VECKOMATSEDEL

Kikar förbi med en veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Mozzarellagratinerad kassler
Tisdag Kyckling Teriyaki
Onsdag Fiskgryta med lax och torsk
Torsdag Falska Wallenbergare
Fredag Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås

Det här behöver du till 4 personer : 
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Potatismos med dill:
mjölig potatis
smör
grädde
dill
salt & peppar

Garnering
Några skalade räkor
citron
färsk dill

Skolans dillsås: 
4 dl gräddfil
3 msk majonäs
2 msk bostongurka
4 msk fryst dill
1/2 msk pressad citronsaft
salt

Gör så här: 
Rör ihop såsen och ställ kallt. Koka potatisen i saltat vatten. När potatisen är färdig häller du bort vattnet och krossar med en potatiskross, vänd ner en klick smör och lite grädde så du får en lagom konsistens.
Smaka av med dill & salt+ peppar.

Gör så här med rödspättan: 
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem  i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Något gott till kaffet : Rabarberkaka


Det här behöver du till 10 -12 bitar:
smör & ströbröd till formen
120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 gram flagnad mandel
florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm.
Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet.  Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel
Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter

Serveras med vaniljvisp eller grädde.


8
Kommentera

CHILI CON CARNE

Hej hej,
Tisdag idag och jag kom precis hem efter en lång lunchpromenad. Jag har massa recept att uppdatera med- men vi börjar med denna mustiga grytan. Jag har gått runt och varit sugen på detta i flera veckor.
Men det har alltid kommit någon annan maträtt emellan. Tills nu, här kommer min variant av het chili con carne.

Istället för färsk chili använde jag mig av sambal oelek

Det här behöver du:
2 gula lökar
500 gram nötfärs
1 finhackad paprika
1 tsk paprikapulver
3/4 dl tsk salt
1 1/2 msk kinesisk soja
2 burkar med krossade tomater
1/2- 1 msk sambal oelek ( smaka av )
1 förp. med vita bönor ( cirka 400 gram )
1 förp. med kidneybönor


Serveras med kokt ris och en klick gräddfil

Gör så här:
Skala och finhacka löken fräs den i en gryta tills den blir mjuk. Vänd ner färsen och bryn klar, vänd ner resten av ingredienserna minus bönorna och låt sjuda i 1 timme eller två under lock. Kokar för mycket vätska bort så tillsätt lite vatten allt eftersom.
När smakerna satt sig. Ta bort från plattan och vänd ner bönorna och rör om. Klart att servera.

14
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Måndag : Panerad rödspätta med kall dillsås
Tisdag: Nikkaluoktasoppa med köttfärs
Onsdag: Kyckling- & pastagratäng med ajvar
Torsdag: Korvgryta med pasta
Fredag: Saftiga & grymma högrevsburgare.

Till 8-10 burgare :
1 kilo högrevsfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Pensla dem med lite Barbequesås under grillningen. Klara att servera ( helst rosa i mitten )

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Dagens TIPS är såklart ELLOS, med deras 40 % RABATT på möbler & inredning 
KLICKA HÄR

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Något gott till kaffet: Sega chokladkakor

Det här behöver du:
220 gram smör
6 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Garnering
1 uppvispad äggula
pärlsocker

Gör dina kalaskakor så här:

Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela till tre delar & rulla ut till längder. Platta ut något och pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10-12 minuter.

Låt längderna svalna något, men inte kallna helt, innan du skär dem i snittar.
Fungerar finfint att frysa in om det blir något över.

2
Kommentera

BYXELKROK OCH TROLLSKOGEN

Hej där,
Jag hoppas ni njuter av den underbara vårsolen. Det är en magisk tid just nu, och bara den här känslan av att ha hela sommaren framför oss.
I går plockade jag upp min systerdotter Milia på skolan för en trip med husbilen. Och man behöver inte åka långt för att det ska bli semesterkänsla.

Vi valde att styra kosan mot Byxelkrok,
för trots att jag är ölänning själv så har jag inte spenderat någon tid här uppe.

Vi hade sådan tur med vädret.
Vi var ute och promenerade och kastade mackor på havet enda tills skymningen kom.

Fanns flera matställen i hamnen, men ingenting var öppet än. Men det gjorde ingenting, vi hade med oss mat och lagade själva.

Det var vi och två husbilar till, så det var lugnt och skönt utan trängsel.

Hur vackert?


En sista glimt på solnedgången från husbilsfönstret.
Fick frågan om mina ljusstakar, jag fyndade dem på Busfröet här i kalmar, det är en
second-hand butik.

I dag vaknade vi strax efter åtta, åt frukost och styrde kosan till Trollskogen.
Detta måste ni besöka om ni är i kringelikrokarna, så vacker natur och alla dessa krokiga träd.
Dessutom kostar det inte en krona.

Ett uppspolat vrak ligger också längst promenadstråket. Så fint och vemodigt att vi såklart var tvungna att stanna till och filma.


Ja det var vår lilla utflykt det. I kväll blir det jobb,
och imorgon blir det trädgårdsfix. Ville bara kika förbi och säga hej innan jag dyker ner i texterna som ska korrläsas till nya boken.

Kram

15
1 kommentar
I BETALT ANNONSSAMARBETE MED DRYCKESTIPSET.SE FÖR DIG ÖVER 25 ÅR

LAXSALLAD MED LJUMMEN POTATIS & VINTIPS

Hej där raringar,
Hoppas ni har det bra i vårsolen. Jag blir alltid mer sugen på salladen och kall mat när våren och sommaren står på glänt. Älskar denna årstid, allt blir grönt och det blommar överallt. Nyper mig i armen för att det är så vackert.

Och förutom härlig natur så är god mat min stora passion såklart
Här slängde jag ihop en sallad med varmrökt lax, tomater och ljumna potatis.
Både fräscht och så gott.

Dressingen gjorde jag så här:
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 burk med röd kaviar
Salt & peppar

Gör så här :

Blanda alla ingredienser i en skål.
Ställ kallt ett par timmar innan servering.

Och till rätten vill jag även bjuda på ettt vintips.
Denna gången : ”Hola MZ Rosé” by Måns Zelmerlöw som är ett ljust, torrt och krispigt rosévin från Spanien. Rosét är både ekologiskt och veganskt och har sitt ursprung i Katalonien i nordöstra Spanien.


Torr, bärig mycket friskt smak med hög syra. Inslag av hallon, röda vinbär. Här finns även citrusfrukt och toner av exotisk frukt såsom mango & vattenmelon. Fin balans och aptitretande avslut. Rosén kan avnjutas precis som den är, med eller utan mat, men serveras med fördel vid 5–6°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur. KLICKA HÄR för att läsa mer om vinet.

3
2 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite förslag på vad ni kan äta i veckan.

Måndag : Pastasoppa toppad med ost
Tisdag : Lax med dill & Philadelphiaost
Onsdag: Krämig gryta med fläskytterfilé
Torsdag: Crispy nacho-chicken
Fredag : Ost- och skinkpaj

Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk kallt vatten
100 g rökt skinka
3 dl riven ost med smak
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver

Gör så här:
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Sänk värmen till 200°C. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen.Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.

serveras med en god sallad

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Dagens TIPS är såklart ELLOS, med deras 40 % RABATT på möbler & inredning
KLICKA HÄR

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och tips på något gott till kaffet: Sötsyrlig citronpaj

img_0904

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
175 gram smält smör

Fyllning: 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde
saft av 2 citroner + skal

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Smörj pajformen.
Rör ihop alla torra ingredienser till pajdegen, och rör sist ner det avsvalnade smälta smöret. Tryck ut i formen cirka 24 cm, och ställ svalt i kyl medan du gör fyllningen. Rör / Vispa ihop ägg och socker för hand, vänd ner grädde och citronsaften + det rivna skalet. Vispa ihop för hand tills du har en jämn smet. Fyll upp pajskalet och grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen stannat till sig i ugnen.

Låt svalna ett par timmar ( eller gärna över natten )i kylskåp.
Pudra över florsocker innan servering & servera pajen med lättvispad grädde.

9
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

VECKOMATSEDEL

Måndag : Pestopasta med söta stekta tomater
Tisdag: Fetaostbiffar i gräddsås
Onsdag: Falu-låda
Torsdag : Kycklinggratäng i krämig ajvarsås
Fredag: Kycklingspett med jordnötssås

Det här behöver du :
kycklingfile för 4 personer
smör
salt & chiliflakes

Jordnötssås
1 msk smör
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad charlottenlök
1 dl finhackade salta jordnötter
1 1/2 dl jordnötssmör
1/2 finhackad röd chili
2 1/2 dl kokosmjölk alt. vanlig vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 lime + vatten
1 tsk strösocker
ev.chiliflakes
1-2 droppe sojakulör

Gör så här: 
Ställ ugnen på 180 grader.
Förstek filéerna för fin färg i en stekpanna med smör. Krydda med salt & lite chiliflakes.
Stoppa sedan in i mitten på ugnen, tills de är färdiga. Börja under tiden med såsen.
Hetta upp en kastrull med lite smör i, färs där den finhackade lök/ vitlöken. Vänd sedan ner jordnötssmör, jordnötter, grädde  av ingredienserna och låt sjuda upp. Jag hade i ett par droppar sojakulör för färgens skull. Smaka sist av med chiliflakes & limesaft + socker och vatten till önskad konsistens.  Dra bort från värmen och servera genast.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Dagens TIPS är såklart ELLOS, med deras 40 % RABATT på möbler & inredning
KLICKA HÄR

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Krämig cheesecake med passionsfrukt

Du behöver: 
15 digestivkex
75 gram smält smör

Fyllningen:
5 st gelantinblad
2 st ekologiska ägg
400 gram färskost (te.x philadelphiaost )
2 dl creme fracihe
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron ( skal samt saft )

Toppingen: 
1 gelantinblad
1 msk strösocker
4 msk vatten
4 passionsfrukter

Gör så här: 
Börja med botten. Mixa digestiven så det blir smulor. Rör ihop med smält smör och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Ställ sedan in i kylen. Sedan gör du fyllningen. Lägg 5 gelantinblad i kallt vatten i cirka 5 minuter. Dela äggen i två olika skålar. En för vitan och en för gulan. Blanda gulorna med färskost, crème fraîche, socker, vaniljsocker och citronskal, rör tills då har en slät fin smet. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i smeten. Pressa ur citonsaften i en kastrull, och värm upp den. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladen och rör ner i saften. Rör tills de blandats väl. Låt det svalna något innan du försiktigt häller ner det i smeten, under omrörning så att allt blandar sig väl. Häll blandningen över botten och låt den stå kallt i ett par timmar.
Sedan kan du börja med glasyren.
Blötlägg gelantinbladet i en skål med kallt vatten, i cirka 5 minuter.
Värm upp vatten och socker i en liten kastrull. Krama ur gelantinbladet och låt det smälta ihop med sockerlösningen.
Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om. Låt det svalna innan du försiktigt häller det på kakan.
Låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar igen ( gärna längre) innan du serverar den.



6
4 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Måndag: Spenatsoppa med ägg
Tisdag: Pasta med ostsås (på 3 olika sorters ost)
Onsdag: Fläskfile med gorgonzola
Torsdag Gratinerad blomkål med rökt skinka
Fredag Biff Rydberg

IMG_7404 (1)

Det här behöver du till 4 personer:
700- 800 gram putsad oxfile
smör
10 stycken potatisar
1 gul lök

Senapscreme: 
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk fransk dijonsenap
1/2 tsk socker
1 nypa salt

Garnering:
4 äggulor

Gör så här:
Ta fram oxfilen cirka 2 timmar innan du ska börja med maten. Skala och skär potatisen i bitar och skölj den i kallt vatten för att få bort det mesta av potatisstärkelsen. Hetta upp en stekpanna med smör och vänd ner potatisen, rör om då och då. Finhacka under tiden löken och skär oxfilen i 2*2 cm bitar. Senapscremen gör du genom att vispa grädden fluffig, och rör ihop med senap, socker och salt. Låt stå kallt fram till servering.

Råstekt potatis blir lite som friterad potatis, väldigt gott

IMG_7370När potatisen är klar ( cirka 15-20 minuter ) ta upp och låt överskottet av smöret rinna av, innan du lägger den på serveringstallrikarna. Fräs löken glansig, och lägg upp för sig på tallrikarna. Till sist höjer du värmen och fräser oxfilen hastig runt om ett par minuter.  Tänk på att inte steka allt samtidigt, köttet ska inte koka. Stek så att köttet får vacker färg, men fortfarande är rosa i mitten. Lägg upp på tallrikarna och servera med senapssås och äggula.

Smaklig måltid! 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 
Och självklart vill jag ge ett Söndagstips,
då Cervera just nu har upp til 40 % RABATT på deras köksprodukter. KLICKA HÄR


❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och även som vanligt vill jag tipsa om något gott till kaffet.
Daimkladdkaka

Det här behöver du för att baka kladdkaka 20- 22 cm :

 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk

Topping: 
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
Daimströssel / Knäckströssel

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. När kladdkakan svalnat så gör du toppingen, sjud upp grädden och bryt ner chokladen. Och rör tills chokladen är blank, och bred ut över kladdkakan.
Strö över daimströssel och servera med vispad grädde.

7
1 kommentar

RECEPT PÅ VÅFFLOR

,

I dag är det ju våffeldagen.
Så här kommer mitt bästa recept på goda frasiga våfflor.

Många våfflor blir det av detta:

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Hemligheten för att få dem frasiga är att använda MYCKET smör när man gräddar dem . Och låta våfflorna gräddas länge. Då blir de riktigt spröda.

15
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

KLADDKAKA UTAN ÄGG

Denna bakade Nomi förra veckan. Och den blev sådär perfekt kladdig och seg.
Vi brukar byta ut halva kakaomängden mot oboy.

Det fina blåa porslinet hittar du HÄR

Det här behöver du:
150 gram smör
1/2 dl mjölk
2 msk sirap
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Karamelliserad mjölk ( dulce de leche )

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Och klä en rund form med bakplåtspapper ( 20 – 22 cm )
Smält smöret och rör ner alla ingredienser ( förutom karamelliserade mjölken ) i kastrullen.
Vänd ner i den klädda formen. Klicka ut dulce de leche i valfritt mönster och mängd.
Grädda i mitten på ugnen i 20-25 minuter.

Låt svalna något innan servering

10
2 kommentarer