Aj aj aaaj.. Tyck lite synd om mig idag.
För jag har så´n träningsvärk, faktiskt så att jag knappt kan röra mig. Men det är väl ett gott tecken på att träningen gjort lite nytta. Vaknade tidigt imorse och var så hungrig, så jag smög upp i lugn och ro och bredde mig några knäckebröd. Blev sugen på någon konstig kombination av makrill i tomatsås och avokado. Mums var det iallafall.
Snart kommer jag börja dagen med morgonpromenader, läs i plural. Det blir en med Charlie & en runda med Molly. Det är omöjligt att gå ensam med dem bägge två. Charlie är inne i sitt trotsigaste ”tonårs-humör” och går från till lugn till busig på 0-100. Ena minuten kan hon ligga i soffan och bli kliad bakom örat för att i nästa andetag studsa iväg och vilja ha dragkamp & bita sönder alla Nomis gosedjur ( som Charlie vet att hon inte ens får ha) Pust, ja ja… det går ju över det med. Sedan ska jag uppdatera alla bilder på vårt nya kök.
Fiskgrytor är bland det godaste jag vet är. Så enkelt, och så gott! Och nu när jag faktiskt börjat träna så behövs bra mat. Japp, ni hörde rätt… denna latmasken har börjat gymma.
Ni som följt mig vet att jag är soffpotatisen nummer ett, men nu ska det bli ändring på det. Jag har börjat få ont i mina axlar och rygg, och det är så onödigt. Så nu ska jag träna mig till en starkare & friskare kropp. T.om bokat in en P-T för 12 lektioner, som förhoppningsvis ger mig bra tips och övningar. Tips på schyssta träningskläder någon?
Det här behöver du till 4 portioner:
1 msk olivolja
1 gul lök
3 msk tomatpure
2 st morötter
4 st potatisar
10 körsbärstomater
6 dl vatten
1 burk med kokosmjölk
1 burk med korssade tomater
3 msk hummerfond
400 gram torsk & lax
1 kruka dill
1/2 tsk salt
Sambal oelek (efter egen smak)
Gör så här :
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd ner krossade tomater & kokosmjölk, skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, och sambal oelek.
Godmorgon på er,
Här skiner solen och det ser ut att bli en riktigt fin tisdag. Dagarna rusar förbi lite väl snabbt nu bara, hinner knappt uppdatera med alla smarriga recept jag provat. Nomi och jag bakade lite cookies när Melvin fyllde år. Amerikanska cookies eller snittkakor är en återkommande favorit hos oss. Och lätt att baka för barnen också.
Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl chokladknappar
1/2 dl chokoladknappar tills efter gräddning
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner chokladknapparna och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och strö över chokladen precis när de kommit ut från ugnen.
Hoppas att ni har fått en fin start på denna veckan. Vi landade i Växjö tidigt i går förmiddag. Jag åkte hem till Växjöhuset och hängde med Jacob & hans tjej, sedan åkte vi in till stan och lunchade innan jag styrde kosan mot Kalmar. Just nu är Jacob på väg till Trollhättan för att vara med och bygga upp deras nya biltema-affär. Coolt att han får vara med på det!
Nog om det, nu blir det lite goda köttfria alternativ till er som vill äta vegetariskt idag.
Vegetarisk mousakka
Det här behöver du till 4 portioner:
2 vitlöksklyftor 3 msk olivolja
500 g vegfärs
1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm peppar
1 aubergine
1 zucchini
1 tsk salt
3 dl creme fraiche
1 1/2 krm peppar
200 g fetaost
Gör så här: Sätt ugnen på 225° grader. Skala och pressa ner vitlöken i en panna, fräs den i olivolja. Tillsätt färsen & låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross & tillsätt tomatpuré, salt & peppar. Låt puttra under lock ca 30 min. Skölj och skär auberginen & zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek skivorna i olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine, crème fraîche & smulad fetaost i en lätt smord ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.
* * * * * * * * * * * *
Halloumi-stroganoff
Det här behöver du:
1 finhackad lök
smör
400 gram halloumiost ( med chilismak)
3 msk tomatpure
4 dl creme fraiche
1/2 tsk kinesisk soja
cayennepeppar
salt + peppar
Gör så här: Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den strimlade osten runt omkring för lite färg. Ta upp osten och fräs den finhackade löken glansig. Vänd ner, tomatpure, crème fraiche och låt sjuda upp. Smaka av stroganoffen med kinesisk soja, cayennepeppar + salt & peppar. Lägg sist ner osten och låt allt bli genomvärmt.
Fyllning:
150 gram fetaost
100 gram färskost (t.ex philadelphia)
10 st finhackad soltorkad tomat i olja
finhackad persilja
salt & peppar
Går så här: Skrubba sötpotatisarna och nagga dem runt om med en gaffel.
Lägg in den på högsta effekt i micron i cirka 8-12 minuter ( beroende på hur stora de är ) vänd på dem då och då.
Provstick dem, och när de är lagom mjuka är de klara. Under tiden rör du ihop röran: Smula fetaosten och rör ihop allt.
Smaka av med salt och peppar. Snitta de klara sötpotatisarna och fyll dem med fetaoströran
Serveras genast.
* * * * * * * * * * * *
Hemmagjorda grönsaksburgare
Till 2-3 vegetariska burgare: 1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning
Gör så här:
Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen. Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes. Låt stå fem minuter innan du formar till 2 stora eller 3 mindre burgare
Och stek dem klara i smör.
Vi serverade våra med pommes ( jag tycker det är väldigt gott att krydda pommes:en med dillkrydda & salt )
* * * * * * * * * * *
Potatisplättar
Det här behöver du för 3-4 portioner:
4 medelstora kokta kalla potisar
2 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl
5 dl eko. mjölk
1/2 tsk salt
smör
Gör så här: Pressa potatisarna ner i en skål, knäck äggen och rör ihop dem med potatisen.
Vänd i mjölk, mjöl och salt och rör ihop allt till en jämn smet. Hetta upp en stekpanna och grädda plättarna 3 och 3. Servera sedan med rårörda lingon eller valfri sylt.
* * * * * * * * *
Pasta med veggiesås
Det här behöver du till 4 personer :
smör
1 riven gul lök
1 riven vitlöksklyfta
1/2 riven zucchini
2 morötter
2-4 msk ajvar (stark)
1 burk passerade el. krossade tomater
1 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar
Toppa med riven ost
Gör så här:
Riv lök, vitlök morötter & zucchini. Hetta upp en stekpanna & fräs lök och vitlök någon minut tills det doftar nötigt.
Vänd sedan ner morötter & zucchini och fräs i några minuter, vänd ner passerade tomater, ajvar & crème fracihe och smaka av med salt & peppar.
Serveras genast med pasta och nymalen svartpeppar.
Det här behöver du till 4 portioner : 1 kg oskalade räkor ( XL )
smör
1 finhackad schalottenlök
2 tsk gul curry
4 dl creme fraiche
1/2- 1 dl vatten
salt
lite cayennepeppar
Serveras med kokt pasta
Gör så här:
Kokar pastan enligt anvisningar på förpackning,
skala räkorna och lägg åt sidan under tiden du gör grytbasen.
Hetta upp smör och fräs den finhackade schalottenlöken, tillsamman med curryn. Doftar ljuvligt.
Vänd ner crème fraîche och vatten, tillsätt önskad mängd vatten för din önskade konsistens på såsen.
När allt sjudit upp smakar du av med salt & peppar.
Ta bort från plattan och vänd ner ( de skalade) räkorna, de ska inte koka- utan bara bli genomvarma.
Serveras genast.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Godaste kladdkakemuffinsen
Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.
Hej där finingar,
Idag har vi haft en sådan härlig dag här i Makedonien. Efter frukosten styrde vi kosan upp mot Canyon Matka.
Där vi bara promenerade och kollade in den vackra omgivningen. Det finns kajaker att hyra eller båtar att hoppa på, men vi valde vandringen. Så många steg har det blivit idag 17 000 närmare bestämt, och mina sandaler har gett mig sådana skavsår.
Ändå ett angenämt bekymmer när man får denna vackra utsikt.
Canyon Matka hittar du 5 km sydväst om Skopje.
Här vid sjön finner du vackra vyer med alla möjliga nyanser av grönt.
Absolut värt ett besök!
Vi gick ner och kände på vattnet…. ISKALLT, som du ser på mig här på bilden.
Mina fötter domnade typ bort.
Efter några timmar nöjde vi oss och åkte tillbaka till staden för shopping, mat å glass ( såklart )
Finns hur mycket trevliga fik & restauranger som helst här.
Supergulligt med alla paraplyer de fäster i tak eller över sina uteserveringar.
Middagen avslutade vi med två olika förrätter som jag missade fota.
Men det var en ostfondue, och en laxsnitt. Till middag blev det Lax med ingefära superfräscht och gott!
Men nu dags att packa klart, imorgonbitti ( klockan 04.00 ) ringer klockan.
Då bär det hemåt Sverige igen.
Gör så här:
Hacka tomaterna så smått du kan och vänd ner i färsen. Finklipp persiljan, riv ner den gula löken & vitlöken.
Rör ner kryddor och fond i färsen, och blanda om väl. Forma smeten till biffar och stek dem i rikligt med smör.
Såsen gör du i samma stekpanna. Använd ev steksky, rör ner crème fraîche, grädde, fond och soja. Låt allt sjuda upp.
Sedan är det klart att servera.
Gomorron, Gårdagen bjöd på både Ohrid & Albanien- tur & retur. Det är klart att man inte hinner upptäcka hela länder på dessa få dagarna vi har här. Men vi bilar mycket och får uppleva massor.
Ohrid åkte vi till efter tips från er gulliga bloggläsare.
Detta ställe får 5 av 5 stjärnor. Vilken mysig sommarstad!
Vi stannade och fikade och sedan promenerade vi bland de små gatorna,
och köpte glass.
Sedan hoppade vi in i bilen och styrde kosan mot Albanien, närmare bestämt Durres.
Och kolla in här vilken vy längst vägen! Så vackert det är.
Durres hade fina stränder, gott om solstolar och varmt i havet!
Kan första att många åker till Albanien och semestrar. Jag vill redan tillbaka.
God mat åt vi också innan vi åkte hem igen.
En rosa himmel sänkte sig över Albanien innan allt blev natt.
Jag och Theresia var hemma på hotellet igen vid elva på kvällen. Såååå trötta.
Men nu väntar frukost och nya äventyr.
Godkväll.
Vi startade morgonen med en god frukost på hotellets innergård.
Här i Makedonien är det runt 25-27 grader, och alldeles perfekt varmt.
Efter frukosten packade vi in oss i bilen och styrde kosan mot Serbien.
Som var vårt första mål, då för att stanna och ta en snabb fika på. Vi stannade till i den lilla byn Presevo.
Vi hittade ett trevligt fik, och satt oss ner och solade lite. Cafeägaren kom ut och tog vår beställning med oss och undrade vad vi kom ifrån. När vi sa Sverige så verkade han först förvånad, och sa snabbt att kaffet var gratis hos honom. Han ville absolut inte ha betalt för kaffet. Vi försökte lägga pengar på bordet innan vi gick, men nej då blev han lite stött och menade att kaffet var gratis hos honom. Så tack där, väldigt gott kaffe var det också.
Att få bila genom dessa spännande länder är fantastiskt.
Vi hinner se så himla mycket, och stanna och fota.
Vi passerade ytterligare en gräns, denna gången mot Kosovo. Vägarna är lite mindre än hemma och det förekommer lite hål i dem. Så man kan inte köra så fort. Ibland går det kossor över vägarna, och ibland även lite hästar.
Vi siktade mot staden Gnjilane i Kosovo,
och den var ganska stor.
Fina landskap att bila igenom. Kan varmt rekommendera detta!
Jag missade att filma/fota så mycket i Kosovo, men det var vackert!
Och maten var god. 2 luncher + 2 drycker kostade 70 svenska kronor.
Trevliga fik & caffeer fanns det gott om.
Efter en promenad på stan så siktade vi kosan hemåt igen. Avstånden är så korta från skopje, så man kan absolut åka över bara för en lunch eller fika.
Väl hemma igen så promenerade vi ner till stan för att äta middag
Vi beställde in massa typisk Makedonsk mat.
Gottgottigottgott!
Nu är det dags att sova.
Klockan ringer tidigt och vi ska bege oss till Albanien. Jaaaay!
Hoppas allt är väl med er denna Torsdag! Som ni vet renoverade vi köket förra veckan.
Och det blev så himla bra, jag är sååå nöjd. Köket var inte ju speciellt gammalt, tror det var 10 år ganska exakt. Men jag gillade inte den gräddvita färgen ( läs gula ) på luckorna. Men det kändes onödigt att byta ut hela köket när stommarna var så fina. Och när jag fick höra talas om att Norddesign KÖK blev jag nyfiken och bokade en tid med dem.
Sen var jag sjukt trött på denna köksön också. Känns som om den höga bardelen liksom äter upp hela köket och vyn.
Och den användes liksom aldrig, onödigt när jag behöver bra med arbetsytor.
Carina och Christian hade med sig massor med prover.
Vi kollade olika luckor, färger, handtag, sorteringskärl, och hittade små finesser för att köket ännu mer användbart och smidigt.
Norddesign kök tillverkar måttanpassade köksluckor till alla skåpstommar & kompletta kök.
De tillverkar ca 100 kök i veckan och har funnits i snart 40 år. Jag trodde renoveringen skulle ta tid. Men när köket var beställt och levererat tog det 1 1/2 dag. Det ni, det är inte illa!
Carina mätte och mätte,
det är ju viktigt så att det blir rätt överallt.
Bänkskivan ville vi också byta, och hittade många snygga.
De hade både laminat och träskivor, sedan ville vi även byta ut hoarna, när vi ändå bytta allt annat.
Wiii, det blev sååå fint. Vill ni läsa mer om hur enkelt det är att byta kök och hur det går till så KLICKA IN ER HÄR
Och det enda jag vill göra nu är ju bara att visa er de färdiga resultatet!! Woop woop….
Men ni får hålla er till tåls tills nästa vecka, för då kommer efterbilderna.
Det blev bara sååå fint!