medier är både fantastiskt men det finns såklart många nackdelar också.
Ammis undrar: Hur många barn har du och hur gamla?
Svar: 4 stycken. Jacob 19, Thelma 17, Melvin 13 och Nomi som blir 10 år.
Dorrhoger undrar: Vart på Maldiverna var ni ? Dv.s hotell: Svar vi bodde på VelassaruMaldives, det bästa stället jag någonsin bott på.
Nathalie undrar: Vad blir nästa resa för dig och din man? ( Kanske Aruba / Madagaskar eller Filippinerna? ) Svar: Vi har ingenting inbokat än, men det hade ju varit härligt att få komma iväg till vintern?
Johanna undrar: Hur lång är du?
Svar: 159 och en halv cm. Halvan är mycket viktig;-)
Saarah undrar: När och var kommer man kunna köpa din kokbok? Svar : Den går att förboka på nätet, men den släpps på riktigt vecka 34-35.
Då kommer den säljas i bokhandlar, Åhlens och tror Ica Maxi.
Hur mycket väger du? Svar : ingen aning, men lagom skulle jag gissa.
Frida undrar: Har ni alltid rest mycket, även när barnen var små?
Svar : Ja det har vi. Nomis första resa var hon bara ett par månader. Då var vi en vecka i Tunisien.
Jossa undrar: Vilka länder drömmer du om att besöka ?
Svar: Många ( alla ) Hahah… Alla öar i Karibien, Söderhavet och Australien drömmer jag nog om lite extra,
Avin undrar: Vilket recept är det bästa du gjort?
Svar: De jag får mest komplimanger för är snickerscheesecaken eller mina fyllda dumle cookies.
Hube undra: Vilka bakverk tycker du inte alls om? Svar: Marsipan är inte det bästa jag vet. Men jag bakar med det då & då eftersom resten av familjen gillar.
Johanna undrar: Hur många år har du bloggat? Svar: 9 år
Iirsa undrar: Vad är din favoriträtt ? Svar: Kroppkakor
Hur många länder har du besökt? Svar: 49 stycken
Jenny undrar: Hur länge har du och din man varit ihop? Svar : 15 år och gifta i 10 år.
Vart ska ni resa härnäst? Svar: Vi ska kombinera Karibien med USA
Lotta undrar: Hur gammal är du ? Svar: 37 år gammal är tant just nu,
Är det något som du absolut inte äter? Svar: Inälvsmat och sushi. Urk.
Annika undrar: Kan ni ha Charlie lös på gården? Svar: Vi har henne i en 15 meter lång lina när vi är utomhus.
Så hon kan gå både in och ut, svalka sig i sin pool och söka skugga.
Eliinaa undrar: Vilken är din favoritdessert ? Svar: Kladdkaka är högt upp på listan.
Ulrica undrar: Har ni städhjälp och är er pool gjuten eller glasfiber? Svar: Vi har städhjälp ibland, poolen är gjuten.
Anna undrar: Hur känns det att höra att andra gör dina recept. Och vad var det som gjorde dig så här känd?
Svar: Det känns fantastiskt roligt att höra att andra lagar och bakar efter min blogg & böcker. Det värmer. Jag tror många hittade min sajt när jag jobbade med Pernilla Wahlgren 🙂
Hej,
Håller ni också på att smälta bort i värmen,
Bjussa då på svalkande & läskande milkshakes i skuggan.
Här kommer mina tre favoriter.
Galet god NutellaMilkshake
Recept på Nutellamilkshake:
1 liter vaniljglass
1 burk med nutella ( cirka 350 gram )
2 1/2 dl standard mjölk
Gör så här
Häll allt i din blender och mixa.
Mixa tills allt blivit slätt.
Servera sedan i härliga stora glas.
Och njut.
Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl jordgubbsglass
2-3 dl mjölk
1/2 dl färska jordgubbar
Toppa med vispad grädde
chokladsås och körsbär
Gör din milkshake så här: Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern & mixa till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Toppa med grädde, chokladsås & körsbär
Servera genast i glas med sugrör.
* * * * * * * * * * *
Härlig milkshake med smak av päron.
Det här behöver du för att göra 2 milkshake:
5 dl päronglass
2-3 dl mjölk
Toppa med vispad grädde
chokladsås
strössel
choklad
körsbär
Gör din milkshake så här: Mät upp alla ingredienser och häll ner i mixern & mixa till slät konsistens.
Eller om du inte har mixer går det lika bra att vispa med elvisp. Önskar du en lösare konsistens tillsätt mer mjölk, eller tjockare, tillsätt lite mer glass. Skvätt lite chokladsås på insidan av glaset innan du häller upp din milkshake. Toppa med grädde, chokladsås, strössel, choklad & körsbär
Servera genast i glas med sugrör
Har ni hört något så kul & tokigt som en doft-tapet? Och detta har jag nu i mitt nyrenoverade skafferi. En tapet som doftar nybakade kakor, haha! Jag har alltid velat ha ett riktigt matförråd med hyllor och plats för snygg förvaring. Och nu har jag fått det, vi stod och byggde hela kvällen igår. Vi valde att sätta bröstpanel i botten, tapetserade med Gilles SJU SORTERS KAKOR-tapet och satte hyllor. Visst blev det fint ?
Tapetet kommer bara finns i begränsad upplaga, fast nykomlingarna till kakor kommer gå att handla i alla välsorterade matbutiker.
Min första bakbok jag hade när jag bodde hemma var ”Sju sorters kakor”, jisses vad mycket jag bakade från den. Nu tar Gille efter den klassiska boken och lanserar konceptet SJU SORTERS KAKOR. De tre första i serien är: Drottningkakor, mördegskakor med hallon & blåbärsfyllning.
Kaka nummer två är Chokladkakor, krispiga kakor med bitar av mörk choklad.Och den tredje är Ingefärakakor med malen ingefära och limesmak.Visst låter det gott? Sortimentet kommer att utvecklas vidare efterhand.
Jag har lovat mig själv att inte klaga på värmen… så det kommer jag inte göra.
Dagarna passerar i väldans fart, och kan säga att vi så gott som bor ute i poolen om dagarna. Med svalkande 29 grader.. hehe.
Passar mig som annars är badkruka. Något som går åt massor nu är citronvatten, det kan vara det godaste som finns när det är varmt. Massa citron, massa is och så vatten.
Kikar förbi senare ikväll med ett middagstips. Nu ska jag vinka av resten av familjen som ska åka till Böda och campa i några dagar. Det är en tradition att Jonathan och min systers man åker dit ett par dagar med barnen och tältar.
Men jag får sällskap idag av min systerdotter och mamma, ska bli trevligt.
Gårdagens middag blev lax med en somrig potatissallad.
Jag har inga exakta mått, men detta hade jag i och den räcker till måååånga.
1 kastrull med kokta kalla färskpotatisar
1 burk med stora oliver svarta / gröna
1 burk med fetaost + en del av den kryddiga oljan från den
ett knippe rädisor
1 finhackad rödlök
1 påse ruccola
10 finstrimlade soltorkade tomater
flingsalt & nymalen svartpeppar
sedan en skvätt citronsaft
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Lägg laxen på ugnssäkert fat.
Rör ihop 1 dl pesto med 2 msk hackad koriander.
Fördela ut över fisken och in i ugnen en kvart eller tills fisken är klar.
Mango & avokadosalsa till 2 portion: 1 mogen avokado
1 mogen mango
1 finhackad rödlök
500 gram räkor med skal ( XL )
1 näve med solmogna körsbärstomater
färsk finhackad koriander
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
2 nypor flingsalt
Gör salsan så här : Skär mango och avokado i mindre bitar, finhacka löken, och klyfta tomaterna.
Blanda allt i en skål. Skala räkorna och vänd ner och smaka av alltsammans med olivolja, citronsaft och lite fflingsalt.