Guadeloupe

Hej från ett bländande vackert Guadeloupe, 
Vi anlände här igårkväll ( mitt i natten svensk tid ) Det var becksvart så vi såg inte så mycket.
Därför kändes det så häftigt att smyga ut på min balkong i morse och möta soluppgången.
Så vackert det är här, och vi har havet precis utanför balkongen. Om några dagar har vi bokat bungalows, vill prova hur det är att bo direkt på stranden också.

Tröttnar aldrig att lyssna på vågorna, det är som balsam för själen.

Jag ska visa er runt under dagen, men nu ska jag väcka resten av familjen och gå ner och äta frukost.
Klockan närmar sig sju, haha. Så här pigg är jag minsann inte när väckarklockan hemma ringer.
Men nu ska vi fånga dagen.

Är det inte magiskt vackert?
Det tycker jag, får nypa mig i armen.

På återseende om en stund igen.

0
Kommentera

TIPS PÅ HELGMENY

Ser att ni är många inne och letar tips på helgens meny,
så här kommer ett tips på en god 3-rätters

Förrätt: Ostkex med skagenröra 

lchf förrätt

Ostkexen till cirka 15 stycken:
5 dl riven lagrad ost

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Dekorering: Räkor, röd rom & gräslök

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Riv osten och dela upp i små plättar på en ugnsplåt med bakpapper. Ställ in i mitten av ugnen cirka 5- 10 minuter, tills osten smält  och börjat bubbla. Ta ut och låt svalna, lägg sedan ostkexen på ett fat eller ostbricka och klicka ut skagenröra & dekorera med räkor & gräslök

* * * * * * * * * *

Varmrätt: Lax med redcurry & räkor 

Till 4 personer
4 bitar lax
2 1/2 dl vispgrädde
300 gram philadelphiaost
2 msk red curry

Toppa med nyskalade räkor

Serveras med dillmos

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg den tinade laxen i en ugnssäker form. Vispa ihop phialdelphiaost med grädde och red curry.
Vänd sedan över såsen och ställ in i ugnen på 20-25 grader, eller tills laxen är klar.
innan servering toppa med stora räkor. Potatismoset stompar jag ihop med en potatispress. Det jag använder är kokad mjölig potatis, en skvätt grädde + salt & dill.

* * * * * * * * *

Efterrätt: Krämig Marspannacotta

img_9255-1

Det här behöver du till 6- 8 portioner
4 dl vispgrädde
2 1/2 gelantinblad
2 1/2 mars

1/2 mars till topping

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden, hacka marsen smått och vänd ner dem i grädden. Krama ur gelantinbladen och vänd ner, och ta bort kastrullen från värmen & rör tills chokladen smält.  Skulle det bli lite bitar av marsen kvar så gör det inget. Det är nästa bonus, det blir så gott. Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt i minst fyra timmar. Kan med fördel förberedas kvällen innan.
Innan servering hacka över marsgodis.

0
1 kommentar

Paris och Eiffeltornet

Här kommer ett litet hej ifrån Paris,
Vi landade igår, och tog en extra dag här för att få se Eiffeltornet. Jacob har redan sett det, när vi var här är han var liten, men för Melvin & Nomi var det första gången. Thelma är tyvärr inte med denna gången, då hon inte kunde få ledigt från skolan. Hon får följa med nästa gång. Vi startade med en sovmorgon och sedan blev det en brunch på ett bistro i närheten.


Nomi vill ha Nutellapannkakor, så det passade ju bra. Maten i Frankrike är rätt dyr, eller faktiskt väldigt dyr.
En kaffe kostar 65 kronor på cafe och en läsk 55 :-, och min frukostomelett gick loss på 110 kronor. 

Jag tog in en kaffe och en omelett, det var gott men nästan oförskämt dyrt.
Morr. 
Sedan gick vi vidare till dagens mål. Vi bodde bara ett par kvarter här ifrån, så det var verkligen nära och bra. Och vilken tur med vädret vi haft idag. Helt fantastiskt. 

Mitt resesällskap, som jag lyckades fånga på en och samma bild. Något som vi inte hade räknat med så här mitt i veckan var alla köer, vi väntade i 3 timmar på att få åka upp i tornet. 
Visst var det värt det, men tips är att boka biljetter hemifrån.
Då får man gå in den tiden som man vill och har bokat.

Vi hade sådan fin utsikt där uppe över hela staden, så coolt! Vi valde att åka upp hela vägen i Eiffeltornet, ville ju passa på!
Paris är verkligen vackert.

Fastnade på 1 enda bild, och den fick lite konstigt ljus.
Men jag bjussar på den 🙂  Efter en tur där uppe bland molnen så åkte vi ner igen och återvände till hotellet för att vila fötterna.
Och där är vi nu, och ska snart byta om för att gå och käka lite middag.

Imorgon reser vi vidare igen, och nu står Karibien på schemat.
Jaaay, solbrillor, solkräm & badkläder är nerpackat. Så himla härligt det ska bli.

Kikar förbi senare med lite nya recept!

Hej på ett tag,

0
9 kommentarer

Ljuvliga höstväder


Hej där, 

Vilket ljuvligt höstväder det är. Är det inte ljuvligt så säj.
Man vill ju bara vara ute och njuta av detta vackra vädret. Gillar verkligen denna årstiden när sommaren är över, man får lov att bara vara hemma. Naturen får sådan vacker färgglad skrud, luften är lite kristligare och lättare att andas. Bästa!

I dag kommer jag vara på resande fot, det blir massa spännande stopp på denna resan.
Så häng med på Instagram vetja, @jennysmatblogg

Kram

1
5 kommentarer

MOUSAKKA

Här kommer tips på dagens middag!
En härlig Moussaka.Det här behöver du till 4 portioner:
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
500 g nöt eller lammfärs
1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm peppar
1 aubergine
1 zucchini
1 tsk salt
3 dl creme fraiche
1 1/2 krm peppar
200 g fetaost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225° grader. 
Skala och pressa ner vitlöken i en panna, fräs den i olivolja. Tillsätt färsen & låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross & tillsätt tomatpuré, salt & peppar. Låt puttra under lock ca 30 min. Skölj och skär auberginen & zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek skivorna i olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine, crème fraîche & smulad fetaost i en lätt smord ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.

 

 

0
1 kommentar

Hemmagjorda Delicatobollar

Något snabbt och gott till eftermiddagsfikat?
Prova då dessa galet goda Delicatobollar.

Det här behöver du till 30 delicatobollar: 
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2  1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker

Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i  1 timme.Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.

Förvara chokadbollarna svalt.

1
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Hej söndag,
Här kommer en massa tips till kommande vecka.
Hoppas ni hittar lite ni gillar. 

Måndag : Grön ärtsoppa
Tisdag : Fiskgratäng med dill och majs
Onsdag : Parmesanpanerad kycklingfile
Torsdag: Köttfärsgratäng med duschessmos 
Fredag Fläskfilegömma

IMG_6007

 

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.
Klart att servera med ris eller pressad potatis

* * * * * * * * * * * *

.Mjölkchokladsbiskvier

img_3853

 

Det här behöver du till cirka 20-22 biskiver :
300 gram mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita ( ett stort ägg eller två små )

Fyllningen: 
300 gram rumsvarmt smör
1 äggula
2 dl florsocker
50 gram smält mjölkchoklad

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader Riv ner mandelmassan i en bunke och rör ihop till en smet / deg med äggvitan och socker. Spritsa eller klicka ut på en plåt och grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter , de ska fortfarande vara lite sega i mitten.
Låt bottnarna svalna och rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör ihop 300 gram rumsvarmt smör+ 1 äggula, avsvalnad smält mjölkchoklad & florsocker. Rör ihop till en jämn och klumpfri smet. Fördela ut fyllningen på bottnarna. Ställ dem gärna svalt 10-15 minuter innan du chokladdoppar dem ( spara ett par rutor för dekoration av biskvierna )

Voila! Busenkelt & jättegott.

 

 

0
4 kommentarer

Kassler a la LCHF

Hej där,

Jag och Nomi är på Öland och hänger med moster Daries och kusinerna. Vi ska käka hamburgare och bara ha det gott. För er som inte ska laga hamburgare vill jag tipsa om en god kasslerrätt.

Det här behöver du till 4 personer :
700 gram kassler
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
1 msk chilisås
salt & peppar

2 bollar med mozzarella

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skiva upp kasslern och lägg i en ugnsform. Vispa ihop ingredienserna till såsen.
Skiva över mozzarellan och skjuts in i ugnen. Gratinera den 15- 20 minuter eller tills den får vacker färg.
Servera med ris, pasta eller pressad potatis.

4
3 kommentarer

Öland

 

Hej där,

Det blev en tur till Öland igår, stannande till i Färjestaden och fotade vackra bron på vägen. Sedan kilade jag förbi paradisverkstaden och hälsade på Marika som jobbade där.


Kikade runt på porslin,
är på jakt efter inspiration till nya boken.
Jag har redan den tredje boken helt klar i huvudet,
så nu ska man bara lyckas få ner den i rätt format. Spännande.

Och så gott med fika och lite skvaller ute i höstsolen.

Sedan åkte jag hem till systeryster, som fått en kull med kaninungar.
7 stycken söta ullbollar som snart letar nya hem. Så här ser mamman ut.

Troligtvis blir även ungarna långhåriga,
vid leverans kommer de vara barnvana.


Nu är de nästan 3 veckor och kommer vara leveransklara vid 8 veckors ålder.
Så är du ute efter en liten kaninunge kan du höra av dig till min syster på nummer : 0739251138  ( reklam för syrrans kaniner )
Haha… 

Visst är de utsöta! 
Nu ska jag göra mig klar för att åka iväg på ett lunchmöte,
vi hörs lite senare.

0
3 kommentarer

Tom Kha Gai Soup

På Ica hittade jag ett roligt recept på Thaisoppa som jag provat i veckan.
Blev supergott! 

Det här behöver du till 4 portioner:
500 g kycklingfile
250 g champinjoner
1 röd lök
1 röd chili
1 citrongräs
1 msk olja
1 msk fisksås
1 msk socker
2 msk färskriven ingefära
10-15 körsbärstomater
3 limeblad
4 dl vatten
3 msk kycklingfond
400 ml kokosmjölk
1 lime

Gör så här:
Skär kycklingfilén i bitar. Dela kärna ur och strimla chilin. Krossa roten på citrongräset och skär det i 2 cm bitar. Fräs kyckling, chili och citrongräs i oljan. Tillsätt fisksås, socker, ingefära, limeblad, vatten,fond och kokosmjölk. Vänd även ner tomaterna. Koka sakta i ca 15 minuter, hacka ner salladslöken. Stäng av plattan och smaka av med pressad limejuice.

Klart att servera.


0
2 kommentarer