Thaisoppa med fisk

Hallå i värmen, 
Hur har ni det, har ni införskaffat en och annan fläkt under semestern ?
Det hann jag, som tur var. Idag står luften nästan still, vill verkligen ha lite regn snart. Annars märks det att alla ( de flesta ) är tillbaka på sina kontor. Så mailen kommer ta någon dag att beta sig igenom. Här kommer recept på smarrig soppa jag kokade i går kväll.

Du behöver till 6 personer:
3 st citrongräs
1 msk matolja
3 msk röd curry
2 burkar kokosmjölk
1 röd chili
1 vitlöksklyfta (hackad)
3 msk finriven ingefära
1 lime (saft)
1 msk hackad dill
sambal oelek ( efter egen smak )
salt
4 portionsbitar lax
4 portionsbitar torsk
1 ask med körsbärstomater
1/2 kg räkor med skal ( XL )

Gör så här:

Banka citrongräset med en kötthammare, så att det delar sig lite. På så vis ger det bättre smak i soppan. Hetta upp en gryta med olja. Häll på kokosmjölken och lägg i citrongräset och röd curry. Låt det sjuda upp en minut. Lägg i alla kryddor, ev sambal oelek. Skala räkorna och skär fisken i kuber 2*2 cm. Lägg i fisken & körsbärstomatern och låt koka med i 5 minuter. Fiska upp citrongräset, pressa ner limen och dra bort från plattan. Lägg till sist i räkorna och toppa med finhackad dill.

 

0
1 kommentar

FÄRGGLAD WOK MED ÄGGNUDLAR

Det här behöver du till 4 portioner:
2 rödlökar
1 röd paprika
1 grön paprika
ca 400 gram nudlar
2 msk rapsolja
400 gram minimajs
1 1/2 dl cashewnötter
2 dl teriyakisås
färsk koriander

Gör så här:
Skär lök i tunna strimlor. Hacka ner paprikorna.
Koka nudlar enligt anvisningar på förpackning och fortsätt med woken.
Hetta upp en stor stekpanna med olja på medelhög värme. Fräs lök , minimajs, och paprika under omrörning.
Bara en kort stund så de behåller sin krispighet. Häll bort vattnet från nudlarna och rör ner i grönsakerna. Blanda i teriyakisåsen & nötterna och blanda väl.

Klart att servera

0
Kommentera

KYCKLINGKEBAB MED PITABRÖD


Fotograf: Ulrica Pousette
.

 

Kebabkryddan :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
( blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.)

Kebabsås:
2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl starkblandad apelsinsaft
1/2 msk chilisås
1 presssad vitlöksklyfta
salt & peppar
dofta över cayennepeppar

Gör kycklingkebab så här:
Strimla kycklingen tunt tunt, lättare att jobba med halfrysen kycklingfile. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med valfri mängd kebabkrydda ( jag hade cikra 3- 4 msk ) och blanda om med kycklingen. Ställ in i kylskåpet ett par timmar.  Rör under tiden ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. Värm på pommesen, stek kycklingkebaben med aningen salt och vill du ha mer kryddig kebab, kan du krydda under stekningen.  Och servera sedan med krispig sallad & sås.

0
Kommentera

Lax med potatissallad

Gomorgon, 
Idag kommer tips på en god och lättlagad sommarmiddag.
Lax med potatissallad, blir inte enklare och godare än så här.


Laxen: 
4 portionsbitar lax
teriyakisås
chiliflakes

Jag har inga exakta mått, men detta hade jag i och den räcker till måååånga.

1 kastrull med kokta kalla färskpotatisar
1 burk med stora oliver svarta / gröna
1 burk med fetaost + en del av den kryddiga oljan från den
ett knippe rädisor
1 finhackad rödlök
1 påse ruccola
10 finstrimlade soltorkade tomater
flingsalt & nymalen svartpeppar
sedan en skvätt citronsaft

Blanda allt, servera, äta & njut!

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Lägg den tinade laxen i ugnssäker form. Pensla över teriyakisåsen och krydda över lite chiliflakes.
Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills laxen är genomstekt.

Servera och njuuut.

0
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Tjingeling, 
I dag har  vi firat vår blivande 17 åring hela dagen lång.
Hela släkten har varit här och vi har ätit, fikat och badat. En härlig söndag!
Här kommer en något försenad veckomatsedel

Måndag: Halloumistroganoff med ris 
Tisdag: Panerad torsk med dillpotatis 
Onsdag: Carbonara med rökt skinka 
Torsdag: Gryta med söt-sur-sås
Fredag: Fläskfilegryta

img_2665
Det här behöver du till 4 personer
smör
1 stor fläskfile
2 pkt bacon
10 champinjoner
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med rotgrönsaker
Tex* morot, potatis & lök ringla över olja & ströbröd för mer krispighet.

Gör så här: 
Skär fläskfilen i tunna bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lite av köttet i taget ( för att det inte ska koka) Stek på medelhög värme tills köttet får vacker färg. Lägg sedan åt sidan medan du klipper ner baconet och steker det knaperstekt, vänd ner svampen och fräs runt tills den blir lite gyllene. Vänd då tillbaka köttet tillsammans med crème fraîche, grädde, soja, fond & sambal oelek. Låt grytan sjuda ihop och servera sedan tillsammans med ugnsbakade rotgrönsaker

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Kokosrutor

Det här behöver du: 
175 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 krm salt
1 krm vaniljsocker

Knäckig topping: 
75 gram smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl sirap
200 gram kokosflingor

Gör det här:
Ställ ugnen 225 gram.
Smält smöret i en kastrull rör ner ägg, socker och rör ihop övriga ingredienser och blanda ner.
Rör om tills du har en smidig smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ( cirka 30 *45 cm)  och fördela ut chokladsmeten.
Grädda i mitten i cirka 10 minuter, under tiden gör du toppingen.
Blanda smör, socker och grädde & sirap och koka upp, rör om då och då. Låt sjuda ett par minuter, och vänd ner kokosen. Låt sjuda ytterligare 1 minut, och ta ut kakan och fördela ut knäcktäcket, grädda ytterligare 8-10 minuter.

0
2 kommentarer

Grillade Fiskknyten

Glöm inte att läsa på vad som gäller i just er kommun angående grillförbud eller inte.
Dessa knyten går dessutom finfint att köra i ugnen också.


Till fyra knyten behöver du : 
kokt potatis
4 bitar lax
4 bitar torskrygg
körsbärstomat
2 gula lökar
dill
olivolja
flingsalt & citronpeppar

Gör så här: 
Skär fisken i mindre kuber och blanda allt i en salig röra.
Fyll sedan folie paket med allt gott.
Släng på grillen i 10 minuter eller tills fisken är genomstekt.

Servera med en klick aioli.

8
7 kommentarer

Nu finns vårt VÄXJÖHUS ute på hemnet

Go kväll, 

Jag har fått så många frågor på Instagram, så jag tänkte att jag besvarar dem även här.
Vårt charmiga gamla hus i Växjö är inte sålt än, för vi valde att ta bort det över sommaren. Vi hade helt enkelt inte tid med fler visningar. Vi har varit på bilsemester i Europa, dagsutflykter från Kalmar och planerat för kommande skolstart. Men nu är huset ute igen, vi har egentligen inget brådska alls att sälja det då sonen bor bra där hemma. ( Han har det nästan för bra) Haha.. Men förr eller senare blir det ju onödigt med två boenden, såklart.

Jag har alltid varit svag för gamla hus. De är så charmiga!
Och detta huset är det mest välplanerade jag varit inne i. Hade jag fått välja hade jag tagit huset med mig.
Vill ni kika på fler bilder så hittar ni dem HÄR

Stor tomt, källare och två våningar.
Huset är byggt för en stor familj.

Fotograf: Przemek Carlsson

0
13 kommentarer

THAI GREENCURRY

Guten morgen,

Hann inte kika förbi så mycket igår. Jag hade tid hos frisören vilket tog nästan hela dagen då jag skulle till Växjö. Sen mötte jag upp Jacob för att äta, och sedan hade jag lite ärenden att uträtta. Dagen försvann snabbare än blixten. Idag kommer lillasyster med familj hit och vi ska nog mest bara bada, och försöka få ihop något grillat sedan till lunch.
Men för er som tröttnat på grillen vill jag rekommendera denna galet goda thai gryta.

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
matolja
1 knippe färsk broccoli
1 burk med mimimajs
1 gul lök
2 msk med gröncurry ( eller mer efter eget tycke )
1 röd paprika
2 burkar med kokosmjölk
ev. smaka av med sambal oelek

Gör så här: 
Strimla kycklingen och fräs den klar, klyfta & skär ner lök, broccoli och minimajs och fräs runt.
Krydda med gröncurryn och låt fräsa ihop en minut innan du vänder ner kokosmjölk.
Låt sjuda ihop innan du skär ner paprikan.
Låt allt sjuda tills paprikan blir al dente. Smaka ev av med lite sambal oelek för ännu mer hetta.

0
13 kommentarer

En torsdagsmorgon

Tjingeling,

Igår blev det mest häng hemma vid poolen, innan vi åkte över till Öland och åt middag med barnens farmor Karin. Kroppkakor blev det, till allas förtjusning.  Sedan skjutsade vi Thelma till tåget, hon skulle hem till pappa en liten vända innan hon kommer tillbaka i helgen. I dag ställde jag klockan tidigt då jag ville komma upp i tid, ska ta en tur till Växjö och besöka min frisör ( inte en dag för tidigt )

Frukosten bestod som av de flesta lata sommarlovsmornar av frallor med ost och tomat.
Livet är bra gott just nu!

Nu blir det en morgonrunda med hundarna innan jag ska sätta mig och köra milen till växjö.

Vi hörs lite senare!

0
2 kommentarer

Italiensk lax med soltorkade tomater

Hej där, 
Hoppas ni har fått en riktigt fin start på denna onsdag. Det har jag!

Har redan börjat planera dagens middag. Vi äter mycket fisk hemma, och då främst lax och torsk.
Men idag tänkte jag att vi skulle laga något med rödspätta, det var länge sen nu. Och så gott! 
Till 4 portioner: 

4 bitar lax
1 mozzarellaboll
5 strimlade soltorkade tomater
citron
flingsalt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form.
Strö över soltorkad tomat, mozzarella, salt och citron.
Skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills fisken är klar.

Klart att servera 

0
6 kommentarer