Köttfärssås a la LCHF

Hej där,
Här i Kalmar är det Ironman denna helgen, helt galet mycket folk överallt.
Vår grannen är med och deltar, så vi ska också åka in och trängas och heja fram honom till mållinjen. Helt galet att de ska simma 3860 meter, cykla 180 km och avsluta med en 42,2 km löpning. Sjukt imponerande.

Så i denna träningsandan vill jag bjussa på något och enkelt till er. Och köttfärssås är något som vi ofta lagar och äter här hemma.Och ibland är det roligt och gott att förnya sig. Sist provade jag rödbetspasta, hittade en påse i grönsaksdisken på City Gross.


Rödbetspastan kokar man bara snabbt i 2-3 minuter för att den ska vara al dente.
Här kommer köttfärssåsen.

Det här behöver du till 6 portioner :
smör
1 finhackad gul lök
1 kilo nötfärs
1 msk tomatpure
2 pressade vitlöksklyftor
4 dl creme fraiche
1 burkar med krossade tomater
1 msk med röd currypasta
salt  & peppar
1 kryddmått chilipulver

Serveras med spagetti & god grönsallad

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner tomatpuren och fräs runt. Och lägg i färsen och pressa ner vitlöken däri , stek detta klart.  Vänd ner creme fraiche, krossade tomater, röd currypasta, och låt sjuda upp på svag värme i en kvart.
Smaka av med salt, peppar & chilipulver.

Servera genast.

1
3 kommentarer

På plats Stockholm

Tjingeling raringar,

Då vart jag framme och incheckad i huvudstaden. Jag anlände till hotellet vid halvtio igårkväll. Så det blev tidigt i säng, och nu är det frukost och sedan ska jag bort till Bonniers lager och signera massor med böcker. Jag tror vi räknat med att hinna med 10 pallar dessa dagar, det vill säga 5000 böcker. Sedan blir det en tur upp nästa vecka för att signera ytterligare en 4-5 pallar. Galet glad för att ni verkar gilla boken så mycket! I dag får jag hålla i den på riktigt för första gången. Spännande.

 
Incheckad på hotell Stallmästaregården
( i fall någon undrar, så är det inget samarbete ) 
Har ett mycket trevlig etagerum, stort, ljust och luftigt.
Har blir jag kvar en dag till, sedan byter jag hotell. 
Två badrum, ett större och ett mindre. 
Middagen intog jag nere på hotellets restaurang.
Löjrom till förrätt. Älskar´t
Körde på en röding till huvudrätt. Mycket smarrigt. 

Nähe, nu tutat taxin på mig.
Dags att åka till jobbet.

Missa inte att följa mig på Instagram @jennysmatblogg

0
7 kommentarer

Pizzamuffins

Hej där,

I går frågade jag Nomi vad hon ville ha till kvällsmat. Svaret vart Pizzabullar.
Så därför samlade jag ihop lite extra mamma-poäng genom att slängde jag ihop en plåt med det. Tror även att Charlie var nöjd med det.

Det blir inte mycket till recept med detta inlägget. Utan mer ett litet kvällsmat-tips, eller mellistips.
Jag använder mig av ett färdigt pizza-kit, och river ner ost, klipper ner skinka, rullar ihop den på längden och skär ut ”bullar” med en vass kniv. Och sedan gräddar jag dem i muffinsjärnet.
10- 15 minuter på 220 grader. Klart

Mumsigt. 

3
2 kommentarer

Kylskåpsrensning

Hej där,

Ursäkta den dåliga uppdateringen. Men vissa dagar blir mer eller mindre kaotiska. Men det är det jag gillar bäst i mitt jobb, att det är just sådana här kontraster. Jag har hunnit med pappersjobb & lite fakturaunderlag under dagen. Mötte upp Thelma en sväng och lunchade med henne. Sedan blev det lite kylskåpsrensning hemma. Potatisgratäng med lax…. hahah.
Jodå det funkade det också tydligen. Imorgon ska jag har jag ett par förmiddagsmöten, innan jag beger mig mot huvudstaden.
Det är signeringsvecka på gång, och tydligen räckte det inte riktigt till med denna veckan. Får åka upp nästa vecka med.
Jiiiiippi. Missa inte att hänga med på resan på Instagram @jennysmatblogg


Du behöver till laxengratängen:
4 bitar lax
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
1 citron
knippe färsk dill

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnsform. Rör ihop crème fraîche med grädde, dill och fond. Häll över laxen.
In i ugnen i cirka 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva över lite citron, toppa med dill
och så är det klart att servera.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Pannkakor ( vegetariskt ) 
Tisdag : Laxtacos med mango & koriander
Onsdag : Tikka masala med ris 
Torsdag : Kryddig lax med nudelwok
Fredag : Grekisk Kycklinggratäng


Det här behöver du till 4 personer :
800 gram kycklinginnerfile
salt & peppar + torkad timjan
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
2 msk kycklingfond
2 nypor strösocker

Toppa med knaperstekt bacon & smulad fetaost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg filéerna i en ugnssäker form salta & peppra och krydda över timjan, vispa ihop alla ingredienser till såsen och häll över filerna. Ställ in i mitten av ugnen, i 20 minuter eller tills kycklingen är klar. Strö över knaperstekt bacon, smulad fetaost och färska örter.

Servera med ris, potatis eller en god sallad.

* * * * * * * * * * * *

IMG_7269-001

Daries recept på knäckig äppelpaj:

6 äpplen
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, skala och kärna ur äpplena.
Smörj formen med smör, och skär äppelbitarna i skivor.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smör blandningen,
Lägg äppelbitarna i den smorda formen och klicka / bred ut smeten över äpplena.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

 

 

0
4 kommentarer

Fyllda nutellakrabbelurer

Vill du överraska med något riktigt gott & smarrigt till söndagsfrukosten imorgon ?
Eller varför inte duka upp till brunchen! 

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

 

Fyllning: nutella

Garnerning : strösocker

Gör så här : 

Klicka ut små nutella cirklar på ett bakplåtspapper. Ställ in i frysen. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut två stycken krabbelurer i taget i stekpannan, stek dem en stund innan du lägger nutella i mitten.

Fyll på med mera plättsmet, vänd och stek på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

0
3 kommentarer

Inför skola & vardagsrutiner

 REKLAM FÖR MIN BOK

 

Majj Gaaadd! 


Ni är ju helt otroliga, så glad jag blir över att ni gillar nya boken. Det värmer en gammal matbloggares hjärta ♡
Min nya bok har legat på adlibris topplista sedan den 22:e Maj. Jag antar att det är många av er som nu letar inspiration inför skolan & vardagsrutiner. Alla recept i boken är nämligen busenkla, perfekt för stressiga dagar med skola, jobb & fritidsaktiviteter.


Från början trodde vi att det skulle räcka med ett par dagar av för signering. Men ni har varit så flitiga på att förboka, att jag nästan kommer stanna i Stockholm hela veckan för att signera.
För er som missat så kommer alla böcker som beställs nu att signeras, så vill du också ha en ska du boka idag. Eller iallafall innan veckans slut 🙂

KLICKA HÄR FÖR ATT FÖRHANDSBOKA 

0
6 kommentarer

Fläskfile med kokt potatis & sås

 

Är ni här inne och letar efter lite middagstips till helgen?
Då kommer här en klassiker, för fläskfile är väl en just en sådan. Med kokt potatis, brunsås och brysselkål.
Yummi 

Till 4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Kryddig brunsås:
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
2 tsk rödavinbärs gele

Serveras med kokt potatis och massa brysselkål.

Gör så här: 
Skär upp filen och stek i rikligt med smör tills köttet är genomstekt.
Man steker köttet lite i taget i stekpanna, blir det för mycket kött så kokas det istället.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull, och låt sjuda upp,

Serveras genast.

1
4 kommentarer

Muffinspannkakor

Detta är ett så smidigt och gott till både mellis & lunch. Nu slipper man stå och steka plättar i flera timmar!
Jag hittade receptet hos bästa Nina och kopierade bara receptet helt rätt av.
Mums!

  

RECEPT 15 st:

2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
6 st ägg
1 tsk salt
6 msk smält smör

smält smör till muffinsformen

Jordgubbssylt, vispgrädde och florsocker till servering

Gör så här:

Blanda vetemjöl och mjölk i en bunke. Vispa det ordentligt så det inte är några klumpar i. Ha också i salt och det smälta smöret. Knäck sedan i äggen ett och ett, vispa emellan varje.  Förbered muffinsformen genom att ha i lite smör i varje behållare. Fyll varje muffinsform till hälften. Grädda på 220 grader i ca 10 minuter. De ska ha fått fin färg och ha bullat upp sig rejält i formarna. De faller ihop sedan när man tar ut dem ur ugnen. Servera med vispgrädde, sylt och florsocker.

4
11 kommentarer

Här kommer jag spendera dagen …

Eller ja, nästan hela dagen….
Jag har två stora samarbeten som ska lagas och fotas & godkännas under dagen.
Sedan handlar resten av tiden mest om att svalka ner sig. Riktig medelhavsvärme här hemma i Kalmar, tror det kommer bli den varmaste dagen ever på hela sommaren. Extra varmt bara för att det inte fläktar något.


Stensargen runt om poolen, så glad att jag valde den ljusaste.
Hade tittat på en mörkare variant innan som vi nästan hade bestämt oss för.
I efterhand tycker jag detta passade bättre till pooldäcket.

Nu dags att ställa sig och röra runt i grytorna igen.

På återseende,

0
8 kommentarer