Dillig lax i hummersås

Gomorron.

Nu är det åter igen okej att grilla i Kalmar på sin egna tomt. Men den senaste tiden har vi lagat all mat inomhus.
Blandannat provade jag fram nya gratänger och ugnsrätter.

  

Det här behöver du till 4 portioner: 
4 bitar lax
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
1 citron
knippe färsk dill

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnsform. Rör ihop crème fraîche med grädde, dill och fond. Häll över laxen.
In i ugnen i cirka 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva över lite citron, toppa med dill
och så är det klart att servera.

Jag gjorde en sommarsallad på
blandad bladsallad, gurka, tomat, rädisor, lök och smulad fetaost.

2
3 kommentarer

REDCURRY SOUP

En het soppa i sommarvären.

Det här behöver du till att laga denna thaisoppa ( 5-6 personer) : 

3 kycklingfileer
olja till stekning
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 liten röd chili
10 cm purjolök
1-2 msk röd currypasta ( efter smak & tycke)
2 msk tomatpure
2 burkar kokosmjölk
1 msk kycklingfond
Massa färsk koriander
saften av 1 lime

Gör din thaisoppa så här : 

Strimla kycklingen ( lättare när den är fryst ) fräs den i olja tillsammans med de strimlade grönsakerna och chilin.
När kycklingen är klar så vänder du i currypasta och tomatpure och vänder runt, häll ner kycklingfonden. Häll i kokosmjölk, krossade tomater och låt allt sjuda upp och puttra på svagvärme. Ta bort från plattan och pressa över saften av en lime i grytan och rör om.

Servera genast, och toppa gärna med färsk koriander och lite salta jordnötter

0
4 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Vegetarisk Moussaka 
Tisdag Thai-kryddig lax med nudelwok
Onsdag Kasslergömma med currysås 
Torsdag Krämig tacospasta 
Fredag Skomakarlåda med oxfile

IMG_7009

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.

IMG_7015
Toppa med smörstekta kantareller, knaperstekt bacon och klippt gräslök. Vänd över lite av skyn, och häll upp resten i en skål och servera till bords.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Passionsfrukttårta

IMG_5493

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.

0
5 kommentarer

Lata Söndagar

Hej där, 
Sitter ni och väntar på veckomatsedlen?  Den är på väg, sitter ute och jobbar lite på den just nu. Men det märks att vi är inne i semesterlunken. Vi sover länge, äter frukosten sent och chillar. No stress.

Melvin har haft en kompis här sedan igår, så de är i och badar just nu. Det är ju så varmt ute, åskekvalmigt och luften står still.
Vi fick några regndroppar igår, men inget att tala om. Jag önskar mej en rejäl skur eller två nu. 
Dagens söndagsfrulle. Mums.


Fortsatta planer idag så ska jag fota för samarbeten, laga mat och planera för veckan.
Har en blivande 17 åring om en vecka, så det ska även planeras för lite familjekalas med mat och fika.

Men först … ska jag få klart veckomatsedeln.

Håll utkik.

0
4 kommentarer

KLADDKAKEGLASS

När vi ändå är på gång med kladdkakerecept så kommer ett till här.
Galet god kladdkakeglass, dessutom busenkel att göra.
Endast med tre ingredienser. 

Det här behöver du: 
5 dl vispgrädde
1 burk med sötad kondenserad mjölk
150 gram kladdkaka

Gör så här:
Vispa grädden luftig, tills den börjar bilda toppar. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken och vänd ihop.
Hacka den den frusna kladdkakan, och vänd ner i smeten. Häll allt i en form, täck med platfolie och ställ sedan in i frys i minst 5 timmar.

Klart!

1
4 kommentarer

KLADDKAKEBOLLAR

Hej hej 
Ni vet ju hur mycket jag gillar kladdkaka! Typ det bästa fikat. Roligt att baka, svårt att misslyckas med och går att variera massor. Nu provade jag en ny variant som jag såg på Instagram. Här kommer kladdkakebollarna i min version.
Följ mig gärna på insta också @jennysmatblogg 
Perfekt att baka om du her en bit kladdkaka över i frysen.
Du behöver till 20-24 kladdkakebollar :
400 gram kladdkaka (frusen)
250 gram mjölkchoklad
knäck-strössel

Gör så här:
Skär upp kladdkakan i småbitar, och rulla till bollar. Smält chokladen och doppa bollarna.
Strössla över knäckströsslet och förvara kallt.

0
6 kommentarer

FLYGANDE JAKOB A LA LCHF

Välkommen Fredag! 
Jag kan se på statistiken att ni är här inne och läser, men ni är desto tystare bland kommentarerna.
Jag har haft lite bloggtorka en tid, beror säkert på det varma vädret. Så kan ni inte tipsa om vad ni vill läsa mer om. Bakning, tårtor eller mat ?
Skriv bland kommentarerna, behöver lite nya roliga idéer nu 🙂

Igår lagade vi en gammal klassiker : Flygande Jakob.
En typisk 80-talsrätt som vi ofta lagade hemma till helgerna när jag var liten.


Vi serverade med ris, vilket jag inte är jätteförtjust i. Så jag gjorde blomkålsris till mig.
Recept finns nedanför. Vill ni göra rätten ännu mer LCHF- vänlig skippar ni chilisåsen och kryddar med lite
tomatpure och sambal oelek.

Det här behöver du:
700 gram kycklingfile
smör
1 pkt bacon
3 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
1/2-1  dl chilisås ( mer eller mindre efter eget tycke)
2 bananer
1 dl salta jordnötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader
Skär kycklingen i skivor. Bryn dem färdiga i smör, och krydda med salt & lite curry. Och lägg dem i en ugnsform.
Vispa ihop creme fraiche , chilisås och grädde i en skål.
Stimla baconet och bryn det. Lägg på ett hushållspapper, så att överflödet fett rinner av.
Skiva bananerna och lägg ut över kycklingen, bred över chilisås- blandningen och ställ in alltsammans i ugnen.

Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter.
Ta sedan ut gratängen och toppa med jordnötter och bacon.
Sedan är det klart att server.a

Blomkålsriset:
1 blomkål
1 msk smör

Gör så här:
Riv blomkålen på det grövsta av rivjärnet.
Vänd ner ”riset” samtidigt i det kokande vattnet. I några sekunder ( 10 sek)
Häll av i ett durkslag och rör ner lite smör.

1
34 kommentarer

Makedonien

Gokväll där ute.
Det är så varmt om dagarna att man knappt orkar göra någonting. Men idag har vi i allafall städat och röjt lite inomhus och fyllt på kyl & frys. Som jag skrev på Instagram så har vi en del resor inplanterade detta året också.
Och nästa resa går till tadaaaaa…. Makedonien. Vi landar i Skopje och har fem dagar där.
Vi kommer bo på ett trevligt hotell, mitt i staden. Boende är verkligen billigt här.

Men vad får vi inte missa på vår resa ? Tipsa om mat, sevärdheter och guldkorn.

0
13 kommentarer

Kall mat i sommar

Hej där,
Hur har ni det i värmen?
Vad jag kan se här på era sökningar så är det kall mat som efterfrågas. Så här kommer ett samlat inlägg med massa gott.
Glöm inte att dricka massor med vatten i hettan.

Kall & krämig pastasallad med baconströssel 

Långfranska, väldigt poppis att servera så här. 

Plockmat med kallskuret, potatissallad och olika frukter.

Äggmackor deluxe 

Kalla pannkakor ( Barnens favvos ) 

Kycklingrullar med Rhode Islandsås

 Potatissallad med ajvar 

Räktacos 

Ceasarsallad med baconströssel 

KebabKyckling-sallad 


0
1 kommentar

FÖRRÄTT TILL KRÄFTSKIVAN

Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

0
1 kommentar