Hoppas ni fått en bra start på denna onsdag. Jag ville starta dagen med att bjuda på denna goda saffranscheesecaken.
Prova den redan till helgen vetja, sagolikt god!
Det här behöver du till botten:
50 gram smält smör
20 pepparkakor
Gör saffranscheesecaken så här: Smält smöret och låt det svalna. Mixa pepparkakorna fint. Blanda smör och pepparkakssmulor och tryck ut i en rund form på cirka 22 cm. Vispa färskost, mascarpone, socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig konsistens. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i färskostsmeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 30 min. Garnera med färsk frukt eller bär.
En god värmande soppa kan behövas nu i kylan.
Denna brukar uppskattas av stora som små.
Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
2 rivna morötter
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner de rivna morötterna & färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.
Hoppas ni fått den bästa starten på dagen.
Här ringde klockan tidigt och vi dukade fram frukost framför julkalendern och tände upp massa ljus.
En mysigare start på dagen, och julkalendern i år känns lovande tycker jag. Har ni sett något avsnitt än?
Snart bär det av mot gymmet, önskar att jag hade mer timmar på dygnet. Tycker det är svårt att få in den där träningen i mitt liv just nu. Men jag kämpar på, med både träning och motivation haha… 😉 Sedan har jag ett par viktiga möten på stan, men jag kikar förbi er efter lunch igen.
Pysslet fortsätter, här julpysslas det både inne och ute. Högt och lågt.
Mysigaste årstiden är nu.
Idag har jag även lyckats baka de godaste lussekatterna någonsin.
Recept på dem kommer i veckan. Mums.
Nu väntar jag och Melvin hem Nomi som är hos kompis, vi ska laga kryddiga kycklingklubbor med ris & sås. Ja matvete till mig så, tycker det är så mycket godare. Och sedan ska vi griljera julskinka. För imorgonbitti är det vår väckarklocka som ringer extra tidigt. Så ska vi upp och kika på julkalendern och äta julmacka framför tv:n. En julkalendertradition som jag haft sedan Jacob & Thelma varit små.
Då har jag landat hemma i Kalmar igen. Vi checkade in på det trevliga gästgiveriet Katrinelund i går. Så himla mysigt var det med god mat och trevliga rum.
Nu ser det ju nästan helt folktomt ut, men det var det inte.
Jag försökte att inte fota de andra gästerna, och störa deras julstämning.
Så det var startskottet för årets första julmat.
Mums!
De hade olika små rum där man kan sitta och äta,
och några ”biblioteksrum” där man kunde smutta glögg och äta pepparkakor i väntan på sitt bord.
Massa gott, och denna silltårtan har jag även ett liknande recept på på bloggen. Kolla in här.
Gammeldags och mysigt,
En tallrik med kallt, en tallrik med varmt & en tallrik med ris a la malta och julgodis.
Jodå, mätt som en plätt. Knappt att jag hann bli hungrig ens till frukosten.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skiva upp filen och smörstek den med salt & peppar. Den ska vara nästan färdigstekt.
Rör ihop osten, med persilja & pesto och fördela ut över fileen. Ställ in i mitten av ugnen i 5 minuter eller tills det blivit en vacker gratinering.
Något gott till kaffet: Philadelphiabullar i långpanna
De blir goda & saftiga och bakas i långpanna / ugnsplåt.
Det här behöver du till 40 bullar:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
10- 11 dl vetemjöl
Fyllning:
125 gram smör
2 dl florsocker
200 gram philadelphiaost
Rivet skal av 2 citroner
Garnering: 1 uppvispat ägg + pärlsocker
Gör så här: Börja med att röra ihop fyllningen , blanda ihop smör med philadelphiaost. Pudra i florsocker och riv skalet av citronerna och blanda väl. Ställ sedan kallt till fram tills det ska användas.
Smält smör i en kastrull och vänd ner mjölken och värm upp till fingervarmt ( 37 grader) Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den ljummna vätska och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av smör/ mjölkblandningen under omrörning. Knäck ner ägget, och vänd i salt & socker och även mjölet under omrörning tills du fått en smet. Smeten är lös & kladdig och ska vara det. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du klä en bakform jag hade en ugnsplåt cirka 30*40 cm.
Stjälp sedan ut degen på bakplåten efter jäsningen, med hjälpa av lite mjölade fingrar trycker du ut degen på plåten. Och låt det jäsa ytterligare 30- 35 minuter. Ställ under tiden ugnen på 225 grader.
Tryck sedan ut 40 gropar med hjälp av tummen, fyll dessa med citronfyllningen. Pensla sedan kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Ställ in i mitten på ugnen i cirka 15 minuter – eller tills de blivit gyllene.
Jag pudrade även över lite florsocker – alla kakor blir snyggare med lite florsocker. Och betyget av dagens kaka: det blev en riktigt höjdare måste jag säga, kommer absolut baka igen. Och den går jättebra att frysa in.
Hemligheten med en riktigt god bolognese, är att den ska få tid.
den behöver stå och puttra länge på spisen, medan man går och smakar av med kryddor då och då.
Jag lagar helst mycket, så att det räcker till matlådor eller att frysa in.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
smör
1 finhackad gul lök
2 perssade vitlöksklyftor
2 burk krossade tomater
2-3 dl vatten
1 skvätt chilisås
2 små morötter
1 rotselleri
3 msk koncentrerad oxfond
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
salt och malen svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och finhacka / tärna morot och selleri.
Smält smöret i en kastull / stekpannan och fräs grönskakerna & löken mjuka.
Bryn sedan färsen där i , tills den är färdig. Rör i krossade tomater, chilisås, vatten, fond och smaka av med salt, oregano och peppar. Vill du ha Bolognesen tjockare, red av med maizena.
Låt sjuda upp, innan den serveras.
Glöm inte att riva över lite god parmesanost.
Serveras sedan tillsammans med en god sallad och pastan.
I dag har jag varit ute på lagret hela dagen och signerat böcker i rasande takt.
Nu är alla julhälsningar klara, och böckerna är på väg till er som förbokat dem. Nu väntar middag med min gamla barndomsvän Erica, sedan blir det godis och tv-kväll. Imorgon bär det vidare till Örebro-trakten, ska njuta av mitt första julbord för året.
Har ni något bokat? Tipsa gärna om de bästa julborden.
Tjingeling raringar, Här kommer snart ett tips på god onsdagsmiddag eller kanske helgmiddag . Men innan dess måste jag tipsa er om en grym tjänst, där jag precis insåg att jag kommer tjäna in många hundra lappar varje månad.
För nu när elen rusar upp så vill är det ju trevligt att spara lite pengar om det går. Jag eldar massor i kaminen, torktumlar ytterst sällan och släcker lamporna i alla rum vi inte är i. För nu är det ju ändå så mysigt med alla ljus, men el går ju trots allt åt hela tiden. Så om ni också vill kolla över era möjligheter att spara pengar jämför på elskling.se om ni också kan spara in pengar.
Duschesspotatis för 4 personer: 1/2 kilo potatis 1/2 dl vispgrädde 2 äggulor salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg. Cirka en kvart.
Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.
Godaste pepparsåsen: Vispa ur ev steksky med lite vatten 2 dl grädde 2 1/2 dl creme fraiche 1/2 msk stött rosepeppar 2 msk kycklingfond salt och peppar
Gör så här :
Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt & peppar Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.
Kom ni ihåg att jag gjorde ”egen fågelmat” förra året.
Det ska jag göra nästa vecka igen, både roligt och de blir så söta.
Har ni inte provat än så tycker jag ni ska göra det, superkul julpyssel.
Det du behöver är :
Fågelfrön
Cocosfett
Fina grankvistar eller lite julpynt
Gör så här:
Fyll upp frön i te.x muffinsformar.
Smält cocosfettet och fyll på. Dekorerar med gran, kottar eller lite sött julpynt. Tyck även ner en bit längre ståltråd / snöre för att du ska kunna hänga upp dem sedan. Ställ ut och låt svalna. Sedan lossat du dem från formen och hänger upp dem där det passar.