Makedonien

Hej hej ,

Ja då var vi framme i vackra Makedonien, jag och mitt trevliga resesällskap.
Jag och Theresia ( plus familjer ) bilade ju i somras, och hon var inte svår att övertala när jag frågade om hon ville följa med mig hit. Även här blir det lite av en bilsemester då vi planerat att besöka flera länder nu när vi ändå är i krokarna.


Vi landade här i Skopje redan innan klockan ett. Hade förbokat hyrbil, så det var bara att hämta den när vi kom.
Smidigt som bara den. Vi plockade ut lite kontanter, för det är vägtullar här. Men fick höra att de även tog kort i dem, så nu vet ni det om ni planerar att åka hit. 
Checkade in på hotellet och åt en sen och smarrig lunch.
Vi beställde in lite plockmat. Förrätten bestod av olika röror & ostar som man åt tillsammans med bröd.
Och sedan beställde vi in en skaldjursplatta.

Nej, vi visste inte om att det var tigerräkor på plankan, det köper jag aldrig. Men-men nu kom den in och vi åt såklart, och allt var jättegott. Men var noga när ni själva köper tigerräkor, så ni vet att de inte fångas på sådana sätt som faktiskt förstör korallreven i havet. Viktigt viktigt tycker jag!

Efter maten och en snabb kik på rummen så drog vi ner på stan.
Som vi har promenerat idag! Helt ljuvligt väder i denna fina staden, så nu har jag allt lite skoskav. 

Här kommer ett gäng bilder från dagen som gått. 
Det är lågsäsong nu, så det är folktomt.
Men kan tänka mig vilket myller av folk det är här sommartid.


Jag och Theresia är lite svaga för glass,
Så det blev det självklart också längst vägen. 
Och så lite fönstershopping,
och hur söta teglas?


Moder Theresas hus gick vi förbi, och kikade in på museumet där.
Och tiden tickade iväg och vi promenerade hem till hotellet igen.
Vi var båda rätt trötta och behövde jobba lite.
Så det sammanfattar nog vår första dag rätt bra här i Makedonien.Mitt land nummer 50 på listan. Imorgon ska vi besöka både Serbien och Kosovo.
Jajamän, det är så nära så det är synd att missa.

Följ mina Instastorys så kommer du få följa med oss ännu mer på resan.Heter @jennysmatblogg även på Instagram

Godnatt därute, hörs mer imorgon.

0
9 kommentarer

Kebabens Dag

Visste ni att det är Kebabens Dag i dag ?
Här kommer ett supersnabbt recept på god hemmagjord Kebab

Till 6 portioner:  
1 kg nötfärs
1 msk kebabkrydda
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikakrydda

Gör så här:
Blanda färsen med alla kryddor och provstek en liten bit för att smaka så det smakar bra, tillsätt ev mer av det du tycker behövs. Forma färsen till små-små bollar, dom behöver inte vara snygga. Hetta upp en stekpanna med lite smör, lägg i några bollar i taget och platta ut dom så tunna du vill ha dom med en sked, vänd när dom är lagom stekta och stek klart.


Platta ut dem så tunna du önskar med baksidan av skeden. 

Servera sedan med pommes, en god sallad och
såklart världens godaste KEBABSÅS

0
9 kommentarer

Guacamole

Grymt god guacamole.

Det här behöver du: 
2 mogna avokado
1 finhackad tomat
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här: 
Mosa avokadon med en gaffel tills den är slät.
Rör ner den hackade tomaten, och löken + crème fraîche . Smaka av med vitlök, citronsaft salt och peppar.

Klar att serveras.

0
2 kommentarer

Födelsedagen som gick

Hej där,

Nu är det kväll över Kalmar, och vi har haft en fin dag. Och det viktigaste av allt är att Melvin haft en fantastisk födelsedag.
Vi firade Melvin redan i helgen med släktkalas, nästan hela släkten var här ( 25 personer ). Och då bjöds det på mat och vi åt massa tårta. Så idag var det lite mindre kalasande, Melvin tog med en kompis hem. Vi käkade lite tacos, med goda tillbehör.

Märks det att jag gillar blått porslin ?

Detta fina är lite blandat från olika inköpsställen, men mestadels är det porslin från Gerbera.
Lika bra att skriva ut det, för jag får frågan om mitt porslin ofta.

Självklart egengjord guacamole, som blev sanslöst god dessutom.
Recept kommer snart.

Efter mat så ville Nomi baka något gott till efterrätt.
Så hon slängde ihop lite Choklad cookies. 
Med mjölkchokladknappar & vitachokladprickar

Men nu ska jag kika klart på senaste avsnittet av Hollywood Fruar.
Recepten kommer imorron.

0
Kommentera

Kladdkaksbollar

I dag är ingen vanlig dag. I dag är det Melvins födelsedag.
Hurra hurra hurra! Hela 13 år fyller han, nybliven tonåring. Så vi var uppe tidigt med sång, paket & frukost på sängen. Det var en nöjd kille som studsade iväg till skolan sen. Det han önskade sig tills i eftermiddag var tacos och kladdkakebollar till efterrätt.
Så det blir det ju såklart.

Du behöver till 20-24 kladdkakebollar :
400 gram kladdkaka (frusen)
250 gram mjölkchoklad
knäck-strössel

Gör så här:
Skär upp kladdkakan i småbitar, och rulla till bollar. Smält chokladen och doppa bollarna.
Strössla över knäckströsslet och förvara kallt.

1
5 kommentarer

Höstens snygga mobilskal

REKLAMSAMARBETE MED IDEAL OF SWEDEN

 

Godmorgon på er,

Visst är det härligt med september nu och att hösten börjat smyga sig på. Är det något som är extra nu så är det att få uppdatera sin höstgarderob med gosiga stickade koftor. Gärna rött, brunt och orange får flytta in i min garderob nu. Till detta så finns det ju just nu matchande mobilskal. Jag äääälskar att byta mobilskal. Finns så många fina och en för varje tillfälle.


Jag köper alltid Ideals mobilskal och blev därför extra glad att de ville samarbeta med mig.
Och dela med sig av en generös rabattkod till alla mina läsare ( kommer längre ner )
Men missa inte att erbjudandet bara är giltigt en vecka, så passa på att fynda just ditt favorit skal.  På Ideals Of Sweden fungerar alla skalen magnetisk med de övriga produkterna, tex: Mayfair clutches & Fashion wallets, Ring mounts & Car Mounts. Något som jag tycker är extra snyggt är att deras Powerbanks & kablar finns i matchande designs som skalen. Kolla in deras sida HÄR Detta skalet blev Nomis favorit.
Så sött med blommönstret. 

Ideal Of Sweden har mobilskal för Iphone, Samsung, Sony & Huawei.
De kommer i snygga förpackningar om det är så att man vill ge bort ett mobilskal som present.
Nu får du hela 20 % på hela sortimentet med min kod ”JENNY20″

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL DERAS SHOP 

 

 

Detta skalet får matcha dagens outfit. 

0
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag: Krämig spenatsoppa ( veg )  
Tisdag : Panerad rödspätta med kall dillsås
Onsdag Kasslergratäng med pizzasmaker 
Torsdag Kyckling-köttfärssås
Fredag Italiensk fläskfile

Italiensk fläskfile

Det här behöver du till 5-6 personer 
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar

Till italienska täcket: 
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola

Såsen :
Sky + vatten 4 dl
2 dl creme fraiche
2 tsk  med soya
3 msk med konc. kalvfond
salt och peppar
1-2 msk maizena mjölredning

Serveras med kokt potatis eller mos.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten, och sila ner i en gryta,
Vänd ner ytterligare 2 dl vatten, soyan, fonden , creme fraiche , låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Red skyn till önskad konsistens. Innan servering strö över ruccola över gratängen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet: Hastbullar. Bullar utan jästid.

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen. Kavla sedan ut den tunt till en rektangel.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Mycket fyllning = saftiga bullar.  Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda.
Och lägg dem i bullformar på en bakplåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg. 

 

0
2 kommentarer

Spröda mördegskakor med hackad toblerone

 

Känner du för att baka något snabbt och gott idag till fikat.
Då har jag precis det receptet. Varsågoda

Detta behöver du till 40 småkakor: 
150 gram saltat smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
80 gram finhackad toblerone

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser till en deg. Dela den på mitten, och rulla ut till 25 cm långa rullar. Ställ kallt i 4 timmar,
eller gärna över natten. Jag rullade in mina rullar i plastfolie. Ställ ugnen på 200 grader. Skär upp kakorna och grädda kakorna i cirka 13-15 minuter eller tills de blir lite gyllenen.

Servera genast.

0
3 kommentarer

Recept på smaksatt färskost

Tjohooo, 
Nu är köket klart och i sin ordning. Så hela gårdagens kväll gick till att plocka tillbaka allt porslin.Men nu känns det verkligen tiptop!  Jag ska fota allt och visa er här på bloggen så fort jag bara hinner.  Fast idag står det kalas på schemat, vi ska fira Melvin som fyller 13 år på måndag.

* * * Förresten råkar du vara en av dem som inte fått signerad bok, trots att du förbokade?
Maila då till adlibris kundtjänst så kommer de lösa detta. * * *

 

 Det här behöver du: 
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
1 kruka basilika
5 st fint strimlade soltorkade tomater
10 finhackade oliver
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad timjan

Gör så här: 
Värm filmjölk & gräddfil till 45-50°C i en kastrull. Häll massan i ett filter som te.x kaffefilter. Låt vasslen rinna av i kylskåp över natten. Och på morgonen är det klart att röra ihop med kryddor, tomater & oliver!

0
3 kommentarer

Omelettfrulle med knaperstekt bacon

Gomorron på er bloggisar, 

Här sitter jag och drömmer om en härlig frukost med omelett & knaperstekta bacon. Men det är lättare sagt än gjort när köket är uppochner. Haha… Snickarna kom vid halvåtta idag och köket ska vara klart vid lunch har de lovat. Fantastiskt.
Det blir såååå fint! Ni kan ju följa hela processen på insta-storys ( @jennysmatblogg )

Istället för att sitta här i byggdammet så drar jag och Charlie in till stan och käkar frulle där.


Imorgon är det jag som lagar denna brakfrukost.

Omeletten
olivolja ( eller smör)
2 ägg
1 1/2 msk grädde
1 st rökt smörgåsskinka
2 körsbärstomater
finhackad  persilja
salt

Fyllning :
mozzarella

Gör så här:
Hetta upp en liten stekpanna med olivolja, Lägg ner finstrimlad skinka och skivade tomater, och klipp ner persilja och fräs en stund. Vispa ihop äggen med grädden+ saltet  och tillsätt ner i pannan. Stek den färdig på ena sidan, och vänd den om. Lägg på lite rivben mozzarella på och vik omeletten dubbel.
Klar att servera – med knaperstekt bacon.

 

0
5 kommentarer