Vegetariska burgare

Hej hej, 

Vi försöker ju äta mer vegetariskt, tycker det känns viktigt och även roligt att prova på nya saker. Ibland springer vi på riktigt goda nyheter bland det vegetariska utbudet, och ibland är det mindre smaskiga saker. Dessa krispiga burgare för tummen upp av hela familjen. Har ni några favoriter bland de färdiga vegetariska rätterna? Tipsa gärna. Jag är nämligen lite sugen på att köra en hel vegetarisk vecka, och vill ha både snabbmat och långkok.

Min linsgryta kommer jag definitivt att göra, den är så god och enkel att göra.
Du hittar den här. 

0
12 kommentarer

Hej hej

Hej finaste bloggisar,

Ville bara kika förbi och säga hej. Så hej hej på er alla!
Sen ett tack för all er fina kärlek på Instagram, det betyder och värmer massor.
Nu ska jag ställa mig och röra runt i grytorna så att det kommer lite nya härliga recept till er. På dagens schema står både vegetariska & veganska rätter och så massa julgodis såklart.

Önskar er finaste tisdagen,

Kram

0
4 kommentarer

KLADDKAKANS DAG 7 NOVEMBER

Ni har väl inte missat att det är KLADDKAKANS DAG på onsdag. Jaaay!
Här kommer 5 favoriter från bloggen.

Kärleksmumskladdis

Det här behöver du till kärlekmumskladdkaka :
 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Topping ( rör ihop ):
50 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt kaffe
2 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Strö över kokos

Gör din kärleksmumskladdkaka så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Låt den stå i kylen i minst ett par timmar innan du brer över toppingen. Och när toppingen & riven kokos är på plats låt den stå kallt i ett par timmar till.

* * * * * * * * * * * * * *
Semmelkladdis

IMG_1723

Det här behöver du:
smör+ ströbröd till formen
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Topping: 
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Snickerskladdis
IMG_8947

Det här behöver du för att baka denna kladdis: 
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med karamelliserad mjölk
Garnering :
 2 rullar med center
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 dl salta jordnötter
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen, den karamelliserade kolan klickar du ut jämnt i smeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig efter ett 3-4 timmar sen i kylen). Medan kladdkakan är varm så placerar du ut dina två rullar med center. Och ställ sedan kallt.
Gör tryffeltoppingen genom att värma upp grädden på spisen, bryt ner chokladen och rör den glansig. Ta bort från plattan och rör ner jordnötterna. Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vitkladdis med hallon

vit (1)
Det här behöver du: 

200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
125 gram färska hallon

Hallongräddde: 
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
125 gram färska hallon
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen, på svag värme.
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Tryck ner hallonen i smeten och ställ in i mitten av ugnen i cirka 20- 25 minuter. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 3-4 timmar i kylskåp. Hallongrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Dumlekladdis 

Recept kladdkakaDet här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
20 stycken finhackde dumlekolor

Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Finhacka dumlen smått och rör ner hälften i smeten, och häll upp smeten i den smorda formen.  Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) Ta dock ut formen de sista tre minuterna och fördela övr resterande dumle och låt smälta . Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.  Ta ut och låt svalna något innan servering.

 

 

 


0
1 kommentar

Krispig Halloumiburgare

Måndag och köttfri dag hemma hos oss. Brukar ni också försöka att byta ut köttet idag?
Något som är barnens favorit hemma är halloumiburgar, och är det så här enkelt att laga vegetariskt så blir det en hel del vegburgare på måndagar.

Med ett stekt ägg och lite mogen skivad avokado på blir denna burgaren ännu godare.

Halloumiburgare:
2 stycken Halloumi
1 ägg
2 dl panko
+ lite chiliflakes

Toppa med krusig sallad, skivad tomat , skivad avokado, rödlök

Gör så här:
Dela halloumin på mitten, så du får 2 ”burgare”. Vispa upp ägget i en djup tallrik eller skål, och häll upp pankon (chiliflakes) på en tallrik. Doppa halloumin först i ägget på bägge sidor sedan även i panko.  Stek dem sedan i rikligt med matolja tills de får en gyllene färg. Servera sedan med de godaste tillbehören du vet.

Smaklig spis.

0
5 kommentarer

Veckomatsedel

Måndag : Pasta med veggiesås 
Tisdag Pestolax med tomat & pinjenötter
Onsdag LCHF-paj med kassler
Torsdag Dilljärpar med dillyougurt
Fredag Kyckling Carbonara

IMG_3547
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar

Serveras med pasta & en krispig sallad

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning.  Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * *

Något supergott till kaffet!

img_0618

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
250 gram philadelphiaost
1 1/2 dl nutella
1 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 dl vispad grädde

Topping: Rostade hackade hasselnötter

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. Kan göras ett par timmar innan, eller flera dagar i förväg. När det är dags att börja med tårtan så dela tårtbotten i två delar. Fördela ut hälften av fyllningen på första lagret med tårtbotten, stör över ordentligt med hackade nötter.
Lägg på locket och fördela ut det sista av nutellakrämen. Strö övers nötter.

Klar att servera.
Och om möjligt så är denna kakan nästa ännu godare dagen efter då den fått stå och safta till sig i kylskåpet.
Mums!

 

0
2 kommentarer

LAKRITS- & HALLONTRYFFEL & POLKAGRISFUDGE

Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.

Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du till hallonlagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

Polkafudgen:

Det här behöver du till cirka 25 st:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad

krossade polkagrisar

Gör så här: 
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.

0
Kommentera

CashewChoklad

Ser att ni redan börjat googla loss bland allt julgotte (adventsgodis) som finns på bloggen.
Vad roligt. Denna perioden fram till jul brukar vara min mest hektiska tid med sajten.
Uppdatera med nya recept och samtidigt skriva på böckerna, den tiden som finns över.

Idag bjuckar jag på en krämig cashewtryffel,
hoppas ni gilla´t.

Det här behöver du till denna gudomliga snickerstryffel:
1 dl vispgrädde
200 gram choklad (mjölk- mörk- eller vit choklad)
1 dl jordnötssmör
2 msk nutella
1 näve salta cashewnötter

Topping  cashewnötter

Gör så här: 
Koka upp grädden tills den sjuder. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den är blank.
Vänd ner jordnötssmör och ett par msk nutella om du har hemma, annars kan du utesluta den. Rör tills du har en jämn smet.
Rör ner cashewnötterna och vänd upp allt i en klädd form.
Toppa med lite extra nötter.

2
4 kommentarer

Cheesecake Factory

Hej hej,
Godmorgon från Texas, sitter i sängen och skriver till dig med en kopp kaffe.
Hoppas ni har en härlig torsdag, här har vi så smått börjat fundera på hemresan. Flyget går imorgon, sedan kommer vi vara på resande fot i 24 timmar. Vi har haft en fantastisk semester, men nu sak det bli härligt att komma hem till vardag och November. Vilket innebär massa jul för min del. Me like!

Igår blev det en annan av våra favvorestauranger till middag.
Nämligen Cheesecake Factory, de har alltså inte bara maffiga cheesecakes.
Nej maten är grym också! 
Som vanligt beställde vi in deras nachotallrik.
Mums. 
Melvin tog burgare, Jacob en parmesankyckling och Nomi tog pizza.
Nu har vi ätit så mycket utemat dessa veckor att jag börjar längta efter riktig husmanskost.
Mustiga härliga höstgrytor och långkok. 

Ni ser den extremt nöjda 19 åringen som kör bilen va.
Plus att jag är extra glad att jag slipper köra i denna trafiken.

Nu dags att stiga upp och väcka resten av familjen.
Fånga dagen som det så fint heter.

På återseende alla fina bloggisar.

Kram

0
13 kommentarer

Austin

Godmorgon från Texas,
Här är klockan bara lite efter 8 på morgonen. Jag vaknar supertidigt varje dag, har liksom inte kommit in i rätt dagsrytm än. Barnen sover gott, och jag är på min andra kanna kaffe och har hunnit jobba effektivt i 2 timmar. Idag är planerna inte spikade, antingen röstades det för att vi skulle gå bort till poolen, finns tydligen en gemensam pool här för alla husägare. Eller om vi skulle ta och bila till grannstaden : San Antonio.


Ja, vi får väl se var de säger när de vaknat till. Igår blev det i allafall centrum ( Austin ).
Tycker det är så coolt med alla skyskrapor, man känner sig så liten i sådana här storstäder.


Nomis största ”mission” denna resan är att köpa på sig massa amerikanskt godis som hon och hennes tjejkompisar ska prova hemma sedan. Haha… Så vi har letat godis som bara den.
Coola våffelstrutar,
undrar just hur mycket färgämnen dessa innehåller.

Efter att ha promenerat tills vi fått skavsår skulle vi bara hitta något ställe att käka på också.
Många olika viljor, om jag säger så. Till sist blev det en foodtruck, kändes väldigt amerikanskt.
”Hot Chicken”- och här kunde man bestämma hur starkt man ville ha…. 
Jag beställde 3:e graden av 5 på skalan… WOW! Säger jag bara, här snålade de inte på kryddorna. Jag som älskar stark mat kunde knappt äta upp, det gick åt mycket vatten kan jag lova. Hehe.. 

Istället för pommes serverade de chips till maten. Det var lite väl för min smak, men ungarna vart såklart nöjda.
Coleslawen var supergod. Så mätta och belåtna traskade vi sedan vidare 

Så himla cool vägg, den vart jag ju tvungen att fota.
Men Thelma saknas här nu, hon är hemma och jobbar på fik hela lovet. Förra veckan hade hon skola, och hon kunde inte få ledigt då. Sen ville hon inte flyga till Texas helt själv med flygbyten så hon valde att vara hemma hos pappa och jobba.
Så stolt över henne!

Nähe, då ska jag ta och duka fram lite frulle och försöka få liv i resten av familjen.
Vi hörs lite senare!

Kram

0
10 kommentarer

VINNARNA OCH JULSIGNERING

REKLAM FÖR MIN BOK

 

Nu är vinnarna i tävlingen utsedda,
och kontaktade via mail: 

Julia
Ellen
Magnus
Stort grattis till er!

* * * * * * * * * * * * * *

Men för er som också vill ha signerade böcker till jul är det inte för sent.För jag kommer ha en julsignering på lagret om ett par veckor. Jippi! Så vill ni köpa en bok till er, eller till en vän så ska ni passa på att förboka just nu. För bara 159 :- inklusive frakt :

KLICKA HÄR FÖR ATT FÖRBOKA 

 

Kanske kan det vara den perfekta julklappen till sambon,
svärmor, pappa eller kompisen. Eller en lagom present till den populära paketleken på
julafton? Vad vet jag 🙂

 

Winter is coming…

0
Kommentera