Middag på stan

Godkväll i stugorna,

Jag brukar försöka hitta på något med barnen bara en och en åt gången. Tycker det är viktigt att hinna prata lite och få tid i lugn & ro. I går kväll åkte Melvin och jag in till stan och tog en bio, vi promenerade en tur på stan först. Och i dag var det  Nomis och min tur, vi hade bokat bord inne i stan för att käka. Och hann även med lite shopping innan, lite pysselgrejer som hon önskat sig.


Vi startade middagen med den obligatoriska barnvänliga godisdrinken som Nomi alltid beställer in,
den smakar precis som fuzzygodiset gör sådär sött & surt.  Jag kan inte med sötsliskiga drinkar, så jag beställde in bubbelvatten.


Vi beställde in massa smårätter, med betoning på små. Jag beställde blandannat in kycklingspett, rödbetshummus och halloumisticks. Medan Nomi valde pommes, burgare och crispy chicken.  
Ljuset är lite speciellt ser jag på bilderna,
så Nomi har skuggan av lampskärmen i ansiktet. Haha..

Min rödbetshummus med chips. 
Å just de´ jag, beställde in en paella också.

Till efterrätt delade vi på en marängswish;
samt churros med nutella. Kul när allting är i mini format. 

Vi var rätt mätta och belåtna när vi traskade vidare härifrån.
Japp detta kallar jag en riktigt fin vecka det.

Hoppas ni får en fortsatt trevlig kväll,
hörs mer imorgonbitti.

0
Kommentera

KANELBULLENS DAG 4 OKTOBER

Woop woop,

Imorgon är det inte vilken dag som helst utan: Kanelbullens dag.
Tänkte jag skulle ta fram mina bästa recept till det, samt prova ett nytt under dagen.  Missa inte att följa mig på Instagram:
@jennysmatblogg

Kanelbullesemlor

Som semlor fast kanelbullar.

Fyllningen:
75 gram mandelmassa
+ lite vispgrädde ( ovispad)

vispad vispgrädde
florsocker

Gör så här
Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Dela bullen, och gröp ur lite ur bullen och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.

Servera genast

* * * * * * * * * *

Till ca 70 bullar behöver du :

2 pkt jäst ( söta degar)
250 gram smör
1 1/2 liter standard mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
1 kryddmått salt
Vetemjöl Special cirka 2,2 kilo

Fyllningen gjorde vi halva med kanel :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3-4 msk kanel

Och halva med vanilj :
350 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

* * * * * * * * * * *

Hastbullar utan jäsning

Det här behöver du till 15-20 bullar:
75 gram smält smör
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
2 1/2 dl mjölk
1 msk bakpulver
7 dl vetemjöl

Gör fyllningen:
50 gram mjukt smör
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocjer
1/2 dl strösocker

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Rör ihop alla ingredienser till degen. Kavla sedan ut den tunt till en rektangel. 
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Mycket fyllning = saftiga bullar.
Bred ut fyllningen och rulla ihop. Skär sedan upp bullarna cirka 2 cm breda.
Och lägg dem i bullformar på en bakplåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Och så puts in i ugnen en cirka 14-16 minuter eller tills de får vacker färg. 
* * * * * * * * * * * * * *

Kanelbullar i långpanna

IMG_6323

De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.

Det här behöver du till 40 bullar: 
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram smör
2 dl florsocker
200 gram philadelphiaost
1 1/2 msk kanel

Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker

Gör så här:
Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och kanelen och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas.

Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm. Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader. Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med fyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i  mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.


De blir riktigt saftiga & goda. De som inte går åt, fungerar fint att frysa in.

1
1 kommentar

Kycklinggratäng a la Taco

Go´morgon,
 Nu ska jag kasta i mig lite frukost och vinka av barnen som ska till bussen innan det är dags för telefonmöten. Hoppas du får en härlig start på din tisdag.

Här kommer en smarrig gratäng som passar både till vardag och till fest.

Det här behöver du till 4-5 personer
700 gram strimlad svensk kyckling
1 1/2 påse tacokrydda
paprika i olika färger
2 små rödlök
200 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
2 dl riven cheddarost
jalapenos
nachochips

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hacka paprikan smått , och klyfta löken. Stek kycklingen klart med kryddor och vänd ner grönsakerna och fräs en minut. Vänd över allt i en ugnsfast form Rör ihop ost, philadelphia & crème fraîche och bred över som ett täcke.
Strö över jalapenos och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills gratängen får vacker färg. Ta ut och garnera med nachochips.

Serveras sedan med en sallad eller direkt i mjuka / hårda tortillabröd.

Smaklig måltid.

2
3 kommentarer

Flygande Jacob med halloumi

Hur många här försöker äta köttfritt på måndagarna, eller kanske rent av ännu fler dagar veckan ?
Jag provade en jättegod variant i helgen, dock hittade jag inget vegetariskt ”bacon” i min butik. Men hittar du så byt ut det och prova. Så blir detta en jätteenkel och god vego-rätt.


Det här behöver du:
2 förpackningar med halloumiost
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 banan

Topping:
1 förpackning bacon
1 näve salta jordnötter

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader. Dela halloumin i mindre bitar.
Hetta upp en stekpanna med matolja och fräs så den får vacker färg. Lägg i en ugnsfast form och vispa ihop såsen.
Grädde, crème fracihe & chilisås kan du röra ihop i en skål, och häll detta över osten. Skiva över banan och swish in i ugnen. Under tiden finstrimlar du baconet och knapersteker det. Efter en kvart – tjugo minuter är gratängen klar. Toppa med jordnötter och bacon.

Serveras med ris.

0
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Startar igång denna söndagen med en matsedel.
Hoppas ni gillar!

Måndag: Spagetti med mustig tomatsås ( veg)
Tisdag: Panerad rödspätta med skolans kalla dillsås
Onsdag: Carbonara med rökt skinka
Torsdag: Indisk kyckling med koriander
Fredag: Skogspanna med fläskfile

Gryta fläskfile

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
3 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, crème fraiche soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter.

Klar att servera !

* * * * * * * * * * * *

Något extra gott till kaffet: Snickerskladdkaka
IMG_8947

Det här behöver du för att baka denna kladdis: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
 2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.

 

 

0
3 kommentarer
REKLAMLÄNK FÖR CERVERA

Snabb sockerkaka med chokladkross

Vill du slänga ihop något snabbt så är sockerkaka alltid ett säkert kort.
Denna med hackad choklad blir sååå god. 



Det här behöver du för att baka sockerkaka:
4 ägg
4 dl strösocker
150 gram smält smör
2 dl mjölk
5 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
75 gram hackad mjölkchoklad

SNYGGASTE BAKFORMEN HITTAR DU HÄR

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen. Vispa bara tills allt blandat sig. Häll upp i formen, varvat med den hackade chokladen. Och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-55 minuter.Kolla med en sticka.

Ta ut och låt svalna.

0
3 kommentarer

Lördagsfrulle

Gomorron där ute,

Vaknade upp till en strålande lördag. Nu på helgerna är det gofrulle som gäller. Jag är den som vaknar vrålhungrig på morgonen, skulle inte kunna hoppa över frukosten. Här ska man plocka fram allt gott som gömmer sig i kylskåpet. Och jag har någon craving på avokado just nu, tycker det är såååå gott! Ja även kvarg och nötter äter jag i tid och otid, hur-gott-är-det-inte med valnötter.

Hoppas ni får en härlig start denna lördag,

På återseende bloggisar

0
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Halloween

Halloween närmar sig med stormsteg, så här kommer ett busenkelt tips på ”äckliga” snacks.
Spindel-snittar

Föredrar du att fuska och köpa färdigt pizzakit så går dessa på ett nafs.

Ställ ugnen på 225 grader.
Stampa ut små runda pizzor med ett dricksglas. Bred ut pizzasås, riven ost och skapa läskiga spindlar med svarta oliver.
Busenkelt och läskigt till den kommande halloweenbjudningen.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Reklam för dessa GOSIGA sängkläder i flanell. 
Som just nu BARA kostar 179:- Passa på att klicka hem här : 

0
2 kommentarer

SNYGGASTE KÖKSKRANARNA FRÅN Mora

REKLAMSAMARBETE MED MORA ARMATUR

Hej där, 

 

Här kommer nya köksuppdateringar….
För mig som nästan bor i köket är det väldigt viktigt med bra arbetsytor och funktionella lösningar. Och jag skulle nog säga att just köket är ”husets hjärta”, för de flesta av oss. Det är där spenderar vi mycket tid, umgås och äter.
Ni ville se fler bilder av vårt nyrenoverade hjärta, och här kommer det!


Som pricken över i:et valde vi att byta ut kökskranarna.
Ville ha något snyggare och mer praktiskt än de vi hade tidigare. Vi valde dessa, fast i vitt.

Och både snyggare & mer praktiska fick vi minsann, tycker ni inte det? Vi bestämde att montera in två nya rejäla kranar från Mora Armatur. Vi valde dem för att de var läckra i designen, och anpassade för vår vardag. Kranarna är tillverkade i Mora och företaget står för hållbarhet, och värnar om att man ska spara in på vattnet.  ”Vatten med omtanke” är deras motto.

Att de sedan tillverkat kranar sedan 1927 kändes även det extra tryggt. Och nu har det kommit fler höstnyheter. Kolla in alla deras snygga kranar, blandare & takduschar HÄR
Extra bra är att vi nu bara kan haka av dem och styra som man vill.
Lättare att skölja grönsaker eller diska.
Vi placerade likadan kran vid köksbänken, med diskmaskinsavstängning såklart.

Så här blev slutresultatet.
Så nöjd med både kök och kranar. 

0
2 kommentarer

Wok med kyckling

Många efterfråga LCHF- recept. De flesta av mina recept är det, om man bara väljer bort ris/pasta/potatis.
Denna kan du med fördel servera med blomkålsris, eller varför inte utöka mer grönsaker i woken.

Det här behöver du till 4 personer:
500 gram kycklingfilé
1 röd paprika
1 burk minimajs
2 msk rapsolja
1 stor näve med sockerärtor

Woksås:
4 msk ljus soja
1/2 msk rödvinsvinäger
3 tsk färsk ingefära, riven
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 tsk flytande honung

1 dl vatten
1 tsk fisksås
1 tsk sesamolja

Serveras med ris eller nudlar

Gör så här: 
Skär kycklingen i små strimlor, samt skär paprika i mindre bitar. Dela minimajsen och sockerärtorna på mitten. Blanda ingredienserna till woksåsen i en skål. Fräs kycklingen i olja under några minuter i en wokpanna eller stor teflonpanna. Tillsätt grönsakerna och resten av rapsoljan, fräs i några minuter till. Tillsätt kryddsåsen och vattnet. Låt puttra på medelvärme i ytterligare några minuter tills grönsakerna har mjuknat lite, men de ska ändå vara krispiga. Blanda i fisksås & sesamolja och ta bort från värmen.

Klart att servera.

0
1 kommentar