GODASTE FÖRRÄTTEN

En liten smörgåstårta till förrätt är aldrig fel.

 Det här behöver du till 10 stycken snittar:
20 rostbröd
Skagenröra  ( recept nedan)
4 dl ostbågar
1/2 dl cremefraiche + philadelphiaost ( 50 / 50 )
Stenbitsrom
citron

Skagenröra:
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
600 gram oskalade räkor
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk pressad citronsaft
knappt en  1/2 burk med röd stenbitsrom

Gör så här:
Skala och grovhacka räkorna, låt rinna av.
Rör ihop de övriga ingredienserna och till sist vänder du ner räkorna. Ställ kallt, till servering.
Stamla ut de runda snittarna med hjälp av en rund form kanske pepparkaksform eller ett glas.  Fördela ut fyllningen på 10 av snittarna, spara lite till dekoreringen ovan snittarna. Blanda ihop creme fraiche & pjiladelphiaost ochbred runt och ovan på snittarna. Krossa ostbågarna i en fryspåse med hjälp av en kavel som du rullar ovan på. När ostbågarna pulvertiserats rullar du snittarnas kanter i detta. Dekorera sedan snittarna med lite stenbitsrom, en bit citron och den goda skagenröran

Ställ kallt fram till servering.

0
Kommentera

LCHF KNÄCKEBRÖD

Du behöver :
Kallt vatten
2- 2 1/2 dl linfrön
1 1/2- 2 dl  pumpakärnor ( jag valde rostade och saltade pumpakärnor )
1 dl sesamfrön
1 dl rostade solrosfrön
Salt ( efter egen smak och tycke)

Gör så här:
Rör ihop alla frön / kärnor och i en bunke och täck med vatten.
Vattnet gör att fröna / kärnorna blir ”degiga”, de ska stå i kylskåpet över natten ( minst 10 timmar )
Ställ ugnen på ca 125 grader. täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.
Strö över lite flingsalt och ställ in i ugnen, i ca 1 1/2 – 2 timmar. ( beroende på hur mycket vätska som hälldes upp i bunken)Öppna då och då ugnsluckan så att den fuktiga luften släpps ut.
När brödet nästan torkat helt så tog jag ut brödet och skar det i fina portionsbitar.
Plus att jag bytte till ett nytt bakplåtspapper , till ett torrt. Och la alla bitar upp och ner – så att de torkar på bägge sidor.
När brödet är torkat, stäng av ugnen och låt stå en liten stund på eftervärmen, håll ugnsluckan öppen lite.

0
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

GIFFLAR MED NUTELLA

Gillar ni nutella ? Då är detta ett måste!
Mumma

Fyllningen kör jag 50 % smör och 50 % nutella.

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
2- 3 dl rumsvarm nutella
100-150 gram rumsvarm smör

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop nutellafyllningen, så att den är helt klumpfri.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak. Rulla ihop degen och skär i små gifflar.
Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till. Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer jäsa mycket i ugnen iallafall.Grädda i mitten på ugnen i 8 – 10 minuter, eller tills de fått vacker färg. Det kommer dofta helt galet ljuvligt.
Ta ut och pensla dem med smör och doppa dem i en skål med strösocker.
Serveras sedan direkt med ett stort glas kall mjölk

Mums.

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Och självklart ett litet klädtips inför helgen. För huuuuur snygga är inte jackorna på Bubbleroom.
Kolla in dem här

0
Kommentera

KUVERTBRÖD

Kuvertbröd / rosenbröd = kärt barn har flera namn.

Till 20 stycken behöver du:
50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special

1 ägg och vallmofrön

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan.  Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader.  Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden  och grädda  dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler

1
Kommentera
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

VECKOMATSEDEL

Måndag Pasta aglio e olio ( veg )
Tisdag Bhajiburgare med klyftisar & korianderkräm
Onsdag Hemgjord kycklingkebab
Torsdag Krämig soppa med kyckling och pasta
Fredag Medelhavssallad oxfilesallad med avokado & mango.

IMG_8510

Det här behöver du till 2 personer: 
400 gram oxfile
Blandad sallad
1 mongen mango
1 mogen avokado
1 bit röd avlång paprika
1 bit gul avlång paprika
1/2 rödlök
oliver

Det här behöver du till vinägretten: 
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk finhackad persilja
1/2 tsk torkad timjan
lite finhackad rödlök
Salt & peppar

Gör så här :
Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt innan servering.

Gör så här:
Ta fram oxfile minst 2 timmar innan du börjar med maten.Ställ ugnen på 180 grader. Stek oxfilen i en stekpanna med smör, salt & peppar och lägg in den i mitten av ugnen med en köttermometer. Ta ut köttet när de kommer upp till rätt temperatur. Jag tog ut min vid 58 grader och lät den vila sig upp till 60grader. Vänd in filen i grillfolie och låt vila i 10 minuter. Under tiden fixar du salladen.
Toppa med oxfilen och en god vinegrätt

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Missa inte att du nu får 30 % RABATT på den dyraste varan på Ellos
Med koden 455739 Klicka här

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️

Något gott till kaffet: Paj med rabarber och hallon

IMG_7802

Det här behöver du  till smuldegen:
250 gram smör
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker

200 gram hallon  ( frysta går bra )
300 gram rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl stösocker

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Rör ihop alla ingredienser till smuldegen.
Smörj en pajform och skala,tvättta  och skiva upp rabarberna och fördela dem i en smord form,
varva rabarber och hallon. Pudra över potatismjöl, och socker. Fördela över smuldegen och grädda pajen i cirka 30- 40 minuter
i  mitten på ugnen eller tills pajen fått en fin färg.

7
3 kommentarer
REKLAM FÖR MIN BOK

JENNYS SOMMAR FINNS NU PÅ REA

Vill passa på att tipsa om Jennys Sommar som ni nu finner på REAN.
KLICKA HÄR

Nu tycker jag att det är dags att lägga vintern bakom oss och börja blicka mot sommaren och alla ljumna sommarkvällar. Låt mig presentera min nya stolthet, bok nummer fem.

KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA

En kokbok fullproppad med sommarens middagar. Grill, picknick , kall mat, röror, bakning och safta & sylta.
Hoppas att ni kommer gilla den <3

63
12 kommentarer

RHODOS DAG TRE

Hej där raringar.
I dag är vår tredje dag på semestern och vi startade den tidigt då Milia fyller 9 år idag.
Så med paket och kråksång väckte vi henne, så nu är hon ett helt år äldre än i går.

Vi gör inte så mycket alls om dagarna , vi har acklimatiserat oss på hotellet.
Vet vart vi ska äta vid vissa tidpunkter och vart godaste kaffet finns 😉
Vi anpassar oss efter ungdomarna och vädret, en stund vid poolen och en stund vid havet.

Väderappen sa att det skulle bli dåligt väder idag, men den verkade ha fel.
Så istället för att åka in till stan så blir vi nog kvar här idag också.

Det är lördag idag, men ska se till att kidsen gör sina läxor så de inte hamnar för långt efter efter en veckas semester. Hoppas ni får en fortsatt riktigt fin helg.
Var rädda om varandra.
Kram

12
Kommentera

PÅ PLATS I GREKLAND

Godkväll på er,
Då var gänget på plats i Grekland, närmare bestämt Rhodos.
Vi är såååå trötta idag, men har hunnit utforska hotellet och stranden lite iallafall. Restaurangerna är trevliga maten är god och vädret har mer att erbjuda. Men vi har varandra och det är så mysigt att äntligen få komma iväg tillsammans efter denna låna sjukdomstid. Min syster och hennes familj, och såklart Linnea- Neas bästa vän i vått och torrt.

Så vi bara myser för fullt och uppskattar livet. Tänk om vi bara hade vetat för ett år sedan var Neas lilla knöl hade inneburit. Hur lång tid hon skulle behöva kämpa och vilka tunga mediciner som skulle pumpas in i hennes lilla kropp i hela 12 månader….. Jag är på riktigt så glad att vi inte visste.
Men idag är första dagen för henne utan behandling, och nu har hennes hår börjat växa ut, hon är rosigare om kinderna och vi är hoppfulla. Hatar Cancer och önskar att jag kunde utplåna den.
Nu ska vi denna veckan bara umgås , skratta och uppskatta livet. Det är kort nog som det är ändå.
Var rädda om varandra.
Puss

44
2 kommentarer

FIRAR LIVET MED EN RESA TILL GREKLAND


Idag fick Nea ringa i sin klocka på Ronald McDonalds barnsjukhus. Sista behandlingen av cellgifter och strålning är avklarad. Detta firade vi med att boka en snabb utomlandssemester. ❤️ Vi ska fira livet nu, varje dag och varje minut. Största önskan är att cancern nu håller sig så långt borta och stannar där för alltid.

Vi påbörjade alltså resan idag, vi startade resan med mycket strul med pass som hade gått ut. Men jag och Nomi for i ilfart till Karlskronas passexpedition och löste ett provisoriskt. Vi fick hennes pass i handen 3 minuter innan de stängde. Och just nu har vi landat på Arlanda och väntar på flyget som lyfter tidigt i morgonbitti. Vi valde Grekland för det verkade vara ett riktigt bra alternativ. Med all-inclusive och alla vad man kan tänka sig.

Bra poolområden och nära havet, ser väldigt trevligt ut på bilderna iallafall.

Nu väntar vi in resten av gänget som åker direkt från Uppsala om ett par timmar. Får se om vi kan sova något här på flygplatsen. Alla hotell var tyvärr fullbokade när vi kom fram- men vi har tagit med oss lite extra filtar och kuddar och hoppas få vila en stund iallafall.
Missa inte att följa vår resa på min Insta : @jennysmatblogg


26
2 kommentarer
BETALD ALKOHOLREKLAM RIKTAT MOT DIG ÖVER 25 ÅR I SAMARBETE MED NIGABS VÄNNER

MATEUS

Hej där raringar
Hoppas ni har det bra i solen och värmen. Ser fram emot en riktigt varm och skön sommar nu.
Och här kommer också ett tips på ett kittligt rosevin, Matues som är en gammal goding från början av 1940-talet men som nu har bytt skepnad.

Ideen till Mateus föddes under en middag , samtalet kretsade kring svårigheterna att sälja vin i det krigshärjade Europa och att man istället borde exportera till Brasilien som stod utanför kriget och hade portugisiska som nationalspråk. För att bredda försäljningen ytterligare borde man också ta fram ett vin som attraherade kvinnor i höge grad än vad andra viner gjorde. Fernando Van Zeller Guedes, började fundera och tanken på ett rosévin tog form. Namnet fick han från Matteuspalatset, ett greveslott i Douro, där en del av druvorna odlades. Han tänkte att en bild av palatset skulle vara en trevlig etikett till framsidan. Vinet buteljerade han i en rund knubbig flaska som skulle påminna om de dryckeskärl som soldaterna bar under första världskriget. I dag ser flaskan ut så här istället.Pris: 79 kronor
Alkohol: 11 %
Artikelnummer: 2571
Läs mer om vinet här

Mateus rosé är ett torrt, lätt mousserande vin,
friskt med smak av röda bär, smultron och geléhallon. Där finns en äpplig friskhet med färska jordgubbar och en lätt bitter nyans som balanserar mot de söta smakerna innan de mynnar ut i en blommig final. Det är ett aperitif- och sällskapsvin, okomplicerat, men samtidigt trendigt och elegant. Mateus Rosé passar lika bra till minglet som till lättare måltider, fisk och skaldjur, till medelhavsmat och asiatiska rätter.

10
Kommentera