Cowboysoppa med champinjoner

Igår var det riktigt kallt ute, sådär kallt att man blir sugen på att koka soppa.
Så jag gjorde en variant av cowboysoppa, med krispiga champinjoner i.
Mumsigt värre, prova vetja.

Receptet kommer här :
2 stora potatisar
1 gullök
2 vitlöksklyftor
olivolja
3 msk oxfondbuljong
8 dl vatten
1 röd paprika
1 burk champinjoner
700 gram nötfärs
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
2 dl Pasta / pizzasås
1 tsk sambal oelek ( eller mer om man gillar hetta )

Gör så här:
Tärna paprikorna, skala och finhacka gullöken. Hetta upp lite olja och fräs löken , plus pressad vitlök glansiga. Bryn sedan färsen. Tillsätt paprikan och pizzasåsen, rör ner kryddorna. Häll i vatten och fond, Låt sjuda upp och under tiden skala potatisarna och tärna dem i mindre bitar. Vänd ner potatis & svampen. Låt sjuda under lock, i ca 15 minuter. Eller tills potatisen är mjuk. Smaka ev. av soppan med lite sambal oelek. Tillsätt ev. mer vätska om så önskas.

1
4 kommentarer

3 månader kvar till julafton


Jorååsåattdeeee, själv älskar jag ju julen.
Och råkade av en slump upptäcka att det bara är 3 månader kvar till självaste julafton! Jaaaaay!

Gillar ni julen?

0
13 kommentarer

Pankopanerade halloumiburgare

 Köttfri måndag idag,
varför inte prova dessa goda Halloumiburgare. 

Till 4 halloumiburgare:
2 stycken Halloumi
1 ägg
2 dl panko
+ lite chiliflakes

Gör så här:
Dela halloumin på mitten, så du får 2 ”burgare”. Vispa upp ägget i en djup tallrik eller skål, och häll upp pankon (chiliflakes) på en tallrik. Doppa halloumin först i ägget på bägge sidor sedan även i panko.  Stek dem sedan i rikligt med matolja tills de får en gyllene färg. Servera sedan med de godaste tillbehören du vet.

Smaklig spis.

1
1 kommentar

Söndagsgrill

Godkväll i stugorna,

Hoppas ni haft en häääärlig söndag. Här i Kalmar har solen lyst från klarblå himmel.
Vackert men kallt och lite blåsigt nere vid havet. Vilket gjorde det perfekt för oss att fota ett kommande samarbete.
Håll utkik på Instagram, för där dyker det inom kort upp en tävling för höst & vinterkläder.

Vi åkte bort till en fin lite strand en bit bort från oss.
Så fina färger där nu på alla träden. Det syns inte så tydligt på bild, men Nomi har färgat topparna rosa i håret.
Hon tycker det är så coolt. Ska se om jag hinner in till stan en sväng imorgon och köpa sådant där rosa spray som går att tvätta ur.

Promenerade ut på bryggan och kände på vattnet.
Iskallt, det märks att vi går mot svalare tider.


Nomi tycker det är superkul att vara med och fota,
verkligen en liten linslus. 

Sen började vi bli hungrig, efter all fotografering. Så vi tände veden som vi haft med oss hemifrån och gjorde upp eld.
Vi grillade bara korv med bröd, fast all mat smakar bättre när man äter den utomhus.


Här fotar vi en kollektion med vinterkläder. Ser en glimt av Melvin där borta som har svårt att slita sig från sin mobil. Haha… Han följer tydligen någon himla bra serie just nu.

    
Under tiden vi väntade på den perfekta grillglöden så var det hopp & lek.

0
2 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Godmorgon raringar, 
Här kommer en veckomatsdel för er som vill ha lite tips inför veckan som kommer.

Måndag: Sötpotatispizzor  ( veg )
Tisdag: Hela havet stormar ( fisk )
Onsdag: Pasta med baconsås & champinjoner
Torsdag: Fetaostbiffar i gräddsås
Fredag: Flygande Jacob


Vi serverade med ris, vilket jag inte är jätteförtjust i. Så jag gjorde blomkålsris till mig.
Recept finns nedanför. Vill ni göra rätten ännu mer LCHF- vänlig skippar ni chilisåsen och kryddar med lite
tomatpure och sambal oelek.

Det här behöver du:
700 gram kycklingfile
smör
1 pkt bacon
3 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
1/2-1  dl chilisås ( mer eller mindre efter eget tycke)
2 bananer
1 dl salta jordnötter

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader
Skär kycklingen i skivor. Bryn dem färdiga i smör, och krydda med salt & lite curry. Och lägg dem i en ugnsform.
Vispa ihop creme fraiche , chilisås och grädde i en skål.
Stimla baconet och bryn det. Lägg på ett hushållspapper, så att överflödet fett rinner av.
Skiva bananerna och lägg ut över kycklingen, bred över chilisås- blandningen och ställ in alltsammans i ugnen.

Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter.
Ta sedan ut gratängen och toppa med jordnötter och bacon.
Sedan är det klart att server.a

  • * * * * * * * * * * *Bärpaj med knäckigt täcke.
    IMG_5815

     

    Bär som täcker botten
    2 msk potatismjöl
    socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

    Knäckiga toppingen:
    150 gram smör
    1 1/2 dl strösocker
    3 dl havregryn
    1 1/2 dl mjöl
    1/2 tsk bakpulver
    1 / 2 dl ljus sirap
    2 msk mjölk

    Gör så här: 
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

    Severa med glass eller vaniljsås.

     

0
1 kommentar

EXTRABRA PRIS PÅ BOKEN JUST NU

REKLAM FÖR MIN BOK

Tjingeling,

Just nu så har både bokus & adlibris ett litet hösterbjudande till er.
Nu kan man köpa boken för bara 149 :- , mer erbjudandet är bara tillfälligt.
Så passa på att beställa den nu om du vill göra ett klipp

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA 


Maten i boken är som här på bloggen: lättlagad, barnvänlig och kan enkelt lagas till många.
Den innehåller: Fisk, fågel, kött, korv, färs, veggo och så självklart festmat & smarriga efterrätter. De flesta grytorna/såserna kan du tillaga under tiden riset eller pastan kokar. Perfekt för stressiga småbarnsföräldrar som vill laga mat från grunden. Jag vet inte exakt hur länge erbjudandet håller i sig, så passa på om du ändå tänkt att köpa den. Eller varför inte ge bort den i present / julklapp till någon du tycker om.

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA 

Det glädjer mig att ni mottagit boken så här bra, jag får massvis av mail/ kommentarer och meddelanden att ni använder boken flitigt. Och jätteroligt om ni taggar #middagstipset på Instagram, så kan jag se alla recept ni prövar. Och tro det eller ej, just nu sitter jag och jobbar med nästa bok!! Hur galet roligt är inte det. Det blir en helt ny slags inrikting, inte alls som mina tidigare böcker. Fast jag är säker på att ni kommer tokgilla även denna, för den kommer handla om något som är bland det bästa jag vet! 

0
6 kommentarer

Smörgåsrulltårta

Jag gjorde inte bara en smörgåsrulltårta igår, nejdå.. Jag gjorde två.
Denna blev med skinkfyllning Mumma!

Det här behöver du:
4 landgångsbröd

Fyllningen:
300 gram finstrimlad rökt smörgåsskinka
1 dl creme fracihe
100 gram färskost
1/2 dl majonäs
1/2 finhackad rödlök

Grundröran till smörgåstårtan:
1/2 dl lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Dekorera med : 
ost, skinka, rostbiff, citron och lite goda grönsaker.

Så här gör du:
Börja att ta fram en skärbräda och lägg ut landgången där. Jag skär bort en del av kanterna ( torr smörgåstårta är inget kul)
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen. Rulla sedan ihop från långsida till långsida ( som en rulltårta ) Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med allt du tycker är är gott!

Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.

1
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

SKAGENRULLTÅRTA

Hej,
Nu hittade den omtalade stormen hit. Utanför mitt fönster är det: Regn, blåst, blixtar och dunder. Jag tycker det är mysigt med oväder, har tänt alla ljus jag äger och har. I fall det blir strömavbrott. Tidigare idag så åt vi Skagenrulltårta…mums.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Men innan receptet så vill jag ge er dagens tips , dessa fina Mon Amie är en av de sakerna.
Klicka här för att  kika runt. 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️



Det här behöver du:
4 landgångsbröd

Skagenfyllningen: 
2 finhackade hårdkokta ägg
170 gram finhackade kräftstjärtar
100 gram färskost med dillsmak
1 msk röd rom / kaviar
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs

Alternativt leverpastejsfyllning  ( som mina barn gillar här hemma ) 
200 gram leverpastej
1 1/2 sl creme fraiche
1/2 dl bostongurka

Grundröran till smörgåstårtan:
1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Förslag på topping:
räkor
kallrökt lax
citron
dill
gurka / grönsaker

Så här gör du:
Börja att ta fram en skärbräda och lägg ut landgången där. Jag skär bort en del av kanterna ( torr smörgåstårta är inget kul) Kavla ut brödet. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen. Rulla sedan ihop från långsida till långsida ( som en rulltårta ) Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med allt du tycker är är gott!

Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.

38
26 kommentarer

Kyckling, sås och potatis

Hej hej,

Barnen har precis traskat iväg till skolbussen, och jag har landat här framför datorn nu efter frukosten.
Jag har några telefonmöten på förmiddagen, och ska försöka hinna klämma in ett kortare träningspass. Även nyttigt för Charlie att få lite ensamträning, och det går bra faktiskt. Jag brukar ha lite musik eller tv på när jag går, och hon sover gott när jag kommer tillbaka.

Är du inne och letar middagstips? Då kommer mitt förslag här:

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
smör
salt & peppar
potatis
brysselkål

Såsen:
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soja
2 msk oxfond
1/2 msk balsamico ( den krämiga varainten)

Gör så här: 
Stek kycklingefilen med salt & lite peppar. Koka potatis & brysselkål.
Under tiden tillreder du såsen: Blanda alla ingredienser till såsen och låt sjuda upp i en kastrull.

Klart att servera.

0
2 kommentarer

Norddesign Kök

REKLAMSAMARBETE MED NORDDESIGN KÖK

 

Hej där,

Här ska ni få se lite kaosbilder innan vi avslutar med det färdiga köket. Snickarna dök upp på torsdagsmorgonen, och monterade ner alla täcksidor och köksluckor. Bye bye… till det gräddgula köket. Är ni precis som jag och tycker det är roligt att se när andra renoverar hemma? Erkänn att det ser så enkelt ut, och denna gången var det faktiskt så enkelt som ni ser på bilderna. Ett nytt kök på nolltid.

 
Även bänkskivorna monterades bort tillsammans med de gamla diskhoarna.
Detta är bara en liten del av kaoset för bakom mig när jag fotar är travar med allt som stått i skåpen tidigare. Haha… jag besparar er den synen.

Här ryker äntligen den tråkiga bardisken, detta var det första jag ville byta när vi köpte huset.

Hokus pokus så vart köket klart! Nejdå, men nästan faktiskt.
Till fredagslunchen var köket färdigt för att invigas. Hur smidigt kan det bli ?

Torkade ut alla skåpen och plockade tillbaka allt på sin plats igen.
Ordning och reda- det gillar jag!  
Köksskivan blev i mörk valnöt.
jag funderade först på marmor, men ändrade mig då trämaterial ändå känns lite varmare. Visst blev det fint?!

 


Det är svårt att få till rätt nyans av grått på bilderna. Den här ovan stämmer bäst överens med verkligheten.
Den är behagligt grå, varken för ljus eller för mörk. Vill du också läsa mer om hur enkelt det är att byta kök, för att inte nämna hur mycket billigare det blir att bara byta ut luckorna. Kika förbi Norddesign köks hemsida här

0
12 kommentarer