MIDSOMMARHELGEN 2023

Hej, Nu kom visst inläggen lite i oordning. Men vill inte hoppa över att skriva om vår midsommarhelg, för vilken fantastisk sådan vi hade. Huset fullt med vänner massa barn / ungdomar och hundar. Fullt ös, men ändå så lugnt och få måsten.

Under Torsdagen så styrde Micke och jag kosan hem efter ett par veckors renoveringskaos i hans hus. (Vi blåser ut kök och river väggar. Men mer om det en annan gång) Väl hemma hos mig la vi i vattenskotern och gjorde fint på altanen.

Jag som är sämst på att vattna är inte ledsen för att det regnat en hel del sedan midsommar.
Mina växter stortrivs just nu.
Vi körde korvlunch den dagen, vilket alltid är både smidigt och gott när man vill äta något snabbt.
Nomi och hennes kompisar var hemma och kastade i sig lite mat innan de skulle iväg och bada.

Vi trimmade trädgård och städade poolerna och donade när vi såg att det kom en båt och parkerade vid bryggan. Det var hans syster / kusin med deras familjer. De skulle lägga till vid en av öarna utanför oss…. Och vi passade såklart på att ta en paus och hakade på.

Det blev bad och upptäcktsfärd efter vi lagt till vid bryggan, och sen blev även en korvmiddag på ön, inte tokigt alls.
All mat blir så mycket godare utomhus, och speciellt på sådana här små guldkorn som man lägger till vid.

Vi stannade tills solen började gå ner, sedan blev vi avlämnade hemma, där vi avslutade kvällen med serier. ”Vår tid är nu” vilket är en av mina bästa serietips- jag kollar på den andra rundan nu eftersom Micke inte har sett den. Rekommenderar varmt.

Sedan vaknade vi upp till midsommarafton 2023. Martina och hennes kids kom på förmiddagen och likaså Lina ( Mickes lillasyster) med hennes familj. Nomi var hemma med hennes tonårsgäng- så fullt hus. Vi badade , åkte supbrädor och band midsommarkransar.

Lina, Mackan , Alma och Alicia

Grabbarna grus badar.

Sedan var det såklart dags för midsommarlunchen.

Tur med vädret hade vi också.

Senare på eftermiddagen anlände Mickes andra syster Ida, tillsammans med hennes familj och sedan Johanna ( kusin) med hennes familj. Så trevlig midsommarhelg.

Midsommardagen hann jag inte fota, men då bjöd vi hem till knytkalas, och bad.
En toppendag helt enkelt.

18
Kommentera
REKLAM FÖR DESTINATION BORNHOLM

MAJESTÄTISKA BORNHOLM

Hej där,
Hoppas att veckan börjat snällt mot er. Vi har varit uppbokade så mycket de senaste veckorna, och bara med massa roligheter. Jag säger bara…. Bornholm- vilket magiskt ställe.

Första besöket här för både mig och Micke. Men definitivt inte det sista.
Vi startade med att ta färjan över från Ystad. Endast 1 timme och 20 minuter tog det, hade ingen aning om att det var så smidigt.


Vi har sett så mycket under våra dagar här: bilar runt, vandrat runt och cyklat runt.
Det finns så mycket att se och uppleva här.

Vi blev båda överrumplade av den magiskt vackra naturen på ön, de karga landskapen, blommande ängarna och vackra stränderna. Hade ingen aning om att vi kunde resa så här ”långt bort” på så kort tid.

Att ta sig runt med cykel var nog mitt favorit sätt att färdas på här.
Cykelstigarna var så genomtänkta här, och man fick se allt från gröna skogsdungar till blåa kommande fält till att cykla bland klipporna.

Joels kapell var ett sådant litet gulskorn som vi bara råkade cykla på, ett av de coolaste ställena jag sett.
Rekommenderar verkligen att ni tar er hit om ni är på Bornholm.

Ett annat ställe ni vill besöka är ju pampiga Hammershus, vi gick här i timmar och bara njöt av den vackra naturen runt omkring.

Nästa gång tar vi med oss picknick hit, för det var så rogivande och naturnära här.

Och maten på Bornholm – vi har ätit på sådana fantastiska ställen. Fast Det röde Pakhus, det kan vara det godaste jag någonsin ätit. Smakerna satt som en smäck tillsammans med de goda vinerna. Detta måste ni försöka boka när ni är här.

Jag skulle säga att Bornholm har något för alla. Vi vill tillbaka så snart vi bara kan.
Förhoppningsvis en tur till Hösten, vill både vandra och cykla längre turer runt Bornholm.
Det står på bucketlisten redan nu.

25
1 kommentar
REKLAM FÖR WRÅGÅRDEN

WRÅGÅRDEN I VÅRA HJÄRTAN ❤️

Godkväll i stugorna.
Hoppas ni har en härlig söndag. Jag har suttit och kikat igenom bilderna från de senaste resorna vi varit iväg på. Jisses så mycket vi har hunnit med bara de senaste veckorna. Och då får vi börja i rätt ordning, vi börjar med Falköping.
Det har ju blivit en tradition att vi firar in sommarlovet på Wrågården. Älskar´t ❤️

Anlände i god tid på fredagen och kickade igång helgen på Wrågården med att spela paintball.
Herrejisses så roligt, jag som inte är en tävlingsmänniska i vanliga fall går in till tusen när jag hamnar på planen. Verkligen jättekul att göra detta tillsammans.

Efter en rejäl omgång så blev vi riktigt hungriga,
vi gick tillbaka till stugorna för att grilla hamburgare hela gänget.

Vi hade magiska solnedgångar bägge kvällarna. Här satt vi och bara kände oss helt förtrollade av den fina naturen och att få vara nära alla djuren.

På lördagen fick vi träffa gårdens lilla nytillskott.
En älgkalv, som mamman hade stött bort vid födseln. Det är tydligen vanligt att de gör de om de får tvillingar. Så denna älgkalven bor hos Henrik ( ägaren av gården ) och hans familj på nätterna, och flaskmatas många gånger per dag. När han är tillräckligt stor ska han släppas tillbaka till de andra älgarna.

Vi fick äran att döpa honom, och Marika kom på det klockrena namnet: Älgiott

Jag fick även mata en av de stora älgarna.
Mäktigt.

Jacob & Klara var iväg till Stockholm denna helgen. Så vi fick låna med oss Aron.
Så mysigt att rå om honom själv ett par dagar.

En fantastisk helg med nära & kära.
Och vi har ätit sååå gott, slappat, umgåtts,
spelat paddel, åkt traktor och kollat på bufflarna på nära håll.


Detta är mitt bästa sommartips till er, rekommenderar verkligen att ha vägarna förbi Falköping och besöka detta magiska ställe.
Och med koden JENNY23 vid bokning så får ni 20 % RABATT på boendet i det häftiga älgstugorna. KLICKA HÄR för att komma till hemsidan

15
Kommentera
REKLAM FÖR TALLINK SILJA

EN HÄRLIG TUR TILL TALLIN

Hej där raringar

Ursäkta radiotystnaden, men jag har haft tekniska problem här på sajten. Men nu ska det funka igen. *peppar peppar*
Och jag har ju massor av bilder / recept och utflykter att visa er.
Till att börja med så måste jag ju berätta om vår mysiga resa till Tallin. Vi reste med Baltic Queen med Tallink Silja. Ett stort företag med massa trevliga restauranger och saker att se och göra.

Efter att vi checkat in och fräschat till oss så gick vi ner till den trevliga restaurangen Aleksandra.
Där vi beställde in och provade rysk kaviar för första gången.

Till varmrätt beställde vi in en oxfilé. Allt var supergott, och i trevlig gamaldags miljö.

Det blev en tidig kväll och vi kom fram till hamnen i Tallin på förmiddagen.
Åt en god frukost och gick av, sedan traskade vi bort till vårt hotell. Som låg cirka 10 minuters gångväg i från färjan.

Ett stort och rymligt rum, mitt i staden.

Tallink City Hotell, bokade via Tallink siljas hemsida när vi bokade.

Vi promenerade runt och upptäckte staden, fikade och stannade till på museum och besökte gamla byggnader. Ett av de häftigare besökte vi gjorde var när vi gick upp i kyrktornet mitt i staden. Väldigt högt. Alltså wooow vilket utsikt.

Det är så vackert att stå så här och kika över hustaken. Det finns massa att se, uppleva och äta här i Tallin, så jag tycker att det är värt flera besök hit. Detta var mitt andra besök, men jag återkommer gärna igen.

Sedan blev vi såklart hungriga igen. Så det blev ett besök til Nok Nok ( igen )
Här var jag för någora år sedan , sist jag var i Tallin. Sååå god asiatisk mat.

Beställde in flera olika smårätter, och blev mätta som bara den.

Det som är så härligt med kryssningar är att man liksom reser utan att märka det.
För det är så trevligt omkring på båtarna att det liksom är redan man stiger ombord som semestern börjar. Och när man vaknar äter man frukost sedan stiger man av och är på ett helt nytt ställe / annat land.

Dag två i Tallin åt vi mat på hotellets restaurang. City Grill House
Så mycket och gott att välja på, fin miljö och trevlig personal.

Efter två härliga dagar i Estland, med massor av historia, god mat och trevligt sällskap var det dags att stiga på färjan hem igen.

Borta bra, men hemma bäst.

14
1 kommentar

OSTIGA TILLTUGG MED RÄKOR

Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält  och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök

0
Kommentera

GODASTE FÖRRÄTTEN

En liten smörgåstårta till förrätt är aldrig fel.

 Det här behöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra  ( recept nedan)
4 dl ostbågar
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas.  Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Krossa ostbågarna i en fryspåse med hjälp av en kavel som du rullar ovan på. När ostbågarna pulvertiserats rullar du snittarnas kanter i detta. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran

Ställ kallt fram till servering.

0
Kommentera

LCHF KNÄCKEBRÖD

Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)

Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

0
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

GIFFLAR MED NUTELLA

Gillar ni nutella ? Då är detta ett måste!
Mumma

Fyllningen kör jag 50 % smör och 50 % nutella.

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
2- 3 dl rumsvarm nutella
100-150 gram rumsvarm smör

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop nutellafyllningen, så att den är helt klumpfri.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak. Rulla ihop degen och skär i små gifflar.
Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till. Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer jäsa mycket i ugnen iallafall.Grädda i mitten på ugnen i 8 – 10 minuter, eller tills de fått vacker färg. Det kommer dofta helt galet ljuvligt.
Ta ut och pensla dem med smör och doppa dem i en skål med strösocker.
Serveras sedan direkt med ett stort glas kall mjölk

Mums.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

0
Kommentera

KUVERTBRÖD

Kuvertbröd / rosenbröd = kärt barn har flera namn.

Till 20 stycken behöver du:
50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special

1 ägg och vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan.  Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader.  Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden  och grädda  dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler

1
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Måndag Pasta aglio e olio ( veg )
Tisdag Bhajiburgare med klyftisar & korianderkräm
Onsdag Hemgjord kycklingkebab
Torsdag Krämig soppa med kyckling och pasta
Fredag Medelhavssallad oxfilesallad med avokado & mango.

IMG_8510

Det här behöver du till 2 personer: 
400 gram oxfile
Blandad sallad
1 mongen mango
1 mogen avokado
1 bit röd avlång paprika
1 bit gul avlång paprika
1/2 rödlök
oliver

Det här behöver du till vinägretten: 
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk finhackad persilja
1/2 tsk torkad timjan
lite finhackad rödlök
Salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.

Gör så här:
Ta fram oxfile minst 2 timmar innan du börjar med maten.Ställ ugnen på 180 grader. Stek oxfilen i en stekpanna med smör, salt & peppar och lägg in den i mitten av ugnen med en köttermometer. Ta ut köttet när de kommer upp till rätt temperatur. Jag tog ut min vid 58 grader och lät den vila sig upp till 60grader. Vänd in filen i grillfolie och låt vila i 10 minuter. Under tiden fixar du salladen.
Toppa med oxfilen och en god vinegrätt

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Missa inte att du nu får 30 % RABATT på den dyraste varan på Ellos
Med koden 455739 Klicka här

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Något gott till kaffet: Paj med rabarber och hallon

IMG_7802

Det här behöver du  till smuldegen:
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker

200 gram hallon  ( frysta går bra )
300 gram rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl stösocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Rör ihop alla ingredienser till smuldegen.
Smörj en pajform och skala,tvättta  och skiva upp rabarberna och fördela dem i en smord form,
varva rabarber och hallon. Pudra över potatismjöl, och socker. Fördela över smuldegen och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter
i  mitten på ugnen eller tills pajen fått en fin färg.

7
3 kommentarer